webbhvd

Ta med cykeln på tåget i Sverige

Att få med sig cykeln på tåget utomlands brukar inte vara några problem, inte på bussar heller. Vi har testat i många länder i alla världsdelar. Många tror att det är hopplöst omöjligt i Sverige, men det är det faktiskt inte. Faktum är att det går nästan överallt, men på sina håll är det inte helt smidigt (se längst ner i detta inlägg). De flesta regionala tåg i Sverige tillåter cyklar, även om en del begränsar det till lågtrafik. Ska du resa långt kan det innebära några tågbyten, en del pusslande, litet flexibilitet och ibland en övernattning. Det här gäller vanliga cyklar, inte lådcyklar och cykelkärror. I vissa fall tillåts tandemcyklar och om cykel kostar, tar tågbolagen ofta det dubbla för tandem.

På Flixtrain och Inlandsbanan kan och ska du förboka cykelplats
Det går oftast inte att boka en cykelplats, men undantag finns.

  • På Flixtrain mellan Stockholm och Göteborg som stannar på flera stationer däremellan, kan du boka plats för din cykel á 89 kronor samtidigt som du bokar tågbiljetten för dig själv.
  • På Inlandsbanan ska du också boka plats för cykeln om du vill ta med den på resan. Det kostar 100 kronor per sträcka, så det blir 200 kronor Mora-Östersund, Östersund - Gällivare. Se fler exempel i listan här nedanför.


Hur många cyklar som tillåts på varje tåg varierar och de flesta anger att cykel endast får tas med i mån av plats. Vår erfarenhet är dock att är det tillåtet, kommer du nästa alltid med med din cykel. 

Undvik rusningstid
I flera regioner får man bara ta med cykel mellan klockan 9 och 15 samt efter klockan 18. På helgerna brukar det fungera hela dagen. Spänn fast cykeln med remmar som sitter i tåget. Ta gärna med en extra rem om tågets skulle ha gått sönder, annars kanske du inte kommer på med cykeln. Sådana remmar som man spänner fast saker på ett bagageräcke på bilen med funkar fint. 
 

Här kan du ta med cykel på tåg i södra Sverige

Källa: Lunds Naturskyddsförening

Norrtåg
Norrtåg tar fyra cyklar per tåg på sträckorna Sundsvall - Umeå och Sundsvall - Storlien. 

Inlandsbanan
På Inlandsbanan mellan Kristinehamn och Gällivare via Mora kan du ta med cykel, men den måste förbokas. 

X-tågen från Gävle
Varje tåg tillåter två cyklar Gävle - Sundsvall och Gävle - Ljusdal. Cykel kostar 30 kronor. I stadstrafiken tillåts inte cyklar. 

Upptåget
Upptåget tillåter cyklar gratis på tågen mot Tierp/Gävle samt Sala utanför rusningstrafik.  

Flixtrain
På Flixtrain får du ta med cykel mellan Stockholm och Göteborg och stationerna däremellan (Södertälje, Skövde, Falköping och Hallsberg). Cykel kostar 89 kronor extra och den bokar du samtidigt som du bokar din tågbiljett. 

Stockholms pendeltåg och Saltsjöbanan
Utanför rusningstid kan du ta med cykeln gratis på pendeltågen och Saltsjöbanan, men du får inte gå på eller av vid T-Centralen, Odenplan eller Arlanda. 

Spårväg City (T-Centralen - Djurgården), Nockebybanan, Lidingöbanan och Roslagsbanan tillåter dock inte cyklar. 

Mälartåg
Mälartåg har plats för sex cyklar och du kan åka mellan Stockholm, Eskilstuna, Norrköping, Örebro, Katrineholm, med flera orter. På Stockholms Central får du inte ta med cykel in, men samtliga spår kan nås utan att passera genom stationshuset utan nivåskillnader. 

Värmlandstrafiken
I Värmland kan du ta med cykeln på tågen mellan Karlstad och Torsby, Charlottenberg, Degerfors och Örebro. Du swishar 20 kronor för cykeln. Hopfällbar cykel åker gratis.

Kinnekulletåget Göteborg-Hallsberg
En av Sveriges charmigaste tågsträckor. Här får 2-3 cyklar plats gratis och du kan hoppa på/av i Herrljunga, LIdköping och Mariestad. Ta med egna remmar! Boka biljett på www.vasttrafik.se

Tåg  i Bergslagen 
Här kan du ta med cykeln mellan Mjölby, Hallsberg, Örebro, Borlänge, Falun och Gävle men tågen tar endast två cyklar per avgång. Mellan Fagersta och Västerås kan du dock inte ta med cykel. 

Tågab från Göteborg
Du kan ta med cykeln på Tågabs tåg mellan Göteborg och Kristinehamn. Cykel kostar 60 kronor och det betalas ombord.

Östgötapendeln
Östgötapendeln har plats för sex cyklar per tåg, men under Vätternrundan brukar det inte vara tillåtet tyvärr!

Västtåg
Ok med cyklar till Alingsås, Kungsbacka och Älvängen, till Uddevalla och Vänersborg, till Falköping och Skövde och till Nässjö. Normalt gratis, men i Jönköpings län kostar cykel 20 kronor på Västtåg. 

Krösatågen
Att ta med cykeln går fint förutom mellan Värnamo och Borås samt norrut från Kalmar. Krösatågen kräver att du köper biljett i förväg (cykel kostar 20 kronor) överallt förutom i Jönköpings län där du inte behöver det. 

Öresundstågen och Pågatågen
I Skåne är det gratis att ta med cykeln på alla tåg. Öresundstågen trafikerar även Göteborg, Karlskrona och Växjö och många stationer däremellan.

Här kan du ta med cykel på tåg i norra Sverige

Källa: Lunds Naturskyddsförening
Källa: Lunds Naturskyddsförening

SJ, SJ gamle vän

På SJ går det faktiskt att ta med cykel, men det är en smula omständligt. Följande gäller: det är tillåtet att ta med cykel,  men cykeln måste vara demonterad eller hopfälld och förvaras i en för ändamålet anpassad cykeltransportväska före ombordstigning. Maxmått för väskan är 140x85x30cm och maxvikt 25 kg för både cykel och väska). Ombord på tåget placeras väskan på en "ledig golvyta enligt instruktion från ombordpersonalen. Väskan får inte sticka ut i mittgången eller blockera dörrar".

Det här innebär att om du demonterar din cykeln dvs tar av framhjul och fäster det vid bakhjulet alternativt båda hjulen och vrider styret, köper en cykelväska och lägger cykeln i den så att allt väger max 25 kg och måtten inte överskrids samt lyder personalens platsinstruktioner, så kan du få med cyklen nästan över hela Sverige. Det hade dock varit toppen om SJ kunde tillåta icke demonterade cyklar.

SJ:s bagageregler

Exempel på cykeltransportväska vars mått är godkända enligt SJ:s bagageregler. Väskan kan inhandlas på bland annat XXL i Sverige för 499 kronor. Det kan dock vara skönt att ha en som går på hjul, för det blir rätt tungt om du behöver bära både cykelväska och ditt bagage.

Senaste inläggen