LOGO GLOBALRUNNERS

MTB i Aostadalen

Med en mountainbike kommer du till platser som andra besökare missar. Vyerna över Mont Blanc, Matterhorn och Monte Rosa är svårslagna.

Från Pont-Saint-Martin till Aosta på stigar och pilgrimsleden Via Francigena

På den här resan cyklar vi mellan slott och vingårdar i underbara bergslandskap längs tekniskt lätta stigar. Turerna är anpassade till dig som har god kondition att cykla flera dagar i rad och tekniskt ligger på lätt-medel nivå. Rutten erbjuder möjligheter till olika varianter längs vägen, om gruppen önskar mer eller mindre ansträngande cykling. Du möter ett område som är rikt på historia, natur, lokal gastronomi och goda viner. Fokus ligger på upplevelser! Alla som gillar MTB-cykling vet vilket förträffligt sätt det är att lära känna nya platser och i Aostadalen kommer ingen att bli besviken. Vackrare destination är svår att finna. 

Via Francigena är den gamla pilgrimsleden som sedan medeltiden förbinder Cantebury genom Storbritannien, Frankrike och Schweiz till Rom och vidare till Apuliens hamnar.

Aostadalen är ett av Italiens absoluta bästa områden för cyklister. Med ett väl utbyggt nätverk av icke asfalterade vägar, skidliftar med cykelställ som är i gång på sommarhalvåret, gott om vingårdar, god mat från Aostaköket och fullt av intressant historia från Romartiden, är Aosta ett mecka för MTB-älskaren. På din mountainbike kommer du att få oförglömliga upplevelser med dig hem. 

Du får cykla på mjuka vägar och stigar med hisnande vyer över Europas mest kända berg. Regionen är Italiens minsta både till ytan och befolkningsmängden. Den gränsar till Frankrike, Schweiz och den italienska regionen Piemonte. Resan är perfekt för dig som gillar att köra utför men inte vill ha det alltför brant och extremt. Du bör ha testat MTB tidigare, men behöver absolut inte ha avancerade tekniska kunskaper. Det är relativt lättcyklat här eftersom stigarna är hyfsat jämna. Två licensierade bergscykelguider fårn Aosta är med under hela resan och berättar om sin hemtrakt. Självklart hjälper de dig att utvecklas som bergscyklist också. Säkerheten är A och O och förutom MTB älskar de kaffepauser, god mat, fotostopp och glada skratt! De är väldigt trevliga.

I september är klimatet i regel torrt och soligt. Du får trampa både uppför och rulla nedför på stigar, pilgrimsvägar och gamla bruksleder som ringlar runt i bergen, men totalen blir mest utför. Uppförssträckorna är ganska lättcyklade på grus- eller asfaltsvägar. Nedför cyklar du på naturliga stigar. Målet med resan är att ha roligt tillsammans och få dig att växa som bergscyklist. Medan du cyklar fraktar en bil ditt bagage till nästa boende.

Följ med och njut av riktigt bra MTB-stigar med hisnande vackra vyer över Mont Blanc, Matterhorn och Monterosa samtidigt som du blir bättre på mountainbike, lär dig mer om Aostadalens kultur och historia och äter och dricker väldigt gott!

Resfakta

Antal dagar: 6
Reslängd: fredag-onsdag
Datum: 13-18 september 2019
Antal deltagare: Min 6, max 12.
Avreseorter: Stockholm, Kastrup, Göteborg och Oslo.
Svårighetsgrad och vägar: Lätt-medel, 30-35 km och +/- 300-500 höjdmeter per dag på mestadels stigar (single traks) och pilgrimsleder. Ett fåtal icke asfalterade bergsvägar och någon enstaka afältsväg.
Reseledare: Marco Della Valle
Pris: 12 950 kronor.

I priset ingår

 • Internationellt flyg från Arlanda, Landvetter, Kastrup eller Oslo till Turin t/r ELLER tåg från Köpenhamn där du betalar mellanskillnaden mellan flyg och tåg. 
 • Transfer från och till flygplatsen
 • Del i dubbelrum alla nätter utom dag 3 i Meite Celestin där det endast finns 3- och 4-bäddsrum. Vill ni hellre dela ett trebäddsrum under hela resan går det också bra.
 • Genomgångar av kommande cykelturer och tekniktips.
 • Fyra dagars cykling på noggrannt utvalda rutter.
 • Middagar dag 2, 3 och 4
 • Frukost varje dag
 • Vinprovning i Emarése.
 • Biltransport av ditt bagage varje dag till nästa boende- själv har du bara en liten dagryggsäck när du cyklar.
 • Transport av dig och din cykel från Chatillon till Antey
 • Två reseledare som är instruktörer i MTB
 • Lagstadgad resegaranti av Kammarkollegiet
Bergsgetterna väljer knepigare vägar än MTB-lederna i bergen.

Hyrcyklar

Att hyra en frontdämpad cykel för hela tiden kostar 92 Euro. Frontdämpad är fullt tillräcklig för den här resan. Heldämpad kostar 60 Euro/dag. Det finns även 29" (både front- och heldämpad). 

Här kan du se den frontdämpade hyrcykeln inklusive komponenter för 92 Euro för hela resan

Svårslagna vyer

Du får cykla med Mont Blanc, Matterhorn (Toblerone berget) och Monte Rosa i blickfånget.

Aostadalen

Aostadalen bjuder på fantastiska naturupplevelser,  ett överflöd av romerska ruiner, förfallna och mystiska borgar, oändliga möjligheter för en aktiv semester, massor av autentiska bergsorter där tiden tycks stå still och en gastronomi som är rik på lufttorkat kött, smakfulla ostar, vilda bär och honung.

1000 km MTB-leder
Med över 1000 kilometer av oasfalterade vägar som från början togs fram av jordbrukare, är Aostadalen perfekt för MTB. Åsnestigar, grusvägar och skogsstråk erbjuder cyklister suveräna möjligheter att njuta av regionens ständigt föränderliga landskap. Du cyklar mest på stigar och pilgrimsleder samt på ett fåtal icke asfalterade bergsvägar och någon enstaka asfaltsväg.

Har du frågor om resan?

Har du frågor kring denna resa? Kontakta oss på 0733-61 22 55 eller info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Cykelklubbar och företag

Är ni en grupp på minst 10 personer - kanske en cykelklubb, ett företag eller ett kompisgäng - skräddarsyr vi gärna en egen resa till er. Ni väljer själva datum och längd på resan. 

Vill du resa hållbart?

I Europa kan du välja att resa med tåg. Vi bokar bästa förbindelser och du betalar skillnaden mellan flyg och tåg. Till Kroatien ser du ett exempel. 

Program

Dag 1: Flyg till Turin i nordvästra Italien och transfer från flygplatsen till Aostadalen. En natt i Pont Saint Martin där vi bor på Hotel Crabun***. Här ingår frukost.

Vill du hellre åka tåg från Sverige bokar vi gärna det åt dig från Köpenhamn tur och retur och du får då betala  mellanskillnaden mellan flyg och tåg. Vill du resa med tåg är det avresa en dag tidigare. Anslutninen från ditt hem till Köpenhamn rekommenderar vi att du bokar själv. Tåget går från Köpenhamn på tisdagen klockan 15.35 via Hamburg, Zurich och Milano. Nattåg med plats i 6-bäddskupé där frukost, lakan, kudde och filt ingår.

Pilgrimsleden Via Francigena

Dag 2: Cykling Pont-Saint-Martin - Challand Saint Victor på Via Francigena, förbi Verres slott och upp till början av Ayas dalen. En natt i Challand. Vi bor på Hotel Le Soleil där middag och frukost ingår.

Romerska akvedukter och vinprovning

Dag 3: Cykling i Ayas dalen, från Challand till Saint Victor. Vi fortsätter upp till Brusson och därefter ner på stigar jämte romarnas gamla akvedukter (vattenkanaler) till Emarèse-berget. En natt i Emarèse. Här bor vi på Meite Celestin där de har ypperligt traditionell och god Aostadalsmat. Frukost, middag och vinprovning ingår.

Linbana till den enda byn i Alperna utan bilar

Dag 4: Cykling från Emarèse på MTB-leden "rue de la plaine" till Chatillon. Transfer till Antey där vi tar linbanan upp till Chamois på 1800 meters höjd i Cervinodalen ovanför Marmorfloden. Chamois är den enda byn i Alperna utan bilar. Det går bara att komma hit med linbana, till fots eller per cykel (och förr per åsna). Chamois har bevarat de karakteristiska husen av trä och sten och sina smala, vindlande gator som hör alpbinbyarna till. Invånarna är stolta och uppskattar lugnet. De är nöjda med att leva i relativ isolering. Det är en mycket fridfull och speciell plats. 

Matterhorn balkongen 

Från Chamois cyklar vi på "Matterhorn balkongen", en underbar led på sidan av det kända berget som bland annat finns avbildat på Toblerone. Vi fortsätter från balkongen ner till Saint Vincent och övernattar här på Hotel Les Saisons***. Hotellet ligger några steg från Saint Vincents Spa, om någon skulle vilja sjunka ner i det.

Alpernas Rom

Dag 5: Cykling från Saint Vincent på Via Francigena till Quart slottet och Aosta. Quartslottet är en märklig samling byggnader, som ett fort, där arkitekterna anpassat sig till naturen på ett otillgängligt, svårintaget, klippigt berg. Det började byggas 1185. Sista natten med gänget firas i regionens huvudstad Aosta med boende på det trevliga och centralt belägna Hotel HB Aosta*** där frukost ingår.

Aostadalen är full av historiska sevärdheter. Romarna erövrade Aosta 25 f.Kr varför staden är rik på romersk arkitektur. Idag är det en livlig stad med stora vackra torg och arkitekturiska skatter, som gett staden smeknamnet Alpernas Rom. Katedralen från 1100-talet, flera romerska ruiner med bland annat en amfiteater och sist men inte minst Sant´Orso - stadens arkitektoniska glansnummer bestående av en samling medeltida kyrkobyggnader, är värda ett besök. 

Dag 6: Transfer från Aosta till flygplatsen i Turin och flyg hem.

Du som reser med tåg ankommer Sverige en dag senare än de som flyger hem. 

Till Chamois kommer man bara med linbana, till fots eller cykel. Det är en mycket fridfull plats (dag 4).
Slottet Verrès från 1300-talet är ett av de slott du får uppleva under resan.
Du cyklar på stigar och mjuka vägar som är perfekta för MTB.
Vyerna över Matterhorn, Monte Rosa och Mont Blanc är mäktiga. En dag cyklar du på Matterhorn-balkongen på sidan av Toblerone berget.
Vyerna över Matterhorn, Monte Rosa och Mont Blanc är mäktiga. En dag cyklar du på Matterhorn-balkongen på sidan av Toblerone berget.

Reseledare är Marco Della Valle. Marco är född och uppvuxen i Aostadalen och ytterst välberest. Han är både lärare och instruktör i bergscykling och vd för ett turistföretag. Marco är en av Aostas allra bästa guider enligt tidigare resenärer. Med på resan har han sin kollega som också är licensierad MTB-guide. De hittar de bästa lederna och hjälper dig att bli en om möjligt ännu bättre bergscyklist. På kvällarna blir det trevliga middagar tillsammans och genomgång av morgondagens tur. Marco är för övrigt även en hängiven skärmflygare, se bilden.

Mat och Dryck

Aostas kök är ett typiskt bergskök. Det präglas av tunga och varma rätter där smör och grädde används mer än olivolja. På vissa ställen äter man kräftor från floderna och sötvattenfisk. När det gäller kött är rådjur, hare och vilda bergsgetter populärt liksom kalvkött. Jambon de Bosses är en härlig skinka som lufttorkas och framställs på Alpernas höjder. Toma de Gressoney är Aostas mest kända och vällagrade ost. Den framställs av mjölk från kor som går på grönbete uppe på de grönklädda bergsslätterna. Bergshonung används ofta i desserter tillsammans med vilda bär som växer här.

Vin
Några av Europas högst belägna vinmarker ligger i Aosta. Här finns många mindre kända druvor samt några av de stora franska druvorna som också breder ut ut sig i regionen. I Aostadalen har man ända sedan det erövrades av romarna sysslat med vinproduktion.  Pittoreska vingårdar hittar du högt uppe i alperna. Vinodlingarna ligger uthuggna i terasser och vinrankorna växer oftast uppbundna över pergolas.

Nebbiolo, lokalt även kallad Picoutener, Dolcetto och Moscato, och de franska Chardonnay, Pinot Nero (Pinot Noir), Pinot Grigio (Pinot Gris, Malvoisie) och Gamay odlas i regionen.  Kanske är de inhemska druvorna Petit Rouge (Enfer d'Arvier och Torrette), Blanc de Valdigne (Morgex et la Salle), Petite Arvine (egentligen en schweizisk druvsort från Valais) och Vien de Nus de mest spännande att prova. 

Bra att tänka på

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Alla är välkomna, men du ska ha testat Moutainbike tidigare och kunna cykla 3 mil om dagen i kuperad terräng och på ojämnt underlag. Inför resan kommer du att få ett träningsprogram med pass och tips så att du är väl förberedd. Räkna med långa härliga dagar, ca 6 timmar per dag. 

I Aostadalen hittar du några av världens vackraste berg och du får stor variation i cyklingen. Turerna ligger på cirka 30-35 km och +-500 höjdmeter per dag. 

Vanligaste frågan: När blir resan full, när måste jag anmäla mig?
Innan alla andra anmäler sig, dvs vi vet tyvärr inte. Boka in dig när du vet att du vill följa med är vårt enda råd.

Kan jag åka ensam?
Jajamen, vi brukar alltid ha med gäster som reser med utan att känna någon annan i gruppen från början. Att åka på träningsresa är ett roligt sätt att lära känna nya människor som delar dina intressen.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. Kan vi åka tillsammans ändå?
Det går fint! Det spelar ingen roll om ni är på olika nivåer, tempot är lugnt och vi kommer ha möjlighet att dela upp gruppen och anpassa tempot.

Vad behöver jag ha med mig?
Hjälm är billigare att ta med liksom cykelskor och egna pedaler om du har, eller vanliga joggingskor. En månad före avresan får du en utrustningslista. 

Transporteras mitt bagage med bil?
Ja, varje dag körs ditt bagage från det ena boendet till nästa. Själv har du bara en dagryggsäck när du cyklar.  

Vad är Aostadalen?

Aostadalen är en bergig region i nordvästra Italien. Italien har 20 regioner, Toscana, Piemonte, Sicilien, osv. Aostadalen är alltså inte bara en dal utan en hel region. Den gränsar mot Frankrike, Schweiz i nord och den italienska regionen Piemonte. Det var här vid den schweiziska gränsen vid Sankt Benhardts-passet som katolska munkar på 2472 höjd födde upp de berömda räddningshundarna, kallade Sankt Bernhardshundar.

125 000 personer bor i Aostadeln och deras regionshuvudstad är Aosta, där 1/3 av befolkningen bor. Italienska och franska är officiella språk, även om många också pratar valdôtain (en dialekt av frankoprovensalska). Hälften av befolkningen kan alla tre språken. Aostadalen är en av fem regioner i Italien som har särskild självständighetsstatus.

På sommarhalvåret är möjligheterna till mountainbike i regionens alla berg och dalar nästan obegränsade. Bergsbyarna är charmiga med härliga backar och iskallt bergsvatten från gaciärerna, praktfulla gröna ängar, ensamt belägna borgar och trevliga trästugor. Monte Bianco (Mont Blanc) ligger också här och är Italiens högsta berg med sina 4810 meter över havet. 

MTB-resan till Aostadalen passar dig som älskar att cykla och vill utforska den vackra alpmiljön. Följ med på en cykelupplevelse utöver det vanliga i en omgivning där storslagna vyer i vacker natur är vardagsmat. Mont Blancs ständiga närvaro ger ett mäktigt intryck under resan.