LOGO GLOBALRUNNERS

La Diagonela Resplan

Härliga vyer och fantastiska skidförhållanden väntar i Engadindalen för den som deltar i La Diagonela. Härliga vyer och fantastiska skidförhållanden väntar i Engadindalen för den som deltar i La Diagonela.

Fint hotell i mysiga Pontresina

Du anländer tre dagar före loppet och har gott om tid att njuta av skidåkning och vänja dig vid höjden. Över 220 km skidspår väntar inpå knuten. Vårt hotell ligger mitt i den ytterst trivsamma, lilla byn Pontresina, som har vinterentusiaster och längdskidåkare i fokus. Här har du fri tillgång till hotellets bastu. Varje morgon väntar en stor frukostbuffé. Rummen är rymliga, 20 kvm, med balkonger och panoramautsikt över bergsmassivet Bernina och dalarna Rosegtal och Engadintal.

Hotellet har två restauranter "au Premier" och "Hof" och i Pontresina finns ett stort utbud av caféer och restauranter för den som inte vill äta på samma ställe varje kväll. Pontresina är inte pälssnobbarnas by, den är de sportintresserades favorit som ligger smart (tycker vi), dvs inte i ena änden av Engadin utan mitt i där du lätt kan ta dig i vilket vädersträck du vill med din gratisbiljett med lokaltrafiken eller på skidor. Det finns ett rymligt vallarum på hotellet där du kan förbereda skidorna inför skiddagarna och loppet och ännu ett stort vallarum vid spårcentralen i byn.

loading...

220 km längdskidspår väntar på dig

Du kan börja åka skidor direkt utanför knuten och efter en härlig dag ta dig hem igen på skidorna. Eller så kan du ta tåget till en annan by och skida hem, eller ta tåget hem där du slutar. Du har stor flexibilitet att upptäcka och uppleva flera olika delar av Engadin och kan ta dig runt i hela dalen tack vare att du har gratis biljett på lokaltrafiken (tåg och buss som går hela tiden) under hela resan

Det här är det vackraste område vi kan tänka oss för längdskidåkare. Hit åker inga andra arrangörer. Självklart berättar vi för dig som vill uppleva detta hur du tar dig hit.

Gratis biljett med tåg och bussar under hela resan

La Diagonela går i klassisk stil och är ett seedningslopp till Vasaloppet, en av de ordinarie tävlingarna i Visma Ski Classics och så vackert! Cirka 20 km in i loppet kommer den första stigningen förbi St Moritz. Banan går vidare över frusna sjöar, öppna vidder och genom pittoreska små byar tillbaka till målet i Zuoz. Som alternativ kan du välja det 27 km långa La Pachificia med start i Pontresina eller La Courta 11 km med start i dalen i Zouz.

Småskaligt, personligt, flexibelt med mycket omtanke och glädje
Vi gör allt för att förbli en av de bästa arrangörerna på marknaden. Helheten är det som våra tidigare gäster uppskattar mest, men också småskaligheten och flexibiliteten. På våra resor är grupperna små. Ganska många åker utan att känna någon annan från början. 

Gratis resor med lokaltrafiken ingår i resans pris och du kan till exempel åka upp till Alp Grüm på Berninabanan, som anses vara en av världens vackraste järnvägar.
Gratis resor med lokaltrafiken ingår i resans pris och du kan till exempel åka upp till Alp Grüm på Berninabanan, som anses vara en av världens vackraste järnvägar.

Onsdag - Resa till Schweiz

Direktflyg med SWISS till Zürich.
 

  • Köpenhamn - Kastrup  Avgång 09.40. Ankomst 11.35.
  • Göteborg - Landvetter Avgång 14.45. Ankomst 16.45.
  • Stockholm - Arlanda Avgång 09:50. Ankomst 12:15.
  • Oslo Avgång 09:50. Ankomst 12:10.


Transfer till Pontresina och incheckning på hotellet.

Föredrar du tåg till Schweiz bokar vi gärna din resa från Köpenhamn tur och retur. Du får då lägga på en resdag i vardera riktningen. Tåget från Köpenhamn går på tisdagen klockan 15.26 och du är framme i Pontresina till lunch nästa dag, redan fylld av upplevelser från tågresan, som dessutom är betydligt mer hållbar och släpper ut mycket mindre koldioxid än flyget. Flygresan är kvick, men flygresenärer får ändå räkna med en hel resdag med tid för transfers till och från flygplatser, incheckning, vänta på bagage, etc. Och sova ska du ju ändå göra någonstans! 

På resan till La Diagonela är det inget tillägg om du åker tåg eller flyg - bäggre varianterna kostar lika mycket och ingår i resans pris.

Resan från din hemort till Köpenhamn rekommenderar vi att du bokar själv på sj.se.  Är du medlem i STF eller COOP har du 10 % rabatt på SJ. Boka anslutningen med tidsmarginal så att du inte missar tåget från Köpenhamn som går 15.26. Du kan boka tågresor på SJ tre månader i förväg. Är du ute i god tid kan du hitta biljetter Stockholm - Köpenhamn för under 160 kronor enkel resa.

På hotellet ingår stor frukostbuffé och har gratis wifi. Här finns skidförråd, vallarum, spa och två restauranter. I Pontresina på 1800 meters höjd bor cirka 2 200 invånare. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter'. Så sent som vid slutet av 1800-talet hade nästan hela befolkningen detta språk som modersmål. Idag har majoriteten tyska som första språk. Halva befolkningen är katoliker och har sedan 1923 en egen kyrka.

Torsdag och fredag - skidåkning och anpassning till höjden

Före loppet har du två hela dagar på dig att njuta av kanonfin skidåkning med över 220 km längdspår. Den som vill kan testa tävlingsspåret och några kanske vill köra slalom en av dagarna. Det finns gott om tid att strosa runt i Pontresina eller ta en tur till fashionabla St. Moritz - du har gratisbiljett under hela resan med lokaltrafiken (som annars är dyr!). Det blir härliga dagar i Schweiz och en fin uppladdning inför loppet.

Slalom och is-idrott
Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på i Corvigilia/Piz Nair, Corvatsch, Diavolezz/Lagabl och Zouz plus fem mindre områden. Här finns också 34 fjällrestauranter så du behöver inte gå hungrig om du ger dig upp i liftarna. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, , bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis, medan isarna för curling och ishockey kan hyras. Skulle någon vilja testa isklättring finns fina möjligheter till det på Diavolezza glaciären. I Sankt Moritz ligger världens enda Bob Sleigh bana av naturis.

Nattlopp torsdagkväll
Classic Night 10 KM med pannlampa arrangeras torsdag kväll. Starten går klockan 19, samma sträcka som sista milen på La Diagonela. Pris 20 Euro inklusive pasta efteråt. Det går fint att anmäla sig på plats senast klockan 18 samma kväll.

På fredagen får du hämta ut din nummerlapp och startkit på mässan inför loppet, ladda inför loppet och valla skidor. 

Lördag - La Diagonela 65 km, La Pachifica 27 km, La Courta 11 km

Tävlingsdags! Tidig frukost och sedan smidig transfer 23 minuter med punktliga tåg till starten i Zuoz. Första start är för kvinnor elit 9.15, därefter övriga grupper från 9.30.

Det blir härlig skidåkning i extremt tilltalande miljö med åtta energidepåer och sju reparationsstationer. Väl i mål får du diplom och är inbjuden att vara med på La Diagonela partyt. Arrangören håller med duschar och ditt bagage transporteras från starten till målet (mycket kort bit, men dock). Här finns ockå skidförvaring. 


Banan är så vacker att du tidvis kommer att glömma att du är trött.  Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. Det är en härlig bansträckning som ger variation i skidåkningen för alla deltagare.

Du som kör La Pachifica på 27 km startar i Pontresina.

Du som kör La Courta 11 km startar i dalen i Zuoz, åker bort mot byn S-chanf och går i mål uppe på torget i Zouz.

På kvällen Firarmiddag tillsammans för att fira alla fina prestationer på en mycket annorlunda restaurant med schweiziska specialiteter.

Söndag - sista dagen i Schweiz

Njut av sista dagen i Schweiz. Du kan åka litet längd eller slalom, ta en tur till någon grannby med din gratis lokaltrafikbijlett eller bara ta det lugnt i Pontresina, om du inte ska flyga till Göteborg, för då är det tidig avresa med tåget till flygplatsen. Tågresan tar 3 timmar och 20 minuter och tågen är punktliga i Schweiz!

För dig som åker tåg

Avresa på eftermiddagen via Landquart till Zürich. NightJet avgår 20.00 från Zürich där säng i 6-bäddskupé med lakan, filt, kudde och frukost ingår. Ankomst nästa morgon till Hamburg och vidare mot Köpenhamn dit du ankommer 13.33 på måndagen

För dig som flyger


Transfer till Zurich och flyg hem till Skandinavien. Direktflyg med SWISS. 

  • Köpenhamn - Kastrup Avgång 17:25. Ankomst 19:15.
  • Göteborg - Landvetter Avgång 12.00. Ankomst 14.05..
  • Stockholm - Arlanda Avgång 16:35. Ankomst 18:55.
  • Oslo Avgång 16:30. Ankomst 18:55.
     

Stanna kvar på egen hand

Vill du stanna kvar på egen hand eller åka dit tidigare går det fint. Individuell resa kostar 600 kronor per person. Du betalar själv för boende dina extra nätter och eventuell transfer till och/eller från flygplatsen. Vill du ha hjälp att boka detta hjälper vi gärna till.

Kombinationsresor med flera långlopp

Vill du kombinera La Diagonela med flera långlopp skräddarsyr vi gärna en resa till dig. 2021 går det bra att ta sig från La Diagonela med tåg till Toblach där loppet Toblach-Cortina går helgen efter La Diagonela. Helgen efter Toblach-Cortina är det dags för Marcialonga dit det också är enkelt att ta sig med tåg och buss från Toblach. Hör av dig om du är intresserad av att kombinera två eller tre lopp så återkommer vi med information, tips på vad du kan göra mellan resorna samt pris förstås.

Ett oförglömligt vinterevenemang i enastående natur med magnifika vyer.

Champangesnö
Engadindalen på 1 700-1800 meters höjd är snösäker. På bägge sidor av spåret är du omgiven av berg som når upp till 3 000 meter. Exklusiva St. Moritz har stått värd för de olympiska spelen två gånger och för många världscup-tävlingar. Snön som faller i området kallas champagnesnö eftersom den sägs vara extra torr och lätt. 

Testa tåget!

I Europa kan du välja att resa med tåg. Vi bokar bästa förbindelser och du kommer fram utvilad och fylld av upplevelser. På resan till La Diagonela ingår tåg eller flyg - inga tillägg för vilket ressätt du än väljer.