webbhvd

Upplev historiens vingslag på cykelresan till Italien

Tycker du att både cykling och historia är kul? Boka en träningsvecka i Italien, där får du ditt lystmäte av bådadera! 

TÄRNINGEN ÄR KASTAD

Vårt cykelhotell vid Adriatiska havet ligger nära floden Rubicon.  Att "korsa Rubicon" har blivit ett uttryck för att man stålsätter sig och inte tänker eller kan vända om.

Floden var under Romarriket gränsflod mellan den romerska provinsen Gallia Cisalpina och Italien, som utgjorde rikets hjärtpunkt. Julius Caesar korsade floden medvetet, mot romersk lag, och startade därigenom inbördeskrig.

Det var också här som Caesar då yttrade de berömda orden Alea Iacta est - tärningen är kastad. Uttrycket har sedan dess signalerat att ett oåterkalleligt steg tagits. Den historiska platsen är inte utmärkt, men ni som följer med på våra cykelresor hit bör förstås ta en sväng till floden - och korsa den!

Från byn San Leo ser du ända till San Marino.
Från byn San Leo ser du ända till San Marino.

SAN LEO - ITALIENS VACKRASTE STAD ENLIGT UMBERTO ECO

Under cykelturerna avlöser slott och borgar varandra mellan vingårdar och jordbruk. Byn San Leo,  som grundades på 300-talet, har ett majestätiskt slott som är byggt på en klippa drygt 500 meter över havet. Utsikten är vidsträckt och du ser bland annat ända till en av Europas mikrostater San Marino. Umberto Eco, författaren till bland annat den läsvärda romanen Rosens namn, definierade San Leo som den vackraste "staden" i Italien. Hit cyklar alla grupper en av dagarna under träningsveckan.

ÅTTA VÄRLDSARV I RAVENNA

En halvtimmes tågresa norrut ligger den fina, historiska staden Ravenna med mysiga kullerstensgränder och inte mindre än åtta världsarv. De spektakulära, detaljerade mosaikerna i kyrkorna i gamla stan överträffar det mesta i världen. Ravenna var en gång i tiden Romerska rikets huvudstad. Biskop Neons baptisterium från 300-talet är den äldsta kvarvarande byggnaden, åttkantig i rött tegel med hyllade mosaiker på innerväggarna. San Vitale-basilikan från 500-talet har sirlig mosaik som täcker så gott som allt av innerväggarna och taket. Bredvid ligger Galla Placidia-mausoleet, där några av de mest välbevarade mosaikerna i staden finns. I den historiska stadskärnan kan du även besöka Sant’Apollinare Nuovo-basilikan från år 493, en blandning av västerländsk och österländsk arkitektur. Taket i Theoderiks mausoleum är tillverkat av ett enda stort stycke sten och i den välskötta trädgården intill kan du strosa omkring och njuta. 

DANTES GRAV

I Ravenna hittar du också graven efter 1200-tals poeten Dante Alighieri. Dante tillbringade sina sista år i Ravenna.

San Vitale är en bysantinsk centralkyrka i Ravenna som uppfördes av den bysantinske kejsaren Justinianus I 526–527. Kyrkan består av ett välvt, oktogonalt centralrum omgivet av kilformade pelare som avdelar de två våningar höga absiderna. Det här är ett av Ravennas åtta världsarv.
San Vitale är en bysantinsk centralkyrka i Ravenna som uppfördes av den bysantinske kejsaren Justinianus I 526–527. Kyrkan består av ett välvt, oktogonalt centralrum omgivet av kilformade pelare som avdelar de två våningar höga absiderna. Det här är ett av Ravennas åtta världsarv.

LEONARDO DA VINCI KANALEN

Några kilometer norrut ligger en pittoresk, gammal fiskeby med en kanal där dess marina museum med färgglada träbåtar ibland har sina gaffelsegel hissade. Kanalen sägs vara ritad av Leonardo da Vinci, men när han kom dit var kanalen redan byggd. Han gjorde några ritningar av den befintliga kanalen och tog med till Paris, de finns fortfarande kvar där, men ibland överträffar dikten verkligheten. Det är hur som helst en mycket pittoresk stad med fiskmarknad och mysiga kaféer.

MEST FÖR PENGARNA OCH GODASTE MATEN

Utöver all historia, får du mer valuta för pengarna på våra träningsresor vid Adriatiska havet än på någon annan av Globalrunnres resor. Bästa maten och ljuvliga cykelturer i Apenninerna samt vidsträckt havsutsikt från ditt rum på stranden väntar. Boka en vecka du kommer att minnas länge här! Vi vet ingen som inte blivit mer än nöjd. 

"Leonardo da Vincis" kanal med ett levande marinmuseum ligger bara några kilometer bort från vårt cykelhotell.
"Leonardo da Vincis" kanal med ett levande marinmuseum ligger bara några kilometer bort från vårt cykelhotell.