LOGO GLOBALRUNNERS

Fakta om Marocko

Huvudstad Rabat
Största stad Casablanca
Invånare 32,3 miljoner (2011)
Yta 446 300 km2 (Sverige 449 964)
Språk Arabiska, franska , tamazight m fl berberspråk
Visum Nordiska medborgare får stanna i Marocko tre månader utan visum
Klimat januari i Marrakech min 8, max 18
Valuta Dirham (MAD)
Tidsskillnad -1 timme efter Sverige
Religion 99 % muslimer
Statsskick Monarki, Mohammed VI heter nuvarande kungen
Premiärminister Abdelilah Benkirane
Medellivslängd
Män: 69 Kvinnor:74 (2009)
Sverige: män 69, kvinnor 83 (2006)
Berber: Marocko har störst andel berber av samtliga länder i Nordafrika
Läskunnighet
Män: 69,4% Kvinnor: 44,1% (2008)
BNP per capita
4 668 USD (2010)
Sverige 38947 USD
Landsnummer 212

Karta
Klimat

Du är en gäst

Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Tänk också på att respektera lokalbefolkningen vid fotografering. 

Njut av skillnaderna
En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet rekommenderas varmt.

Klä dig rätt
Marocko är sedan länge ett turistland och det är inte mycket vi europeer kan göra som förvånar dem. De vet bra mycket mer om oss än flertalet av oss vet om dem. Men vill du smälta in, få bra kontakt och slippa bli avfärdad som turist bör du tänka lite på hur du klär dig. Kvinnor kan utan problem gå i byxor men har du kjol eller klänning bör den helst vara hyfsat lång och täcka knäna. Undvik alltför urringat eller genomskinligt - men långärmat behövs inte. Män bör heller inte vara alltför avklädda. Under loppet kan alla löpare ha vanliga löparkläder.

Bjud på dig själv
Det är mer som förenar än som skiljer oss åt. I Marocko är människor otroligt gästfria, öppna, nyfikna och sociala. Bjuder någon hem dig - följ med! Men ta gärna en tur förbi mataffären / fruktståndet / slaktaren och handla med dig något som behövs. 

Höger hand är din rena hand
I Marocko, liksom i andra muslimska länder, äter man inte med vänster hand. Likaså ska man inte använda vänster hand när man hälsar på folk.

Myntate - en kultur

Inget besök i ett marrockanskt hem är fullständigt utan en kopp thé á la menthe, landets nationaldryck. Det förebereds i en bulbous, en rund, kurvig tekanna gjord av silver, tenn eller emalj, och serveras vanligtvis i små färgade glas. Uppfriskande och mycket sött, bryggt på svart eller grönt te med myntablad i.

Ibland har man pinjenötter eller apelsinblommor i. När man häller upp det håller man tekannan mycket högt ovanför glaset så att vätskan luftas på vägen ner i koppen.

Myntate serveras hela dagen och efter måltider. Det ska vara bra för matsmältningen. Försäljare i soukerna kommer säkert bjuda på ett glas eller två om ni handlar något av dem.