webbhvd
2017 krossade Charlotte Kalla de norska skidåkarna i Världscupen i Toblach, 10 km fristil. I vinter har du chans att se eliten på plats under vår resa till Dolomiterna.
2017 krossade Charlotte Kalla de norska skidåkarna i Världscupen i Toblach, 10 km fristil. I vinter har du chans att se eliten på plats under vår resa till Dolomiterna.

Första helgen i mars kan du som följer med på vår resa till Toblach-Cortina se världens snabbaste åkare swisha fram direkt på plats. VC-sprinten avgörs på fredagen, 10K på lördagen och lagstafetterna på söndagen.

Militärflygfältet där starten normalt går för loppen Toblach-Cortina flyttas därför till utsiktspunkten för Tre toppar dit det går gratis matarbussar. Banan får en något ändrad sträckdragning - ner till Toblach sjön, upp till Cimabache och ner mot Cortina över gamla järnvägsbroar och genom två tunnlar med mål i centrum i den fina OS- och James Bondbyn.

Du som kör loppet eller loppen 2023 slipper med andra ord fältet i början, men framför allt har du chansen att se och hurra på världseliten när du inte själv åker skidor!

Vi har några platser kvar - välkommen med!

Läs hela inlägget »
Trodde du att det bara går att åka utför i Serre Chevalier? Här finns både skejtbäddar och klassiska spår för dig som gillar längd.
Trodde du att det bara går att åka utför i Serre Chevalier? Här finns både skejtbäddar och klassiska spår för dig som gillar längd.

Skidturismen bävar inför en vinter med skyhöga el-räkningar. Kommer liftar, hotell och snökanoner att vara lönsamma när energikostnader skenar? Med stigande temperaturer som vår livsstil har genererat, ökar behovet av konstsnö. Produceras den med el från fossila bränslen, blir det ännu mer utsläpp av koldioxid, som tillägg till alla skidåkares flyg- och bilresor till destinationerna. Ingen bra cirkel.

Franska Serre Chevalier är det första och enda skidområdet i världen* som producerar sin egen el från en kombination av solpaneler, små vindkraftverk och vattenkraft. El som inte kostar skjortan eftersom de producerar den själva och el från förnybara källor som inte ger koldioxidutsläpp. Idag får man 30 % av sitt el-behov från den egna produktionen. Elen används meddetsamma i verksamheten och under lågsäsong säljs den till det nationella nätet. Destinationen har som mål att sänka sin el-konsumtion med 10-20 % och därmed bli självförsörjande till 50 % inom de närmaste åren. De ska sänka hastigheten i liftarna vilket sänker bränsleåtgången och de ska inte exploatera mer mark - ingen mer skogsskövling till förmån för fler pister.

TOUS ENGAGÉS – ALLA SKA MED
Serre Chevalier arbetar efter mottot Tous Engagés. Eliten, motionärer, semestrande turister, lokalbefolkningen, besöksnäringen - alla informeras och engageras i arbetet för en hållbar framtid inom ortens aktiviteter – tillsammans. De delar dessutom med sig av sina erfarenheter för att locka fler skidorter att ta samma kliv i rätt riktning, för sin egen ekonomis och miljöns skull. 

Här finns information (på engelska) om vad Serre Chevalier gör mer för framtidens skull

*Enligt våra kontakter i Serre Chevalier, det kan finnas någon mer som vi inte känner till.

Läs hela inlägget »

Just nu är det skördetid i Sabinerbergen. Valnötter, fikon, frukt och grönsaker går direkt från träd, buskar och plantor till tallriken på bordet, via skickliga kockar i köket.

Antalet gäster som bokat vandringsresan hit i år har fullkomligt exploderat. De flesta har rest med tåg på interrail kort. Våra agriturismos är småskaliga och i stort sett vartenda datum har varit slutsålt tidigt. Var ute i mycket god tid om du vill vandra här nästa år. Bokningen har öppnat och priserna är uppdaterade för 2023.

En av många fördelar är att lederna är fria från turister. Du går i din egen takt i naturen och möter lite djur, en herde eller en bonde. Ditt bagage transporteras till nästa boende under dagen. På våren slår alla blommor ut och på hösten är det skördetid. Välkommen till Italien!

Läs hela inlägget »
Marcialongas nya avslutning går längs den ljusblå linjen. Den streckade linjen är tidigare års målgångssträcka.
Marcialongas nya avslutning går längs den ljusblå linjen. Den streckade linjen är tidigare års målgångssträcka.

Till Marcialongas 50-årsjubileum 2023 blir klättringen de sista kilometrarna på den 70 kilometer 'långa marchen' kortare och brantare. Den avslutande sträckan har tidigare varit 2260 meter med en höjdskillnad på 146 meter och en lutning på på 6,5 procent i snitt. Cascatabacken i Cavelse i vinter blir 1678 meter, med två ytterligare meter i höjdskillnad och 8,8 procents genomsnittlig lutning.

I en skarp kurva där floden Rio Gambis rinner ner, byter åkarna riktning och fortsätter rakt fram för att övervinna Häxans Mur. Mur de la Stria, som den heter på italienska, är 583 meter med 58 meters höjdskillnad och en genomsnittlig lutning på 9,9 procent. Bitvis blir det rejält brant med en lutning på 20 procent.

Därefter kommer alla åkare fram till Viale Mendini, där mållinjen tidigare låg en gång. Härifrån är det 140 meter kvar och du är i mål! Målgången sker med andra ord i motsatt riktning jämfört med de senaste åren i riktning mot centrum i Cavalese.

Loppet lär snart vara fulltecknat. Visst hänger du med och utmanar dig själv även uppför Häxans Mur? Säkra din plats idag om du inte redan har gjort det!

Fredrik i Cavalese 2022, en av våra trevliga gäster på Marcialongaresan har nått sitt mål.
Fredrik i Cavalese 2022, en av våra trevliga gäster på Marcialongaresan har nått sitt mål.

Hur brant blir det då? Du kan jämföra några svenska backar på nedanstående länk. Har du cyklat upp på Taberg är det i snitt 9,1 % lutning och den nya avslutningen på Marcialonga har en lutning, i snitt, på 9,9 % så ganska jämförbart. Som mest har den nya dragningen en lutning på 20% och Aborrbackens på Lidingö har i början en lutning på 22 % (12 grader).

Precis som tidigare kommer alla att klara denna sista backe. Vi har haft resor hit i snart tio år och det har inte hänt att någon inte har klarat sista backen. Har du skidat 68 km klarar du även de sista 2 km uppför till målet med bra fästvalla som du får blixtsnabbt nedanför gratis om du vill.

Lutning på några backar i Sverige

Ny logga för nya avslutningen på Marcialonga, uppför Häxans Mur:.
Ny logga för nya avslutningen på Marcialonga, uppför Häxans Mur:.
Läs hela inlägget »

Har du inte planerat sommarsemestern än och är sugen på ett äventyr? Här är ett recept på en rolig semesterresa:

1. Ta tåget till Prag. Snälltågets nattåg går direkt till Berlin. Därefter 4,5 timmar till Prag.
2. Cykla i grupp med trevlig, kunnig reseledare på fina vägar med få bilar till Wien med bagaget transporterat till nästa boende varje dag. Nya, spännande intryck för alla sinnen i lagom tempo väntar.
3. Fira med sachertårta och besök på spanska ridskolan innan du tar tåget hem igen eller någon annanstans i Europa när du ändå är ute och reser. Vill du hem direkt tar du förslagsvis NightJet Wien - Hamburg, sover gott och får frukost på sängen som ingår i biljetten. Därefter dagtåg hem till Sverige.

Antal dagar: 7.
Sträcka: 32 mil.
Svårighetsgrad: Lätt.
Antal deltagare: 6-14.
Pris: 12 950 kronor.
Cykel: Egen eller hyrd, manuell eller el.

Datum 2022

  • 3-9 juli
  • 31 juli - 6 augusti
  • 11-17 september


Vad du ska ha med dig berättar vi. Allt är packat och klart. Bara att boka och se fram emot en rolig cykelsemester. Välkommen med!

Läs hela inlägget »
Foto: Globalrunners.
Foto: Globalrunners.

2023 går 50:e upplagan av det klassiska skidloppet Marcialonga i italienska Dolomiterna. Följ med oss dit och fira det!

Loppet gick för första gången 1971, men eftersom det blev inställt 1975, 1989 och 1990 blir det 50:e gången som evenemanget arrangeras i vinter.

Marcialongabanan
Starten går i Moena och banan stiger stadigt uppför genom Val di Fassa. De tuffaste stigningarna ligger under de första kilometrarna med flera branta passager. Sedan planar terrängen ut lite och stigningen blir relativt flack. Efter 18 km vänder banan i Canazei och du får njuta av stakning lätt nerför dalen som du på andra sidan floden precis har kämpat dig uppför. De lätta avsnitten avbryts av en stigning när du närmar dig Moena. ”Wall of Soraga” är en backe på några hundra meter som är ganska brant och alltid brukar sträcka ut fältet. 

Partiet därefter är slingrande och fortsatt nerför. Sedan följer den snabba och något tekniskt krävande nedfarten till Moenas centrum. Du fortsätter rakt genom byn, en meter från ett av våra hotell. Efter Moena är det fortsatt svagt nedför en mil till Predazzo. Spåret går oftast på huvudgatan genom centrum. Här ligger mållinjen för 45 kilometers loppet.

Efter Predazzo ändrar banan karaktär och du kommer ut på öppna fält med kor och hästar. Solen skiner ofta vilket gör att du känner av en förändring i före och temperatur, som förstärks ju närmare målet du kommer. De som har haft bra skidor i början kan få problem här och tvärtom. 

Du kör genom VM-stadion i Val di Fiemme, på Lago di Tesero. Därefter blir banan blir mer slingrande igen med flera korta backar ner till banans lägsta punkt, bron i Molina. Här vänder banan 180 grader tillbaka mot Cascatabacken, som ALLA klarar, den är defnitivt mycket mildare än sitt rykte.

Cascatabacken
Den avslutande backen är 2,1 kilometer och går i serpentiner upp mot målet i Cavalese. Nedanför backen tar de flesta motionärer hjälp av vallare som kör igenom dina skidor i hinkar med fästvalla (ser ut som melass). Det går på ett kick och blir aldrig kö.

Cascata är själva signaturen för Marcialonga och en härlig avslutning, när du hör högtalarna från målet och publikens jubel. Du har klarat det!

Höjdkurvor och energidepåer på Marcialonga.
Höjdkurvor och energidepåer på Marcialonga.

Fakta

Datum: 26-30 januari.
Pris per person på hotell: från 9595 kronor.
Pris per person i lägenhet: från 635 Euro (6 635 kronor enligt dagens kurs)
Lopp: 70 eller 45 kilometer, klassisk stil.
Reslängd: 5 dagar, 4 nätter. Med tåg till och från Italien 7 dagar.
Speciellt med Globalrunners: Tåg till Italien med bästa förbindelser*, träningsprogram ingår liksom vallalektion i teori och praktik, fina spa på alla våra hotell, firarmiddag på en unik restaurang. *Vill du inte åka tåg, kan du välja att boka din egen transport till Italien med hjälp av våra tips.
Extra bonus: Fantastisk skidåkning på längden och/eller utför i jättefina områden dagarna före loppet.

En av våra trevliga gäster på Marcialongaresan 2022 har gått i mål och fått sin medalj!
En av våra trevliga gäster på Marcialongaresan 2022 har gått i mål och fått sin medalj!
Läs hela inlägget »

Onsdagen den 1 juni firar vi den svenska upplagan av Global Running Day. Hoppas att du också vill uppmärksamma alla världens löpares egen nationaldag!

Global Running Day är en världsomspännande hyllning till löpning. Alla ska uppmuntras att röra på sig. Det spelar ingen roll hur fort eller långt du springer. Hur du gör det är upp till dig. Spring, jogga, lufsa. Det viktiga är att du har kul medan du är aktiv och inspirerar andra.

Tidigare år har löpare i 138 länder sprungit på Global Running Day. Anmäl ditt intresse på vår facebook sida och berätta hur du ska fira Global Running Day 2022. 

Här hittar du facebook evenemanget

Självklart ska du få ett diplom! Ladda ner, skriv ut, fyll i namn och antal kilometer och sätt upp på väl synlig plats. Troligen blir du så peppad att du vill boka en löparresa direkt och du vet förstås var de bästa finns. Häng med på tåget till Italien i höst!

Ladda ner ditt diplom som pdf här

Boka en löparresa 10, 21 eller 42 km till Verona i november med glasskurs, vinprovning och cykling
Boka en löparresa 21 eller 42 km till Piemonte i oktober med tryffeljakt, vinprovning och cykling

Njut av världslöpardagen!

Läs hela inlägget »

Jizerskaresan seglar stadigt uppåt på listan över våra populäraste resor och närmar sig Marcialonga, som än så länge innehar första platsen.

Längdskidloppet Jizerska på 50 km i klassisk stil i Tjeckien går andra helgen i februari. Den som vill kör kortare distans. Resan börjar med en natt i Prag och stadsrundtur i Europas hjärta och fortsätter sedan till Jizerabergens spår i fina skogar. Loppet är mycket välorganiserat och trevligt och i mål väntar förutom en rejäl måltid med andra åkare från hela världen, ditt livs troligen tyngsta medalj i böhmisk kristall. Vi bor på Hotell Gyllene Lejonet**** nära allt i Liberec, vår bas.

Smidiga tågförbindelser

Med SJ:s nya nattåg till Hamburg blir det en smidig tågresa till Tjeckien för de som vill ta tåget från och tillbaka till Stockholm, men du kan också kliva ombord i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm eller Malmö.
 

Stockholm - Hamburg 17.34 - 06.34 i liggvagn
Hamburg - Prag 08.51 - 15.35 riktigt vackert i höjd med Dresden längs Elbe

Prag - Hamburg 12.25 - 19.12 med restaurangvagn; vita dukar, lagad mat på porslin
Hamburg - Stockholm 21.55- 09.53 i liggvagn
 

Det finns fler tågalternativ på hemsidan. Vill du hellre ordna transporten själv får du tips på hur du kan boka resan till Tjeckien.

Varmt välkommen med!

Pris från 7890 kronor per person.

SMS från åtta göteborgare som följde med på Jizerskaresan 2022.
SMS från åtta göteborgare som följde med på Jizerskaresan 2022.
Läs hela inlägget »

Välkommen med på träningsläger i Leutasch den 19 - 26 januari 2023! Du har 245 kilometer kalasfina spår att välja på, från svart till grön svårighetsgrad, i kuperad skog och på platta ängar med höga alptoppar runt omkring dig vart du än tittar. Leutasch - Seefeld är ett riktigt paradis för den som gillar att åka längdskidor.

På resan kan du vässa tekniken, träna upp din uthållighet och varför inte ta några lektioner i skejt? Gör som Stina Nilsson, byt sport - i alla fall för en eftermiddag och prova på skidskytte. Har du inte skejtutrustning kan du hyra det på plats.

Vi bor på familjedrivna Hotell Vita Hästen och njuter av tyrolsk gästfrihet hos Katarina och Roberto. Varje morgon serveras en god frukostbuffé och i köket kan vi laga egna middagar de kvällar vi inte går ut och äter på restaurang.

Till Leutasch går det smidigt att åka tåg. Vill du hellre ordna resan själv drar vi av 3000 kronor. Veckan i Leutasch råkar ligga precis före Marcialonga, om någon skulle vilja fortsätta med oss dit.

I Tyrolen blir det ingen tidtagning på hela veckan. Släpp prestationskraven och njut!
 

Läs hela inlägget »

Vätternrundan har många trampat, men betydligt färre har upplevt trakterna runt vår största sjö från cykelsadeln. Sedan förra året erbjuder Globalrunners cykelpaket runt Vänern i behagligt tempo. 2021 kom kunderna från närliggande orter, i år bokar även utländska gäster Vänern Runt resorna. Vänerleden som går runt sjön har nyligen blivit godkänd som Sveriges sjätte nationella cykelled. Cykelpaketen följer ofta Vänerleden, men delar av rutten har vi lett om till i vårt tycke bättre vägval och med kortare totalsträcka. 

Att lära känna Vänern med alla sinnen på cykel är ett av de allra bästa sätten. På slingrande småvägar, cykelstråk och pilgrimsleder, genom tre landskap med boende på hotell, bed and breakfast, herrgårdar, pensionatet som Nicole Kidman föredrog och gårdshotell, blir semesterveckan varierande och gästerna fulla av frisk luft, nya kunskaper och starka ben. Vi informerar om härliga badplatser, intressanta sevärdheter, bästa bärställena, godaste glassen, coolaste muséerna, rikaste svampmarkerna, mest prisvärda restaurangerna, mysigaste caféerna samt natur, kultur och historia längs rutten. Kartor och GPX-filer till GPS eller gratis GPS-app ingår också.

Antal dagar: 8 dagar/7 nätter.
Längd: 48 mil.
Datum: maj-september varje år.
Start och mål: Kunden väljer startort.
Cykel: Egen eller hyrd via våra samarbetspartner.
Pris: 9 950 kronor.

En hållbar semester 
Lider du av klimatångest, cykla Vänern Runt! En flygresa till Kanarieöarna släpper ut 1 ton koldioxid per person, Vänern Runt på två hjul 0 gram.

Lär känna ditt land
Det är skimmer i molnen och glitter i sjön,
det är ljus över stränder och näs
och omkring står den härliga skogen grön
bakom ängarnas gungande gräs. 
Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord
står min hembygd och hälsar mig glad,
var mig hälsad! Men var är min faders gård,
det är tomt bakom lönnarnas rad. 

Mer information: www.globalrunners.se/vanern

Globalrunners ordnar sedan 2012 resor för aktiva människor som gillar cykling, längdskidåkning, turskidåkning, vandring och löpning i Italien, Sverige, Tjeckien, Schweiz, Österrike och Belgien. 2016 fick alla som ville, åka tåg till resmålet istället för flyg. Några år senare lades alla långväga resmål som inte kunde nås med hållbara transporter ner. Som första researrangör i Sverige har företaget i år helt upphört att erbjuda flyg för klimatets och framtidens skull och bokar enbart tåg, där tågresan blir en spännande upplevelse i sig. Globalrunners och dess kunder bidrar därmed till en positiv samhällsutveckling. Globalrunners håller även föreläsningar varje månad om hållbart resande och mänskliga rättigheter.

Läs hela inlägget »

Senaste blogginläggen