LOGO GLOBALRUNNERS

Engadin Ski Marathon Resplan 9-15 mars 2022

Engadin Skimarathon är ett perfekt lopp för den som vill testa ett stort, roligt lopp längs en riktigt vacker och tämligen flack bana. Det hålls varje år andra helgen i mars. Efter starten i Maloja går loppet vidare över Engadins frusna sjöar Sils, Silvaplana och Champfèr, fortsätter över Staz-bron till Pontresina och passerar Bever och Zuoz före målet i S-chanf.

Engadin ligger på 1 700 meters höjd med St. Moritz i mitten av dalen. På bägge sidor är du omgiven av 3 000 meter höga berg. De ger loppet en magnifik inramning. 

Champangesnö i St. Moritz
Exklusiva St. Moritz har stått värd för de olympiska spelen två gånger och för många världscup-tävlingar. Byn är högt belägen på 1 850 m ö h och delar av skidsystemet (för utförsåkning) tar dig upp på över 3000 m ö h. Snön som faller i området kallas champagnesnö eftersom den sägs vara extra torr och lätt. Alltifrån shopping till hästkapplöpning på byns frusna sjö står till buds.
 

Onsdag - Resa till Schweiz

Tåg från Köpenhamn klockan 15.26 till Zuoz med byte i Hamburg, Basel och Landquart. På NIghtJet från Hamburg till Basel ingår frukost och säng i 6-bäddskupé. Lakan, kudde och filt ingår också. Vilken tid du avreser beror på var du bor. 

Boka din resa från din hemort i Sverige till Köpenhamn på www.sj.se Vill du att vi ska göra det kostar det 700 kronor i bokningsavgift utöver tågbiljettens pris, så det blir absolut billigast om du gör det själv. Är du medlem i COOP eller STF har du 10 % rabatt på SJ. Boka resan med tidsmarginal på åtminstone två timmar så att du inte missar tåget från Köpenhamns Centralstation som avgår klockan 15.26. Är du ute i god tid kan du hitta tågbiljetter (utan rabatt) för under 200 kronor Stockholm - Köpenhamn enkel resa. Bor du du nära Köpenhamn blir det billigare.


Vill du hellre ordna resan själv drar vi av kostnaden för din tågbiljett.

Globalrunners var först i Sverige med att erbjuda tåg på alla våra resor i Europa istället för flyg för de som vill. På resan till Engadin Skimarathon går vi ett steg längre - på den här resan ingår enbart tåg som alternativ.
Globalrunners var först i Sverige med att erbjuda tåg på alla våra resor i Europa istället för flyg för de som vill. På resan till Engadin Skimarathon går vi ett steg längre - på den här resan ingår enbart tåg som alternativ.

Torsdag - ankomst Zuoz och nattloppet

Ankomst till Zuoz mitt på dagen och incheckning på Hotel Klarer*** i tvåbäddsrum. Vårt trevliga och familjeägda hotell ligger i en 500 år gammal byggnad i Engadin-stil intill torget, 300 meter från tågstationen. Lokala specialiteter och bakverk serveras i restaurangen. På hotellet ingår frukostbuffé varje morgon. Wifi är gratis och här finns skidrum med vallabord.

I Zuoz bor cirka 1800 invånare. Byn ligger i kantonen Graubünden. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter'. Vid slutet av 1800-talet hade nästan hela befolkningen detta språk som modersmål. Antalet rätoromansktalande har sedan dess hållit sig tämligen konstant, men deras andel av totalbefolkningen har sjunkit kraftigt som en följd av stor inflyttning. Vid folkräkningen år 2000 uppgav endast en fjärdedel i området rätoromanska som förstaspråk, över hälften tyska. Skolundervisningsspråket är dock alltjämt rätoromanska. 

Zuoz nämndes först 840 e Kr. Byn var under medeltiden Övre Engadins politiska centrum och säte för den lokale biskopen. Sedan länge är Zuoz dock omsprungen av St Moritz och Samedan och lever framför allt på turism och jordbruk. På 1500-talet slet sig bland annat S-Chanf sig loss ur Zouz grepp - S-Chanf är byn där du åker i mål och det är lätt att se den om du följer floden Inn österut. Vill du veta mer om Zouz historia, klicka här

Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår vilket gör att du bland annat kan ta Berninabanan upp till Alp Grühm, en av världens vackraste järnvägar. 

Vill du delta i Engadins nattlopp går det på torsdagkvällen. Loppet startar klockan 19 samma dag som du kommer fram. Du måste ha en bra pannlampa med dig med ett pålitligt batteri som räcker under de 17 km som du ska åka. Loppet startar på sjön Sils och går i mål i byn Pontresina. Därifrån går tåg och bussar till Zuoz. 

Fredag - skidåkning på längden eller tvären

Före loppet har du två hela dagar på dig att njuta av kanonfin skidåkning med över 220 km längdspår.

Vi har hittat det vackraste område vi kan tänka oss för längdskidåkning. Där har bara en av grupper åkt hitiils (för dessförinnan viste vi inte att det fanns), dit åker inga andra arrangörer. Dit rekommenderar vi att du åker fredag eller lördag och självklart hjälper vi dig att hitta dig! Vi har tips på flera turer off the beaten track utöver denna förstnämnda. Den som vill kan testa tävlingsspåret och några kanske vill köra slalom en av dagarna.

Det finns gott om tid att strosa runt i byarna i dalen eller ta en tur till fashionabla St. Moritz. Det blir härliga dagar i Schweiz och en fin uppladdning inför loppet. Den världsberömda Berninabanan ingår i din fria resor i Engadindalen. Du kan hoppa på tåget i Zuoz och åka upp i bergen söderut. I och med att du har gratis resor med lokaltrafiken (bussar och tåg) har du stor frihet att testa olika områden och upptäcka nya byar. 

Slalom och is-idrott
Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på i Corvigilia/Piz Nair, Corvatsch, Diavolezz/Lagabl och Zouz plus fem mindre områden. Här finns också 34 fjällrestauranter så du behöver inte gå hungrig om du ger dig upp i liftarna. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, , bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis. Skulle någon vilja testa isklättring finns möjligheter till det i bland annat Pontresina och på Diavolezza glaciären. I Sankt Moritz ligger världens enda Bob Sleigh bana av naturis.

Lördag - skidåkning och uppladdning

Även idag går det fint att köra litet längd. Ladda inför morgondagens lopp, hämta ut ditt startkit med nummerlapp på mässan och känn hur spänningen tilltar! Du kan valla dina skidor efter vallaföretagens rekommendationer eller lämna in dem för vallning i Zuoz.

 

Söndag - Engadin Skimarathon 42 km eller 21 km

Tidig frukost och transport till starten i Maloja. Här finns uppvärmda tält och arrangören rekommenderar att du är på plats en timme före start. Du lämnar in dina överdragskläder och väskor på lastbilar som du sedan får när du har gått i mål.

Åker du 21 km och går i mål i Pontresina finns gratis bussar till marathonmålet i S-chanf där du även kan få massage. Det är också i S-chanf som Marathonpartyt pågår fram till klockan 18 på kvällen.

Det blir härlig skidåkning i extremt tilltalande miljö med sju energidepåer (inklusive den i mål) och vallahjälp längs banan. 
Banan är så vacker att du kommer att glömma att du är trött.  Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. De flesta kör skate men det finns även spår hela vägen (42 km) för den som vill åka klassiskt.  Starten är densamma för de som väljer skate och klassiskt och resultatlistan likaså. Det finns även en enskild resultatlista för enbart dem som åker klassiskt, men endast i alfabetisk ordning.

Höjdskillnaden för Marathon är 385 meter - upp 128 meter och ner 272 meter. Halvmaran och nattloppet är ännu plattare. 

Loppet är inte bara ett roligt träningsmål och en härlig skidtävling, det är även ett stort (Schweiz största skidevenemang) och kul evenemang där ovanligt många klär ut sig och njuter av de vita vidderna.
 

I mål är det Marathonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I mål är det Marathonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.

Måndag - sista dagen i Schweiz

Njut av sista dagen i Schweiz. 

Avresa mot Sverige på eftermiddagen med tågbyte i Landquart, Zürich och Hamburg på vägen till Köpenhamn. Om du vill kan du åka tidigare till Zürich. Det finns en bra markerad promenad med gratiskarta på stationen. Promenaden tar en dryg timme att gå där du ser Zürichs viktigaste sevärdheter, med information om dessa på kartan. På nattåget Zurich - Hamburg sover du i liggvagn på från 20.00 till 07.51 med gratis frukost på tåget. Säng i 6-bäddskupé med lakan, kudde och filt. 
 

Tisdag - hemkomst.

Ankomst till Köpenhamn 13.33 och vidare färd till den hemort. 
 

Tågresan

Tågresan bokas med reguljära tåg. Under resan genom Europa använder vi flera olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen med marginaler vid tågbyten, för att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt.

Planering av tågresor görs ofta långt i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. Detta har aldrig hänt, men vi reserverar oss ändå för detta.

 

Stanna kvar på egen hand

Vill du stanna kvar på egen hand går det fint, men vi behöver veta det i samband med din bokning. Individuell hemresa kostar 600 kronor per person. Du står då själv för boende dina extra nätter. 
 

Vill du själv ordna resan till Schweiz?

Inga problem, då tar du dig själv till Zuoz och drar av 3000 kronor fårn resans pris. 

Tågresan till Schweiz blir en upplevelse i sig och koldioxidutsläppen markant mindre.
Engadin Skimarathon är Schweiz största evenemang för längdskidåkare.
I mars är vädret ofta soligt och fint och inte så farligt kallt. Snösäkerheten är ändå hög och dagarna längre. Inramningen med de höga bergen runt Engadindalen är ännu vackrare i verkligheten.
På Hotel Klarer*** sover du gott.
På Hotel Klarer*** sover du gott.
Autentisk arkitektur med schweiziska trämöbler.
Autentisk arkitektur med schweiziska trämöbler.
Du bor mitt i den lilla bergsbyn. Husen är gamla och välbehållna med väldigt tjocka väggar!
Engadindalen är vintersportens vagga - det var här allting började. Innan vintersportturismen utvecklades var det en trakt dit besökare kom för att ta hälsosamma bad. Precis som på Island är marken berikad med termalenergi. Vill du själv testa kan vi rekommendera ett läckert ställe 20 minuters promenad från hotellet som har bastu, hammam, med mera.
Engadindalen är vintersportens vagga - det var här allting började. Innan vintersportturismen utvecklades var det en trakt dit besökare kom för att ta hälsosamma bad. Precis som på Island är marken berikad med termalenergi. Vill du själv testa kan vi rekommendera ett läckert ställe 20 minuters promenad från hotellet som har bastu, hammam, med mera.