LOGO GLOBALRUNNERS

La Diagonela 2022

Genom hela dalgången i Engadin, från Maloja via St Moritz och Pontrestina till Zouz, är du omgiven av höga berg på bägge sidor. Det ger en väldigt fin inramning.

Engadindalen i Schweiz är ett riktigt skidparadis. Det var här, i Sankt Moritz, som vintersporten startades 1864. Hit vallfärdar människor från hela världen för att åka längd, slalom eller snowboard, spela curling eller ishockey, åka skridskor eller isklättra. Landskapet är enastående vackert och lokalbefolkningen är med rätta mycket stolta över sin trakt. De blir aldrig mätta på snön, bergen och de många soltimmarna.

Här går varje år Schweiz svar på Vasaloppet: La Diagonela. Det börjar och slutar i den lilla byn Zouz. De välpreparerade spåren går västerut till Celerina via det välkända drömspåret mot St Moritz. Efter Stazerwald och Rosegdalen vänder det tillbaka i byn Pontresina. Åker du La Pachifica på 27 km går starten här. La Courta 11 km startar i Zuoz i dalen. Målet i Zuoz historiska centrum fulländar den unika inramningen av loppet. Lokalbefolkningen bidrar med alla medel till den höga stämningen.  

Banan innehåller allt som en längdskidåkare kan önska sig, elit såväl som motionär. För de som föredrar en kortare sträcka är La Pachifica på 27 km eller La Courtas 11 km perfekta. Många svenskar som har kört olika långlopp i Europa klassar La Diagonela högt, framför allt tack vare all snö men också för dess prima organisation i vacker mijlö.

Du kan även delta i ett nattlopp, Classic Night, 10 KM med pannlampa. Starten går på torsdagen klockan 19, samma sträcka som sista milen på La Diagonela. Pris 20 Euro inklusive pasta efteråt. Det går fint att anmäla sig på plats senast klockan 18 samma kväll.
 

Fakta om loppet

Start: Kvinnor elit 9.15, övriga 9.30.
Maxtid: Målet stänger 17:00.
Distans: 65 km klassisk stil.
Sprint: 27 km La Pachifica, 11 km La Cuorta.
Antal år: 8.
Energidepåer: 8 (3 i La Pachifica).
Vallahjälp: Finns på åtta platser längs spåret.
Segrare första året: Rikard Tynell.

loading...

Officiell arrangör

La Diagonela är snösäkert och går i ett storslaget landskap på 1700 meters höjd. Globalrunners har ordnat många mycket lyckade och uppskattade resor hit och är sedan flera år stolt officiell svensk researrangör till loppen i Engadindalen.

Du väljer ressätt

Internationellt flyg eller tåg ingår i resans pris. Tåg är det i särklass mest hållbara alternativet. Fler och fler väljer att ta tåget på våra längdskidresor. Tågresan blir en upplevelse i sig och du kommer fram utvilad och fylld av spännande intryck och möten. 

65, 27 eller 11 km

65 km härlig skidåkning väntar dig som deltar i La Diagonela. Den som föredrar 27 km kör La Pachifica eller 11 km i La Courta.

Tågtider

Tåg från Köpenhamn tisdag klockan 15.26 via Hamburg, Zürich och Chur eller Landquart. Ankomst Pontresina onsdag vid lunchtid. Hemresa söndag eftermiddag från Pontresina via Zürich och Hamburg. Ankomst Köpenhamn 13.33.

Flygtider

Direktflyg med SWISS till Zürich. 

Köpenhamn - Kastrup
Onsdag Avgång 09.40. Ankomst 11.35.
Söndag Avgång 17:25. Ankomst 19:15.

Göteborg - Landvetter
Onsdag Avgång 14.45. Ankomst 16.45.
Söndag Avgång 12.00. Ankomst 14.05.

Stockholm - Arlanda
Onsdag Avgång 09:50. Ankomst 12:15.
Söndag Avgång 16:35. Ankomst 18:55.

Oslo
Onsdag Avgång 09:50. Ankomst 12:10.
Söndag Avgång 16:30. Ankomst 18:55.

Allt detta ingår

Tåg Köpenhamn - Pontresina tur och retur ELLER
flyg till Zurich tur och retur
Alla flygskatter och avgifter
Skidfrakt på flyget t/r
Transfer Zurich - Pontresina för flygresenärer tur och retur
Del i dubbelrum på trestjärnigt hotell i Pontresina fyra nätter med stor frukostbuffé
Gratis resor med lokaltrafiken i Engadin under hela resan
Startavgift till valt lopp
Gratis transfer till start och mål
Entré till La Diagonela partyt på lördagen
Diplom till alla som går i mål
Resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Resegarantilagen

Priset är detsamma obereonde av om du väljer flyg eller tåg.

Obs! Startavgiften ingår.

Tåg genom Europa

Globalrunners är den första researrangören i Sverige som erbjuder tåg istället för flyg till alla gäster på våra resor inom Europa. Vi är även den enda arrangören i Sverige som erbjuder resor till La Diagonela med tåg och kan enkelt boka bästa förbindelser till dig. Det går mycket smidigt att ta tåget till Pontresina. Det är bara ett tågbyte på vägen från Köpenhamn till Schweiz, i Hamburg. På sträckan Hamburg - Zürich åker du nattåg med Night Jet och vaknar utsövd nästa morgon och får frukost på sängen i liggvagn. Resan går sedan vidare i ett mycket vackert och tågsäkert landskap via Chur alternativt Landquart, innan du kommer fram till Engadindalen.

Tåget från Köpenhamn går 15.26 och du är framme före lunch nästa dag. Redan fylld av upplevelser från tågresan, som dessutom är betydligt mer hållbar och släpper ut mycket mindre koldioxid än flyget. Flygresan är kvick, men flygresenärer får ändå räkna med en hel resdag med tid för transfers till och från flygplatser, incheckning, vänta på bagage, etc. Och sova ska du ju ändå göra någonstans! 

Klimatavtryck

Myndigheten Trafikanalys föreslår på regeringens uppdrag att resors  klimatpåverkan ska redovisas vid marknadsföring och försäljning. På bilden intill ser du koldioxidustläppen på resan La Diagonela med avresa från Malmö.

Alla som reser med oss får välja om de vill åka tåg eller flyg på resan. Vi är även noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är också roligare och intressantare för våra gäster. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och på våra traditionella Firarmiddagar på kvällen efter varje lopp väljer vi bort kött.