LOGO GLOBALRUNNERS

Ta tåget till Kroatien

För dig som föredrar tåg, har vi tagit fram ett upplevelserikt alternativ till Kroatienresan. Vi erbjuder tåg som alternativ till flyg på alla våra resor där det är möjligt. Till Island och Kuba är det inte möjligt, men till våra andra destinationer finns intressanta och hållbara val.

Sverige - Split tisdag

Mot Köpenhamn

Stockholm C – Köpenhamn H 06.21-11.32, en idiotsäker anslutning även vid en stor försening. Du får även en rejäl och välgörande paus i Köpenhamn. Normalt fungerar även anslutningen 08.21-13.32 med SJ Snabbtåg 21525. Resande från Västsverige åker Öresundståg Göteborg C – Köpenhamn H med uppehåll i bland annat Varberg, Falkenberg och Halmstad. Tågen går varje timme och resan Göteborg – Köpenhamn tar 3 1/2 timmar. Man kan till exempel åka Göteborg C – Köpenhamn H 07.55-11.28 med Öresundståg 1045. Från Blekinge, Småland och Skåne finns också förbindelser till Köpenhamn varje timme med Öresundståg.
 
I Köpenhamn kan du sätta in ditt bagage i en box i stationens västra del. Efter en välgörande paus är det dags att ta tåget till Tyskland.

Fortsätt till Tyskland

Tåget Köpenhamn H – Hamburg Hauptbahnhof går 15.37-20.21 med Eurocitytåg 32. Ombord finns inte servering men under överfarten Rödby F – Puttgarden 17.45-18.35 med Scandlines färja finns kafeteria och akteröver en restaurang med en god och riklig buffé. Eftersom nattåget till München går 20.29 föreslår vi övernattning på hotell vid stationen. Det finns många bra och prisvärda hotell och även kombinationer av hotell och vandrarhem som Generator mittemot och AO ca 500 meters promenad därifrån.

Onsdag: Det blir en tidig start från Hamburg Hauptbahnhof 04.56 med ICE 581 som ankommer till München Hauptbahnhof 11.16. En god och riklig frukost och förmiddagsfika erbjuds i restaurangvagnen. Efter en timmes paus går resan vidare från München Hauptbahnhof till Zagreb 12.17-20.53 med EC 113.

Ankomst Kroatien

Sträckan München - Zagreb är en av Europas vackraste och i den österrikiska restaurangvagnen erbjuds en god och prisvärd lunch. Från Zagreb avgår nattåg 821 “Mosor” 23.05 med ligg- och sovvagnar till Split. Det finns även flera bra och prisvärda hotell vid stationen.
 
Torsdag: Nattåg 821 ankommer till Split 06.48. Restaurang och bagageförvaring finns vid stationen som ligger intill busstationen och hamnen.

Om du har övernattat på hotell i Zagreb reser du till Split 07.35-13.37 med IC 521 som har servering.

Hemresa via Wien

På hemresan med stopp i Wien kan du besöka Spanska Ridskolan om du vill.
På hemresan med stopp i Wien kan du besöka Spanska Ridskolan om du vill.

Du kan åka hem när Globalrunners resa är slut eller stanna kvar i Kroatien eller Europa på egen hand. Vill du åka hem när resan är slut kan du åka med tåg så här:

Måndag: Avresa från Split 21.44 med nattåg 820 “Mosor” i ligg- eller sovvagn till Zagreb.
 
Tisdag: Nattåget ankommer till Zagreb 05.47. För att ge lite omväxling i alplandskapen föreslås vidare resa till Wien Hauptbahnhof 07.25-14.02 med EC 158 som har bekväma sittvagnar och en bra österrikisk restaurangvagn. Även denna sträcka är en av Europas vackraste.
På Wien Hauptbahnhof sätts bagaget in i en box. Sedan nås på 10  minuter med tunnelbana U 1 den bilfria, historiska stadskärnan runt Stefansdomen. Efter en intressant dag i Österrikes huvudstad, kanske med litet sachertårta på Hotel Sacher, är det dags att gå på tåget 20.39 och resa vidare i ligg- eller sovvagn i EN 490 till Hamburg.
 
Onsdag: Frukost som ingår serveras i kupén före ankomst till Hamburg Hauptbahnhof 08.36. Sedan går resan vidare till Köpenhamn H 09.28-14.22 med ICE 1233. Kiosken är öppen till kl. 11 och på färjan Puttgarden – Rödby 11.15-12.05 finns cafeteria och restaurang med buffé inklusive allt. Från Köpenhamn H finns anslutning till Stockholm C 16.20-21.39 med SJ Snabbtåg 21546. Göteborg, Karlskrona och Kalmar nås varje timme med Öresundståg. 

Bokning av tåg och pris

Väljer du att åka tåg till och från Kroatien drar vi av flygbiljetten som ingår i resans pris.

Du får hjälp att boka hela tågresan av oss. Anmäler du dig till Kroatienresan och klickar i att du vill ta tåget, hör vi av oss till dig och bokar allt du behöver från din hemmastation i Sverige till Split.

För tågresan rekommenderas Interrailkort. Interrailkortet är färdbiljett Stockholm (eller annan svensk station) – Split tur och retur. Vid resa med nattåg efter klockan 19 räknas bara nästa dag som resdag så Interrailkort med 5 valfria resdagar inom 15 dagar räcker. De 5 valfria resdagarna fördelas så här:
 
Resdag 1 Stockholm och andra svenska stationer – Köpenhamn - Hamburg
Resdag 2 Hamburg – München – Zagreb
Resdag 3 Zagreb – Split, antingen med nattåg 821 eller med IC 521.
Resdag 4 Split – Zagreb – Wien. Nattåget avgår från Split 21.44 men endast dagen därpå räknas som resdag.
Resdag 5 Wien – Hamburg – Köpenhamn – Stockholm och andra stationer. Nattåget avgår från Wien 20.39 men endast dagen därpå räknas som resdag.
 
Vill du stanna längre i Wien med en eller flera övernattningar där går det bra.

Interrail

Interrailkort med 5 valfria resdagar inom 15 dagar erbjuds både i återköpsbar och ej återköpsbar version.
 
Interrailkort till normalpris som oavsett anledning kan avbokas intill dagen före resan återköps mot avgift.

Om Interrailkorten betalas med kontokort som Mastercard eller Visa har dessa normalt ett avbeställningsskydd vid sjukdom eller olycksfall. Då betalar kortinnehavaren bara en självrisk. Detta måste dock givetvis kollas med kortutgivaren liksom hur hög självrisken är.

Platsbiljetter

Interrailkortet kompletteras med

  • Platsbiljetter Sverige – Zagreb  
  • Sovplats i 3-bäddskupé Zagreb – Split (bekvämare än liggplats) Väljs i stället dagtåg Zagreb – Split tillkommer endast sittplatsbiljetten.

Återresan:
Sovplats Split – Zagreb och sittplats Zagreb – Wien. Liggplats i 6-bäddskupé på natttåget Wien – Hamburg. Frukost ingår i liggplatspriset. Därefter sittplats Hamburg – Köpenhamn samt sittplats från Köpenhamn till vart du ska i Sverige.