LOGO GLOBALRUNNERS

Frågor och Svar om Marcialonga

Hur anmäler man sig till loppen?
Klicka på fliken Bokning Marcialonga här till höger. Betalning gör du när du har fått bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften. All information om priser mm finns under fliken Bokning Marcialonga. OBS: Gör din anmälan i god tid, resan blir alltid fullbokad tidigt.

Finns det billigare alternativ?
Ja, är ni 4-6 personer som vill dela lägenhet i Moena eller Cavalese och ordna resan själv, kostar det inklusive startplats i loppet från 695 Euro person. Mer information om det alternativet hittar du här.

Går det att direktanmäla sig?
Loppet har hittills alltid blivit fulltecknat tidigt. Säkrast är att anmäla sig i god tid. Är det fullt så är det fullt. Marcialongas motto är att sätta skidåkarna i centrum och därför prioriterar de att alla skall få en fin skidupplevelse framför för många deltagare.

Hur tar man sig till Marcialonga?
Du väljer, flyg eller tåg. Vi bokar tåg från Köpenhamn tur och retur (du tar dig själv till Köpenhamn och bokar det enkelt på till exempel sj.se) eller flyg från Kastrup, Landvetter, Arlanda eller Oslo till München och sedan transferbuss till Moena. På hemresan flyger du från Venedig, också med transferbuss från Moena. Du kan också välja att boka resan på egen hand och få 2500 kronors avdrag. I Moena går starten dit vi går från våra hotell på mindre än en kvart. Läs mer i resplanen.

Hur tar man sig till starten?
Vi bor i samma by som loppet startar - vi går till fots. Det tar max en kvart.

Var hittar jag mitt startnummer?
På senhösten året innan du ska åka hittar du det på www.marcialonga.it under Entry - Startlist. Sök på ditt efternamn. Har du å, ä eller ö i ditt efternamn, skippa prickarna.

När vet jag vilken tid jag startar?
Månaderna före loppet hittar du din starttid på www.marcialonga.it under Race Info - Races Rules (srcolla ner litet på sidan) - matcha ditt startnummer i schemat över starttider.

Hur tar man sig från målet?
Det går gratis bussar från Cavalese där 70 km åkarna har målgång. Det går likaså gratis bussar från  Predazzo där 45 km åkarna har sin målgång. Sista gratisbussen går klockan 19 från Cavalese.

Är loppen seedningsgrundande till Vasaloppet?
Ja, Marcialonga är seedningsgrundande i Vasaloppet. Marcialonga ingår i wordloppet. Likaså är Vasaloppet och Öppet Spår seedningsgrundande för Marcialonga och alla andra lopp som ingår i Worldloppet, så länge dina resultat är färska från de senaste två åren, inte äldre.

Kan man få hjälp med vallan före och under loppen?
Ja, före loppen kan du få hjälp av Globalrunners och medresenärer med råd och tips. Vi har en teoretisk och praktisk genomgång i hur du vallar dina skidor på fredagskvällen för de som vill. Vill du lämna in dina skidor kan du göra det hos våra specialister i Moena som känner till de lokala snöförhållandena väl. Det kostar från 50 Euro att lämna in sina rengjorda skidor för vallning.

Marcialonga erbjuder också vallaservice, vilket du kan boka via de nyhetsbrev de skickar direkt till dig.

Under loppet finns vallaservice som är gratis utefter banan. Många tackar ja till detta, om inte förr så inför sista, branta backen på ca 2 km upp till målet i Cavalese.

Finns det något rep och när dras det?
Ja, men det är generösa tidsmarginaler. Rep dras i Canazei, Predazzo och Molina där de som inte har passerat får lov att avbryta loppet.

Vad finns på kontrollerna?
På bilden längst ner på sidan ser du var det finns kontroller och vad de tillhandahåller. Utefter banan finns både energi, första hjälpen, vallahjälp samt stavar och skidor att låna om något skulle gå sönder.

Mat och dryck
Arrangören tillhandahåller vatten och sportdryck, te och på slutet kaffe. Privata vätskekontroller har även vin. Torkad frukt, apelsinklyftor, bananer, sockerbitar, skinkmackor och kakor av olika slag finns också. 

När går bussarna och vad kostar det?
Till starten behöver du inte åka buss, vi går dit på en kvart från hotellen. Hem är det gratis för alla skidåkare och sista bussen går från Cavalese klockan 19. Därefter finns lokalbussar och taxi. Bussen från Cavalese tar cirka en halvtimme eller litet mer.

Vad ingår i Marcialongaresans pris? 
Resan till Italien - du väljer om du vill åka tåg eller flyga
Transfer till Moena för flygresenärer
Skifrakt för flygresenärer
Del i dubbelrum på fina och centrala hotell i Moena med spa, bibliotek, skidförråd och vallarum
Frukostpension eller halvpension
Anmälan till valt lopp
Teoripass och praktisk vallalektion
Medalj och pasta efter målgång
Buss från målet i Cavalese tillbaka till Moena
Prima stämning och jättetrevliga medresenärer
Träningsprogram
Voucher för billigare entré/spårkort till Lavazé
Reseledning och service av Globalrunners
Lagstadgad Resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Resegarantilagen

Vi har också ett billigare alternativ för 695 Euro där du bor i lägenhet och ordnar resan själv. För mer information om Marcialongapaket i lägenhet, klicka här.

Kan man ta med sig barn på resan?
Mycket gärna, det har vi haft tidigare gäster som har gjort. Resan blir ett fint minne och alla i familjen kommer hem med medaljer om halsen. Åldersgränsen i Marcialonga 70 km är 18 år och i 45 km loppet 16 år, men på lördagen går lopp för barn och ungdomar. Det går bra att anmäla sig till Minimarcialonga för de minsta på plats för 10 Euro. Ungdomar ska anmäla sig senast fredagen före loppet. 

För familjer som väljer att resa med tåg till Italien på Globalrunners Marcialongaresa utgår inget tågtillägg för barn. 

Hur länge kan man anmäla sig? När är sista chansen?
Det beror på när resan blir fullbokad. Exakt datum för det vet vi aldrig. Får du inte plats sätter vi upp dig på väntelista och kontaktar dig om vi får något återbud och kan erbjuda dig en plats. Globalrunners Marcialongaresor har alltid blivit fullbokade på ett tidigt stadium. Det tycks inte spela någon roll hur många platser vi erbjuder, de blir ändå fullt på våren eller sommaren året före.

Hur är avståndet utmärkt efter spåret?
Längs spåret finns avstånd till mål angivet på tydliga skyltar. 

Hur får man sin nummerlapp och chip?
Det hämtar Globalrunners ut åt dig och delar ut till alla åkare kvällen före loppet på hotellet där du bor.

Hur vet jag att jag är anmäld och i vilken startgrupp jag har?
Det går att söka på www.marcialonga.it  under senhösten före loppet. Globalrunners är officiell arrangör och anmäler dig i det lopp du väljer när du anmäler dig till resan. 

Kan jag överlåta min startplats till någon annan?
Ja, men din ersättare får betala samma pris som övriga resenärer som anmäler sig på resan och vi tar ut en avbokningsavgift om du avbokar resan för de kostnader vi har haft för dig enligt våra resevillkor.

Hur sker tidtagningen?
Med chip som sitter på baksidan av nummerlappen. 

Kan jag seeda mig?
Lopp som ingår i Worldloppet är seedningsgrundande. Resultat från de senaste två åren gäller. Följande lopp tillhör Worldloppet: 

Amerika: American Birkebeiner · Gatineau Loppet  · Ushuaia Loppet
Asien: Sapporo International Ski Marathon  · Vasaloppet China
Europa: Bieg Piastów · Birkebeinerrennet · Demino Ski Marathon · Dolomitenlauf · Engadin Skimarathon · Finlandialoppet · Fossavatn Ski Marathon · Jizerská padesátka · König-Ludwig-Lauf ·Marcialonga · Tartu Maraton · Transjurassienne · Vasaloppet
Oceanien: Kangaroo Hoppet · Merino Muster

Hur jobbigt är det jämfört med Vasalopp och Tjevasa?
Enligt oss och de flesta av våra tidigare resenärer de senaste åren är Marcialonga mindre ansträngande än Vasaslopet (långa loppet) respektive Tjej- och Kortvasan (kortare loppet). Det gäller att ta sig upp till Canazei vilket inte är någon brant stigning. Därefter vänder loppet neråt och som du ser på banprofilen går det mest neråt genom Val di Fassa och det är lätt att staka. I Val di Fiemme är det tämligen platt. Sista backen på 2 km är brant uppför. Är du elitåkare är denna sista backe kanske målet med hela resan. Motionärer brukar föredra att få effektiv fästvalla nedanför backen och ta sig upp med hjälp av publikens hejarop och högtalare vid målet. Vår erfarenhet är att den här backen är långt enklare än sitt rykte, alla klarar den! Din upplevelse av loppet beror på hur väl du har förberett dig, din dagsform och väderleksförhållanden.

Kan nära och kära följa mig under loppet hemifrån?
Ja, på www.marcialonga.it kan de följa ditt lopp i realtid när du har startat, passerar mellantider och går i mål. Loppet sänds även i olika TV-kanaler, 2020 bland annat i kanalen Sky.

Hur bor vi?
Det finns enstaka enkelrum och några trebäddsrum. De flesta platser är del i dubbelrum på hotellen. Väljer du lägenhet bor ni 4-6 personer i dessa i Cavalese eller 6 personer i Moena.

Kan jag resa dit tidigare och/eller hem senare?
Vill du åka ner tidigare och/eller hem senare går det fint. Vi bokar i så fall en individuell resa till dig mot ett tillägg på 600 kronor eller så bokar du din egen resa.
 

Höjdkurva för Marcialonga. Klicka på bilden så förstoras den.
Banan med byarna som vi passerar. Klicka på bilden så ser du bättre.