LOGO GLOBALRUNNERS

Kontakta en vaccinationscentral i god tid före din avresa. CityAkuten Wasa Vaccination, Holländargatan 4, 1 tr (T-Hötorget) är duktiga och har alltid en infektionsläkare på plats för knivigare ärenden. www.cityakuten.se Telefon 020-150 150.

Oftast behövs inga vaccinationer. Då förutsätter vi att du har det normala grundskyddet som består av:

  1. Gulsot eller hepatit. Vaccinet heter Twinrix som skyddar mot både hepatit A och B och skall tas i mycket god tid före avresan.
  2. Polio, stelkramp, difteri. Nästan alla svenskar har fått denna vaccination.


Statens Bakteriologiska Laboratorium har en bra hemsida med information om vilka vaccinationer som är aktuella i olika regioner www.reseradet.se

Förslag till reseapotek

Första förband
Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
Kirurgtejp och/eller plåster
Skavsårstejp/plåster
Värktabletter
Öronproppar
Myggmedel
Solskyddskräm
Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)

Det mesta går att köpa på plats, men leukoplast och compeed rekommenderar vi starkt att du tar med hemifrån. För att undvika skavsår ska du springa i skor som är 'insprungna', dvs skor som dina fötter är vana vid.

Magsjuka
När det gäller mat och dryck finns det några generella riktlinjer som hjälper dig att förhindra magsjukdomar: Ät nylagad mat, skala all frukt och var försiktig med råa grönsaker och glass som säljs på gatan. Använd sunt förnuft i ditt val av matställen, små lokala restauranger med stor ruljans är ofta bättre än flotta restauranger med få gäster och västerländsk meny. Drick enbart buteljerade eller kokta drycker. Undvik isbitar i dryck eftersom isen kan vara gjord av kranvatten. Tänk på att dricka rikligt med vätska när det är varmt, både före, under och efter loppet.