webbhvd

Kör giftfritt i skidspåret

Vad är grejen med fluorvallor egentligen? Ska alla barn skölja munnen hos fluortanten kan det väl inte vara farligt? Förbjuds fluorvallor i Sverige kommer vi väl vinna färre medaljer i mästerskap?

Internationella skidförbundet beslutade att förbjuda fluorvallor från och med säsongen 2020/2021 men rev upp beslutet eftersom de ansåg att de inte var klara med hur kontrollen av fluorvallor ska genomföras på ett säkert och rättvist sätt. 

Fluor i tandkräm är bra. I skidvalla, smink, möbler, förpackningar, stekpannor och friluftskläder är det som litet slarvigt kallas fluor inte samma sak som ämnet som gynnar tandhälsan. Miljögiftet som ingår i många vallor kallas PFAS och det skadar natur, djur och människor. 

PFAS är en grupp högfluorerade ämnen som är extremt svåra för naturen att bryta ned. I djurförsök har PFAS visat på leverskador, försämrat immunsystem, cancer och försämrad reproduktion. Professionella vallare som andats in stora mängder ånga under vallningen har drabbats av fluorfeber som liknar allvarlig influensa. Hur vi påverkas på lång sikt av att andas in PFAS är inte tillräckligt utrett, men professionella vallare löper högre risk att få skador på levern.

De stora problemen med PFAS är dock främst utsläppen i naturen. PFAS från valla släpps ut både under produktionen av vallan, vid slipning och vallning och under själva skidåkningen.

Hotet mot vår biologiska mångfald är mer akut än klimatförändringarna

Eftersom media belyser klimatkrisen i betydligt högre utsträckning än varför hotet mot vår biologiska mångfald är mer akut och varför det är viktigt att behålla ekosystem och ekosystemtjänster, tas inte miljögifter på lika stort allvar. För vissa arter är det redan kört, de är utdöda och går inte att återkalla. Anledningarna till artutdöendet är framför allt färre öppna betesmarker, invasiva arter, monokulturer och miljögifter. Du gör framtida generationer en väldigt hygglig tjänst i att skippa PFAS-vallor.

Anledningen till att både glid- och fästvalla ofta innehåller PFAS är att ämnena ger bra glid och stöter bort smuts. Som tur är finns miljövänliga alternativ.

Vår tids DDT och PCB
Borde inte vi människor ha lärt oss av historien? Inte minst efter skandalerna med PCB och DDT, ämnen som visade sig vara både svårnedbrytbara och skadliga för djurs och människors hälsa - sälar och havsörnar var nära att dö ut. Idag är vi lika obetänksamma när det gäller PFAS. PFAS-ämnen är dessutom ännu mer svårnedbrytbara än PCB och DDT – mycket tyder på att många PFAS inte bryts ned alls.

Fråga efter PFAS-fri valla nästa gång! Välj bort vallor där det står fluor, högfluor, lågfluor eller liknande och vallaservice som erbjuder giftiga vallor. Använd istället så kallad fluorfri valla, till exempel hydrokarbon. Du kan också slipa skidorna med en stålsickel och slippa valla helt. 

Är det fluor i vallan?
En fluorfri valla är fri från PFAS. Alla PFAS är framtagna av människan och består av flera fluor- och kolatomer bundna till varandra. Kol-fluor bindningen är väldigt stark och det är därför alla PFAS är så extremt svårnedbrytbara.

Kör PFAS-fritt och njut av schysst och njutbar skidåkning i spåren!

Senaste inläggen