LOGO GLOBALRUNNERS

Engadin Ski Marathon Resplan

Engadin Skimarathon är ett perfekt lopp för den som vill testa ett stort, roligt lopp längs en riktigt vacker och tämligen flack bana. Det hålls varje år andra helgen i mars. Efter starten i Maloja går loppet vidare över Engadins frusna sjöar Sils, Silvaplana och Champfèr, fortsätter över Staz-bron till Pontresina och passerar Bever och Zuoz före målet i S-chanf.

Engadin ligger på 1 700 meters höjd med St. Moritz i mitten av dalen. På bägge sidor är du omgiven av 3 000 meter höga berg. De ger loppet en magnifik inramning. 

Champangesnö i St. Moritz
Exklusiva St. Moritz har stått värd för de olympiska spelen två gånger och för många världscup-tävlingar. Byn är högt belägen på 1 850 m ö h och delar av skidsystemet (för utförsåkning) tar dig upp på över 3000 m ö h. Snön som faller i området kallas champagnesnö eftersom den sägs vara extra torr och lätt. Alltifrån shopping till hästkapplöpning på byns frusna sjö står till buds.

Obs! Sista anmälningsdag är den 10 januari 2019.
 

Onsdag - Resa till Schweiz

Tåg från den tågstation som ligger närmast din hemort till Pontresina med byte i Köpenhamn, Hamburg, Basel och Chur. Nattåg från Hamburg mot Basel där frukost ingår med del i 6-bäddskupé. Du behöver inte ta med lakan för tågresan, det finns lakan till var och en i kupén. Vilken tid du avreser beror på var du bor. Tåget du ska med från Köpenhamn går 15.35.
 

Torsdag - ankomst Pontresina och nattloppet

Ankomst Pontresina på eftermiddagen och incheckning på hotellet i tvåbäddsrum. Vill du stanna i Basel och se litet av staden kommer du senare till slutmålet. Skippar du Basel kommer du till Pontresina runt 13-tiden. Vårt trevliga och familjeägda hotell ligger i ett lugnt område i samma by som halvmaraton och nattloppet går i mål. 

På hotellet i Pontresina har du fri tillgång till en stor frukostbuffé varje morgon. Wifi är gratis och på hotellet finns skidförråd och vallarum. Vill du ta med en termos under dagarna går det fint att fylla den vid frukost (men ta med en egen termos).  I Pontresina bor cirka 2000 invånare. Byn ligger i kantonen Graubünden. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter'. Vid slutet av 1800-talet hade nästan hela befolkningen detta språk som modersmål. Antalet rätoromansktalande har sedan dess hållit sig tämligen konstant, men deras andel av totalbefolkningen har sjunkit kraftigt som en följd av stor inflyttning. Vid folkräkningen år 2000 uppgav endast en fjärdedel i området rätoromanska som förstaspråk, över hälften tyska. Skolundervisningsspråket är dock alltjämt rätoromanska. 

Under vistelsen i Pontresina har du tillgång till hotellets bastu samt solterrass med solstolar. Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår också vilket gör att du bland annat kan ta Berninabanan upp till Alp Grühm, en av världens vackraste järnvägar. Du har också gratis entré till Bellavita Wellnes and Spa med inomhus- och utomhuspool. Missa inte det! Det tar tre minuter att gå dit från hotellet. 

Vill du delta i Engadins nattlopp går det på torsdagkvällen. Loppet startar klockan 19 samma dag som du kommer fram. Du måste ha en bra pannlampa med dig med ett pålitligt batteri som räcker under de 17 km som du ska åka. Loppet startar på sjön Sils och när du går i mål i Pontresina har du nära hem till ditt rum på vårt hotell i samma by.

Fredag - skidåkning på längden eller tvären

Före loppet har du två hela dagar på dig att njuta av kanonfin skidåkning med över 220 km längdspår. Den som vill kan testa tävlingsspåret och några kanske vill köra slalom en av dagarna. Det finns gott om tid att strosa runt i Pontresina eller ta en tur till fashionabla St. Moritz. Det blir härliga dagar i Schweiz och en fin uppladdning inför loppet. Den världsberömda Berninabanan ingår i din fria resor i Engadindalen. Du kan hoppa på det tåget i Pontresina och åka upp i bergen söderut. 

Slalom och is-idrott
Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på i Corvigilia/Piz Nair, Corvatsch, Diavolezz/Lagabl och Zouz plus fem mindre områden. Här finns också 34 fjällrestauranter så du behöver inte gå hungrig om du ger dig upp i liftarna. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, , bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis. Skulle någon vilja testa isklättring finns möjligheter till det i bland annat Pontresina och på Diavolezza glaciären. I Sankt Moritz ligger världens enda Bob Sleigh bana av naturis.
 

Lördag - skidåkning, uppladdning och St Moritz

Även idag går det fint att köra litet längd, antingen med utgångspunkt från Pontresina eller någon annan plats i dalen - du åker gratis med lokaltrafiken och har spårkort under hela vistelsen i Engadin. Ladda inför morgondagens lopp, hämta ut ditt startkit med nummerlapp på mässan i Sankt Moritz och känn hur spänningen tilltar! Du kan valla dina skidor efter vallaföretagens rekommendationer i vallarummet på hotellet eller lämna in dem för vallning i Pontresina.
 

Söndag - Engadin Skimarathon 42 km eller 21 km

Tidig frukost och buss till starten i Maloja. Här finns uppvärmda tält och arrangören rekommenderar att du är på plats en timme före start. Du lämnar in dina överdragskläder och väskor på lastbilar som arrangören senare lämnar ut när du har gått i mål. Chipen måste lämnas vid målgång och det finns gott om funktionärer som hjälper till med det. I mål finns dusch för alla deltagare.

Åker du 21 km och går i mål i Pontresina finns gratis bussar till marathonmålet i S-chanf där du även kan få massage. Det är också i S-chanf som Marathonpartyt pågår fram till klockan 18 på kvällen.

För halvmaraton måste du vara född senast 2001 och för Marathon senast 2000.

Det blir härlig skidåkning i extremt tilltalande miljö med sju energidepåer (inklusive den i mål) och vallahjälp längs banan. 
Banan är så vacker att du kommer att glömma att du är trött.  Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. De flesta kör skate men det finns även spår hela vägen (42 km) för den som vill åka klassiskt.  Starten är densamma för de som väljer skate och klassiskt och resultatlistan likaså. Det finns även en enskild resultatlista för enbart dem som åker klassiskt, men endast i alfabetisk ordning.

Höjdskillnaden för Marathon är 385 meter - upp 128 meter och ner 272 meter. Halvmaran och nattloppet är ännu plattare. 

Loppet är inte bara ett roligt träningsmål och en härlig skidtävling, det är även ett stort (Schweiz största idrottsevenemang) och kul evenemang där ovanligt många klär ut sig och njuter av livet.
 

I mål är det Marathonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I mål är det Marathonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.

Måndag - sista dagen i Schweiz

Njut av sista dagen i Schweiz. 
Avresa mot Sverige på eftermiddagen med tågbyte i Landquart, Zuürich och Hamburg på vägen till Köpenhamn och vidare till din hemort i Sverige. Om du vill kan du åka tidigare till Zürich och gå runt i staden. Det finns en bra markerad promenad med gratiskarta på stationen. Promenaden tar en dryg timme att gå där du ser Zürich:s viktigaste sevärdheter, med information om dessa på kartan. På nattåget Zurich - Hamburg sover du i liggvagn på från 20.00 till 07.51 med gratis frukost på tåget.

Tisdag - ankomst till din hemort på eftermiddagen

Ankomst till den tågstiation som ligger närmast din hemort på eftermiddagen eller kvällen beroende på var i Sverige/Norden du bor. Till Köpenhamn kommer du idag klockan 14.26. 
 

Tågresan

Tågresan bokas med reguljära tåg. Under resan från Sverige till södra Europa använder vi flera olika tågbolag. Vi anpassar tidtabellen, med marginaler vid tågbyten, för att reseupplevelsen skall bli så behaglig som möjligt. Planering av tågresor görs ofta långt i förväg med de vid tidpunkten aktuella tidtabellerna. Fram till avresa kan vi, ibland med kort varsel, tvingas justera tågtider och färdväg på grund av banarbeten eller andra trafikstörningar. 
 

Stanna kvar på egen hand

Vill du stanna kvar på egen hand går det fint, men vi behöver veta det i samband med din bokning. Individuell hemresa kostar 600 kronor per person. Du står då själv för boende dina extra nätter. Du kommer att få ett interrail kort och vill du att fler åkdagar ska ingå i det går det bra att boka på mot tillägg.
 

Vill du själv ordna resan till Schweiz?

Inga problem, då betalar du resans pris minus kostnaden för tågresan tur och retur från din hemort till Pontresina i Schweiz. 

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Sista anmälningsdag 10 januari 2019

Res klimatsmart med tåg från din närmaste järnvägsstation. Tågresan blir en upplevelse i sig och koldioxidutsläppen markant mindre.
Här i Pontresina bor du på ett trevligt, familjeägt hotell med stor frukostbuffe, wifi och vallarum/skidförråd.
Engadin Skimarathon är Schweiz största idrottsevenemang. Det går för 51:a året med cirka 15 000 deltagare från 80 nationer.
I mars är vädret ofta soligt och fint och inte så farligt kallt. Snösäkerheten är ändå hög och dagarna längre. Inramningen med de höga bergen runt Engadindalen är ännu vackrare i verkligheten.