webbhvd

Globalrunners bygger hus i Nepal

För ett och ett halvt år sedan, den 25 april 2015, ägde en kraftig jordbävning rum i Nepal. Stora delar av landet drabbades i form av förstörda hus, dödade och skadade människor, försämrad infrastruktur och många utplånade bostäder. 

Vi på Globalrunners har arbetat med och i Nepal sedan 1990 - anställt personal, producerat resor, förmedlat fadderbarn, föreläst, ordnat studiecirklar och gett mikrolån till nepalesiska företag. Framför allt har vi otroligt goda vänner i det fina, lilla bergslandet. 

När marken skakade i Himalaya förra året, skalv det även svårt och hårt i oss. De som redan hade det fattigare och svårare än de flesta i världen, fick det ännu värre. Därför startade vi ett projekt för att hjälpa till att bygga upp landet igen. Vi kallar det Help Nepal.Alla insamlade pengar går direkt til Nepal. Globalrunners tar inte ut några kostnader för den tid vi lägger ner på detta och vi har heller inga lokal- eller personalkostnader inblandade - allt går oavkortat till Nepal och den tid vi lägger ner på detta är helt ideell.

Shekhar Dangol som är reseledare för Globalrunners Nepalresa som går i oktober varje år, är projektledare på plats. Han har haft ett antal möten i området där vi ska bygga upp hus. En del av de insamlade pengarna har gått till skolmaterial, men lejonparten går till att bygga upp jordbävningssäkra hus i traditionell newarisk stil. Newarer är en folkgrupp som majoriteten av befolkningen i Kathmandudalen tilhör.

Tolv familjer får bygga jordbävningssäkra, traditionella typhus
60 000 nepalesiska rupees ges till tolv familjer för att bygga upp typhus i Panga väster om Kathmandu. I området är det bara folk som verkar ha pengar som har börjat bygga upp sina hus igen, andra som är fattigare och inte har några pengar inväntar fortfarande hjälp från Nepals regering och från NGO:s som Globalrunners fond. Regeringen har inte för avsikt att hjälpa de familjer som får hjälp från NGO:s, så valet av vilka familjer som ska få hjälp av oss är taktiskt och känsligt. 

Familjerna som får vårt ekonomiska stöd skriver under ett avtal där de förbinder sig att använda pengarna till exakt vad som avses - att bygga upp var sitt jordbävningssäkra hus i traditionell, newarisk stil. Familjerna får stödet i pengar eller i byggnadsmaterial. 

Här nedanför visar vi bilder på ett modelhus, ett hus som är byggt före jordbävningen ett hus som håller på att byggas upp och ett av de vackra hus som klarade sig. 
 
Vårt projekt är omskrivet i media och uppskattat i Nepal. Journalisterna har fått vårt namn men för dig som kan läsa nepali ser du att de skrivit Sweden Runners istället för Globalrunners. Nåväl, det finns verkligen de som har det värre än att få sitt företagsnamn något modifierat. Andemeningen är ju i princip rätt i alla fall.

Om du vill bidra, gör det senast den 30 oktober
Vill du bidra till projektet går det fint att sätta in pengar på vårt konto. Nästa överföring av pengar gör vi i slutet av oktober. Kontonummer är 9272-103 933 4 i Ica-banken. Ellika Nyqvist Livchitz är kontohavare och namn på kontot är Help Nepal. Clearingnumret är 9272 och kontonummer 1039334.

Eller ännu bättre - häng med oss till Nepal
De som följer med på Nepalresan med Globalrunners i oktober har en fantastisk resa att se fram emot. Samtidigt hjälper de nepaleserna, bland annat ekonomiskt. De pengar som våra gäster betalar för boende, mat, aktiviteter, mm, går direkt till nepaleserna de träffar. 

Senaste inläggen