LOGO GLOBALRUNNERS

Löparresa till Litauen

Visste du... att i Litauen talar de ett av Europas äldsta språk, att Basket är nationalsport, att en populär maträtt är döpt efter en zepelinare - en rymdkroppkaka, att de färgar floden Vilnia illgrön på St Patricks day, att Europas äldsta träd växer här - en ek, att Vilnius har en egen stiftelse för gungor och, framför allt, att Globalrunners ordnar en löparresa dit i september? 

Vilnius 10 km, halvmara eller maraton

Bland baltländernas tre huvudstäder är Vilnius den charmige kusinen från landet. Litauens huvudstad med glimten i ögat utstrålar en värme som är svår att motså. I en av Europas billigaste huvudstäder får du mycket för pengarna på restauranger och i affärer. Med barockkyrkor, trånga gränder, medeltida gårdar och torg finns Vilnius med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1994.

I mysiga Uzupis utropade man sig till republik 1998 (på skämt). Det påminner om Christiana i Köpenhamn och är ett måste att besöka. Området domineras av konstnäraateljéer, gamla 1800-talshus och charmiga serveringar. KGB-muséet kommer inte att lämna någon oberörd - om inte förr inser här vi här betydelsen av Litauens sjävständighetskamp.

7-10 september 2017

Gamla stan i Vilnius är full av vindlande gränder. Vi bor centralt och lär känna ett av våra närmaste grannländer.
Litauen är det största landet i Baltikum med 3,3 miljoner invånare, varav en halv miljon bor i Vilnius. Valutan heter Euro och landet är katolskt. Litauen hade inte alls samma grad av ryssifiering under sovjetockupationen som grannländerna.

Loppet arrangerades första gången 1990. 2001 fick det status som officellt maraton. Rekordet för män på maran innehas av Richard Rotich från Kenya på 2:21:15 och för kvinnor av Vaida Žūsinaitė från Lituen på 2:43:13. Förra året deltog 780 i maran, 1785 i halvmaran och 2378 i 10 km loppet. 

10, 21 eller 42 km

Förra året deltog 780 i maran, 1785 i halvmaran och 2378 i 10 km loppet. Minimiåldern är 18 år för 42 och 21 km, ingen åldersgräns i 10 km. 

Vilnius från sadeln

På fredagen lär vi känna Litauen från cykelsadeln. Avitalis blir vår lokala guide när vi trampar runt bland Vilnius kontraster. Vi tar en tur i den medeltida stadskärnan och fortsätter till moderna affärskvarter som byggts upp bland bedagade, lantliga hus och ser hur litauerna har strävat efter konstnärlig frihet under Sovjets hårda kontroll. Du får uppleva hipster jämte mer ljusskygga sidor av samhället - en dynamik och blandning som lär ge dig starka intryck och en inblick bakom turistfasaderna. 

Allt detta ingår

Flyg Stockholm - Vilnius tur och retur inklusive alla skatter och avgifter
Samtliga transporter i resplanen
Hotell med frukost alla nätter
Guidad cykeltur i Vilnius 
Anmälan till valt lopp 
Medalj efter målgång
T-shirt till dig som deltar i maratonloppet
Massage i mål
Bergbana till slottet och Gediminas Tower*
Entré på KGB-museet
Reseledning och service av Globalrunners
Lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet

*om den kommer igång, f n ur funktion, annars promenad upp