LOGO GLOBALRUNNERS

Bokar du en turskidresa till Abisko eller Jämtland med Globalrunners senast den 30 september får du låna sprillans nya turskidor av bästa märket Åsnes g r a t i s av oss. I paketet ingår skidor med bindning, stavar (anpassningsbara i längd - teleskop), stighudar och skidfodral.

Vi har åtta par skidor för åkare i olika storlekar och först till kvarn gäller. Du slipper därmed bekymra dig om vilka skidor du bör införskaffa eller hyra om du inte redan har egna. Hade du hyrt vid starten hade det kostat dig knappt 3000 kronor inklusive transport tillbaka till starten av skidorna.

Bokar du resan efter den 30 september och alla våra turskidor inte är tingade än, får du hyra dem till ett förmånligt pris. 

Läs hela inlägget »
Piazza Dante i Verona.
Piazza Dante i Verona.

I år är det 700 år sedan Dante Alighieri dog. Medeltidens briljante man från intrigernas Florens, politikern som tvingades i exil och som slutade sina dagar i Ravenna var också författaren och poeten som använde det talade språket i skrift och därmed lade grunden för den moderna italienskan. Dante räknas som en av västvärldens genom tiderna största författare och Italiens mest autentiska symbol.

Dante på löparresan till Verona

I november åker vi till Verona och springer ett lopp (10, 21 eller 42 km) längs en världsarvsklassad bana, men som alltid gör vi mycket mer än reser dit med tåg eller flyg - du väljer, bor bra och springer snyggt. En dag cyklar vi i Valpolicella och besöker vingårdar som gör Amaroneviner, mm. En annan dag går vi en glasskurs i ett undervisningskök för en professionell glasskock i Glassens hemland. En morgon joggar vi på stadsmuren med en lokal löparklubb och minglar med dem i deras lokaler efteråt.

Dante verkade i Verona under två perioder. 1312-1319 skapade han ett hem här bland likasinnade som liksom Dante stöttade kejsaren, till skillnad från de styrande i Florens som hade skickat honom i exil. Verona styrdes av en man som älskade konst och humanism som gärna bjöd hem Dante till sitt palats vid Piazza Signori. Idag kallas torget i folkmun Piazza Dante eftersom det rymmer en stor staty av författaren i klassisk, kontemplativ pose. Hur många gånger gick inte Dante i samma gränder med tjocka valv, innergårdar och vindlande trapphus som våra gäster kommer att vandra runt i på resan?

I Verona fann Dante en lugn, fredlig oas. Flera av hans berättelser kan spåras till Dantes upplevelser i Verona, till exempel Palio del Drappo Verde (Gröna skynkets lopp), en hästkapplöpning genom stadens gränder som är äldre än Sienas Palio. Loppet återinfördes 2008 och hålls varje år i februari/mars. 

Dante hänvisar i ett av sina verk till de rivaliserade Verona familjerna Montecchi och Cappelletti, som lade grunden för Shakespeares Romeo och Julia i samma stad, men det är en helt annan historia.

Dante på cykelresorna till Emilia Romagna

Även deltagarna i Giro d'Italia hedrade Dante med att passera hans grav (vita fyrkantiga kapellet) i Ravenna under loppet.
Även deltagarna i Giro d'Italia hedrade Dante med att passera hans grav (vita fyrkantiga kapellet) i Ravenna under loppet.

En kort tågresa från vårt cykelhotell i Emilia Romagna ligger den fina, gamla kullerstensbelagda staden Ravenna där Dante levde under sina sista år innan han dog av Malaria som han fick under en resa till Venedig. I skymningen varje dag under 700 års jubiléet läses och sjungs texter av skalden upp utanför hans grav i staden. Dante fick flera barn, varav en dotter, Antonia, blev nunna i Ravenna och antog namnet syster Beatrice.

På träningsresorna till Emilia Romagna får du väldigt mycket för pengarna. Priset för en vecka är 9590 kronor per person och då ingår frukost, lunch och middag varje dag inklusive vatten och vin till middagen (supergod mat), fem träningspass att välja på varje dag på små vägar med få bilar mellan byar, slott och borgar i Apeninnerna, rum på hållbarhetsinriktat hotell med balkong och vidsträckt utsikt över Adriatiska havet previs vid stranden, gym, spa, träningsbassäng, cykelgararage med tvätt och cykelmekaniker, tvätt av dina cykelkläder varje dag, gratis lånecyklar utanför träningspassen, besök på agriturismo med generös provsmakning av mat och dryck, bland annat!

En vandring ner i Dantes inferno 700 år senare

Dantes mest kända verk är ”Den gudomliga komedin” (La Divina Commedia). På SR Play kan du följa författaren ner i helvetets kretsar under tio avsnitt i Sveriges Radios produktion ”Vi drar åt helvete”. Verket är skrivet på vers och handlar om Dantes vandring på andra sidan graven, genom Inferno (helvetet), Purgatorio (skärselden) och Paradiso (paradiset). Det skrevs på 'vulgäritalienska' och inte på latin och anses vara en av anledningarna till att det som ursprungligen var en toskansk dialekt så småningom blev riksitalienska.

Den gudomliga komedin är relevant även för vår tids sekulariserade samhällen. Kom dock ihåg att medeltida människor uppfattade helvetet som en väntande realitet.

Läs hela inlägget »

Alla resenärer äldre än 16 år som anländer från en Schengenmedlemsstat (och några länder till) kan resa in i Schweiz om de visar upp något av följande intyg:

 • Ett negativt COVID-19 PCR-test eller antigen-snabbtestresultat, tagit inom 72 timmar (PCR-test) eller 48 timmar (Antigen-snabbtest) före inresa ELLER
 • Ett COVID-19-vaccinationsintyg om att de är fullständigt vaccinerade under de senaste 12 månaderna med ett godkänt vaccin ELLER
 • Ett positivt COVID-19-testresultat som tagits under de senaste 6 månaderna och ett COVID-19-återställningsintyg.
Förutom skyldigheten att testa eller tillhandahålla sitt covid-bevis måste alla resenärer över 16 år fylla i ett formulär på nätet före avresa. 

Är du färdig vaccinerad kan du hämta ditt covid-bevis kostnadsfritt på www.covidbevis.se Det gäller i 90 dagar. Därefter kan du hämta ett nytt.

Stora evenemang tillåts för alla med covid-bevis

Sedan den 26 juni tillåts även storskaliga evenemang som är öppna för alla med covid-bevis. 

Antalet covid-fall minskar och nästan 40% av Schweiz befolkning har fått den första vaccinationen.  Evenemang med mer än 10 000 deltagare tillåts, förutsatt att de endast är öppna för personer med covid-certifikat. För längdskidåkare på våra resor till Schweiz betyder det att Engadin Skimarathon och La Diagonela kan genomföras som planerat och du kan se fram emot härliga träningsmål.

Har du inte bokat någon resa än, kan du säkra din plats idag på sidan för respektive resa.

Läs hela inlägget »

Den svenska sträckan, Töcksfors - Karlstad är 25 mil och Sveriges fjärde nationella cykelled. Som första officiella cyklister, tillika researrangör, fick Globalrunners i uppdrag av Unionsleden, Visit Värmland och Visit Dalsland att testcykla den svenska delen i början av juni. Det gav verkligen mersmak och vi vill gärna låta fler cyklister njuta av den. 2022 kommer vi att erbjuda hela sträckan Moss-Karlstad. Leden har tagits fram under tio år, till minne av de goda vänskapsband vi har mellan Sverige och Norge sedan Unionsupplösningen 1905. 

Utmärkande för Unionsleden

Unionsleden karakteriseras av att den delvis går på små vägar som du själv inte hade hittat. Det är ovanligt mycket grus- och skogsvägar och det händer roliga saker hela tiden, det blir aldrig tråkigt. Du får njuta av massor av fina små sjöar längs vägen - bara i Dalsland finns 2500 stycken(!). Gillar du backar ett det ett plus, för den är kuperad och det är bland annat det, i kombination med slingrande, grönkande bullerbyvägar, som gör den så vacker. En annan fördel är att den är synnerligen varierande från dag till dag.

På cykeln hör du fågelkvitter, muande kor, gnäggande hästar, bräkande får och forsande vattendrag. Sällan bilar. Du cyklar i en levande entreprenörsinriktad landsbygd. Känn dofter som skiljer sig under säsongen från hägg, syrén och liljekonvalj till nyslaget hö, pors och svamp. En semester för livsnjutare!
Trakten är full av intressant historia och kultur. Karl XII har satt sina spår på flera håll. Tiden när Sverige blev ett rikt land, under industrialismen, har vi bland annat järnverken, skogsbranschen och pappersbruken här att tacka för.

Cykelpaket finns för dig som vill cykla leden i ett svep, men även för dig som vill stanna två nätter och göra något annat än cykla under vilodagen. Varför inte passa på och färga garn med växtfärger, testa SUP, rida i Ronjas skog, lära dig baka surdegsbröd, trampa dressin, gå en målarkurs eller paddla kanot i stilla, smala sjösystem?

Fakta om Unionsledens cykelpaket

Moss-Karlstad: 9 dagar / 8 nätter
Töcksfors - Karlstad: 7 dagar / 6 nätter
Längd: 35 mil från Moss, 25 mil från Töcksfors.
Grus/skogsvägar: Totalt 10 mil.
Cykel: MTB eller hybrid med pakethållare.
Datum: maj-september
Pris: från 8 950 kronor.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden alla nätter.
 • Stadig frukost varje dag.
 • Kartor och GPX filer
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
 • Jourtelefon vid akuta ärenden.

Tillval:

 • En eller flera tilläggsnätter
 • Växtfärgningskurs
 • Terrängritt
 • Kanot
 • Surdegskurs (brödbak)
 • Dressin 5 eller 8 timmar
 • Målarkurs
 • SUP 4 eller 8 timmar
 • Kanalbåt på Dalslands kanal
 • Enkelrumstillägg
Läs hela inlägget »

Längtar du också till Italien? Äntligen går det smidigt att ta sig in i vårat favoritland igen som vi har många härliga resor till. Hela Italien är nu klassificerat som "Vitt". Det innebär under 50 nya covid-fall per 100.000 invånare tre veckor i rad i samtliga regioner.

Resande från länder med EU: s digitala Covid-certifikat kan från och med den 1 juli komma in i Italien med det digitala certifikatet som visar att du

 • är färdigvaccinerad sedan 14 dagar ELLER
 • har avslutat karantänen efter Covid-infektion ELLER
 • kan visa upp ett negativt Covid-testresultat (max 48 timmar).

Som vi tidigare berättat i bloggen laddar du ner covidbeviset gratis hos e-hälsomyndigheten från den 1 juli: www.covidbevis.se
 

Läs hela inlägget »

Att få med sig cykeln på tåget utomlands brukar inte vara några problem, inte på bussar heller. Vi har testat i många länder i alla världsdelar. Många tror att det är hopplöst omöjligt i Sverige, men det är det faktiskt inte. Faktum är att det går nästan överallt, men på sina håll är det inte helt smidigt (se längst ner i detta inlägg). De flesta regionala tåg i Sverige tillåter cyklar, även om en del begränsar det till lågtrafik. Ska du resa långt kan det innebära några tågbyten, en del pusslande, litet flexibilitet och ibland en övernattning. Det här gäller vanliga cyklar, inte lådcyklar och cykelkärror. I vissa fall tillåts tandemcyklar och om cykel kostar, tar tågbolagen ofta det dubbla för tandem.

På Flixtrain och Inlandsbanan kan och ska du förboka cykelplats
Det går oftast inte att boka en cykelplats, men undantag finns.

 • På Flixtrain mellan Stockholm och Göteborg som stannar på flera stationer däremellan, kan du boka plats för din cykel á 89 kronor samtidigt som du bokar tågbiljetten för dig själv.
 • På Inlandsbanan ska du också boka plats för cykeln om du vill ta med den på resan. Det kostar 100 kronor per sträcka, så det blir 200 kronor Mora-Östersund, Östersund - Gällivare. Se fler exempel i listan här nedanför.


Hur många cyklar som tillåts på varje tåg varierar och de flesta anger att cykel endast får tas med i mån av plats. Vår erfarenhet är dock att är det tillåtet, kommer du nästa alltid med med din cykel. 

Undvik rusningstid
I flera regioner får man bara ta med cykel mellan klockan 9 och 15 samt efter klockan 18. På helgerna brukar det fungera hela dagen. Spänn fast cykeln med remmar som sitter i tåget. Ta gärna med en extra rem om tågets skulle ha gått sönder, annars kanske du inte kommer på med cykeln. Sådana remmar som man spänner fast saker på ett bagageräcke på bilen med funkar fint. 
 

Här kan du ta med cykel på tåg i södra Sverige

Källa: Lunds Naturskyddsförening

Norrtåg
Norrtåg tar fyra cyklar per tåg på sträckorna Sundsvall - Umeå och Sundsvall - Storlien. 

Inlandsbanan
På Inlandsbanan mellan Kristinehamn och Gällivare via Mora kan du ta med cykel, men den måste förbokas. 

X-tågen från Gävle
Varje tåg tillåter två cyklar Gävle - Sundsvall och Gävle - Ljusdal. Cykel kostar 30 kronor. I stadstrafiken tillåts inte cyklar. 

Upptåget
Upptåget tillåter cyklar gratis på tågen mot Tierp/Gävle samt Sala utanför rusningstrafik.  

Flixtrain
På Flixtrain får du ta med cykel mellan Stockholm och Göteborg och stationerna däremellan (Södertälje, Skövde, Falköping och Hallsberg). Cykel kostar 89 kronor extra och den bokar du samtidigt som du bokar din tågbiljett. 

Stockholms pendeltåg och Saltsjöbanan
Utanför rusningstid kan du ta med cykeln gratis på pendeltågen och Saltsjöbanan, men du får inte gå på eller av vid T-Centralen, Odenplan eller Arlanda. 

Spårväg City (T-Centralen - Djurgården), Nockebybanan, Lidingöbanan och Roslagsbanan tillåter dock inte cyklar. 

Mälartåg
Mälartåg har plats för sex cyklar och du kan åka mellan Stockholm, Eskilstuna, Norrköping, Örebro, Katrineholm, med flera orter. På Stockholms Central får du inte ta med cykel in, men samtliga spår kan nås utan att passera genom stationshuset utan nivåskillnader. 

Värmlandstrafiken
I Värmland kan du ta med cykeln på tågen mellan Karlstad och Torsby, Charlottenberg, Degerfors och Örebro. Du swishar 20 kronor för cykeln. Hopfällbar cykel åker gratis.

Kinnekulletåget Göteborg-Hallsberg
En av Sveriges charmigaste tågsträckor. Här får 2-3 cyklar plats gratis och du kan hoppa på/av i Herrljunga, LIdköping och Mariestad. Ta med egna remmar! Boka biljett på www.vasttrafik.se

Tåg  i Bergslagen 
Här kan du ta med cykeln mellan Mjölby, Hallsberg, Örebro, Borlänge, Falun och Gävle men tågen tar endast två cyklar per avgång. Mellan Fagersta och Västerås kan du dock inte ta med cykel. 

Tågab från Göteborg
Du kan ta med cykeln på Tågabs tåg mellan Göteborg och Kristinehamn. Cykel kostar 60 kronor och det betalas ombord.

Östgötapendeln
Östgötapendeln har plats för sex cyklar per tåg, men under Vätternrundan brukar det inte vara tillåtet tyvärr!

Västtåg
Ok med cyklar till Alingsås, Kungsbacka och Älvängen, till Uddevalla och Vänersborg, till Falköping och Skövde och till Nässjö. Normalt gratis, men i Jönköpings län kostar cykel 20 kronor på Västtåg. 

Krösatågen
Att ta med cykeln går fint förutom mellan Värnamo och Borås samt norrut från Kalmar. Krösatågen kräver att du köper biljett i förväg (cykel kostar 20 kronor) överallt förutom i Jönköpings län där du inte behöver det. 

Öresundstågen och Pågatågen
I Skåne är det gratis att ta med cykeln på alla tåg. Öresundstågen trafikerar även Göteborg, Karlskrona och Växjö och många stationer däremellan.

Här kan du ta med cykel på tåg i norra Sverige

Källa: Lunds Naturskyddsförening
Källa: Lunds Naturskyddsförening

SJ, SJ gamle vän

På SJ går det faktiskt att ta med cykel, men det är en smula omständligt. Följande gäller: det är tillåtet att ta med cykel,  men cykeln måste vara demonterad eller hopfälld och förvaras i en för ändamålet anpassad cykeltransportväska före ombordstigning. Maxmått för väskan är 140x85x30cm och maxvikt 25 kg för både cykel och väska). Ombord på tåget placeras väskan på en "ledig golvyta enligt instruktion från ombordpersonalen. Väskan får inte sticka ut i mittgången eller blockera dörrar".

Det här innebär att om du demonterar din cykeln dvs tar av framhjul och fäster det vid bakhjulet alternativt båda hjulen och vrider styret, köper en cykelväska och lägger cykeln i den så att allt väger max 25 kg och måtten inte överskrids samt lyder personalens platsinstruktioner, så kan du få med cyklen nästan över hela Sverige. Det hade dock varit toppen om SJ kunde tillåta icke demonterade cyklar.

SJ:s bagageregler

Exempel på cykeltransportväska vars mått är godkända enligt SJ:s bagageregler. Väskan kan inhandlas på bland annat XXL i Sverige för 499 kronor. Det kan dock vara skönt att ha en som går på hjul, för det blir rätt tungt om du behöver bära både cykelväska och ditt bagage.
Läs hela inlägget »

EU:s digitala Covidbevis (tidigare Gröna bevis) är en kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Tjänsten beräknas öppna den 1 juli. Senast i början av augusti ska det också gå att hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande.

För att få ett vacinationsbevis krävs att du har vaccinerat dig mot covid-19. Det underlättar om du har svensk e-legitimation och en digital brevlåda typ Kivra. Hanteringen sköts av E-hälsomyndigheten i samarbete med bland andra Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). 

Den som saknar eller inte kan använda en e-legitimation och vill ha ett vaccinationsbevis, kommer istället för att använda e-tjänsten kunna få sitt Covidbevis på vaccination hemskickat på papper till sin folkbokföringsadress.

En resenär ska kunna visa att hen blivit vaccinerad mot covid-19. Det ska underlätta för resor inom Europa. Vid utresa, inresa eller inom ett land ska du med hjälp av ditt covidbevis kunna visa att du uppfyller gängse regler. 

Så här skaffar du ditt covidbevis
Om du har vaccinerat dig kommer det att rapporteras inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret. Logga in med din svenska e‑legitimation på www.covidbevis.se och hämta ditt bevis. Beviset kan laddas hem på dator, mobiltelefon eller skrivas ut. 

När ett Covidbevis hämtas skickas det också automatiskt till din digitala brevlåda (Digimail, e-Boks, Kivra eller Min Myndighetspost) om du har en sådan. 

Ditt vaccinationsbevis innehåller:

 • ditt namn, födelsedatum och utfärdandedatum,
 • information om ditt vaccin och när du fick det
 • unikt certifikat-id

Uppgifter om vaccinationer rapporteras till Nationella vaccinationsregistret (NVR) och sparas hos Folkhälsomyndigheten.

Mer information finns på 

www.covidbevis.se


EU-länderna godkänner fri inresa för vaccinerade
EU-länderna godkände i fredags lättnader i inreseregler för fullt vaccinerade EU-medborgare som har Covidbevis. Ländernas EU-ambassadörer (Coreper) fattade ett preliminärt beslut, baserat på kommissionens förslag den 31 maj. I princip ska personer med covidbevis slippa karantän eller ytterligare tester.

En nödbroms finns som EU-länderna kan åberopa om smittspridningen ökar kraftigt. Personer anses fullt vaccinerade 14 dagar efter den sista vaccindosen. Johnson & Johnson har bara en dos.
Personer som har tillfrisknat bör slippa karantän och testning 180 dagar efter ett positivt PCR-test.
Vidare ska PCR-tester vara giltiga i 72 timmar och snabba antigentester i 48 timmar. Familjer bör behandlas som en enhet. Barn under 6 års ålder bör slippa tester. Minderåriga bör slippa karantän om föräldrarna slipper.

Varje EU-land bestämmer själv om covidbeviset ska användas till annat, som tillträde till restauranger och evenemang. EU-ländernas formella godkännande väntas vid ett ministermöte denna veckan.

Läs hela inlägget »
Etiketter: covidbevis

Onsdagen den 2 juni firar vi den svenska upplagan av Global Running Day. Hoppas att du också vill uppmärksamma alla världens löpares egen nationaldag!

Global Running Day är en världsomspännande hyllning till löpning. Alla ska uppmuntras att röra på sig. Det spelar ingen roll hur fort eller långt du springer. Hur du gör det är upp till dig. Spring, jogga, lufsa. Det viktiga är att du har kul medan du är aktiv och inspirerar andra.

Tidigare år har löpare i 177 länder sprungit på Global Running Day. Anmäl ditt intresse på vår facebook sida och berätta hur du ska fira Global Running Day 2021. 

Här hittar du facebook evenemanget

Självklart ska alla få ett diplom. Ladda ner, skriv ut, fyll i namn och antal kilometer och sätt upp på väl synlig plats. Kom ihåg plakat till hejarklacken också. Troligen blir du så peppad att du vill boka en löparresa direkt och du vet förstås var de bästa finns.

Ladda ner ditt diplom här
Ladda ner heja skylt här
Boka en löparresa här

Njut av världslöpardagen!

Läs hela inlägget »

Idag är det Nationalparkernas dag. Vi har 30 i Sverige, skyddade för att bevara natur och kultur. 


Skogen vid det stora vattnet
Sköna, vilda, mäktiga Abisko Nationalpark bildades redan 1909 och var en av de första i Sverige. Området har under årtusenden varit hem för samer som följt sina renhjordar mellan skogslandet och fjällen, jagat och fiskat. I Gabna sameby bedrivs fortfarande renskötsel, även om de flesta bymedlemmarna bor i samhället Rensjön. Ábeskovvu betyder skogen vid det stora vattnet (Torneträsk) på nordsamiska och ligger i Sveriges till ytan störstas kommun Kiruna.

En fördel med Abisko är att det går smidigt att ta tåget ända fram. Med järnvägen som byggdes mellan Kiruna och Narvik i början av 1900-talet, började allt fler hitta hit. Konstnärer, botaniker, friluftsmänniskor, skidåkare, fjällvandrare och norrskensturister attraheras av platsen.

Nationalparken ligger på fjällberggrund med stråk av kalksten. Den stora dalen är formad av inlandsisar. Abiskojåkka flyter fram genom dalgången för att i slutet forsa fram i en kanjon mellan branta klippor av hårdskiffer och dolomitkalksten ut i Torneträsk. 

I närheten ligger Abisko naturvetenskapliga station (ANS), där forskare från hela världen studerar klimatförändringar och utför annan naturforskning i arktisk miljö. Forskningsresultaten med bland annat långa mätserier av klimatförändringar publiceras på polar.se


Följ med till Abisko i vinter
Sommaren hägrar, men många planerar redan vad de ska göra i vinter, bland annat åka skidor på våra resor. Till Abisko har vi en resa för dig som vill testa turskidor. I väglöst land utan uppkoppling, utelämnad till vädrets makter och vår egen förmåga, skidar vi mellan mysiga fjällstugor bland vita vidder, fjällskog, ripor, berg och bäckar. Första kvällen bjuds du på middag på Abisko Fjällstation och lär känna dina reskamrater. Därefter följer en äventyrsvecka som du aldrig kommer glömma, med mål, middag och bastu på Kebnekajses fjällstation. 

En av de bästa platserna att se norrsken på i världen är just i Abisko. Det beror på att området ligger i regnskugga från Atlantens fuktiga luft och ofta har klart väder.


Björnen sover
Abisko nationalpark har ett rikt djurliv året runt. Här kan du bland annat se rovfåglar och älgar, även vintertid. Det finns björn, lo och järv i området, men de är skygga och svåra att få syn på, men i snön kan du hitta spår av dem. Renar finns i området under större delen av året.
 
Kungsörn, havsörn, fjällvråk och jaktfalk kan ses jaga över fjället. Vissa år syns den sällsynta nordsångaren på Njullás sluttningar. I björkskog och videsnår finns gråsiskor, lövsångare, blåhake och bergfink och på fjällheden ljungpipare och fjällpipare. 

Abiskoområdet är en av de solrikaste platserna i Sverige och 45 % av nederbörden består av snö. Trots den låga årsnederbörden är Abisko snörikt; det mesta av snön blåser dit från de omgivande fjällen. 

Läs hela inlägget »

På fina cykelleder längs vattnet, genom skogar, på platta jordbruksslätter, förbi småstäder och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök cyklar du 3-4 mil per dag. Den som vill startar med båtbussen över vattnet från Karlstad till Kristinehamn. Du bor på nogrant utvalda hotell, B&B, pensionat och en fårfarm mellan Karlstad och Lidköping. Hyr en cykel eller ta med din egen. Efter en vecka är du fylld av upplevelser, natur och kultur, nya kunskaper, härliga möten, bad och bär, starka ben och mycket frisk luft. Dessutom är det en mycket hållbar semester.

För dig som inte vill cykla runt hela Vänern utan trampa kortare dagsetapper, har vi tagit fram detta alternativ längs den mest levande och lättcyklade sträckningen av Vänerleden. Här finns mycket roligt att göra, uppleva och titta på! Precis som på Vänern Runt bjuder vi på våra bästa smultronställen.

Att cykla är nog det bästa sättet att lära känna vår största sjö. Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk, bada och plocka bär och svamp. Dagarna är ytterst varierande. Rutten följer i huvudsak Vänerleden, som på vissa sträckor sammanfaller med Sverigeleden och Biosfärleden.

Mest tid tillbringar du på landsbygden men du lär också känna Karlstad, Kristinehamn, Mariestad och Lidköping. Städerna har var och en sin särart, samtidigt som alla är formade av sin omedelbara närhet till vårt eget innanhav. Vi utlovar oförglömliga upplevelser, oavsett om du är här för första gången eller bosatt i trakten. 

Du möter ett område som är rikt på historia, natur, lokal gastronomi och god mat. Fokus ligger på upplevelser! Ta chansen och njut av riktigt fin cykling med vackra vyer, intressanta kulturlandskap, goda bär och sköna bad, samtidigt som du lär dig mer om Vänerns östra delar i Värmland och Västergötland.

 • 7 dagar/7 nätter
 • Start i Karlstad, mål i Lidköping
 • detaljerad och personligt utformad resebeskrivning med våra bästa smultronställen, utrustningslista, litteraturtips, mm
 • boende med stor frukostbuffé på noga utvalda hotell och B&B
 • kartor och GPX filer till GPS eller app i mobilen
 • entré till Vänermuséet
 • maj-september
 • 3-4 mil per dag
 • hyrd eller egen cykel
 • hållbarast möjliga semester
 • 8950 kronor 
Läs hela inlägget »

Senaste blogginläggen