LOGO GLOBALRUNNERS

Löparresa till Kuba 19-29 november 2020

If you are not Swedish, please click here for an English version.

Redan under loppen Marabana utlovar rytmer och musik löften om glada upplevelser. Du får en oförglömlig kombination av ett härligt lopp och starka intryck när destinationen stavas Kuba. Vill du kombinera avkoppling på stranden med intressanta möten i ett magnifikt land med likasinnade medresenärer, borde detta vara rätt resa för dig, medan vind och regn står på menyn här hemma. 

Kuba är äkta och komplext. Efter Fidel Castros död 2016, hans tidigare frivilliga avgång och överlämnande av makten till sin bror Raúl har inte mycket förändrats. Den 19 april 2018 valdes vice president Miguel Díaz-Canei som regeringschef. För första gången sedan revolutionen 1959 heter landets statschef med ansvar för den verkställande makten inte Castro i efternamn. Kubas nya president är född 1960 och har varit teknisk ingenjör, lärare och hjälparbetare i Nicaragua.

Även om utvecklingen går långsamt, känner du av små öppningar från regimen. Det känns att nya tider är i antågande, inte minst tack vare Barack Obamas och Påvens besök på ön. Alla kan läsa och läkarna är bland de bästa i världen. Kuba har satsat mycket på utbildning, barn och hälsa för alla. Det finns dock en helt annan sida av Kuba som vi kommer att informera noga om på informationsmötet, inför och under resan. 

Resplanen i korthet
 
Torsdag Avresa till Kuba. Ankomst samma kväll. 6 timmars tidsskillnad.
Fredag Rundtur i Gamla Stan och uthämtning av startkits.
Lördag Maracuba, ett välkomstlopp på 3 km. Uppladdning inför loppet. 
Söndag  10 km, halvmaraton eller maraton. På eftermiddagen resa tre timmar till landsbygden på västra Kuba och sockertoppsbergen i Viñales. 
Måndag Ridtur på landsbygden med besök på kaffeplantage och cigarrfarm..
Tisdag Cykeltur 5 mil t/r till fiskeby på norra kusten. Färsk hummer till lunch för de som vill. 
Onsdag Resa till världsarvsstaden Trinidad på sydkusten. Rundtur till fots i Trinidad.
Torsdag En dag på stranden. Turkost hav, vit sand och fina korallrev. Snorkling för de som vill. Salsakurs på kvällen för de som vill.
Fredag Vandring i nationalpark med bad i vattenfall och grotta.
Lördag Resa tillbaka till Havanna 5 timmar och hemresa mot Skandinavien.
Söndag Ankomst Skandinavien sen eftermiddag.
 

Torsdag - Flyg till Kuba

Flyg från Skandinavien till Havanna med KLM med en mellanlandning i Amsterdam.
Avresa 09.35 från Arlanda.
Avresa från Landvetter 10.00. 
Avresa från Kastrup 09.55.
Ankomst 17:15. Sex timmars tidsskillnad. Total restid 13:40 timmar från Stockholm, 13.15 från Göteborg och 13.20 från Kastrup. 

Havanna är en fascinerande stad. Gamla Havanna, Habana Vieja, är ett virrvarr av krokiga gator och smala gränder. Kring stadens fyra torg ligger de äldsta kvarteren. De gamla bilarna, cigarrer, musiker, dansande kubaner och romdrinkar... alla bilder du har av Havanna blir till verklighet här.

Efter ankomst på kvällen, transfer till vårt Casa Particular i Havanna. Att som utländsk gäst bo i ett privat hus är vanligt förekommande på Kuba. Boende i dubbelrum och frukost ingår. Vi väljer medvetet att inte bo på hotell av två skäl. Det är mycket charmigare och intressantare att bo på Casa Particulares för dig som gäst och alla hotell på Kuba är statliga. Vi vill att vårt besök ska gynna kubanerna och inte regimen.

Fredag - Rundtur i Habana Vieja

Vi tar en promenad i charmiga Havanna Vieja (gamla stan) med många historiska byggnader, torg fulla av folkliv och musik och monument från kolonialtiden. Här finns gott om gamla, smala och mysiga gator. De som vill besöker Rommuseet. Det tar fem minuter att gå till Rommuseet från vårt Casa Particular. Här har de guidade turer på engelska klockan 14, 15 och 16.

På eftermiddagen hämtar vi ut våra startkits inför loppet. 

För dig som gillar rumba rekommenderar vi Havannas charmiga afrokubanska högkvarter Callejón de Hammel. Coola väggmålningar, psykedeliska konstnärsbutiker och rytmiska rumbatoner möter dig här. De som dansar rumba klär sig ofta i vitt.

På kvällen besöker vi en av Hemingways favoritbarer där vi kan prova klassiska drinkar som mojito och daiquiri.

Lördag - Maracuba och uppladdning

Efter frukost går vi till Capitoleum vid den nästan lika pampiga nationalteatern där välkomstloppet Maracuba startar klockan 10.00. Maracuba hålls i olika städer i Kuba dagen före 'det riktiga loppet'. Hög stämning, löpare i alla åldrar och av olika nationaliteter deltar. Svenska flaggan hänger sida vid sida jämte andra länder som är med på löparfesten. Uppvärmningen har tydliga inslag av salsa! Välkomstloppet ingår i startavgiften för alla som ska springa Marbana - Havana Marathon.

Revolutionsmusset ligger nära Capitoleum och är värt ett besök för den som vill.

Vi gör oss redo inför morgondagens lopp.

Söndag - Mabarana 10 km, halvmaraton eller maraton

Jämfört med de stora loppen i väst är arrangemangen på Kuba enkla. Saker och ting fungerar, men inte på det sätt du är van vid. Har du en nyfiken och öppen attityd kommer du att njuta fullt ut. Vätskestationer finns på cirka 3-4 km avstånd längs banan.

Under loppen kommer du att uppleva att kubanerna är tuffa och stolta, även om deras utrustning i många fall är mycket enkel. En svensk springer i avancerade svettabsorberande kläder, utvalda löparskor, pulsmätare och andra smarta funktioner i kontrast till den vanliga kubanska löparen i sin bleka T-shirt och tennisskor eller till och med badskor alternativt barfota. Har du några gamla löparskor hemma som är i gott skick men som du inte vill ha längre, är de mycket välkomna som present till någon av dina medlöpare. Det finns massor av priser i många olika klasser, om du skulle vara bland de snabbaste i din klass. 

Halvmaraton och maratonlöparna passerar under banan det pompösa Plaza de la Revolucion med enorma statyer och avbildningar av regimens hjältar Che Guevara, Cienfuego och José Marti statyn som syns från de flesta delar av Havanna.

Loppet startar klockan 07.00 på morgonen. Alla har samma starttid, oberoende av om du springer 10, 21 eller 42 kilometer. Maxtiden för maran är 6 1/2 timmar. Klockan 13.30 måste alla ha gått i mål. Det tar tio minuter att gå från vårt boende till start=mål, kanske en kvart hem från om du är jättetrött. 

På eftermiddagen klockan 15.00 åker vi med privata bilar till Viñales, cirka tre timmar från Havanna. Inkvartering i dubbelrum.

På kvällen träffas vi för att fira dagens fina prestationer. Middag äter vi på en trevlig restaurant, en så kallad Paladar. Restauranten ägs och drivs av en familj, som kommer att göra allt för att vi ska känna oss välkomna, mätta och belåtna. 

Landskapet i Viñales är magiskt med sina höga sockertoppsberg. Soluppgångar och solnedgångar vill ingen missa.

Måndag - ridning, kaffeplantage, cigarrproducent och salsa

Dags att sitta upp i sadeln på var sin snäll häst. Alla kan följa med, inga förkunskaper krävs. Ridturen är 4 timmar i den vackra, frodiga och gröna dalen där tobaksodlingar, små gårdar och hagar samsas med lummiga, runda berg. Här finns de äldsta bergen i landet och fossiler av reptiler, blötdjur och fiskar från juraperioden. I dalen lever många endemiska djur och plantor. Du passerar frodiga tobaksfält och spektakulära sockertoppsberg, så kallade mogotes, står rakt upp på fälten. Vi besöker en kaffeplantage och en lokal cigarrproducent som gör organiska cigarrer utan kemikalier och nikotin. Dessa cigarrer går inte på export utan konsumeras endast på Kuba.

De som vill besöker botaniska trädgården med 190 växter. Den drivs av en stiftelse och du blir rundvisad av en engelskspråkig guide. Här är ingen entré men du förväntas ge ett frivilligt bidrag till stiftelsen som tack för rundturen.

Kuba har enligt deras egna invånare världens bästa kaffe. Vi håller med. Vi har druckit inhemskt kaffe på plats i andra delar av världen som anses/anser sig vara riktiga kaffeexperter såsom Etiopien, Colombia, Brasilien, Indonesien och Turkiet, men på Kuba är det gudomligt gott. De odlar och framställer såväl Arabica som Robusta och just här på västra Kuba odlar de Arabica.

 Tisdag - cykeltur till fiskeby och bad i havet

Livet går sin gilla gång.

Vi cyklar till en sömnig liten fiskeby, 25 km från Viñales. Vägarna är asfalterade och turen tämligen flack med höga sockertoppsberg runtomkring. Vi tar det lugnt och stannar där vi vill. Det är mycket få bilar, det vanligaste transportmedlet är häst- och vagn. Vid kusten möts vi av stora mangoträd när vi cyklar in i byn. Här går allt lååångsamt. En lång pir sträcker sig rakt ut i havet och de flesta vill nog ta ett dopp. Hos vår vänner äter vi lunch. Vi rekommenderar dagsfärsk hummer!

Himmelskt god hummer, fångad samma morgon.

Onsdag - Trinidad

Med privata bilar till förbluffande vackra Trinidad på sydkusten vid Karibiska havet. På 1800-talet blomstrade området tack vare sockerproduktionen och det syns på byggnaderna att sockerbaronerna tjänade stora pengar. Många av deras gamla pastellfärgade palats med sirliga balkonger och pelarklädda innergårdar finns kvar och går bra att besöka. Trinidadborna är kända för sin gästfrihet, värme och sitt sinne för musik och konst. Staden är också centrum för den afro-kubanska religionen Santeria. 

Inkvartering i dubbelrum. Vi gör en rundvandring i staden som känns som en låda pastellkritor. På Kuba gillar man verkligen färger! På hus, kläder, bilar - det mesta. Plaza Mayor är stadens hjärta framför kyrkan Santísima Trinidad. Torget pryds av små inhägnade trädgårdar med vackra urnor och statyer. På baren Canchanchara kan den som vill passa på att dricka drinken med samma namn, som också uppfanns här.  

I Trinidad svänger det om kvällarna och du lär inte kunna stå still när musik och dans drar igång vid torget i skymningen. Här finns ett riktigt grymt disco 20 meter ner i en grotta. Inträde är 40 kronor. Bara miljön är värd ett besök. Musiken är så levande den kan bli ur alla aspekter.

Trinidad som grundades 1514 är en av Amerikas bäst bevarade kolonialstäder och en blandning av romantik och forntidens slaveri.

Torsdag - turkost hav, vita stränder och jättefin snorkling

Det blir en dag på stranden, Playa Ancón, där vi får njuta av vit sand vid det turkosa, karibiska havet. Här kan den som vill åka katamaran till ett korallrev och snorkla bland fiskar, koraller, snäckor och sjöstjärnor. Ta med en god bok och njut medan du surplar i dig en kokosnöt. Solen är stark och det finns bra möjligheter att ligga i skuggan om du vill. Temperaturen i havet är cirka 25 grader. Slappna av och lägg in en lägre växel, här finns tid för återhämtning. Vill du hellre stanna i Trinidad, shoppa på marknaden eller bara ta det lugnt går det förstås också bra. 

På kvällen salsakurs för de som vill. En timme kostar 100 kronor. Testa, det är kul!

Fredag - vandring i nationalpark med vattenfall och grotta

Med privata bilar till en nationalpark, cirka 30 minuters resa. Vandring till ett vattenfall. Till vänster om fallet leder en 20 meter lång, helt oexploaterad grotta som du kan simma in i. Nära öppningen tronar en gigantisk stalagtit som är en meter i diameter. Vattendjupet är 9 meter och i grottan är det 1-2 meter till taket från vattenytan beroende på vattenstånd. I taket hänger gott om sovande fladdermöss. Här är bara ren natur, inga lampor eller annat artificiellt. Du kan nog tänka dig känslan, det är coolt!

Lördag - sista dagen på Kuba.

Resa med privata bilar eller minibussar till Havanna. Resan tar cirka 4,5 timmar. Flyget med Air France avgår klockan 20.55 på kvällen. Vi får ha vårt bagage på vårt Casa Particular under dagen innan det är dags att åka till flygplatsen. 

Sista dagen i Trinidad har vi en förmiddag innan vi beger oss till Havannas flygplats. Paddla, rid, vandra, åk till stranden eller bara strosa runt i fina Trinidad.
Sista dagen i Trinidad har vi en förmiddag innan vi beger oss till Havannas flygplats. Paddla, rid, vandra, åk till stranden eller bara strosa runt i fina Trinidad.

Söndag - ankomst Skandinavien.

Mellandlandning i Paris.

  • Ankomst Stockholm 18.10 på söndagen. 
  • Ankomst Landvetter 15.50.
  • Ankomst Kastrup 19.35. 

Sex timmars tidsskillnad. 

Vi är övertygade om att du är till bredden fylld av härliga upplevelser i Karibien. För den som vill går det fint att lägga in en löptur på morgonen eller kvällen de flesta dagar. Obs! Du behöver inte vara med på allt. Vill man inte är det bara att stå över. Det brukar nästan alltid följa med gäster som väljer att inte delta i loppet också. Loppet är ju bara alibit för själva resan! Varje år har vi haft gäster med som avstått springandet och de har haft minst lika stor behållning av resan som de som har sprungit.

Att resa till Kuba eller inte

Om det är rätt att resa till en diktatur eller inte är förstås var och ens eget val. Efter att ha besökt Kuba och pratat med många kubaner är vi övertygade om att vi gör en god insats genom att åka dit. Kubanerna är inte betjänta av någon bojkott. De har lidit och lider fortfarande hårt av den amerikanska blockaden som även påverkat och fortfarande påverkar bistånd och handel med andra länder. De har ett stort ekonomiskt behov av hårdvaluta och är mer än glada för att turister vill besöka dem. Vi tycker dock att det är extremt viktigt HUR man som besökare reser i landet.

Globalrunners väljer att gynna privatpersoner så mycket vi bara kan. Det gör vi genom att bo i Casa Particulares som är privata, istället för på hotell, som samtliga ägs av staten. Det är så mycket roligare och intressantare för dig som gäst också eftersom du får en nära inblick i hur kubaner lever. Vi äter på restauranter som ägs och drivs av privatpersoner och reser med privata transporter. Vi vill att du som resenär ska få en god förståelse för hur kubanerna har det och de är mycket glada för att vi kommer och reser på det sätt som Globalrunners väljer att göra. 

På resan besöker du bedagade, vackra Havanna. Vi reser i frodiga berg där Fidel Castros gerilla gömde sig undan Baptistas regeringstrupper och i vackra Viñalesdalen. Har du aldrig sett Karibiska Havets turkosa färg och känt de ljumma vågorna får du göra det både på norra och södra kusten, där den ökända Grisbukten ligger. Däremot skippar vi stranden i Varadero som översvämmas av västerländska turister. Du lär känna vanliga kubaners liv och hur det är att leva i resterna av kalla kriget. Även om regimen har lättat på trycket och genomfört reformer, är styret fortfarande auktoritärt. Mänskliga rättigheter kränks samtidigt som den sociala utvecklingen är betydligt bättre än i jämförelsebara länder. Kuba står inför ett vägskäl. Det är det som gör landet extra intressant att besöka just nu. Den känsla som du som resenär får nu kan vara helt annorlunda om bara några år, inte minst som amerikanska flyglinjer har öppnat. Du kommer att lära dig mycket om kubanernas tuffa levnadssituation.

De starkaste intrycken tror vi att du kommer få genom möten och samtal med kubaner, varenda dag.

Zum, zum, zum... På Kuba finns världens minsta kolibri, El Zunzuncito. Chansen är hygglig att du får se en, men de är kvicka och därför svåra att fotografera.

Fakta om loppet

Datum: 22 november 2020
Start: Klockan 06:30.
Deltagare: 5000
Första gången: 1987
Temperatur: 20-25 grader
Terräng: Relativt platt, kuperat på några ställen för halvmaran och maran
Underlag​​​​: Asfalt  
Bansträckning
Rekord:
Maraton män: 02:13:37 (1994) Maraton kvinnor: 02:43:40 (2001)  
Halv maraton män: 1,03: 40 (2005)
Halv maraton kvinnor: 1,14: 56 (2001)

Den som gillar gamla bilar från 50-talet kommer inte att bli besviken. Kuba vimlar av dem.

Fakta om Kuba

Folkmängd: 11,4 miljoner invånare.
Språk: Spanska.
Tid: 6 timmar efter Sverige.
Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas samt vaccination mot gulsot. Kontrollera med läkare.
Visum: Svenska medborgare behöver visum och passet måste vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det fixar vi åt dig. 
Försäkringsskydd: Resenärer till Kuba kan behöva uppvisa giltig reseförsäkring vid inresa. Resenärer som saknar detta kan vid ankomsten krävas på en kubansk reseförsäkring på flygplatsen. Enligt obekräftade uppgifter kostar en sådan försäkring ca 2-3 CUC (Euro)/dag.

Har du inte varit i Västindien tidigare har du kanske aldrig sett så turkost vatten förut. Det är väldigt fint.

I resans pris ingår 200 kronors bidrag per person till Civil Rights Defenders. Vi bor och äter hos privata leverantörer - vanliga kubaner, vilket också ger våra gäster unika inblickar i livet på Kuba. Resan gynnar lokalbefolkningen ekonomiskt och socialt. Inrikesflyg undviker vi helt. Före resan har vi informationsmöte för att alla deltagare ska få insikt i kubanernas levnadsvillkor inklusive en förläsning av en Kubaexpert.

Utan pengar är det svårt för människor i fattiga länder att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Resande innebär dessutom ett viktigt utbyte av idéer, kulturer, kunskaper och kontakter och en ökad förståelse för människor som lever under andra villkor. Det tror vi är avgörande för en bättre värld och för att minska rasism och krig.