LOGO GLOBALRUNNERS

Welcome to join us January 28 in 2020 on an unfortgetable adventure! You will go from one cross country race to the next - on skis. We know the perfect way over the mountains and we have added an extra clou. A part of the route will be carried out by horse-lift and you will get the privilege to ski a 8,5 km long slope in the secret valley!

You will get your down-hill equipment in Canazei and leave it in Cortina. Your luggage (cross country skis and bag) will be transported by car from Moena to Cortina. Ski Pass in Dolomiti Superski, the world's largest down-hill ski system, is included, as well as unforgetable views and great company during the whole day.

Everyone capable of skiing red slopes can come along. Please check the link below for more info and book a beautiful challenge!

www.globalrunners.se/via-dolomiti

Via Dolomiti - en veritabel upplevelsebakelse

Välkommen med över Dolomiternas bergstoppar mellan Marcialonga och Toblach-Cortina! Tisdagen den 28 januari 2020 tar vi vackrast möjliga väg över bergen i Dolomiti Superski, ett av världens största utförsåkningsområden. En underbar utmaning med förstummande vackra vyer utlovas!

Vi kan den perfekta vägen mellan långloppen och vi har dessutom lagt till en extra clou: Under dagen kommer vi att lifta en sträcka bakom hästar där du också får njuta av en 8,5 km lång pist i den hemliga dalen.

Du får din utrustning för utförsåkningen i Canazei och lämnar den i Cortina. Ditt bagage (längdskidor och väska) transporterar vi från Moena till Cortina på måndagskvällen. Liftkort ingår också liksom bussen från Moena till Canazei tisdag morgon och supertrevliga medåkare.

Alla som klarar röda backar kan följa med. Du behöver inte delta i Globalrunners resor till Marcialonga och / eller Toblach Cortina för att följa med på Via Dolomiti-dagen. Gå in och läs mer på länken här nedanför. Välkommen med på ett härligt äventyr!

www.globalrunners.se/via-dolomiti

Läs hela inlägget »
Att ta tåget istället för flyget ger förutom radikalt mindre koldioxidutstläpp härliga upplevelser längs vägen. Att ta tåget istället för flyget ger förutom radikalt mindre koldioxidutstläpp härliga upplevelser längs vägen.


Är klimatkompensation ett rimligt sätt att ta hand om sina koldioxidutsläpp eller är det avancerad greenwashing? Ett nutida avlatsbrev för oss rika som tillhör den minoritet i världen som har råd att flyga? Att sätta in en slant till en organisation som planterar träd eller bygger upp ett vindkraftverk är en god idé, men mängden koldioxid som flygplanet släpper ut förblir densamma. Det finns ingen möjlighet att vi ska kunna kompensera för alla koldioxidutsläpp som släpps ut i världen idag. Bara de som flyger kan minska sitt flygande.
 

Utsläpp på hög höjd får ungefär dubbelt så hög klimatpåverkan som utsläpp på marknivå (den s k höghöjdseffekten). Klimatkompensation bygger på att någon annan ska minska de utsläpp som din konsumtion genererar. Projekten för klimatkompensation utförs ofta i fattiga länder eftersom det anses mer kostnadseffektivt. Om vi ska lyckas begränsa den globala uppvärmningen till två grader måste den totala koldioxidbudgeten minska drastiskt.

Medan vi som är rika fortsätter att släppa ut koldioxid flyr miljontals klimatflyktingar i ökande antal. Ska vi verkligen köpa utsläppsminskningar som genomförs någon annanstans och fortsätta med business as usual på hemmaplan? En form av greenwashing helt enkelt.

Skogsplanteringar i all ära, men vad ska människor äta?

Trädplanteringsprojekt har i många fall tagit makten över människors närmiljö. De tar ofta stora markarealer i anspråk och man kompenserar inte helt för vad lokalbefolkningen kunde ha tjänat på att producera annat än skog på marken, till exempel mat. 

Konsekvensen av den otillräckliga ersättningen kan bli att skogen inte får stå kvar – vilket är nödvändigt för att det inlagrade kolet inte ska släppas ut igen. Det är omöjligt att vara säker på att utsläppsminskningen blir permanent. En skyddad skog kan avverkas, något som skett i ett skogsprojekt i Brasilien nyligen efter att diamantfyndigheter upptäckts i området. Andra orsaker till minskad långsiktighet i trädplanteringsprojekt är politiska förändringar. 

När lokalbefolkningen inte längre kan sköta marken med hjälp av eld eller låta sina djur beta där, blir det mer biomassa på marken som kan det leda till stora bränder som släpper ut mycket mer koldioxid. 

Osäker additativitet
Det är svårt att säkerställa att projekten inte skulle ha skett utan pengar från klimatkompensation för flyg. Hur avskogningstakten i ett land skulle ha utvecklas utan klimatkompensation är också svårt att förutse, såväl på kort som på lång sikt. Här kan du läsa mer om vad tre forskare i Lund respektive Stockholm har att säga om Klimatkompensation: Klimatkompensation en tveksam strategi

 

Ett träd tar upp 20 kg koldioxid/år

Ett träd kan ta upp 20 kg koldioxid på ett år (det skiljer sig mellan olika trädarter och hur gamla de är). Avverkas samma träd efter 40 år kan det binda 1 ton koldioxid. Hur går den ekvationen ihop, 20 x 40 är 800? Ett träd tar inte upp lika mycket CO2 varje år, som ungt träd tar det upp mer än när det blir äldre. 

Organisationen South Pole erbjuder certifierad klimatkompensation. På deras webbsida kan du fylla I vart du ska flyga och direkt få besked om hur du kan klimatkompensera dina koldioxidutsläpp.

Exempel: Stockholm – Tokyo via Helsingfors tur och retur. Du kan klimatkompensera flygresan som ger ett koldioxidutsläpp på 2,6 ton per person via valfritt alternativ, till exempel

 • Plantera träd i Colombia för 281 kronor, utan skatt 177 kronor.
 • Stödja ett vindkraftverk i Taiwan eller i Turiket, i bägge fallen för 247 kronor/person, utan skatt 156 kronor.
 • Ett geotermal energi projekt i Indonesien för 149 kronor per person, utan skatt VAT kommer du ner i 94 kronor.

Hur mycket av dessa pengar som når projekten och hur mycket som går åt till att marknadsföra och administrera South Pole med flera mellanhänder framgår inte. Att 177 kronor inklusive mellanhänders avgifter ska räcka till för att plantera träd för att kompensera 2,6 ton koldioxid är inte realistiskt. Kom ihåg att ett träd kan ta hand om 20 kg CO2 per år.

De koldioxidutsläpp flygresan till Japan orsakar påverkar hela världen. Att stötta ett vindkraftverk i Taiwan är bra, men medan flygplanen fortsätter att släppa ut koldioxid kommer flera miljoner människor att påverkas, mista sina hem och i alltför många fall även sina liv, på grund av översvämningar, torka, hungersnöd, mm.

Det första plug-in planet lanserades hösten 2015

Airbus första plug-in plan kan flyga en timme med en halvtimmes reservtid. Det kunde hösten 2015 ta två passagerare. Boeing har därefter kommit med ett plug-in plan som kan ta något fler passagerare.
Airbus första plug-in plan kan flyga en timme med en halvtimmes reservtid. Det kunde hösten 2015 ta två passagerare. Boeing har därefter kommit med ett plug-in plan som kan ta något fler passagerare.

Teknikutvecklingen har minskat koldioxidutsläppen på många flygbolag. Det första plug-in planet som du laddar i väggkontakten likt din telefon lanserades för fyra år sedan. Ett solcellsplan flög runt jorden för tre år sedan. Storföretag, regeringar och internationella organisationer måste ta ansvar för framtiden, men det räcker inte. Alla, inklusive vi på mindre företag och privatpersoner måste också ta vårt ansvar. Vi kan inte vänta på att miljövänliga flygbolag utvecklas och sättas i trafik och till dess flyga som vanligt.

Att resa är viktigt. Väljer vi att resa på ett hållbart sätt stimulerar det kulturutbyten och ökar förståelsen för andra människor och deras levnadsvillkor. Turismen står för 10 % av världens BNP och många fattiga länder har turismen som sin viktigaste inkomstkälla. Att sluta resa innebär direkt stora, ekonomiska svårigheter för de fattigare länder som behöver dessa pengar för att kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle. Det är med andra ord en mycket komplex fråga.

 

Flyg ingår i Globalrunners resor

Flyg ingår i våra resor av den enkla anledningen att de allra flesta av våra gäster föredrar flyg. Skulle vi enbart erbjuda tåg i Europa skulle vi få lägga ner Globalrunners. Direkt. Vi erbjuder alla som vill tåg som alternativ till flyg på resor inom Europa, men var och en av våra gäster väljer fritt hur hen vill resa. Vi rekommenderar tåg av långt många fler anledningar utöver att det är mer klimatsmart.

Att ändra sina vanor tar tid. Det har det gjort även för oss. Vi vill verkligen inte framstå som några moralpredikare, vi har själva flugit mycket, men efter fyra års föreläsande om Hållbar Utveckling för SIDA har vi själva tänkt om. Vad du som gäst på våra resor väljer har vi inga synpunkter på. Det finns många sätt att ta ansvar för klimatförändringarna. Att minska sitt flygande är ett av många sätt. Att äta mindre kött, köra mindre fossildriven bil, värma upp bostaden med bergvärme istället för direktverkande el, är minst lika effektiva sätt att minska sina koldioxidutsläpp. 

Har du ingen lust att testa tåget, kan du klimatkompensera ditt flyg via Tricorona. Du får ett certifikat på att dina pengar (minus 25 % i administration till Tricorona) går till Gold Standard-certifierad klimatkompensation och informaton om vad pengarna bidrar till. Att låta bli att flyga är bäst, men att klimatkompensera flyg är bättre än att inte göra det.  
 

Varför har ni resor till Kuba och Island?

Till Island och Kuba går det inte att ta tåget. Dessa resor är mycket populära. Resan till Kuba är dessutom oerhört uppskattad av kubanerna. De värdesätter att vi reser dit och utbyter idéer. Våra resor gynnar lokalbefolkingen ekonomiskt och inte regimen genom att vi bor och äter på privata Casa Particular och Paladars. Det ger våra resenärer en unik inblick i kubanernas liv.

Vi  kommer att genomföra resorna till Island och Kuba 2019. Det är många som har bokat plats på dessa. Därefter tar vi nya beslut. Kanske är det sista året vi erbjuder Islandsresan. Kuba är dock en svårare nöt att knäcka och en ömmande tå. Vi vet alltför väl att turismen är Kubas största inkomstkälla, att våra leverantörer skulle få leva i extrem fattigdom utan den inkomst de får från turismen, att utbytet av idéer är minst lika viktigt för dem som den ekonomiska vinsten som våra resor genererar. Utan pengar är det svårt för fattiga länder att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Statligt anställda på Kuba tjänar omrking 400 kronor i månaden. Det blir 13 kronor att leva på per dag, som ska räcka till allt - bostad, mat, kläder, osv.


 

Social och ekomisk hållbarhet

På våra resor i Europa går det utmärkt att ta tåget för de som önskar, men till Kuba är det svårt och kubanerna behöver våra (dina) pengar mycket, mycket mer än de vi gynnar på resor i Europa. Det här  är ett stort dilemma. Vi hållbarhetskompenserar Kubaresan genom att bidra till den sociala hållbarheten i landet. 200 kronor per person går till Civil Rights Defenders. Det hjälper kubanerna och demokratiutvecklingen, men det hjälper inte hela världen som påverkas av klimatförändringarna. 

Det enskilt största hotet mot en hållbar utveckling är fattigdom. Ju fattigare vi människor är desto fler barn skaffar vi oss. Det enskilt mest effektiva initiativet för att minska ökningen av koldioxid sedan 1970 har varit Kinas enbarnsprincip, att det föds färre barn. Detta är en anledning till varför vi tycker att det kan vara motiverat att fortsätta med våra resor till Kuba. 

Läs hela inlägget »

Den 6 juni 2018 är det Global Running Day - Alla löpares egen nationaldag! 
Löpare över hela världen kommer att fira det med att springa. Kort eller långt, fort eller långsamt, spelar ingen roll. Vi hoppas att du vill komma till Skeppsholmen och hylla all världens löpning med oss!
 

Välkommen på stadsjakt och löparbuffet

Kom och fira Global Running Day med en spännande stadsjakt och löparbuffet efteråt. Vi bjuder på löpning (cirka 5 km vackraste vägen eller kortare om du genar), knep & knåp och trevligt umgänge med likasinnade. Jakten genomförs i små grupper och avslutas med en fest! Du får mat och dryck och vi låser in din väska på Globalrunners kontor medan du springer. Start=mål.

Vi möts klockan 16.00 utanför Globalrunners på Kyrkslingan 11 på Skeppsholmen i Stockholm. Hit går du från Centralen/Sergels torg/Gamla Stan på 10-15 minuter. Huset ligger mellan Skeppsholmskyrkan och Moderna Muséet. Vi markerar vägen med vimplar från Ecomarathona när du kommer upp på Skeppsholmssidan, gå på vänstra sidan av bron. 

Varje grupp får en karta där ni ska leta upp svaren på kluriga utmaningar. När ni har hittat alla platser och svar får ni äta och dricka gott med alla andra deltagare.
 

Tid och plats

Datum och tid: 6 juni 2018 klockan 16.
Start: Globalrunners, Kyrkslingan 11 på Skeppsholmen i Stockholm.
Klädsel: Kom i träningskläder. Ta med handduk och ombyte som du trivs i.
Pris: Allt är gratis.
Anmälan: Senast den 4 juni, men gärna idag! Anmäl dig genom att fylla i bokningsformuläret här nedanför.

Är du inte i Stockholm den dagen? Spring ändå för att hedra denna förträffliga aktivitet! 

Global Running Day är en världsomspännande hyllning till löpning. Den ska uppmuntra alla att röra på sig. Det spelar ingen roll hur fort eller långt du springer. Hur du gör det är upp till dig. Spring, jogga, lufsa. Det viktiga är att du har kul medan du är aktiv och inspirerar andra.

Förra året sprang 

 • 1 249 717 vuxna och
 • 454 017 barn
 • i 187 länder 
 • 13 228 252 kilometer

på Global Running Day. Det slår vi i år, eller hur?

Anmäl dig till Global Running Day här

Evenemanget är gratis och vi bjuder på Stadsjakt och Löparbuffet efteråt, men du behöver anmäla dig senast den 4 juni. Om du inte dyker upp tar vi ut en avgift på 500 kronor om du inte avbokar ditt deltagande senast den 4 juni 2018. Avbokning ska i så fall göras per mejl, men det hoppas vi att du inte behöver göra! Vi kan tyvärr inte erbjuda dusch, så du får ta en 'raggardusch' och sätta på dig en ny tröja när du har sprungit.

Läs hela inlägget »Skidsäsongen lider onekligen mot sitt slut. Vilket vinter vi fick!

För att dina skidor ska må bra även under sin passiva period på sommaren kommer här några tips om hur du bör ta hand om dem på bästa sätt. 
 
Om du inte redan har gjort det, rengör skidorna på både fästytan och gildytan. Lägg på ett mjukt skyddsparaffin över glidzonerna.

Är det verkligen så viktigt?
Ja, fästvallan kan annars torka in och bli mycket svår att rengöra när du tar fram dem nästa vinter. Detsamma gäller glidzonerna.

Gör så här:

 1. Gör rent fästzonen från all gammal fästvalla, även på sidorna av skidorna. Det känns defiinitivt roligare att ta fram ett par rena skidor. Hade du klistervalla senaste gången, behöver du säkert vallaväck eller liknande. Du kan även även ta hjälp av en klisterskrapa. Har du en klisterskrapa kan du även avända den som en styrspårskrapa för mittenfåran, se punkt 2. 
 2. Rengör glidzonerna genom att varmsickla. Det innebär att du lägger paraffin över glidzonerna, stryker ut med ett vallajärn eller offrat strykjärn och sicklar detta med en sickel medan det fortfarande är varmt. Det hjälper dig att få bort smuts och gammal valla. Kom ihåg mittenfåran också.  
 3. Lägg sedan ett mjukt skyddslager över glidzonerna. Det skyddar skidan från skador och motverkar att belagen blir hårda.
 4. Förvara skidorna en och en. Problem med spannet kan uppstå om du använder skidhållare i varma förråd. Spannet kan mjukna.

Tips på paraffin: Grundparaffin fungerar utmärkt till både sicklingen och som täckande skyddsparaffin. 

Vad är en sickel? Den ser ut ungefär som en skrapa till vindrutan på bilen.

Vallaväck för att få bort klistervalla i fästzonen

Vallväck har du glädje av om du ska ta bort klistervalla från fästzonen. Det finns alternativ som olika typer av lacknafta och kemetyl som är betydligt billigare än vallaväck, men vi vågar oss inte på att rekommendera något av dessa alternativ då flera torkar ut skidorna.

Läs hela inlägget »Under flera år pratade vi om att börja ordna världens bästa resor. Vi hade gjort det i många år som anställda på olika företag som till exempel EF, LÄS och RES, Sveriges Turistråd och ICA:s huvudkontor och för olika idrottsföreningar. Våra erfarenheter av att ordna och delta i idrottsevenemang var minst 600. 

2012 bestämde vi oss för att försöka få plats i Marcialonga, det klassiska skidloppet i Dolomiterna som några italienare startade för 45 år sedan, inspirerade av Vasaloppet. Vi kontaktade arrangören, men fick till svar att de hade fullt upp med årets upplaga av loppet. Vi avvaktade och återkom när loppet var över. Vi mejlade och ringde nästan varje vecka i flera månader, men på vårkanten fick vi beskedet att loppet tyvärr var fullt. Besvikelsen var stor, vi hade varit ute över ett år i förväg.

Globalrunners första resa

Efter några veckor hittade Ellika en halvmara i Marrakech, en destination som vi var nyfikna på. Löpartävlingen gick samma helg som Marcialonga. Ju fler trådar vi drog i, desto intressantare verkade upplevelserna i Marocko. Norwegian flög direkt, flygplatsen låg så nära stan att man kunde gå in om man ville, vi hittade ett fint, familjedrivet Riyadh som låg som en oas i labyrinterna av stadens souker (gränder), kontakter för att kunna hyra cyklar och besöka berberbyar, arghankooperativ, små städer längs kusten och i Atlasbergen knöts samt transportörer letades fram. Sagt och gjort, vi bokade plats i loppet, flyg, boende och aktiviteter. För oss själva. 

En kort tid därefter kom vi på att det var enkelt att boka några platser till för andra som kanske ville följa med och uppleva samma saker. Varför inte dra igång den verksamhet som vi funderat i flera år på när vi hade ett konkret erbjudande? 

Vad skulle vi heta?

Joggkultur? Resorna skulle ge kunskaper om andra kulturer samtidigt som alla gäster skulle dela ett gemensamt intresse för löpning. Att jogga lät mindre pretentiöst än att springa. Run for Fun? För att fokus skulle ligga på upplevelsen, inte prestationen. Namnet var dock redan uppfunnet av många andra i världen. Det blev Globalrunners, enkelt för alla att uttala och lätt att lägga på minnet, hoppades vi. Vi byggde upp en hemsida som vi noga sökmotoroptimerade, marknadsförde Marrakechresan och ställde resegaranti via Kammarkollegiet (det måste alla som ordnar resor göra, även privatpersoner och föreningar). Det dröjde inte länge förrän vi fick vår första bokning! 

I januari året därpå åkte Globalrunners första grupp till Marrakech, debuterade på afrikansk mark och njöt av den magiska staden, bergen och kusten. Gruppen hade träffats på ett förmöte i Tyresö och alla var väl förberedda, men också medvetna om att oförutsedda händelser skulle inträffa. Samtidigt pågick Marcialonga, som vi inte hade fått plats i. Det förträngde vi effektivt för stunden. 

Resor för de som gillar längdåkning

Knappt hade vi kommit hem från Marocko förrän vi fick rätt kontakt i Dolomiterna. Året därpå kunde vi ordna en resa till Marcialonga! Nästan som ett ödets ironi. Vår första Marcialongaresa blev ett fantastiskt minne för alla som var med. 

Ett registrerat aktiebolag med kontor på Skeppsholmen

Vi utvecklade fler resor. De första åren hade vi Globalrunners som vad Skatteverket kallar bisyssla, vid sidan av våra ordinarie jobb. 2014 gick det så bra att vi beslöt att registrera Globalunners som aktiebolag. Idag jobbar Ellika heltid med firman med kontor på Skeppsholmen. Det innebär inte bara resor och evenemang, utan även föreläsningar varje månad runt om i Sverige om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Erfarenheter under flera decennier av hur resor kan bidra till utveckling i fattigare länder, ger konkreta och tydliga exempel under workshops och temadagar. 

Under åren har vi etablerat många samarbeten med organisatörer av evenemang och tävlingar, nationella turistråd, regionala turistorganisationer och oumbärliga lokala leverantörer och kontakter. Vi är officiella researrangörer till de flesta lopp som vi ordnar resor till, vilket är en fördel för våra gäster och underlättar administration och marknadsföring. 

Marcialongas officiella researrangör

I februari blev Globalrunners även officiell arrangör av resor till Marcialonga. En stor händelse för oss och något som många svenska företag drömmer om. Det är endast tre arrangörer i Sverige som är officiella arrangörer av resor till Marcialonga och åtta (eller nio beroende på hur man räknar) totalt i världen. Det som var anledningen till att vi drog igång hela vår verksamhet, besvikelsen att inte få ens två startplatser till oss själva, har idag vänts till bästa möjliga framgång. Vi ser fram emot att få ge många gamla och nya gäster möjlighet att köra detta härliga lopp eller följa med på andra resor.

Vi behåller den personliga småskaligheten

För att bli officiell arrangör till Marcialonga måste man egentligen förbinda sig att sälja flera hundra startplatser. Globalrunners fick dock dispens. Vi behåller den personliga småskaligheten för att kunna se till att var och en får ut maximialt av sin resa. Vi har koll på era speciella önskemål och kan namnen på alla deltagare. Vi vill inte ha någon stordrift. Tack vare att Marcialonga har fått höra från många av Globalrunners tidigare gäster hur nöjda de är med våra Marcialongaresor, fick vi förmånen att bli officiell arrangör. 

Idag har vi fyra skidresor för längdskidåkare till Marcialonga och Toblach-Cortina i Italien och La Diagonela och Engadin Skimarathon i Schweiz. Den sistnämnda ordnar vi enbart som specialresa om det är någon enskild grupp (företag, förening eller liknande) på 10-20 personer som vill ha en skräddarsydd resa.Vi utvecklar ständigt vårt utbud för att ge våra gäster bästa möjliga upplevelser,  bidra till ökad förståelse mellan olika kulturer och gynna de vi besöker.

Läs hela inlägget »
Första gången i Europa fascineras Maydolis av Slottet, Af Chapman, Östasiatiska, UD, Operan och Riksdagshuset. Första gången i Europa fascineras Maydolis av Slottet, Af Chapman, Östasiatiska, UD, Operan och Riksdagshuset.

Turismen står idag för 10 procent av världens BNP, i många länder för en betydligt större andel. Samtidigt lever 1,6 miljarder människor - 24 % av jordens befolkning - under extremt förtryck och utsätts för ständiga människorättsbrott, enligt den årliga rapporten från Freedom House. Kan turism påverka situationen för de människor som lever i dessa länder och i så fall hur?

Igår hade Globalrunners besök av Maydolis Gonazales som är generalsekreterare för en organisation i Kuba som informerar småföretagare, cuentapropistas, om vilka mänskliga rättigheter de har och vilka rättigheter de har gentemot den kubanska staten. 60 personer, bland dem många advokater, arbetar ideellt över hela landet för denna NGO (Non Governmental Organization). De kallar till möten, delar erfarenheter och försöker hjälpa till att bygga upp och stärka småföretagarnas ryggrad. De vänder sig till privata företagare inom till exempel restaurangbranschen, B&B, frisersalonger och mobilreparationsbutiker.
 
Syftet med vårt möte var att diskutera hur turismen kan få så positiva konsekvenser som möjligt för kubanerna. Vi ville också berätta hur Globalrunners tänker och arbetar när det gäller resor till mindre demokratiska länder.
 
Kan utländska besökare bidra till att kubaner får ökade mänskliga rättigheter? 
Ekonomiskt kan de verkligen stärka vanliga kubaner genom att bo, äta och handla av privata näringsidkare. De kan också berätta om situationen på Kuba när de kommer hem och visa sitt stöd för att internationella konventioner även bör respekteras av kubanska staten. Genom att prata med vanligt folk och berätta hur det är i till exempel Sverige och andra länder, kan de så ett frö hos kubanerna. Ett frö som kan få kubanerna att reflektera över skillnaderna hos dem och i Sverige. 

Enligt mig ligger ansvaret hos det kubanska folket som vill ha en förändring. Turister kan hjälpa folk att se andra sidor av världen och hur samhällen fungerar på andra håll. Ni kan också identifiera ert ansvar för ert eget land. 

Ni vänder er till småföretagare, hur är det med deras kunskaper om mänskliga rättigheter?
De känner oftast inte till vad mänskliga rättigheter innebär eller vad de har för rättigheter. Vi har tagit fram en app som heter ASC - Codigo del Trabajo. Den berättar om mänskliga rättigheter vad gäller till exempel kvinnofrågor, internationell arbetsrätt, social säkerhet och rättigheter för föräldrar och mödrar. Vi uppmuntrar alla privata företagare att ladda ner den och lära sig mer.

Hur kommer det sig att du har valt att arbeta för organisationen?
Jag är socionom och hade tidigare en statlig tjänst där jag arbetade med ekonomisk planering. Min lön var 21 dollar/månad. Jag skilde mig och min man flyttade till Florida. Jag är ensam med tre barn. Det är svårt att klara av att leva på bara 7 kronor om dagen som ska räcka till allt. Därför bytte jag jobb och arbetar istället på ett café där jag tjänar bättre. Jag kom i kontakt med den här organsiationen och engagerar mig för att jag måste, för vår skull och för framtiden. I höst ska jag åka på stipendium fyra månader i Washington DC och gå en kurs i socialt ledarskap. Det är tufft att lämna mina tre barn på Kuba under så lång tid, men jag gör det för Kubas skull. Vi måste få till en förändring. 

Vad säger kubanska staten om er verksamhet?
De erkänner inte organsiationen överhuvudtaget. När vi har möten får vi samla max 10 personer. Vi har funnits i tre år och det går kanske litet lättare att driva verksamheten idag, tack vare vår egen erfarenhet. Men de flesta vi träffar är mest intresserade av ekonomisk utveckling. Dessutom är de rädda att förlora sina företag.

Hur tror du att utvecklingen kommer att se ut i Kuba efter att Raul Castro lämnar posten som regeringschef den 19 april (som han har lovat)?
Ingen större förändring alls faktiskt. 
 

Miguel Diáz-Canel (till höger) som är Kubas förste vice president är den troligaste efterträdaren till posten som statschef efter Raúl Castro till vänster på bilden.
Miguel Diáz-Canel (till höger) som är Kubas förste vice president är den troligaste efterträdaren till posten som statschef efter Raúl Castro till vänster på bilden.

I Sverige har vi kollektivavtal mellan arbetsgivare och arbetstagare som reglerar löner och andra anställningsvillkor. Vi kan kolla om en restaurang eller ett hotell har det och vara trygga i att de behandlar sin personal juste. Hur fungerar motsvarande avtal på Kuba?
Det finns CTC - Central de Trabajadores de Cuba - men de är mest intresserade av vad staten och kommunistpartiet tycker, inte arbetstagarna.

Idag tillåts Paladars ha fler gäster, ni får äga er egen mikrovågsugn, utöva er religion och det är inte olagligt att vara homosexuell. Vad har mer förbättrats på Kuba under de senaste åren?
Raúl Castro är mer reformvänlig än sin bror. Jag är katolik och det är mycket enklare än tidigare. Den nya administrationen skulle skapa ekonomiskt starkare områden. I Piñar del Rio (västra Kuba) kan man till exempel se att strategierna för lokal utveckling förverkligas i praktiken. Det var något som vi inte hade några förhoppningar om tidigare. 

Globalrunners bor enbart på Casa Particular (B&B) för att våra resenärer ska få kontakt med kubanerna. Eftersom alla hotell är statliga föredrar vi att ekonomiskt gynna privatpersoner. Vi uppmuntrar alla att äta på paladars (privata restauranter), vi anlitar collectivos (privata transporter) och har nolltollerans vad gäller barnsexturism. Vi informerar alla resenärer noga om vilka förhållanden som kubanerna lever under på ett möte före resan och skriftligen. Är det något mer vi kan göra?
Berätta om hur det är i Sverige! På ett indirekt sätt kan era kunder hjälpa till att få till stånd förändringar. När ni kommer interagerar ni med kubaner och ger inte ert stöd till staten om ni inte bor på hotell eller äter på statliga restauranter. Ni kan hjälpa kubanerna att 'öppna sin mentalitet'.

Att flyga eller åka på kryssning till Kuba är ungefär lika illa om man ser till koldioxidutsläpp per person. Ska vi vänta med att resa dit tills flygindustrin har utvecklat mer miljövänligt flyg och stanna i Europa?
Nej, då kommer vi att stå och stampa ensamma i fattigdom och utan utveckling! Vi behöver pengarna från turismen och det är jätteviktigt med inspiration utifrån. Vi älskar vårt land och vill att ni ska komma hit och lära känna kulturen och naturen, avslutar Maydolis.

Under mötet på Globalrunners kontor på Skeppsholmen bjöd vi på lussekatter. Inte säsongsanpassat, men svenskt. Kaffet var dock inte på långa vägar så gott som på Kuba där de har världens godaste kaffe, enligt oss på Globalrunners.
Under mötet på Globalrunners kontor på Skeppsholmen bjöd vi på lussekatter. Inte säsongsanpassat, men svenskt. Kaffet var dock inte på långa vägar så gott som på Kuba där de har världens godaste kaffe, enligt oss på Globalrunners.

Economist Intelligence Unit, EIU, mäter tillståndet för demokrati i 167 länder. Enligt detta index är Norge det mest demokratiska landet i världen, Sverige ligger på tredje plats och Island på andra. Länderna delas in i fyra kategorier baserade på: fullvärdiga demokratier, demokratier med anmärkningar, hybridregimer och auktoritära regimer. 60 kriterier tags i beaktande och de är grupperade i huvudkategorier enligt följande:

 • ·       valprocess och pluralism
 • ·       medborgerliga rättigheter
 • ·       regeringens funktionalitet
 • ·       politiskt deltagande
 • ·       politisk kultur

Bland auktoritära regimer är det två länder som får högre poäng när det gäller att fungera som stater – Kina och Kuba, de ligger betydligt bättre till än till exempel Thailand, Myanmar (Burma), Ryssland, Laos, Nepal, Jordanien och Egypten för att nämna några stora turistmål. Med de medborgerliga rättigheterna är det lika illa ställt i Turkiet som i Kuba och som allra värst i Syrien och Nordkorea. Hur många av alla turister som åker till Turkiet på solsemester känner till det?

Svenska regeringens rapport om mänskliga rättigheter på Kuba.

Globalrunners Kubaresa i november

 

Läs hela inlägget »

Globalrunners har flyttat in i en ny lokal på Skeppsholmen i Stockholm. Huset är kulturmärkt som det mesta här på ön. Adressen är Kyrkslingan 11 och du hittar oss mitt emellan Moderna Muséet och Skeppsholmskyrkan, som numer kallas Eric Ericsonhallen. Välkommen upp på en fika, en löptur eller kanske för att boka en resa!

Vår bolagsadress och styrelsens säte är fortfarande på Skogsvägen 24 i Tyresö.

Hit kommer du enkelt med

 • SL-buss 65 från Centralen
 • T-bana till Kungsträdgården
 • båt från Slussen eller Djurgården (eller Nybrokajen på sommaren)
 • egen cykel eller kajak, bil eller
 • promenerandes eller joggandes. 
Läs hela inlägget »

I höst återvänder Globalrunners med en ny grupp löpare till vårt älskade, bedagade Havanna. Kubaresan är definitivt vår viktigaste och intressantaste resa. För dig som ska med, funderar på att boka resan, var med i höstas eller bara är allmänt intresserad vill vi tipsa om en ny bok om Havanna. Den heter Havana. A subtropical delirium och är skriven av Mark Kurlansky.

Enligt Kurlansky är Havanna den mest romantiska staden på jorden. Han har besökt Havanna i fyra decennier och precis som i böckerna Torsk, Salt och 1968 blandas historia med journalistisk analys. Såklart har staden påverkats av revolutionen, men dess historia börjar långt före 1959 och kommer inte att sluta när Raúl Castro avgår i vår, som han har lovat. 

I likhet med Globalrunners tycker Kurlansky att det är en bra tid att resa dit nu när det gamla finns kvar samtidigt som reformer har öppnat för kulturell och framför allt gastronomisk förnyelse. Trista, statliga restauranter ligger vägg i vägg med nya, privata, coola barer, caféer och paladars (privata restauranter). Alla de klassiska miljöerna finns kvar med slitna husfasader och gamla amerikanska och ryska bilar. Gatulivet genomsyras av musik, alla älskar att dansa och barerna serverar världens bästa mojitos.

Revolutionen räddade Havanna från att bli ett nytt Miami Beach, enligt författaren. Han har delvis rätt. I början av 1900-talet var Kuba på väg att överexploateras av amerikanska intressen. Havanna var då en av världens mest moderna städer. När Castro tog över tog allt slut. 50-talscharmen finns kvar och det är viktigt att inse orsakerna till detta. I Havanna har varje stråle av ljus en mörk fläck, skriver Kurlansky.

Havanna pendlar mellan att vara öppet välkomnande och nonchalant slutet med ett tragiskt sönderfall, mellan revolutionär solidaritet och rå kapitalism. När du tror att du har fått grepp om Kuba skiftar plötsligt verkligheten till raka motsatsen. 

Läs gärna boken - den hjälper dig att uppskatta de oförutsägbara och motsägelsefulla upplevelser som väntar på Kuba. Och varmt välkommen med på en oförglömlig resa! Kubanerna uppskattar verkligen att vi kommer dit och att vi reser på det sätt vi gör. Du får nära kontakt med kubaner, de gynnas direkt av ditt besök genom att vi inte bor på hotell (som ALLA är statliga på Kuba), att vi äter privat på paladars och reser med privata transporter. Det är en härlig ö för oss besökare men livet är tufft för de som bor där. Det kommer du att få veta mer om på informationsmötet inför resan.

Läs mer om Globalrunners Kubaresa här.

Boken går att köpa på Bokus, Amazon, med flera ställen.

Läs hela inlägget »

Det är många cykelglada skandinaver som är intresserade av våra träningsresor till Italien och vi får ofta frågor om allt från vägkvalitet till druvsorter. I ett tidigare blogginlägg (Flexibla träningsresor) lade vi ut några frågor och svar och här kommer fler som vi har fått in, som även du kanske är intresserad av:

Vägkvalitet
Hur är vägarna? Jag har kompisar som säger att Toscana (för det är väl Toscana?) är fantastiskt vackert på alla sätt men att vägarna, dvs asfalten, mängden grus på vägen, gropar etc inte är så bra. Hur såg det ut ni när testkörde vägarna där?

Svar: Vägarna går på landsbygden. De är små med pyttlitet bilar. Grus har vi inte sett något av. Det finns gropar, köldskador, som man får se upp med vid utförslöpor, men guiderna markerar tydligt var de är i så fall. Det finns vägbulor - sleeping policemen - här och där för att bilisterna (var de nu håller hus) ska sakta ner. När det kommer en vägbula blir det ett litet gupp för oss cyklister. Guiderna markerar tydligt när de dyker upp så att du är beredd. De lättare grupperna kör plattare rundor, de tuffare grupperna kör med betydligt fler höjdmetrar och backar, både utför och nerför. 

Turen går till regionen Emilia Romagna

Svar: Nej, resan går inte till Toscana utan till den härliga men mindre kända regionen Emilia Romagna! Den ligger precis norr om Toscana och ut mot östkusten. Toscana ligger söderom, ut mot västkusten. 

Deltagare i träningsgrupperna
Funderar också på nationalitet på deltagarna. Är det folk från hela världen eller mest svenskar?

Svar: Deltagarna kommer från fler länder än Sverige, kanske inte från hela världen men från olika länder i Europa i alla fall. Eftersom Globalrunners resenärer delar upp sig i olika träningsgrupper lär det vara cyklister av andra nationaliteter också i din grupp - vilket är väldigt kul och givande!

Guiderna
Leds grupperna av engelsktalande guide?

Svar: Ja, de är fd elitcyklister med stor vana att leda grupper. De är italienare från trakten och de talar bra engelska.

Läs mer om träningsresorna för dig som gillar att cykla här och boka in din egen träningsvecka!
 

Läs hela inlägget »
Tre av Globalrunners resenärer, redo för start i Maracuba, välkomstloppet dagen före Havanna Maraton, halvmaraton och 10 km. Tre av Globalrunners resenärer, redo för start i Maracuba, välkomstloppet dagen före Havanna Maraton, halvmaraton och 10 km.

Här är litet kommentarer från 2017 års kubaresenärer:

 • Tack för en fantastisk resa, vilken resa! Bra upplägg mellan aktivitet och egen tid. Proffsigt ledarskap att få gruppen genom Kuba, bra lite konkret info i taget, inte lätt då många var starka och vana resa själva (som deltagare måste lyssna, låta/följa och lita på ledaren) - du löste det bra!! Mycket att smälta, intryck, landet och människorna på Kuba och gruppen.
 • Jag är uppfylld och mer än nöjd! Nu vågar jag följa med på mer då jag vet att man får ut otroligt mkt trots man ej deltar i allt.
 • Finns mer att säga, jag är tacksam o glad:-)
 • Tack för en jättefin resa! Många fina minnen rikare! ‍♀️
 • Verkligen spännande, fantastiskt, starkt o kämpande folk!!!!
 • Tack Ellika för den underbart ordnade resan!!
 • Fantastisk resa med nya vänner
 • Spännande land Kuba!!
 • Kubaresa med Globalrunners, rekommenderas. Bra upplägg och du får se mycket av landet - bil, ridning, cykel, vandring o bad! Fritt att delta, vi hade egen tid i lagom mängd. Proffsig strukturerad lyhörd reseledare/Ellika. Många fina minnen av ett sevärt land som bör upplevas � tack för fin resa �
 • Det här har du ordnat otroligt bra här på Kuba, jag är helt salig.
 • Man kan hänga med o supporta kan rek
 • Tack för en jättetrevlig resa!
 • Kuba!!! Fantastisk Globalrunnersresa med många upplevelser Havanna Vinales Trinidad 13nya bekantskaper, bra prestation av de som sprang Havanna maraton
 • Kubaresan var fantastisk!!!
 • Vad många upplevelser vi har fått vara med om! Så många att jag tappar kontrollen. Tack så jätte, jättemycket.

Först till kvarn 2018

Resan 2017 blev fullbokad på ett tidigt stadium. Bokningen för 2018 har öppnat. Välkommen med!

Information och bokning av kubaresa 

Fotoalbum från Kubaresan 2017

På facebook har vi lagt upp ett album från 2017 års resa. Du behöver inte ha facebook konto för att titta på bilderna. Du behöver inte heller logga in på facebook om du inte vill, det går bra att bara titta på bilderna.

Fotoalbum från 2017 års resa

Läs hela inlägget »