LOGO GLOBALRUNNERS

Corona information inför Islandsresan 2020

Loppen blir av och säkerheten är tryggad

Den 16 juni blev det äntligen bekräftat att Reykjavik Marathon blir av i år. Arrangörerna har vidtagit en mängd väl genomtänkta säkerhetsåtgärder i tätt samarbete med Islands Civilförsvars Departement med anledning av Corona. Startgrupperna är mindre, begränsade i antal löpare och utspridda i tid och rum med olika start- och målplatser för de olika loppen, mässan har utökat sina öppettider för att glesa ut antalet besökare som ska hämta nummerlappar, mm.

 

Start och mål år 2020

Säkerhetsåtgärder under loppen i ReykjavikUD avråder inte från resor till Island

Från och med den 30 juni 2020 häver UD sin avråder från resor till tio länder, bland annat Island. Därmed gäller normalt din hemförsäkrings resskydd eller din reseförsäkring, men alla som följer med måste noga kontrollera vad som gäller med sitt eget försäkringsbolag. 

  • När UD inte avråder från resor går resorna som planerat och vanliga resevillkor gäller. 
  • Om UD avråder från resor under den period som resan ska gå ställer vi in resorna och pengarna återbetalas omedelbart.

Ett friskt land

Island är ett glesbefolkat land där per den 18 juni endast tio personer dött i Covid-19 (i Sverige 5 041), Island har haft nio bekräftade fall de senaste 14 dagarna (Sverige 13 759), osv. Island började masstesta tidigt och införde 14 dagars karantän för alla som anlände till ön från högriskområden redan den 3 februari, långt innan de flesta andra länder i värden.

Säkerhetsåtgärder

Isländska staten, flygbolaget, loppets arrangör, vårt hotell och övriga aktivitetsarrangörer har vidtagit strikta åtgärder för att förhindra smittspridning. På flyget måste alla resenärer och all personal bära munskydd, incheckningen sker med 2 meters avstånd under längre tid, flygplatser och flygplan saneras flera gånger dagligen och alla resenärer uppmanas att tvätta händerna ofta och absolut inte flyga om de känner sig sjuka eller känner av några symptom. HEPA filter innebär enligt WHO att luften ombord på flyget är ovanligt ren och att risken att bli smittad på ett flygplan är lägre än på marken.

Centerhotel descinficerar sovrum och allmänna utrymmen flera gånger om dagen och handsprit tillhandahålls överallt dygnet runt. Vad gäller bussturen till Thingvellir, Geysir och Gullfoss samt transferbussen från flygplatsen gör vår leverantör också allt för trygga aktiviterna; bussarna saneras före varje avresa och begränsar antalet passagerare för att respektera social distansering, alla får handsprit ombord och tillgång till handfat för att tvätta händerna vid varje stopp, chaufförerna använder handskar när de hanterar bagage, biljetter, mm.
 


 

Ridningen

Social distans upprättshålls utan problem till häst och även i stall och andra lokaler på gården. Alla gäster måste hålla 2 meters avstånd till varandra överallt, vilket alla blir påminda om av uppsatta skyltar på olika språk. Alla uppmanas tvätta händer och använda handsprit. På bussen till gården används vartannat säte. Alla ska känna sig säkra och förbli friska. Ni som väljer att rida kommer att få utförligare information om vad som gäller före avresan.  

Valsafarin

Vår leverantör följer också landets säkerhetsregler. Till exempel sänks antalet passagerare på båtarna för att kunna upprätthålla social distans, handsprit tillhandahålls för alla passagerare och personal, tejp är fastklistrat för att visa två meters avstånd, alla passagerare måste följa regler om social distans, varje båt saneras inför varje tur och besättningen bär mask och handskar.

Corona test vid ankomsten

Alla besökare får göra ett Corona test på flygplatsen vid ankomst. Det är gratis i juni, men därefter kostar det cirka 600 svenska kronor (9000 ISK) per person för den som betalar minst ett dygn i förväg elektroniskt. Alternativt ISK 11 000 om man betalar vid ankomst till Island. Alla uppmanas också att ladda ner en smittspårnings app under vistelsen på ön. Inom ett dygn får du svar via sms. Är testet negativt är det bara att njuta, är det positivt sätts du i karantän i 14 dagar. Eftersom du inte har hotell/plats att uppehålla dig på i två veckor tillhandahåller Island plats för karantänen, kostnadsfritt. 

Alla besökare måste i dagsläget också fylla i ett formulär (tidigast 72 timmar före ankomst) före avresan till Island, med kontaktuppgifter, flight nummer, mm.

Den som vill och känner sig frisk kan göra ett Covid-19 test några dagar före avresa. Region Stockholm erbjuder alla invånare att testa sig gratis sedan den 15 juni. Kanske hakar fler regioner på, annars finns tester på Apoteket för ca 600 kronor i dagsläget. 
 

Information om Covid-19 åtgärder på Island 


Har du några frågor eller funderingar, ring eller mejla Globalrunners. 

Vi har några platser kvar!

Vi har fått in flera nya bokningar sedan det blev klart att loppen blir av i år. Det känns som ett uppdämt behov, många vill ha ett konkret träningsmål och inte bara digitala alternativ kanske. Vill du följa med och springa i perfekta löpartemperaturer på en fantastisk ö är du varmt välkommen med!

Som alltid på våra resor ingår mycket mer än bara resa, boende och lopp. Flera har valt att åka på valsafari, många ska rida islandshäst, alla får besöka Thingvellir där Europa och Amerika glider isär, se geijsrar spruta rakt upp ur marken, uppleva ett av öns vackraste vattenfall Gullfoss, bada termalbad och njuta av årets kulturfestival (som 2020 är utspridd för att hålla social distans). När resan blir fullbokad publicerar vi det på webbplatsen.

 

Sidan uppdaterades den 6 juli 2020.