webbhvd

Var med och fira Dantes 700 års jubileum på våra resor

Piazza Dante i Verona.
Piazza Dante i Verona.

I år är det 700 år sedan Dante Alighieri dog. Medeltidens briljante man från intrigernas Florens, politikern som tvingades i exil och som slutade sina dagar i Ravenna var också författaren och poeten som använde det talade språket i skrift och därmed lade grunden för den moderna italienskan. Dante räknas som en av västvärldens genom tiderna största författare och Italiens mest autentiska symbol.

Dante på löparresan till Verona

I november åker vi till Verona och springer ett lopp (10, 21 eller 42 km) längs en världsarvsklassad bana, men som alltid gör vi mycket mer än reser dit med tåg eller flyg - du väljer, bor bra och springer snyggt. En dag cyklar vi i Valpolicella och besöker vingårdar som gör Amaroneviner, mm. En annan dag går vi en glasskurs i ett undervisningskök för en professionell glasskock i Glassens hemland. En morgon joggar vi på stadsmuren med en lokal löparklubb och minglar med dem i deras lokaler efteråt.

Dante verkade i Verona under två perioder. 1312-1319 skapade han ett hem här bland likasinnade som liksom Dante stöttade kejsaren, till skillnad från de styrande i Florens som hade skickat honom i exil. Verona styrdes av en man som älskade konst och humanism som gärna bjöd hem Dante till sitt palats vid Piazza Signori. Idag kallas torget i folkmun Piazza Dante eftersom det rymmer en stor staty av författaren i klassisk, kontemplativ pose. Hur många gånger gick inte Dante i samma gränder med tjocka valv, innergårdar och vindlande trapphus som våra gäster kommer att vandra runt i på resan?

I Verona fann Dante en lugn, fredlig oas. Flera av hans berättelser kan spåras till Dantes upplevelser i Verona, till exempel Palio del Drappo Verde (Gröna skynkets lopp), en hästkapplöpning genom stadens gränder som är äldre än Sienas Palio. Loppet återinfördes 2008 och hålls varje år i februari/mars. 

Dante hänvisar i ett av sina verk till de rivaliserade Verona familjerna Montecchi och Cappelletti, som lade grunden för Shakespeares Romeo och Julia i samma stad, men det är en helt annan historia.

Dante på cykelresorna till Emilia Romagna

Även deltagarna i Giro d'Italia hedrade Dante med att passera hans grav (vita fyrkantiga kapellet) i Ravenna under loppet.
Även deltagarna i Giro d'Italia hedrade Dante med att passera hans grav (vita fyrkantiga kapellet) i Ravenna under loppet.

En kort tågresa från vårt cykelhotell i Emilia Romagna ligger den fina, gamla kullerstensbelagda staden Ravenna där Dante levde under sina sista år innan han dog av Malaria som han fick under en resa till Venedig. I skymningen varje dag under 700 års jubiléet läses och sjungs texter av skalden upp utanför hans grav i staden. Dante fick flera barn, varav en dotter, Antonia, blev nunna i Ravenna och antog namnet syster Beatrice.

På träningsresorna till Emilia Romagna får du väldigt mycket för pengarna. Priset för en vecka är 9590 kronor per person och då ingår frukost, lunch och middag varje dag inklusive vatten och vin till middagen (supergod mat), fem träningspass att välja på varje dag på små vägar med få bilar mellan byar, slott och borgar i Apeninnerna, rum på hållbarhetsinriktat hotell med balkong och vidsträckt utsikt över Adriatiska havet previs vid stranden, gym, spa, träningsbassäng, cykelgararage med tvätt och cykelmekaniker, tvätt av dina cykelkläder varje dag, gratis lånecyklar utanför träningspassen, besök på agriturismo med generös provsmakning av mat och dryck, bland annat!

En vandring ner i Dantes inferno 700 år senare

Dantes mest kända verk är ”Den gudomliga komedin” (La Divina Commedia). På SR Play kan du följa författaren ner i helvetets kretsar under tio avsnitt i Sveriges Radios produktion ”Vi drar åt helvete”. Verket är skrivet på vers och handlar om Dantes vandring på andra sidan graven, genom Inferno (helvetet), Purgatorio (skärselden) och Paradiso (paradiset). Det skrevs på 'vulgäritalienska' och inte på latin och anses vara en av anledningarna till att det som ursprungligen var en toskansk dialekt så småningom blev riksitalienska.

Den gudomliga komedin är relevant även för vår tids sekulariserade samhällen. Kom dock ihåg att medeltida människor uppfattade helvetet som en väntande realitet.

Senaste inläggen