webbhvd

Kan turism stärka mänskliga rättigheter?

Första gången i Europa fascineras Maydolis av Slottet, Af Chapman, Östasiatiska, UD, Operan och Riksdagshuset. Första gången i Europa fascineras Maydolis av Slottet, Af Chapman, Östasiatiska, UD, Operan och Riksdagshuset.

Turismen står idag för 10 procent av världens BNP, i många länder för en betydligt större andel. Samtidigt lever 1,6 miljarder människor - 24 % av jordens befolkning - under extremt förtryck och utsätts för ständiga människorättsbrott, enligt den årliga rapporten från Freedom House. Kan turism påverka situationen för de människor som lever i dessa länder och i så fall hur?

Igår hade Globalrunners besök av Maydolis Gonazales som är generalsekreterare för en organisation i Kuba som informerar småföretagare, cuentapropistas, om vilka mänskliga rättigheter de har och vilka rättigheter de har gentemot den kubanska staten. 60 personer, bland dem många advokater, arbetar ideellt över hela landet för denna NGO (Non Governmental Organization). De kallar till möten, delar erfarenheter och försöker hjälpa till att bygga upp och stärka småföretagarnas ryggrad. De vänder sig till privata företagare inom till exempel restaurangbranschen, B&B, frisersalonger och mobilreparationsbutiker.
 
Syftet med vårt möte var att diskutera hur turismen kan få så positiva konsekvenser som möjligt för kubanerna. Vi ville också berätta hur Globalrunners tänker och arbetar när det gäller resor till mindre demokratiska länder.
 
Kan utländska besökare bidra till att kubaner får ökade mänskliga rättigheter? 
Ekonomiskt kan de verkligen stärka vanliga kubaner genom att bo, äta och handla av privata näringsidkare. De kan också berätta om situationen på Kuba när de kommer hem och visa sitt stöd för att internationella konventioner även bör respekteras av kubanska staten. Genom att prata med vanligt folk och berätta hur det är i till exempel Sverige och andra länder, kan de så ett frö hos kubanerna. Ett frö som kan få kubanerna att reflektera över skillnaderna hos dem och i Sverige. 

Enligt mig ligger ansvaret hos det kubanska folket som vill ha en förändring. Turister kan hjälpa folk att se andra sidor av världen och hur samhällen fungerar på andra håll. Ni kan också identifiera ert ansvar för ert eget land. 

Ni vänder er till småföretagare, hur är det med deras kunskaper om mänskliga rättigheter?
De känner oftast inte till vad mänskliga rättigheter innebär eller vad de har för rättigheter. Vi har tagit fram en app som heter ASC - Codigo del Trabajo. Den berättar om mänskliga rättigheter vad gäller till exempel kvinnofrågor, internationell arbetsrätt, social säkerhet och rättigheter för föräldrar och mödrar. Vi uppmuntrar alla privata företagare att ladda ner den och lära sig mer.

Hur kommer det sig att du har valt att arbeta för organisationen?
Jag är socionom och hade tidigare en statlig tjänst där jag arbetade med ekonomisk planering. Min lön var 21 dollar/månad. Jag skilde mig och min man flyttade till Florida. Jag är ensam med tre barn. Det är svårt att klara av att leva på bara 7 kronor om dagen som ska räcka till allt. Därför bytte jag jobb och arbetar istället på ett café där jag tjänar bättre. Jag kom i kontakt med den här organsiationen och engagerar mig för att jag måste, för vår skull och för framtiden. I höst ska jag åka på stipendium fyra månader i Washington DC och gå en kurs i socialt ledarskap. Det är tufft att lämna mina tre barn på Kuba under så lång tid, men jag gör det för Kubas skull. Vi måste få till en förändring. 

Vad säger kubanska staten om er verksamhet?
De erkänner inte organsiationen överhuvudtaget. När vi har möten får vi samla max 10 personer. Vi har funnits i tre år och det går kanske litet lättare att driva verksamheten idag, tack vare vår egen erfarenhet. Men de flesta vi träffar är mest intresserade av ekonomisk utveckling. Dessutom är de rädda att förlora sina företag.

Hur tror du att utvecklingen kommer att se ut i Kuba efter att Raul Castro lämnar posten som regeringschef den 19 april (som han har lovat)?
Ingen större förändring alls faktiskt. 
 

Miguel Diáz-Canel (till höger) som är Kubas förste vice president är den troligaste efterträdaren till posten som statschef efter Raúl Castro till vänster på bilden.
Miguel Diáz-Canel (till höger) som är Kubas förste vice president är den troligaste efterträdaren till posten som statschef efter Raúl Castro till vänster på bilden.

I Sverige har vi kollektivavtal mellan arbetsgivare och arbetstagare som reglerar löner och andra anställningsvillkor. Vi kan kolla om en restaurang eller ett hotell har det och vara trygga i att de behandlar sin personal juste. Hur fungerar motsvarande avtal på Kuba?
Det finns CTC - Central de Trabajadores de Cuba - men de är mest intresserade av vad staten och kommunistpartiet tycker, inte arbetstagarna.

Idag tillåts Paladars ha fler gäster, ni får äga er egen mikrovågsugn, utöva er religion och det är inte olagligt att vara homosexuell. Vad har mer förbättrats på Kuba under de senaste åren?
Raúl Castro är mer reformvänlig än sin bror. Jag är katolik och det är mycket enklare än tidigare. Den nya administrationen skulle skapa ekonomiskt starkare områden. I Piñar del Rio (västra Kuba) kan man till exempel se att strategierna för lokal utveckling förverkligas i praktiken. Det var något som vi inte hade några förhoppningar om tidigare. 

Globalrunners bor enbart på Casa Particular (B&B) för att våra resenärer ska få kontakt med kubanerna. Eftersom alla hotell är statliga föredrar vi att ekonomiskt gynna privatpersoner. Vi uppmuntrar alla att äta på paladars (privata restauranter), vi anlitar collectivos (privata transporter) och har nolltollerans vad gäller barnsexturism. Vi informerar alla resenärer noga om vilka förhållanden som kubanerna lever under på ett möte före resan och skriftligen. Är det något mer vi kan göra?
Berätta om hur det är i Sverige! På ett indirekt sätt kan era kunder hjälpa till att få till stånd förändringar. När ni kommer interagerar ni med kubaner och ger inte ert stöd till staten om ni inte bor på hotell eller äter på statliga restauranter. Ni kan hjälpa kubanerna att 'öppna sin mentalitet'.

Att flyga eller åka på kryssning till Kuba är ungefär lika illa om man ser till koldioxidutsläpp per person. Ska vi vänta med att resa dit tills flygindustrin har utvecklat mer miljövänligt flyg och stanna i Europa?
Nej, då kommer vi att stå och stampa ensamma i fattigdom och utan utveckling! Vi behöver pengarna från turismen och det är jätteviktigt med inspiration utifrån. Vi älskar vårt land och vill att ni ska komma hit och lära känna kulturen och naturen, avslutar Maydolis.

Under mötet på Globalrunners kontor på Skeppsholmen bjöd vi på lussekatter. Inte säsongsanpassat, men svenskt. Kaffet var dock inte på långa vägar så gott som på Kuba där de har världens godaste kaffe, enligt oss på Globalrunners.
Under mötet på Globalrunners kontor på Skeppsholmen bjöd vi på lussekatter. Inte säsongsanpassat, men svenskt. Kaffet var dock inte på långa vägar så gott som på Kuba där de har världens godaste kaffe, enligt oss på Globalrunners.

Economist Intelligence Unit, EIU, mäter tillståndet för demokrati i 167 länder. Enligt detta index är Norge det mest demokratiska landet i världen, Sverige ligger på tredje plats och Island på andra. Länderna delas in i fyra kategorier baserade på: fullvärdiga demokratier, demokratier med anmärkningar, hybridregimer och auktoritära regimer. 60 kriterier tags i beaktande och de är grupperade i huvudkategorier enligt följande:

  • ·       valprocess och pluralism
  • ·       medborgerliga rättigheter
  • ·       regeringens funktionalitet
  • ·       politiskt deltagande
  • ·       politisk kultur

Bland auktoritära regimer är det två länder som får högre poäng när det gäller att fungera som stater – Kina och Kuba, de ligger betydligt bättre till än till exempel Thailand, Myanmar (Burma), Ryssland, Laos, Nepal, Jordanien och Egypten för att nämna några stora turistmål. Med de medborgerliga rättigheterna är det lika illa ställt i Turkiet som i Kuba och som allra värst i Syrien och Nordkorea. Hur många av alla turister som åker till Turkiet på solsemester känner till det?

Svenska regeringens rapport om mänskliga rättigheter på Kuba.

Globalrunners Kubaresa i november

 

Senaste inläggen