LOGO GLOBALRUNNERS

Resplan till Mongoliet

Dag 1 Ankomst Ulan Bator. Transfer från tågstation eller flygplats. Inkvartering på centralt hotel i huvudstaden. Vi besöker Mongoliets största kloster, Gandanklostret, och tar en promenad i de växande kåkstäderna.

Sedan den 25 juni 2014 krävs inte visum för svenska medborgare för resor till Mongoliet som varar mindre än 30 dagar. 
Dag 2-6 Buss till Tejelj National Park, en resa på knappt tio mil. Utdelning av hästar. Under fem helt oförglömliga riddagar kommer du att färdas på din häst i ett alpinskt landskap upp genom Khentii bergen med eroderade klippformationer och spektulära dalgångar. Här finns tallskog och blomsterängar med bland annat edelweiss. Parken har över 250 fågelarter.

Vi rider ungefär 20 kilometer varje dag under sex timmar sammanlagt. Vi bor i tält förutom två nätter när vi bor i jurtor. En kock följer med och helpension ingår. Bagaget transporteras varje dag så att du på kvällen får dina saker på nästa boende.

Sista dagen åter till Ulan Bator. Inkvartering på samma hotell.
Dag 7 En dag i Ulan Bator. De som ska springa besöker får sina nummerlappar och startkit och laddar inför morgondagens lopp. 

De som vill kan besöka något eller några av alla fina muséer i staden, till exempel Bogd Khan muséet, Kulturhistoriska muséet, Choijin Lama muséet eller Naturhistoriska muséet. På kvällen finns möjlighet att lyssna på folksånger och titta på en dansföreställning.
Dag 8 Startskottet till International Mongolian Marathon går för 1,5 km, 5 km, halvmara respektive helmara klockan 08.00. Alla startar samtidigt, oberoende vilken sträcka du väljer att springa. Loppet slutar klockan 13.00 vilket innebär att maxtiden på maran är fem timmar.

De som inte vill delta i något lopp har dagen fri för egna aktiviteter. God mat finns i alla prisklasser, inte minst gudomligt goda, ångkokta dumplings. Kanske vill någon åka upp i hissen i Djingis Khans hästs svans (se bild här intill).

För den som vill shoppa finns fina konsthantverk, kashmirprodukter och kläder samt lädervaror på Naran Tuul marknaden, i en fairtrade butik, på outlets och på många andra ställen som reseledaren gärna tipsar dig om. Priserna är låga och kvaliteten hög.

På kvällen äter vi en härlig middag för att fira dagens prestationer som en avslutning på resan.
Dag 9 Resan avslutas med frukost och transfer till tågstation eller flygplats.

Resan till Mongoliet är en av våra Specialresor för grupper 10-20 personer. Vi har genomfört den för vana ryttare som har valt att inte delta i löpartävlingen i Ulan Bator. Är ni en grupp som bara vill rida och uppleva Mongoliet och inte springa, kan vi ordna resan under hela sommarsäsongen. Liger ert fokus på löpning och Mongoliet som land, kan vi dra ner på ridningen till en dag för ej ridvana och lägga in annan intressant innehåll och mer löpning. 

Mänskliga rättigheter

Att resa till länder som bryter mot mänskliga rättigheter

Vi tror inte på bojkotter mot länder som bryter mot mänskliga rättigheter eller styrs som diktaturer. I de allra flesta fall blir det inte bättre av att de inte får besök utifrån och isoleras. Däremot tycker vi att det är extremt angeläget att vi som besöker ett sådant land är medvetna om situationen och att vi reser på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt.

Sedan 1990 är Mongoliet en demokrati med fria val vart fjärde år. Lagstiftningen ger befolkningen goda fri- och rättigheter men lagstiftarnas goda intentioner efterlevs inte alltid. Läs gärna UD:s senaste rapport om läget i landet genom att klicka på nedanstående länk.

UD:s rapport om mänskliga rättigheter i Mongoliet

Mongolerna älskar sin hjälte Djingis Khan. I Ulan Bator finns en enrom staty - med hiss i svansen - av härskaren som upprättade världens största imperium. Mongolerna älskar sin hjälte Djingis Khan. I Ulan Bator finns en enrom staty - med hiss i svansen - av härskaren som upprättade världens största imperium.