webbhvd

Toblach-Cortina

Härliga vyer och fantastiska skidförhållanden väntar i Dolomiterna för den som följer med på resan till Toblach-Cortina. Härliga vyer och fantastiska skidförhållanden väntar i Dolomiterna för den som följer med på resan till Toblach-Cortina.

Toblach ligger idag i Italien, men tillhörde tidigare Österrike. 84 % av befolkningen har tyska, 15 % italienska och knappt 1 % ladinska som modersmål. Här bor drygt 3000 invånare på 1213 meter över havet. Medan Cortina har fina slalompister satsar Toblach på längdskidåkare. Här har du 200 sammanhängande längdskidspår att välja på. Under vistelsen åker du gratis med lokaltrafiken och kan enkelt ta dig till olika områden och få uppleva fler spår utöver de du kör i loppet.

I Toblach hyrde Gustav Mahler ett sommarhus. Hans fru Alma lät bygga en "kompositionsstuga" åt sin man och det var här som Mahler komponerade större delen av sin nionde symfoni under sommaren 1909. Årets största evenemang här är Mahlerfestivalen i "Grand Hotel". Du passerar byggnaden, som idag är en kulturhus, efter 10 km om du kör det klassiska loppet. En annan stor händelse i Toblach varje år är Dolomiternas luftballongsfestival i början av januari. Ballongfärder över Dolomiterna erbjuds året runt. 

Extra - extra: 2023 går Världscupen i längdskidor i Toblach under vår resa! Det innebär att du kan se världens snabbaste åkare direkt på plats. VC-sprinten avgörs på fredagen, 10K på lördagen och lagstafetterna på söndagen. Militärflygfältet där starten normalt går för loppen Toblach-Cortina flyttas därför till utsiktspunkten för Tre toppar dit det går gratis matarbussar och banan får en något ändrad sträckdragning - ner till Toblach sjön, upp till Cimabache och ner till Cortina. Du som kör loppet eller loppen 2023 slipper med andra ord fältet i början, men framför allt har du chansen att se och hurra på världseliten när du inte själv åker skidor!

Småskaligt, personligt, flexibelt med mycket omtanke och glädje
Vi gör allt för att förbli en av de mest efterfrågade arrangörerna på marknaden. Helheten är det som våra tidigare gäster uppskattar mest, men också småskaligheten och flexibiliteten. På resan till Toblach-Cortina är gruppen liten. Vi lär oss snabbt varandras namn och vi som arrangörer gör vårt yttersta för att varenda en i gruppen ska känna sig maximalt nöjd med sin resa. Det har alltid följt med gäster som inte har känt någon annan i gruppen från början. Vill du vara social och ha sällskap har du det av trevligaste medresenärerna, vill du vara för dig själv delar av eller hela tiden går det fint. 

Torsdag - Ankomst till Italien

Tåg till Italien - avresa onsdag och hemkomst tisdag
Vill du åka tåg till Italien är det avresa en dag tidigare och hemkomst en dag senare. Under resan åker du nattåg på sträckan Hamburg-Innsbruck i 4-bäddskupé där lakan, kudde och filt ingår liksom frukost. Vi bokar bästa förbindelser och du får njuta av en fin och intressant resa genom Europa. 

Vill du inte att vi ska boka tåg åt dig som tillval får du ordna din egen transport. Läs i så fall våra tips på länken nedan. 

loading...

Halvpension på Hotel Cristallo****

På fina Hotel Cristallo**** har vi halvpension vilket innebär stor, riklig frukost och middag med tre olika huvudrätter att välja på, varav en vegetarisk, plus salladsbuffé varje kväll. Här finns gratis wifi, skidförråd, vallabord, bastu och pool. Hotellet ägs av bröderna Thomas och Armin Walch och ligger centralt i Toblach, intill både centrum, skidspår, tävlingscentrum, stadion och starten. Tidigare gäster har gett hotellet 9,1 av 10 i betyg. 

Del i fina, rymliga dubbelrum på 20 kvadratmeter ingår. Enkelrum finns mot tillägg och även ännu lyxigare dubbelrum samt suiter, se bokningssidan för olika uppgraderingar.

Fredag - 200 km längskidspår väntar

Njut av härlig längdskidåkning i och runt Toblach. Den som vill testar delar av tävlingsspåret. Gratis trafikkort ingår i hela regionen, så vill ta bussen till andra områden går det fint. Till Cortina tar det en timme med lokalbuss för den som vill åka slalom i OS-backarna. Slalomåkare hyr med fördel sin utrustning på plats - vi visar var.

Utöver spåren runt skidstadion och mot Cortina visar vi dig även andra områden under resan, till exempel Plätzwiese på 2000 meters höjd, Antholtz, Gsiesertal, Niedersdorf där en del elitlag brukar hålla till, Seske, med flera.

På mässan dagen före loppet hämtar vi ut våra startkit. Alla som vill lämnar in sina skidor för gratis vallaservice mellan klockan 14 och 19 dagen före loppet. Vill du inte hämta ditt eget startkit ordnar vi det åt dig och delar ut till alla på fredagskvällen under informationsmötet på hotellet.

Lördag - Startskottet går för 42 km klassiskt

Tävlingsdags! Tidig frukost och sedan kort promenad till starten som normalt går på det gamla militärflygfältet i Toblach. Start 09.30 i 42 km klassisk stil och en fina bana väntar på vägen till Cortina. Miljön är synnerligen tilltalande miljö med energidepåer och reparationsstationer längs vägen. I mål väntar medalj och pastaparty. Ditt bagage transporteras från starten och det går gratis transferbussar tillbaka till Toblach på löpande band.  

Även om höjden går från 1200 till över 1500 är det totala antalet höjdmetrar mindre än på många andra långlopp i Europa. Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. Bansträckningen ger variation i skidåkningen för alla. Den går delvis längs det gamla järnvägsspåret, bland annat genom två före detta tågtunnlar och förbi två sjöar.

Vill du hellre köra skejtloppet eller inget lopp alls, finns alla möjligheter till längdskidåkning utan tidtagning eller slalom idag. Reseledaren som själv kör det klassiska loppet, preppar dig med tips om hur och var. 

Extra - extra: 2023 går Världscupen i längdskidor i Toblach under vår resa! Det innebär att du kan se världens snabbaste åkare direkt på plats. VC-sprinten avgörs på fredagen, 10K på lördagen och lagstafetterna på söndagen. Militärflygfältet där starten normalt går för loppen Toblach-Cortina flyttas därför till utsiktspunkten för Tre toppar dit det går gratis matarbussar och banan får en något ändrad sträckdragning - ner till Toblach sjön, upp till Cimabache och ner till Cortina. Du som kör loppet eller loppen 2023 slipper med andra ord fältet i början, men framför allt har du chansen att se och hurra på världseliten när du inte själv åker skidor!

Söndag - skejtloppet eller mer skidåkning

Du som vill delta i skejtloppet på 42 km med start på morgonen i Toblach och mål i Cortina, kör det. Nummerlapp och startkit till skejtloppet kan hämtas ut i Toblach på fredagen eller lördagen.

Du som inte kör skejtloppet idag kan njuta av längdskidor i fantastiskt fina Plättwise på 2000 meters höjd, runt Toblachsjön, i spåren från Toblach till Niedersdorf, i Seske, mm. 
Det går att åka längd i Seiser Alm också, men tåg+buss enkelresa dit tar 3,5 timmar så det blir i så fall en heldagsutflykt med tidig start och hemkomst efter mörkrets inbrott. Den som vill kan köra slalom idag istället. 

På kvällen äter vi middag tillsammans för att fira alla fina prestationer. 

Måndag - Sista dagen i Italien

Den som vill kör ett sista pass i längdspåren i Toblach. En ekologisk ostfabrik ligger nära vårt hotell där du kan gå på visning och provsmakning. 

Hemresa. Tågresenärer har tågstationen i Toblach på promenadavstånd, mycket smidigt. Nattåg Innsbruck - Hamburg och hemkomst nästa eftermiddag till Köpenhamn. Läs mer om tågresan här.

Stanna kvar eller kom tidigare

För dig som vill stanna längre eller ankomma tidigare går det fint. Ange datum i bokningsformuläret så ordnar vi det.