webbhvd

Längdskidor i Tjeckien

För drygt två månader sedan körde vi Tjeckiens största långlopp, Jizerska 50 km i klassisk stil. Vi var där förra våren och lade upp en resa, men ställde in den när intresset verkade skralt. Knappt hade vi avbokat alla hotellrum och startplatser, så kom det ett helt gäng skidåkare som ville följa med. Vi höll fast vid att inte ordna resan i år, men vi två åkte loppet själva i valla fall. Hela paketet var så trevligt och nästa år vill vi bjuda med dig dit om du har lust? 

Loppet går andra helgen i februari. Resans pris är betydligt lägre än övriga Globalrunners resor. Prisnivån i Tjeckien är också lägre än i till exempel Sverige. Som vanligt ingår tåg eller flyg dit, du väljer. Inget tågtillägg utgår på denna resan. Tågresenärer reser samma dagar som de som flyger. De som väljer tåget behöver dock lägga till en natt i vardera riktning på nattåg i Sverige om de inte bor i Skåne. 

Hotell Gyllene Lejonet****
Hotellet är fyrstjärnigt och fräscht med en rad kända personer bland tidigare gäster. Britta Johansson-Norgren, världens bästa långloppsåkare och vinnare i Jizerska 2020, bodde på Gyllene Lejonet, som hotellet heter, i år. Det ligger centralt på en lugn gata intill en park, nära till allt du kan tänkas behöva och vilja uppleva. Staden Liberec som vi bor i är full av roliga, prisvärda restauranter med mycket god mat - vi har testat ganska många.

Bra skidåkare
I stort sett alla deltagare i Jizerska var påfallande bra skidåkare. Inget trillande i nedförsbackar och inget fusk-skatande i huvudloppets klassiska spår. Det var god stämning, en hel del publik och prima vätskekontroller med sportdryck, vatten, te med socker, torkad frukt, choklad, bananer, apelsiner, kakor och gel på två ställen i mitten. Egen extra energi behövdes absolut inte tas med. 

Måttlig svårighetsgrad
Varken höjden eller höjdskillnader är några problem. Är du någotsånär vältränad klarar du loppet galant. Jämfört La Diagonela, Marcialonga och Vasaloppet var det mycket lättare, i klass med Kortvasan (Vasaloppet 30) kanske. Terrängen består framför allt av skog. Det är långa uppförsbackar och långa nerförsbackar, men de är inte särskilt branta. Kör du utan fäste är det bara att staka på. Kör du med fäste och inte blir trött behöver du inte saxa särskilt mycket alls. Blir du trött lär du saxa en bit efter 30 km, men det rör sig inte om långa partier. Kilometerskyltar är väl utmärkta och allt mycket professionellt organiserat med gott om funktionärer som har koll på det mesta och inte bara deras eget ansvarsområde. 2020 vann Jizerska första pris som bästa evenemang i Visma Ski Classics. I mål får du en jättetung medalj i böhmisk kristall och tre olika maträtter att välja på väntar, varav en vegetarisk. 

Proffsigt och smidigt
Matarbussar till starten och från målet går på löpande band. Till dessa bussar tar det 1-2 minuter att gå från/tillbaka till hotellet. Väl framme i den pyttelilla byn Bedrichov finns bajamajor, startfält och väskinlämning inom nära räckhåll. För den starstruckne ligger Stanislav Rezacs hus precis vid skidinlämningen (efter målgång). 

Lär känna ett nytt land
Många av er har åkt skidor i Italien och/eller Schweiz. En hel del har säkert besökt Prag också. På resan till Jizerska får du lära känna Böhmen och kanske en för dig ny del av Tjeckien på gränsen till Polen och Tyskland. Utöver Jizerabergens utbud för skidåkare, bergscyklister och vandrare, är trakten mest känd för det världsberömda böhmiska glaset. Dagen före loppet kan du besöka glasmuseet i grannstaden Jablonec om du inte vill åka längd eller slalom eller bara chilla och ladda. Området var även Tjeckiens knallebygd innan textilindustrin flyttade till Asien. 

Max antal deltagare på resan: 18 personer
Distanser: 10, 25 och 50 km klassisk stil. Huvudloppet på söndagen är 50 km.
Start lördag: 10 km klockan 09.15, 25 km klockan 09.00
Start söndag: 50 km klockan 09.00
Antal deltagare: 7475 (max 4800 i 50 km)
Antal startgrupper: 8 i 50 km loppet
Antal år: 53.
Medicinsk och teknisk hjälp: Finns längs spåret.

Senaste inläggen