LOGO GLOBALRUNNERS

Varför just vandra i Nepal?

Otroligt starka intryck från möten med människor

Har du inte vandrat tidigare och upplevt tjusningen med att upptäcka omgivningar till fots är Nepal en häftig och oemotståndlig start. Häftig för att det verkligen är brant - och det kämpigaste är när det går nerför. Oemotståndlig för att det är en lisa för kropp och själ. Att vandra är det mest naturliga som finns i Nepal. Här finns så få vägar att folk måste vandra. När de ska sälja eller köpa något, när de ska till skolan, när de ska hälsa på släkten, när de ska till sjukhuset, ut och jobba som bönder... vart de än ska vandrar de flesta. Många gånger räcker inte en dag för den sträcka de ska tillryggalägga, så de knackar på i en by och söker tak över huvudet. 

Att vi under några nätter sprider ut oss och bor i värdfamiljer i bergen är inte lika konstigt som det skulle vara här hemma i Norden. I Nepal är de vana vid övernattare. Självklart har vi förbokat allt boende även under vandringen.

Frågor från många, många västerlänningar om hur långt det är från a till b är fortfarande främmande för nepaleserna. De räknar inte i kilometer, och de spelar heller inte någon större roll. De räknar i tid, men hur ska vi veta om en timme betyder att de går raskare än vi eller tvärtom? Vandrar du i Nepal får du stressa ner och leva i nuet. Det är väldigt skönt och nyttigt.

Make everyone happy

Att vyerna är vidunderligt vackra får du på köpet. Känslan att stå på en bergskam som på bilden ovan med ett berg på över 8000 meter rakt framför dig är mäktig. Mycket mer än mäktig. Det är svårt att slita blicken. Vi har vandrat i många olika delar av Nepal - i öster, norr, söder och väster. I kända och okända områden. Vi har svårt att tro att det kan finnas något område någonstans med mer enastående vyer än det vi har valt. Under en resa som Ellika på Globalrunners ledde för 20 skåningar här 2013 träffade vi inte på en enda turist. Däremot en hel del nepaleser som verkligen kan konsten att - som de säger - make everyone happy. Det är ett motto för så många i Nepal, att göra de som de träffar på glada. De vinner själva på det och tillvaron blir trevligare.  

Toppa formen

Vandringens högsta punkt ligger som ett örnnäste på 3300 meter över havet. Eftersom vi under flera dagar i behagligt tempo tar oss uppåt brukar alla normalfriska anpassa sig och klara det utan problem. Väl i mål kommer du däremot att känna att det går ovanligt lätt att springa eller träna. Under vandringen har du skaffat dig gott om röda blodkroppar, som gärna syresätter dina muskler vid träning. Det är bara att njuta - även om det bara är en färskvara som inte varar för alltid om den, konditionen, inte underhålls. Du får god mat (helpension ingår) men den innehåller inte så mycket fett och socker, så den som vill gå ner i vikt under lågintensiv träning (vandringen) har goda möjligheter. Endorfinet du lagrar varje dag gör dig på prima humör. Detta i kombination med alla vänliga och trevliga människor du träffar, pratar genom tolk med, bor hos ibland och lär känna längs vägen gör detta till en nära optimal upplevelse och aktivitet.