webbhvd

Kör en dubbel, trippel eller kvadruppel

Förutsättningarna för skidträning i Sverige i år är bättre än på länge. Nästa vinter kan du njuta av utmaningar i Europa inte bara under ett lopp utan två, tre eller fyra helgerna efter varandra. Bli en skibum helt enkelt! Dagarna mellan loppen har du gott om tid att åka mer skidor, utför eller längd, stanna kvar längre eller komma tidigare till nästa ort eller göra något helt annat några dagar mellan resorna. Kanske vill du besöka Milano, Verona, Venedig, Livigno, Seiser Alm, Dorfgastein, Salzburg eller Prag några dagar när du ändå är i närheten?

La Diagonela (65, 27 eller 11 km) går tredje helgen i januari. Landskapet är magnifikt, hotellet toppen i den sportigaste byn av alla i Engadindalen, höjden snösäker och organisationen av såväl spår som evenemang mycket professionell. Det var här, i vintersportens vagga, som allting började i mitten av 1800-talet. Många orter världen över utvecklade sedan vintersportturism som de i Engadin hade börjat med. I Pontresina där vi bor har de likt grannbyarna sin egen curlingbana, skridskois, isklättringberg, slalompister, längdskidspår, snöskoleder och hockeyrink. 

Marcialonga (70 eller 45 km) går helgen därpå. Det klassiska loppet i norra Italien genom 13 byar med skimrande Dolomiterna i blickfånget. Marcialongaresan är vår mest populära, av många skäl. Hotellen är nästan onödigt fina, alla med spa och centrala med gångavstånd till spår och start. Moena ligger perfekt för längdskidåkare med olika spårområden inom räckhåll och även utförsåkning i toppklass. Det finns nog inget lopp i världen där publiken bidrar så mycket till stämningen, de laddar nästan lika mycket som skidåkarna.

Toblach-Cortina (42 km klassiskt och/eller 30 km skate) går första helgen i februari, alltså helgen efter Marcialonga. Hit kan du åka slalom över bergen från Marcialonga! I så fall fraktar vi ditt bagage (längdskidor och väska). Mellan Marcialonga och Toblach-Cortina rekommenderar vi utförsåkning med Canazei eller Cortina som bas innan du hakar på nästa resa om du gillar slalom. Annars är Toblach ett mecka för längdskidor så föredrar du det kanske du vill åka till Toblach direkt efter Marcialonga, på utförsåkningsskidor eller med buss och tåg. Det går smidigt med kollektivtrafiken. Om du väljer Toblach som bas kan du under en eller flera dagar ta dig med tåg och buss till Seiser Alm där svenska skidlandslaget gärna tränar. Det är ganska dyrt att bo där så ett billigare alternativ är att pendla över dagen från Toblach. Eller kör en kultursemester i Venedig, Verona eller Bolzano mellan skidåkandet.

Jizerska (50, 25 eller 10 km) går andra helgen i februari, i norra Tjeckien. Det går fint att ta sig med tåg från Toblach och dagarna mellan resorna kan du tillbringa i Toblach, Seiser Alm, Salzburg, österrikiska skidorter som Dorfgastein, Badgastein eller St Johann eller kanske en stadssemester i Prag några dagar? 

Till och från din start- respektive slutdestination kan du som vanligt välja tåg eller flyg - vi bokar bästa förbindelser. Vill du ordna resan själv drar vi av kostnaden för tåg eller flyg.

Vad kostar kalaset?
Det beror på vilka resor du vill kombinera. Vill du kombinera två resor får du mängdrabatt, men kombinerar du tre får du mer mängdrabatt och kombinerar du alla fyra får du allra mest mängdrabatt. Det du vill göra mellan resorna väljer du själv, men vi hjälper dig gärna med tips. Vi har gjort exakt ovan själva och har bra koll på vad som kan vara kul att göra mellan resorna bereonde på dina personliga önskemål.
 

Skibum 2022 - varför inte!

Senaste inläggen