LOGO GLOBALRUNNERS

På Kuba bor vi på olika Casa Particular

Casa Particular är som Bed & Breakfast, rum som kubaner hyr ut i egen regi hemma hos sig. Ofta bor familjen på nedervåningen och gästerna på övervåningen. På samtliga Casas ingår frukost under resan. De kan även laga middag om vi vill det någon kväll. Vi har valt ut de Casa Particular som vi tycker är värda en resa!

Att bo hemma hos kubanska familjer är trevligt och gemytligt och du får chansen att lära känna din värdfamilj. Vi gissar att några av dina starkaste intryck kommer du att få härifrån. Standarden varierar på ön. Vi har hittat 'Casas' med verkligt trevliga värdar, supergoda frukostar, alla har terrasser högst upp på taket och i rummen finns luftkonditionering om du önskar, kylskåp med dricka, etc. Det är som ett dubbelrum på ett hotell, men mycket mer personligt. Absolut bästa valet för dig tycker vi.

Alla Casa Particulares måste ha tillstånd från staten att bedriva verksamheten. Skylten som går i god för detta sitter utanpå huset.

Som ett hotellrum med frukost men mycket mer personligt

Från vår sida är det dessutom ett medvetet ställningstagande. Kubanerna är fattiga och vi tycker att det är viktigt att vårt besök gynnar privatpersoner så mycket som möjligt. En kubansk månadslön är 25-30 CUC oberoende av om du är läkare eller städerska. En frukost kostar från 5 CUC och uppåt. Du kan lätt räkna ut att deras löner som ska täcka boende, mat, utbildning, kläder, osv, inte räcker särskilt långt. Därför väljer många kubaner att komplettera med Casa Particulares, Paladars (privata restauranter) och privata transporttjänster, för att få pengarna att räcka bättre. De tycker dessutom att det är roligt att få vänner från andra länder, att få berätta om sitt land och höra vad ni tycker och tänker. 

I Viñales bor vi hos en läkare och en tandläkare, som knäcker extra med ett Casa. I Trinidad hos en geografilärare, som pluggat två år i Angola, och hans fru. I Havanna bor vi hos Fabio på ett mysigt Casa i de historiska kvarteren i Habana Vieja. 

Det är mycket vanligt att turister bor på Casa Particular på Kuba. Det finns hotell förvisso, men alla ägs av staten.

Om du klickar på bilderna ovan ser du vad de föreställer i bildtexten under bilden. Alla är från Casas som vi kommer att bo på under Globalrunners Kubaresa.