webbhvd

Vandra i Sabinerbergen

Skulle du vilja resa till Toscana, fast för 300 år sedan innan det exploaterades? Då ska du åka till Sabinerbergen! På turistfria leder vandrar du i ditt eget tempo medan ditt bagage körs till nästa boende. Du bor på utvalda agriturismos som ägs av lokalbefolkningen där du får närproducerad och mycket god mat.

Om det finns något land där du som vandrare kan bocka av alla dina önskemål, måste det vara Italien. Inget annat land kan erbjuda en sådan kombination av landskap, kultur, historia, mat och vin. Lägg där till dina värdars engagemang och saken är klar. Boka vår vandringsresa till Sabinerbergen och se fram emot en oförglömlig vecka!

Vandringen går från by till by, där du får bekanta dig med den italienska gästfriheten och den lokala, traditionella kulturen. Du startar i den lilla, medeltida byn Greccio och slutar i Fara Sabina. På slutet passerar du Santa Birgitta klostret i Farfa. Längs vägen bor du i charmiga och vackert belägna Agriturismos där ekologiska, närproducerade och mycket goda måltider serveras. Den som vill lägger på några dagar i den eviga staden Rom efter vandringsdagarna eller gör ett längre stopp under eller i slutet av vandringen med tilläggsnätter på vald plats.

Sabinerbergen kännetecknas av medeltida städer, böljande kullar och ett gammalt, nästan arkaiskt jordbruk med gamla olivlundar. Området ligger nära Rom, mellan Umbriens kullar, Apenninernas högsta toppar och Tiberdalen. Vandringsvägen återupptäcktes av två idealister som kärleksfullt driver sin egen Agritourismo längs vägen. På herdarnas gamla stigar och vägar går du från en by till nästa. Det vilda och rustika bjuder på mer varierande naturupplevelser än högre belägna och mer frekventerade vandringsregioner. 

I priset ingår

 • Del i dubbelrum alla nätter. Vill ni hellre dela ett trebäddsrum går det också bra. Enkelrum mot tillägg.
 • Transport av ditt bagage varje vandringsdag. 
 • Informationspaket med ruttbeskrivningar och dagskartor.
 • GPS koordinater dag för dag till din gps eller mobil. 
 • Transport från tågstationen Greccio till hotellet dag 1.
 • Transport till Fara Sabina tågstation sista dagen.
 • Middagar dag 2, 4  och 5.
 • Frukost varje dag.
 • Utrustningslista, kontaktuppgifter till alla agriturismos, information om resan till Italien, mm. Detta får du när du har betalat anmälningsavgiften.

I fyra dagar gick jag i Sabinerbergen och undrade: hur kan ett område som det här, nära den eviga staden Rom, förbli nästan oupptäckt? Byar som fastnat på en kulle för tusen år sedan, fortfarande helt intakta, mitt i ett grönt, böjande landskap med bok-, ek- och lönnträd. En väl bevarad hemlighet!

Vi valde att stanna två nätter på denna fantastiska plats i slutet vandringen. Värdparet var otroligt hjälpsamma och berättade om trakten. De ekologiska måltiderna var mycket läckra och välsmakande. Från vårt bekväma rum hade vi en fantastisk utsikt över dalen. Vi rekommenderar starkt denna vackra agriturismo och hoppas att återvända igen. 

Anna och Anders

Resfakta

Antal dagar: 6
Resperiod: april, maj, september, oktober, 1-15 november - välj när det passar dig!
Startdag i Greccio: En torsdag, fredag, lördag eller söndag.
Svårighetsgrad: Dag två och tre kan du välja lätt eller tuffare alternativ. Det gör att du kan anpassa de dagarna efter dagsform och väder. Övriga dagar bedömer vi svårighetsgraden som medel. Vandringsstavar rekommenderas, i synnerhet om du väljer de tuffare alternativen eller har problem med knäna. Lejonparten av sträckan går på stigar och mjuka vägar, bara korta sträckor på asfalt. 
 • Tuffare alternativ dag 2/3: 18 km, 8-9 timmar. 
 • Lättare alternativ dag 2/3: 10/16 km, 4/8 timmar. 
Vägar: Du går på gamla skogsvägar och stigar, i bokskogar, på åsar, över öppna hedar av kalksten eller gräs, förbi många olivodlingar och genom gamla byar. 
Karta: Bästa översiktskartan över hela vandringen köper du i Greccio vid ankomsten. Pris 10 Euro.
Resa dit: Tåg Köpenhamn - Greccio via Hamburg, München, nattåg till Venedig, Rom och Terni. Avresa 11.35, ankomst Greccio 15.06. När du har betalat bokningsavgiften får du information om hur du bäst bokar din tågresa från Sverige.

Om du går vilse? Då har vi vår agent på plats som hjälper dig. Han är tillgänglig dygnet runt så skulle något hända är det bara att ringa. Det är också han som har dragit upp vandringsleden och underhåller den.

Beskrivning dag för dag och bilder på alla övernattningsplatser.

Pris: 995 Euro i svenska kronor enligt aktuell valutakurs vid fakturering. 

... På väg på första tågluffen på fasligt många år. Vill slå ett slag för Nightjet. Vi åker från Hamburg till Zürich och har egen kupé med sittgrupp och bord samt takfönster. Blev också bjudna på bubbel och frukost. Glad överraskning!

... har tagit tåget ner till Rom, kollat sevärdheterna och dragit vidare till Sabinerbergen. I morgon börjar vandringsäventyret.

... första etappen avklarad. Bagaget skickat till nya boendet och 4 rätter har avnjutits. Nu tar 2 mils promenad och stigning på mellan 360 till 1146 möh ut sin rätt. Trött och nöjd.

... Många växter här, små cyklamen, jättestora överblommade ”maskrosbollar”, fantastiska fikonträd, å så en del orkidéer förstås.
 

Anette och Per

Program

Dag 1 Ankomst Greccio tågstation. Skjuts till hotellet. Den muromgärdade byn Greccio med utsikt över Valle Santa of Rieti ger en bild av vad vandringen kommer att erbjuda: vänliga byar och intima städer där turister fortfarande är sällsynta. Hotellet ligger i en restaurerad historisk byggnad från 1700-talet och på gångavstånd ligger ett av Fransiskanerordens kloster med munkar och nunnor. Det var här den första krubban skapades och i kyrkan finns en krubba med rörliga (konstgjorda) människor och djur. 

Dag 2 Vandring från Greccio till Vaconce. Middag på Agriturismo (ingår). Från Greccio går stigen uppför ett berg till ett kapell där Helige Franciskus (av Assisi) gick för att meditera. Här kan du njuta av en magnifik utsikt över dalen och de omgivande bergen. Du fortsätter genom en vacker bokskog ner till den nästan övergivna byn Prati di Cottanello där kor, grisar, hästar och får betar fritt. Till Vacone kommer arkeologer från hela världen. Vandringen idag är 14,8 km - sex timmar. 

Dag 3 Vandring från Vacone till Casperia. På en gammal väg går du till Madonna di Collefonte. Härifrån finns det två alternativ. För de starka och modiga finns en bergsväg genom skogar och bergsmarker med Maremmana kor. Här får du ett vackert panorama över Tiber-dalen och vulkanerna i Viterbo och Soratteberg. Längs små landsvägar går du ner till den historiska byn Casperia där du är gäst i ett litet palats från 1500-talet. Det lätta alternativet idag går genom Montasola längs olivlundar och vingårdar. Du sover i trevligaste byn i trakten!
Lätt alternativ: 10,4 km, 4 timmar. Tuffare alternativ: 17,8 km, 8 timmar. 

Dag 4 Vandring från Casperia till Misciani över Monte San Giovanni. Middag på Agriturismo med pool (ingår). Du kan återigen välja mellan två alternativ. Det mer krävande alternativet tar dig till hjärtat av Monti Sabini; ett tidlöst landskap där du har vacker utsikt över Bracciano-sjön och Tiberdalen. Medelalternativet går längs Roccantica och tar dig till Monte San Giovanni. Pool finnes.
Medel: 16,5 km, 5 timmar. Tufft: 18,5 km, 9 timmar. 

Dag 5 Vandring till Mompeo. Middag på Agriturismo (ingår). Du går rakt igenom Montenero, en unik by med bara en lång gata i mitten, från slottet till kyrkan. Här är det lämpligt att luncha före siestan klockan 13. I Mompeo välkomnas du av ett entusiastiskt par i deras vackert belägna agriturismo. Utsikten från poolen är underbar. Här får du bara vegetarisk mat - fantastiskt god. Sjunk ner i poolen.
14,8 km, 5 timmar.

Dag 6 Vandring från Mompeo till Farfa där Santa Birgitta klostret ligger. Besök gärna de arkeologiska utgrävningarna av den romerska gården innan du lämnar Mompeo (rekommenderas!). 

Idag finns det inget som tyder på att Farfa Abbey en gång var den mäktigaste och rikaste i Europa, tystnaden är numer herre här. Det här klostret ägde de flesta egendomar i regionen och främjade olivodling. På grund av de många kontroverserna mellan riddare och bönder, uppstod de murade bergsbyarna i Sabinerbergen, vilket har resulterat i detta vackra vandringslandskap! 
Vandring: 6 km, 3 timmar. 

I Farfa blir du upphämtad av taxi som har med ditt bagage och kör dig till tågstationen i Fara Sabina för avresa.  

Vill du förlänga resan med några dagar i Rom kan vi rekommendera Robertas B&B i närheten av Campo di Fiori och Vatikanstaden eller B&B Al'orologio. Vill du hellre bo på hotell i Rom är det litet dyrare, men vi har bra tips på det också.

Alla dagar är inlagda med gps-rutter som du kan ladda ner till din telefon eller gps. Därtill får du ytterst detaljerade beskrivningar över lederna. De är markerade och du får även kartor. 

Besökte den vackra byn Casperia där vi stannade över natten. Rummet var stort och hade de bästa sängar vi har sovit i i Italien. Frukosten var mycket trevlig och god med mycket att välja på. Våra värdar var så vänliga och hjälpsamma. Rekommenderas varmt 5 av 5!
 

Globalrunners gäster våren 2019

Har du frågor om resan?

Har du frågor kring denna resa? Ring oss på 0733-61 22 55 eller maila info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att tänka på

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Vill du göra en cappuccino vandring och fokusera på upplevelser väljer du de lättare alternativen. Vill du ha rejälare utmaningar väljer du rutterna med fler höjdmetrar och kilometer. Jämfört med Himalaya och Anderna är det här mindre krävande. Du behöver inte vara rädd för höjdsjuka!

Kan jag åka ensam?
Javisst, men det blir ett tillägg för att du får bo i enkelrum som är dyrare och för att du inte delar på kostnaden för bagagetransport. Det finns inget du behöver vara rädd för om du går ensam. Vår agent Stefano är hela tiden stand-by om du behöver hjälp.

Vad behöver jag ha med mig?
Bra skor med hård och räfflad sula samt ev vandringsstavar, byxor med långa ben - gärna zip-offs som du kan ha både långa och korta. Du får en utrustningslista av oss.

Transporteras mitt bagage med bil?
Varje dag körs ditt bagage från det ena boendet till nästa. Detta ingår i resans pris. Själv har du bara en dagryggsäck när du vandrar.  

Hur är det med måltiderna?
Frukost ingår överallt. Middag ingår när det inte finns något annat alternativ. Lunch kan du köpa längs vägen senast klockan 13 när allt stänger för siesta (du får detaljerad information om var per dag) eller där du bor som picknick att ta med.

Var hittar jag vatten?
Det finns s k fontäner där du kan fylla på din vattenflaska. Vattnet i kranarna där du bor är lika rent som hemma. Du kan även köpa vatten i affärer längs vägen eller fylla på flaskan på café/bar, men obs siesta stängt. 

Kan man börja vandringen på vilken dag man vill?
Ja, det är flexibelt, men vi avråder från Påskhelgen. Det här är småskalig turism, motsatsen till massturism, stora hotell och kedjor. Det är viktigt att du får bekrätftelse från oss på att alla boenden är bekräftade innan du bokar resan från Sverige. 

Kan jag inte fixa allt själv istället så det blir billigare?
Nej, du kan inte hitta vilka stigar och vägar du skall gå. Det är heller inte helt enkelt att fixa bagagetransport och du skulle inte ha något journummer i fall något skulle hända. Globalrunners är ensamma om att erbjuda denna resa och du får en hel del information och service inbakat i priset.

Den som vandrar hela dagarna är värld en Tiramisu.


En helt fantastisk resa! Allt har fungerat helt perfekt. Vandringen var helt underbar och i helt rätt tid med blommande blommor, fantastiskt väder och bara vi längs lederna/stigarna. Alla boendena var jättefina där alla var mycket hjälpsamma, glada och med god mat. Superlativen haglar men det finns inget att klaga på och alla var så nöjda med hela resan. Det blev verkligen en lyckad resa med en mycket minnesvärd och rolig 60-årsdag.

Bästa hälsningar från
Roger och alla deltagarna (april 2024)

Sabinerbergen - en oupptäckt pärla!

loading...

På våren är det fest i lövskogarna i regionen Lazio som resan går till. Mattor av blommande cyklamen, anemoner och gullvivior lyser upp ängarna i gott sällskap av mängder av orkidéer. Även den som inte är intresserad av växter kommer att gå till knäna på blomfälten för att komma hem med minst ett foto som bevis. Det är svårt att uppleva våren på ett bättre sätt än här. 

På hösten är det skördedags för björnbär, fikon, kaktusfrukter och oliver. Det är som att gå i det godaste skafferi och plocka frukter av bästa klass med din höger och vänster tass. 

Området ligger på behändigt avstånd till Rom - mindre än en timme med tåg. Byar från medeltiden klättrar upp på bergstopparna och vid klart väder ser du den eviga stadens högsta punkt: Peterskyrkan. 

Globalrunners testade hela leden i september 2018 och träffade inte en enda människa på stigarna, men desto fler fritt strövande kor och hästar av olika slag, grisar, får och åsnor. För den som tycker att det är litet väl mycket turister i Cinque Terre där de till och med har fått anställa påfösare under högsäsong är detta motsatsen. En rofylld lisa för själen som du alltid kommer att bära med dig!

Bokar du resan från Sverige med tåg blir den en synnerligen hållbar semester, inte bara på grund av transporterna. Maten du äter är oftast ekologisk och närproducerad och ju mer grönt du äter istället för kött, desto schysstare mot miljön. Våra utvalda Agriturismos är onekligen kreativa vad gäller att hitta klimatsmarta lösningar där de till exempel använder åsnor istället för gräsklippare i sina olivodlingar och solpaneler för att värma upp hus och pooler. 

Väder och klimat
Räkna med skönt väder! På sommaren är det ofta väl varmt, så vi rekommenderar och erbjuder inte resor hit då. På vår och höst är det oftast över 20 grader dagtid och litet svalare på kvällen. I maj och september är det vanligt att man sitter ute utan jacka på kvällarna, i april och oktober/november  oftast litet svalare. Statistiskt ungefär tio grader varmare än hemma. 

Påven Johanna och Heliga Birgitta
Vill du läsa en skönlitterär bok inför resan rekommenderar vi Påven Johanna och böcker om Heliga Birgitta. De upphöll sig just i de här krokarna och i Rom förstås, om du kanske lägger till några dagar där på slutet. I såväl Farfa som du passerar sista dagen och i Rom finns Santa Birgittakloster.


Buon giorno!

Hemma igen efter en väldigt trevlig och givande resa.
Vandringen passade oss perfekt med gott väder, väl anpassade etapper och svårighetsgrad och varierade boenden med god standard och mat.

Skickar med ett par bilder på tre glada vandrare från tre generationer som redan planerar nästa vandring! Tack för ett bra arrangemang!!

Lisa, Cecilia och Christian (majf 2024)

En hållbarare resa

Du bor på småskaliga agriturismos som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är rolig och intressant för dig som gäst och ger ett positivt ekonomiskt avtryck.

Klicka på bilden för förstoring så ser du ditt klimatavtryck för olika transporter till resmålet. Vill du räkna ut det från en annan ort, gå in på www.klimatsmartsemester.se

 "Klimatkompenserade" varor och tjänster innebär inte lägre utsläpp.

Personalen har schyssta arbetsvillkor och agriturismos får endast servera mat och dryck som är producerad i deras egen region, ofta är den ekologiskt odlad.

Psst! Resan har blivit tokpopulär. Den är unik i sitt slag, går inte att ordna själv, ingen annan arrangör erbjuder den eller har vandrat här, det funkar prima att ta tåget hit med interrail kort - och våra agriturismos är toppen med mycket god mat. Ett hett tips är därför att boka året innan du vill vandra här. Kan du inte det, gör det så tidigt som möjligt.