webbhvd

Cykelpaket för livsnjutare
Östra Vänern

Att lära känna platserna vid Vänern per cykel är ett fantastiskt trevligt sätt att uppleva natur och kultur. Vi tipsar dig om de bästa smultronställena och bokar utvalda boenden med karaktär och charm. En perfekt kombination av motion och upplevelser.

Lär känna Sveriges största sjö

För dig som inte vill cykla runt hela Vänern på en och samma resa och trampa kortare sträckor varje dag, har vi tagit fram ett prima alternativ längs den mest lättcyklade och levande sträckningen av Vänerleden på östra sidan av Europas tredje största sjö.

Att cykla är nog det bästa sättet att lära känna vår största sjö. Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk eller plocka bär och svamp. På den här cykelresan lär du känna de östra delarna av Vänern. Dagarna är ytterst varierande. Du cyklar längs vattnet, på platta jordbruksslätter, i skogar, på kuperade grusvägar och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök. Vägarna är en blandning av små landsvägar, cykelbanor samt grus- och skogsvägar. Rutten följer i huvudsak Vänerleden, som på vissa sträckor sammanfaller med Sverigeleden och Biosfärleden.

Mest tid tillbringar du på landsbygden men du lär också känna Karlstad, Kristinehamn, Mariestad och Lidköping. Städerna har var och en sin särart, samtidigt som alla är formade av sin omedelbara närhet till vårt eget innanhav. Vi utlovar oförglömliga upplevelser, oavsett om du är här för första gången eller bosatt i trakten. 

Du möter ett område som är rikt på historia, natur, lokal gastronomi och god mat. Fokus ligger på upplevelser! Nätterna tillbringar du på noga utvalda boenden med olika karaktär, från fyrstjärnigt hotell vid Klarälven och ett ekologiskt gårdshotell till en fårfarm och charmiga B&B. Ta chansen och njut av riktigt fin cykling med vackra vyer, intressanta kulturlandskap, goda bär och sköna bad, samtidigt som du lär dig mer om Vänerns östra delar i Värmland och Västergötland.

Vänern Runt - Cykelpaket
Reslängd: 7 dagar/7 nätter
Längd: 24 mil.
Datum: maj-september
Start: Karlstad
Mål: Lidköping
Pris: 9 590 kronor.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden med karaktär sju nätter. 
 • Stadig frukost varje dag.
 • Kartor och GPX filer till GPS/app.
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
 • Jourtelefon vid akuta ärenden.
Tillval:
 • Enkelrum
 • Hyrcykel: 7 växlad hybrid eller el-cykel

Lämplig cykel

Bäst är en cykel med minst 7 växlar och pakethållare som tål grusvägar. El-cykel går bra. Ta med egen eller hyr. Hos vår partner i Karlstad: 200 kr/dag för hybrid, 500 kr/dag för el-cykel. 

Vårt fina innanhav

Har du frågor om resan eller något annat, ring 0733-61 22 55 eller mejla info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Fler cykelresor

Vi har även cykelpaket runt hela Vänern och cykelresor till Italien och Tjeckien. I Italien har vi träningsläger för landsvägscyklister i Apenninerna och vid Adriatiska havet och MTB i Aostadalen. Vi har också resor till Italiens Vättnernrunda Nove Colli. Till Tjeckien har vi gruppresor Prag-Wien sex avgångar per år.

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av boenden på östra sidan av Vänern. Nedan kan du se kortfattade beskrivningar av platserna du kommer att bo på. De är inte i kronologisk ordning. Kontaktuppgifter får alla som bokar resan. Samtliga hotell och B&B erbjuder gratis och säker cykelförvaring.

 1. En natt bor du intill slussarna där Göta Kanal möter Vänern i ett litet kustparadis - mitt inne i landet. Här finns fina badstränder, lena klipphällar och en underbar skärgård. 
 2. En annan natt somnar du på ett hotell som är lugnet mitt i en liten stad där värdarna vill att du ska känna det som att du kommer hem. Här finns 20 unika, varsamt renoverade sovrum i 30-talsstil, inget är det andra likt. Loungen är ett omtyckt vardagsrum.
 3. En tredje natt somnar du precis intill Klarälven i närheten av en känd kaffeproducent, vilket kan kännas i luften. Hotellet stod färdigt 1871 och delar av huset är kulturminnesmärkt.
 4. Efter mjölkproduktion och senare svinuppfödning och köttproduktion inriktar sig ägarna idag helt åt spannmål och trädgårdsodling, som förser butik och restaurang med närproducerad mat. Dina värdar brinner för en levande landsbygd och tänker hållbarhet i alla led. Bo lugnt och lantligt utanför stadens brus med naturen inpå knuten. Den som vill kan paddla i närheten av hotellet. 
 5. Ett miljövänligt hotell med personlig service och ett bibliotek är byggt i italiensk villastil. Alla rum har vackra trägolv med utsikt över trädgården. Här får du bland annat hembakat bröd på den omtyckta frukostbuffén.
 6. En natt bor du på en gård med många olika sorters djur och fin sjöutsikt.
 7. Idylliska Kinnekulle är alltid en fullträff. Här checkar du in på ett mysigt Bed & Breakfast och njuter i fulla drag.
Om ett boende blir fullbokat, abonnerat eller läggs ner, bokar vi bästa möjliga alternativ.
Njut av en glass från Kling på Glassmagasinet i hamnen i Mariestad.
Njut av en glass från Kling på Glassmagasinet i hamnen i Mariestad.

Program

Dag 1 Ankomst Karlstad
Ankomst Karlstad. Checka in på ett av Sveriges finaste hotell precis vid Klarälven, nära till allt.

Dag 2 Cykling Karlstad - Kristinehamn 45 km
En tämligen platt, lättcyklad sträcka i det kanske tätast bebyggda området av alla under veckan. Du cyklar igenom Solas hemstad och passerar Klarälvsdeltat. Efter Karlstads sista ytterområden tar bondgårdar och stugområden vid. Historiska besöksmål, whiteguidekrogar och fina små badstränder avlöser varandra.

Eller testa Båtbussen
Ett alternativ är att ta båtbussen från Karlstad till Kristinehamn med cykeln ombord. Vill du ta båtbussen rekommenderar vi att du gör det en tisdag. Båten går mellan 
22 juni - 7 augusti. Plats kan bokas i förväg men inte plats för cykel, som får tas med i mån av plats. Hitiils har vi inte hört talas om att cyklar har nekats och båtbussarna har körts i åtminstone fem år. Resan kostar 77 kronor. Avgång 12.50 från Inre Hamn i Karlstad, ankomst Vålösundsbryggan i Kristineamn 15.10. Den sena avgångstiden ger utrymme att utforska Karlstad på förmiddagen, kanske Lars Lerins Sandgrund och/eller Värmlandsmuseet och njuta av en lång frukost. Båten går tisdagar, fredag och lördagar och minst folk lär det vara på tisdagar. 

Dag 3 Kristinehamn - Gullspång 48,7 km
En ganska flack tur i ett utpräglat jordbrukslandskap på cykelvägar, grusvägar och landsvägar, både in i landet och längs Vänern och en till sjö med fina möjilgheter till bad. Dagen startar med en sträcka full av bryggor med fritidsbåtar ut till Picassostatyn med en fantastiskt fin vy ut mot Vänerns horisont. Du passerar en hjortbonde med viltbutik innan du trampar genom en fin ekallé och lämnar Vänern en stund på lantliga grus- och skogsvägar mot sjön Skagern.

Dag 3 Gullspång - Sjötorp 35,1 km 
Vid en insjö finns en prima badplats för den som vill ta ett dopp och den som gillar ull kan besöka en mysig hantverksateljé innan du når en rekonstruerad, mycket vacker gammal kyrka som är ett magnifikt exempel på medeltida byggnadskonst. Här är en perfekt plats för picknick lunch.

I Gullspång spanar du nog in laxtrappan med den sällsynta Gullspångslaxen, en art som bara leker här. Vi fortsätter till faschionabla Otterbäcken. Den som inte åt lunch vid kyrkan kan göra det på en bra fiskrestaurang här eller köpa billigare rökt fisk hos en fiskehandlare. I Sjötorp slutar Göta Kanal där båtarna tar sig upp och ner genom åtta slussar. Här finns också smarriga glasscaféer. Fortsätt till ditt trivsamma boende precis intill Göta Kanals slussar.

Dag 4 Sjötorp - Mariestad 32,8 km
Längs Göta Kanal cyklar du i sydostlig riktning mot Lyrestad med glashyttan Jema studioglas. Rulla vidare mot till Norrqvarn, där du kan äta en god lunch och beskåda annorlunda boenden i svampar och stubbar vid sidan av de slussande båtarna. Bland sädesfält och kohagar, förbi Rävsnäs når du den utsträckta byn Färed, vars stenkyrka har ett långhus från 1100-talet. Här svänger vägen rakt västerut mot Vänern. Innan du kommer in i Mariestad cyklar du på en cykelbana som går på ett gammalt järnvägsspår där det finns gott om svamp!

Efter dagens lätta tre mil är du framme i Mariestad; "småstaden som badar i naturupplevelser och livskvalitet". Du bor på ett trevligt, ekologiskt hotell i en en av Sveriges äldsta stadskärnor. Är du intresserad av industrihistoria besöker du med fördel Vadsbo Museum. Lyxigaste restauranten på resan hittar du här, Whiteguidelistade Sill & dynamit, men det finns även gott om andra alternativ i hamnen med sitt myllrande båtliv. Kling glass kommer från Mariestad. De har fabriksförsäljning, men kanske smidigare för dig att avnjuta den på Glassmagasinet på bryggan.

Dag 5 Mariestad - Kinnekulle 39,9 km

En idyllisk dag i luftiga lövskogar, förbi praktfulla säterier, en medeltida borg, semesterbyar, bondgårdar, små byar och två trevliga städer. Välkommen till Västergötland! Det blir en ganska flack, lättcyklad dag idag också. Passa på att titta in hos hantverkare som har öppna ateljéer. Stadskärnan i Mariestad är bland de äldsta i Sverige. Unna dig en Kling Glass i Glassmagasinet i hamnen, den är god! Lunch äter vi i ett orangeri, kanske bästa lunchstället på hela resan. Den här dagen följer i Linnés fotspår när han skrev om naturen under sin västgötaresa 1746. Ädellövskog, ekhagar och vattenfall som störtar ner i Vänern blandas med en artrik flora. Om våren doftar hela Kinnekulle av Ramslök som med fördel kan avnjutas i soppa även sommartid. I natt sover du på ett mycket hållbarhetsinriktat boende. 

Dag 6 Kinnekulle - Lidköping via Husaby kyrka 37,3 km.
(Det blir 29,3 km idag om du skippar Husaby kyrka vilket vi inte rekommenderar!)

Fortsätt njuta av platåbergens drottning på vackra Kinnekulle. I Västerplana svänger du söderut mot Husaby. Husaby har varit ett besöksmål i över tusen år. Här döptes Olof Skötkonung, Sveriges första kristna kung. Under tidig medeltid var orten en av landets mest betydande platser med sin kyrka, biskopsborg och heliga källor. Vandra Kungsstigen 1,5 km i Olof Skötkonungs fotspår och upplev historien som sträcker sig tillbaka till stenåldern. Utmed vägen passerar du Husaby kyrka, Biskopsborgen och S:t Sigfrids källa som fortfarande används vid dop. På Hembygdsgården finns det gott fika. Husaby kyrka med sitt mäktiga trippeltorn är Sveriges första biskopskyrka och en av landets äldsta byggnader. 1 km österut finns stora hällristningar från bronsåldern. Besök också Lasse i Bergets grotta på vägen mot Lich. Lasse var en speciell man som under 30 års tid bodde här med frun Inga i slutet på 1800-talet. Har du läst Emma Hambergs böcker om Rosengädda lär du få många associationer!

Sista biten cyklar du längs Vänern med flera badmöjligheter, genom Kjällby och in i porslins- och bandystaden Lidköping. Besök Vänermuséet om du vill innan du checkar in på ditt mysiga gårdshotell för natten.

Dag 7 Hemresa 
Frukost och dags för hemresa. Har du tid rekommenderar vi en tur till Läckö Slott (4 mil tur och retur) eller till Hindens Rev (2 mil tur och retur).

Höjdkurvor

Höjdkurva Karlstad-Kristinehamn, mycket platt.
Höjdkurva Kristinehamn-Sjötorp: flackt.
Höjdkurva Sjötorp-Lidköping, litet kuperat på Kinnekulle.

Vänern

Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och fyllt området med liv. Med sitt strategiska läge har sjön varit en knutpunkt för transporter. Dess vilda natur och härliga människor välkomnar dig med öppna armar.
 
I hjärtat av Norden mittemellan Sveriges och Norges huvudstäder ligger Sveriges största sjö - och Europas tredje största efter Ladoga och Onega, på 26:e plats i världen. Vattnet är så rent att du kan dricka det direkt från sjön. Det är en plats där minnen skapas.

Tre landskap och 13 kommuner samsas runt ett och samma innanhav. I Vänern hittar du Europas största sötvattensskärgård med drygt 22 000 öar, kobbar och skär. Sjön är ett badparadis med fina sandstränder och grunda vikar. Inte mindre än 38 fiskarter simmar här.

En vacker, förtroendeingivande förhoppning
Namnet Vänern anses komma från fornsvenskans vænir, med kopplingar till orden vån 'förhoppning' och vän 'förtroendeingivande', 'vacker'. En vacker och förtroendeingivande förhoppning helt enkelt. Som vanligt finns mer än en tolkning. Namnet kan vara flera tusen år gammalt och kopplat till numera okända ord.

Dalbosjön och Värmlandssjön
Vänerns medeldjup är 27 meter och på djupaste stället är det 106 meter till botten. Vänern delas av en skärgård mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön. 

Vänern är en del av vattenvägen Göta älv – Vänern – Göta kanal - Östersjön och är närmast förbunden med Nordsjön och Skagerack vid Göteborg genom Göta älv på den sydvästra sidan och med Vättern vid Karlsborg via Göta kanal. 

Klarälven, Gullspångsälven, Upperudsälven, Byälven, Norsälven, Lidan och Tidan rinner alla ut i Vänern, medan det endast finns ett utlopp från Vänern via Göta Älv till havet. 

Bra att tänka på

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Östra sidan av Vänern är lättcyklad och platt. 3-4 mil/dag klarar de flesta.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Om du inte hyr: Cykel, hjälm och cykelväskor. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor, vi lär dig packa smart.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, du får plats med ditt bagage i två packväskor.

Hur bokar jag min resa till Karlstad och hem från Lidköping? Du får en pdf om hur du kan boka billigare tågbiljetter och få med din cykel.

Kan jag parkera bilen gratis medan jag cyklar?
Ja, gratis i Karlstad. Du får info om var när du bokat resan. Vill du parkera den gratis i Lidköping har vi ordnat det också.

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd, som gäller om du blir sjuk. Utöka din hemförsäkrings reseskydd eller köp ett separat avbokningsskydd via ERV eller något annat bolag. 

Logistik - start i Karlstad, mål i Lidköping
Hyr du cykel i Karlstad eller parkerar bilen där, kan du ta dig tillbaka med Västtrafiks buss och Tågabs och Värmlandstrafikens tåg till Karlstad med cykel ombord i mån av plats. 

Tar du tåget till Karlstad med egen cykel, kan du från Lidköping resa hem med Skaraborgaren som tillåter cyklar (förbokas). De kör kör Lidköping - Skara- Skövde - Karlsborg - Askersund - Örebro - Stockholm. Ska du söderut kan du ta Skaraborgaren till Skövde och därifrån Flixtrain till Göteborg med cykeln ombord. Från Göteborg tar flera tågbolag cyklar. 

Skall du till en ort dit du bara kan resa med SJ, ta av framhjulet på cykeln, tejpa fast det på bakhjulet, vrid styret och lägg cykeln i svart sopsäck så får du ta med den som 'bagage som du själv kan bära'. 

Datum 2022

7 dagar/7 nätter
Tid: maj-september

Pris per person

9 590 kronor på egen hand.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Informationsutskick

Informationsutskick 1
får du när du har bokat resan och betalat bokingsavgiften. Det innehåller litteraturtips, träning inför cykelresan, kontaktuppgifter till cykeluthyrare samt information om hur du får med dig cykeln på tåget med olika tågbolag och hur du får billigare tågbiljetter.

Informationsutskick 2
får du när du har betalat slutfakturan. Det innebåller en detaljerad, personligt utformad resebeskrivning, kontaktuppgifter till samtliga boenden, utrustningslista, tips till din cykel, mm.

Informationsutskick 3
I utskick 3 en månad före start får du kartor i pappersformat och digitalt - GPX filer som kan användas i en GPS eller i en (gratis-) app i mobilen.

Bokning

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer. 


Har du rest med oss tidigare? I så fall kan du bara mejla info@globalrunners.se och berätta vilket datum du vill starta och vem du vill dela rum med eller bo i enkelrum. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga här.
 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter sig.