webbhvd

Välj rätt turskidor och stavar

Många är intresserade av våra turskidresor i mars-april. De flesta har åkt längdskidor och även utför, men för flera är det första gången på turskidor. Det är inte svårt alls att åka turskidor, det är bara annorlunda. Du kan jämföra med att vandra med ryggsäck, men på turskidor har du njutningen och hjälpen av glidet på snö som bonus. 

Har du ingen utrustning rekommenderar vi att du hyr det. Det kan du göra i Abisko, men även och betydligt billigare via andra aktörer i Sverige. Information om var du kan hyra utmärkta skidor, stavar, pjäxor och skidfodral om du vill (fodralet kostar inget extra) till ett lågt pris får du när du har bokat resan.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller turskidor?

Turskidor är anpassade för åkning i ospårad terräng och på fjäll. Med en bredd på 50-60 millimeter får du en god stabilitet tillsammans med dina 'core' muskler. Skidorna ska ha midja och vara smalare på mitten, så att du kan styra och svänga lättare. Stålkanter ger trygghet på hårdare snö, underlättar svängar och gör skidan starkare.

En turskida ska precis som en längdskida ha ett spann som passar just dig. När du står med jämn vikt på båda skidorna ska det vara en luftspalt under mittendelen av skidorna. När du har vikten på en fot trycks skidan ner helt mot underlaget och luftspalten försvinner. Det är på den delen i mitten som skidorna vallas för fäste eller har en fästzon som ger fäste utan valla. När du står på båda skidorna glider du fram på den främre och bakre delen av skidorna. När du trycker ner den ena skidan får du fäste och kan skjuta ifrån.

Spannet ska vara anpassat till din vikt och skidförmåga. Är spannet för hårt orkar du inte trycka ner skidan och får inget fäste. Är det för mjukt får du sämre glid och vallan slits av mycket snabbare. Tänk på att du att du kommer att ha en ryggsäck på dig på turen som väger 10-12 kilo när du provar ut spannet – du väger alltså mer som turskidåkare.

Turskidorna bör definitivt ha stålkant så att du får fäste på hårt packad snö på sluttande fjällsidor. Breda långa skogsskidor utan stålkant fungerar i djup snö på platt mark, men sämre på hårdblåsta fjällsluttningar som du med stor sannolikhet lär passera på resan.

Välkommen med på ett äventyr som kommer att göra dig mycket lycklig, både fysiskt och psykiskt!

Stavar är också praktiskt att ha med

Utan stavar är det svårt att komma någon vart. Åker du van vid längdskidor, skiljer sig turstavar litet åt. Framför allt bör de ha en stor truga, gärna en ring, för att inte sjunka långt ner i snön. Har de en fast längd, bör de nå till dina armbågar (längdstavar går ofta till armhålan) när du har armarna hängandes rakt ner. Ett lyxigare alternativ är flexibla stavar som du kan göra kortare i uppförsbackar och förlänga när det är platt eller när du åker utför. Flexstavar är dock inte alls nödvändigt.

Senaste inläggen