LOGO GLOBALRUNNERS
Skippar du städning av rummet en dag får du en ekologisk penna. När den håller på att ta slut kan du plantera den och få färsk basilika, tomater, salvia eller något annat gott.
Skippar du städning av rummet en dag får du en ekologisk penna. När den håller på att ta slut kan du plantera den och få färsk basilika, tomater, salvia eller något annat gott.

Sedan flera år kan du följa med på våra träningsresor för landsvägscyklister till apenninerna vid Adriatiska havet i Italien. Här bor även de som deltar i Italiens Vätternrunda Nove Colli. Vi tycker oss ha hittat det ultimata cykelhotellet åt alla som gillar cykling.

Hotellet drivs av en jättetrevlig, cykeltokig familj i tre generationer som deltar i hela verksamheten, från mekanikern i cykelverkstaden och kocken i köket till vd:n och marknadschefen. De äter middag med alla gäster varje kväll med sina barn till exempel. Du får dina cykelkläder tvättade varje dag gratis, oerhört god mat, vatten och vin alla middagar, egen balkong med vidsträckt utsikt över adriatiska havet på stranden, träningspool, spa och gym plus fem olika träningsgrupper att välja på varje dag. Dessutom satsar de på att vara så hållbara som möjligt. Här är några exempel:

Minskat matsvinn - Too Good to be True
Den mat som inte äts upp är för bra för att slänga. För att minska matsvinnet säljer hotellet mat som inte ätits upp i sin Loveria där lokalbefolkning och personal kan handla primat mat till billigare pris (du behöver inte handla mat, du har helpension). 

Too Good to be True minskar matsvinnet och ger lokalbefolkningen bra mat till lägre pris.
Too Good to be True minskar matsvinnet och ger lokalbefolkningen bra mat till lägre pris.

Inga plastflaskor
Du får en vattenflaska som du kan fylla på med färskvatten eller kolsyrat vatten, pumpar finns på alla våningar (istället för ny flaska varje gång).

Solenergi
Solpaneler för varmvatten.

Hejdå onödiga engångs förpackningar
Påfyllbara behållare för tvål och schampo istället för engångsflaskor.

Havsvatten i poolen 
Saltvatten i poolen vilket kräver mindre klor och kemikalier och belastar inte grundvattennivåerna.

Fossilfri transport
Gratis lån av standardcyklar så att gästerna kan se sig om i omgivningarna fossilfritt. 

En återvunnen konservburk motsvarar 7 timmars tv-tittande
De källsorterar och återvinner allt skräp.

Din ekologiska penna kanske ger dig färsk basilika
Tackar du nej till städning av rummet en dag får du en ekologisk penna varje gång du gör det. När pennan är så liten att du inte längre kan skriva med den, kan du plantera den och se den växa. Kanske får du färsk basilika eller egna tomater så småningom när du har planterat din pennstump.

Schyssta arbetsvillkor
Personalen har goda arbetsvillkor med reglerade arbetstider, lagstadgad semester, motion på arbetstid och god anställningstrygghet. Det är högt i tak och nya idéer välkomnas av ledningen. Den låga personalomsättningen visar att de anställda trivs med sin arbetssituation och arbetsgivare. Trivs personalen gynnar det dig som gäst; det man gillar (t ex sitt jobb) gör man bra!

Din vistelse gynnar lokalbefolkningen ekonomiskt
Hotellet ägs och drivs av en italiensk familj sedan tre generationer. Inredning och livsmedel är inhandlade och producerade i Italien, vad gäller maten i samma region. Vårt cykelhotell samarbetar med många andra företag i trakten som också gynnas ekonomiskt av din vistelse.

Hotellet ligger precis vid stranden. I poolen badar du i saltvatten och tack vare det belastas inte grundvattennivåerna och det krävs mindre klor och kemikalier.
Hotellet ligger precis vid stranden. I poolen badar du i saltvatten och tack vare det belastas inte grundvattennivåerna och det krävs mindre klor och kemikalier.
  • Hållbarhet handlar om mycket mer än transporter, flygskam och tågskryt.
  • Hållbar turism behöver inte vara dyrt. Här får du mycket för pengarna.
Läs hela inlägget »

Du som gillar att cykla kanske är intresserad av en semestervecka på sadeln runt Vänern? På slingrande landsvägar och genomtänkta cykelleder lär du känna människor, natur, kultur och historia i tre landskap med vår största sjö ständigt närvarande. 

Av alla sätt att uppleva nya platser, är nog att cykla bland de allra bästa! Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk, bada eller plocka bär och svamp. Dagarna är ytterst varierande.

Du trampar längs vattnet, i raviner, på platta jordbruksslätter, i djupa skogar, på kuperade grusvägar och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök. Njut på noga utvalda boenden med olika karaktär från flotta herrgårdar med white guide krogar till ekohotell och mysiga Bed & Breakfast och en fårfarm. Vi har valt ut det bästa för dig och tipsar dig om smultronställen längs vägen - var du hittar de bästa hallonställena, bästa glassen, coolaste kulturcentrat, största Picassostatyn, bästa lunchen och mycket mer.

Allt detta ingår:
8 dagar/7 nätter i delat dubbelrum, enkelrum mot tillägg
Stadig frukost varje dag
48 mil
Tillval: Två extra nätter mellan Kristinehamn och Lidköping.
Detaljerad resebeskrivning med utrustningslista.
Kontaktuppgifter till alla boenden förstås
Kartor och GPS-filer 
Entré till Vänermuséet

Hyr en 7-växlad cykel, en el-cykel eller ta med din egen. Du kan ta med cykeln på tåget. Välj startdatum och startplats när och där det passar dig maj-september.

Läs hela inlägget »

Den 25 april 2015 drabbades ett av världens fattigaste länder av en kraftig jordbävning. För oss på Globalrunners som har starka band till Nepal skakade allt inombords. De människor som hade det värst fick det ännu värre. Vi startade en insamling och många bidrog. Alla pengar skickades oavkortat till Nepal och Ica-banken avstod avgift för överföringen. Givarna fick välja om deras pengar skulle gå till läromedel till barn eller till uppbyggnad av jordbävningssäkra hus åt några av de många familjer som stod utan tak över huvudet. Husen skulle byggas upp i traditionell, newarisk stil. Newarer är den vanligaste folkgruppen i Kathmandudalen. 

Att hjälpa människor i ett land som genomsyras av korruption (i en svensks ögon i alla fall) med ett helt annat förhållningssätt till effektivitet och tid, visade sig vara en större utmaning än vi anat. Många gånger har vi känt oss maktlösa och uppgivna; kommer det någonsin att bli några hus, kommer pengarna som Globalrunners samlade in att göra nytta?

Sex år av tålamod och förhandlingar

ÄNTLIGEN har vi gått i mål! Den 26 februari ägde en pampig ceremoni i byn Panga rum där 19 hus har byggts upp med hjälp av våra insamlade medel. Borgmästaren, en världsarvsspecialist från staden Bhaktapur, en fd turistminister, kommunledare i Panga, en kvinnogrupp, "intellektuella" och så klart vår duktige projektledare, tillika reseledare, Shekhar Dangol deltog och utvalda familjer fick sina pengar till de hus de byggt upp. 
.
Till en början möttes vårt projekt med en rejäl portion skepsis. Gradivs började dock fler och fler att  uppskatta hjälpen att återuppbygga Newarhusen åt fattiga, jordbävningsdrabbade familjer. Vår projektledare har fått förhandla med många inblandade parter med alla diplomatiska medel han kunnat uppbringa. Utveklingsnämnden i Panga tillät enbart att pengar överlämnades när husen väl var på plats och det tog förstås tid att dels bygga husen, dels ordna lån till material och löner. Det har krävts otroligt många möten, utvärderingar, inbjudningar och certifikat för att slutföra projektet.  

Som en konsekvens av att det tog nästan sex år innan vi kom i hamn, har den bildade fonden ökat i värde med 22 % i form av bankränta. Även räntan har till 100 procent gått till uppbyggnaden av husen.

Vår projektledare Shekhar Dangol lämnar över pengar till en av familjerna i Nepal som fått hjälp med att bygga upp sitt hus efter jordbävningen. I bakgrunden syns en plansch med några av husen.
Vår projektledare Shekhar Dangol lämnar över pengar till en av familjerna i Nepal som fått hjälp med att bygga upp sitt hus efter jordbävningen. I bakgrunden syns en plansch med några av husen.

Konceptet sprids för att bevara den tradionella byggnadsstilen

Konceptet att bevara den traditionella, newariska byggnadsstilen i jordbävningssäkra hus har ökat i popularitet tack vare vårt projekt. Arbetet har gjort människor medvetna om vikten av sitt kulturhistoriska arv, enligt vår projektledare Shekhar Dangol. Det har haft en liknande effekt på kommunnämnden även på längre sikt. Pangas borgmästare är positiv till att fortsätta i våra fotspår. Som ett resultat av detta har även tydligare byggnadsregler tillkommit, varav flera är kopierade från vårt projekt. 

På certifikaten till de 19 husen står Globalrunners och Shekhar Dangol med som insamlare, koordinatör av fonden och konceptutvecklare av husen. 

Vi är jätte glada att projektet har gett effekt, mening och hopp för människor i Panga och även omkringliggande byar. Inte en krona har förspillts på mutor eller annat svinn. Både Globalrunners och Shekhar har gjort allt ideellt och oavlönat. Vi har gjort skillnad för många som vi verkligen tycker har haft behov av hjälpen.

Lokaltidningar i Nepal skrev återigen om projektet i samband med ceremonin den 26 februari, vilket hjälper till att öka medvetenheten att bevara den newariska byggnadsstilen på ett jordbävningssäkrat sätt.

Stort tack till alla givare

Stort tack till alla som bidrog till vår insamling efter jordbävningen 2015. Era pengar har verkligen kommit till glädje! Ni som valde att pengarna skulle gå till läromedel fick information med bilder på böckerna till barnen redan 2015 (det var ett mycket enklare uppdrag). 

Jordbävningen i Nepal krävde 7 472 dödsoffer och 15 000 skadade (officiella siffror). Den ägde rum den 25 april 2015 med flera kraftiga efterskalv månaderna därefter. Magnituden beräknades vara 7,8 på Richterskalan.
Jordbävningen i Nepal krävde 7 472 dödsoffer och 15 000 skadade (officiella siffror). Den ägde rum den 25 april 2015 med flera kraftiga efterskalv månaderna därefter. Magnituden beräknades vara 7,8 på Richterskalan.
Läs hela inlägget »

Förutsättningarna för skidträning i Sverige i år är bättre än på länge. Nästa vinter kan du njuta av utmaningar i Europa inte bara under ett lopp utan två, tre eller fyra helgerna efter varandra. Bli en skibum helt enkelt! Dagarna mellan loppen har du gott om tid att åka mer skidor, utför eller längd, stanna kvar längre eller komma tidigare till nästa ort eller göra något helt annat några dagar mellan resorna. Kanske vill du besöka Milano, Verona, Venedig, Livigno, Seiser Alm, Dorfgastein, Salzburg eller Prag några dagar när du ändå är i närheten?

La Diagonela (65, 27 eller 11 km) går tredje helgen i januari. Landskapet är magnifikt, hotellet toppen i den sportigaste byn av alla i Engadindalen, höjden snösäker och organisationen av såväl spår som evenemang mycket professionell. Det var här, i vintersportens vagga, som allting började i mitten av 1800-talet. Många orter världen över utvecklade sedan vintersportturism som de i Engadin hade börjat med. I Pontresina där vi bor har de likt grannbyarna sin egen curlingbana, skridskois, isklättringberg, slalompister, längdskidspår, snöskoleder och hockeyrink. 

Marcialonga (70 eller 45 km) går helgen därpå. Det klassiska loppet i norra Italien genom 13 byar med skimrande Dolomiterna i blickfånget. Marcialongaresan är vår mest populära, av många skäl. Hotellen är nästan onödigt fina, alla med spa och centrala med gångavstånd till spår och start. Moena ligger perfekt för längdskidåkare med olika spårområden inom räckhåll och även utförsåkning i toppklass. Det finns nog inget lopp i världen där publiken bidrar så mycket till stämningen, de laddar nästan lika mycket som skidåkarna.

Toblach-Cortina (42 km klassiskt och/eller 30 km skate) går första helgen i februari, alltså helgen efter Marcialonga. Hit kan du åka slalom över bergen från Marcialonga! I så fall fraktar vi ditt bagage (längdskidor och väska). Mellan Marcialonga och Toblach-Cortina rekommenderar vi utförsåkning med Canazei eller Cortina som bas innan du hakar på nästa resa om du gillar slalom. Annars är Toblach ett mecka för längdskidor så föredrar du det kanske du vill åka till Toblach direkt efter Marcialonga, på utförsåkningsskidor eller med buss och tåg. Det går smidigt med kollektivtrafiken. Om du väljer Toblach som bas kan du under en eller flera dagar ta dig med tåg och buss till Seiser Alm där svenska skidlandslaget gärna tränar. Det är ganska dyrt att bo där så ett billigare alternativ är att pendla över dagen från Toblach. Eller kör en kultursemester i Venedig, Verona eller Bolzano mellan skidåkandet.

Jizerska (50, 25 eller 10 km) går andra helgen i februari, i norra Tjeckien. Det går fint att ta sig med tåg från Toblach och dagarna mellan resorna kan du tillbringa i Toblach, Seiser Alm, Salzburg, österrikiska skidorter som Dorfgastein, Badgastein eller St Johann eller kanske en stadssemester i Prag några dagar? 

Till och från din start- respektive slutdestination kan du som vanligt välja tåg eller flyg - vi bokar bästa förbindelser. Vill du ordna resan själv drar vi av kostnaden för tåg eller flyg.

Vad kostar kalaset?
Det beror på vilka resor du vill kombinera. Vill du kombinera två resor får du mängdrabatt, men kombinerar du tre får du mer mängdrabatt och kombinerar du alla fyra får du allra mest mängdrabatt. Det du vill göra mellan resorna väljer du själv, men vi hjälper dig gärna med tips. Vi har gjort exakt ovan själva och har bra koll på vad som kan vara kul att göra mellan resorna bereonde på dina personliga önskemål.
 

Skibum 2022 - varför inte!

Läs hela inlägget »

Vill du testa tåget bokar vi bästa förbindelser. Du får njuta av spännande upplevelser under resan genom Europa och har gott om tid att läsa, lyssna på poddar, reflektera, koppla bort jobbet, se nya landskap flyta förbi utanför fönstret, prata med människor från olika länder (tåg måste vara det mest kontaktskapande transportmedlet), röra på dig, se en del av städerna du byter tåg i och äta gott i restaurantvagnar med lagad mat ombord på porslin och vita tygdukar.

På NightJet vaknar du av kaffedoften från frukosten som konduktören serverar (gratis) före ankomst till Innsbruck på skidresorna till Italien respektive Zürich på skidresorna till Schweiz.
De som väljer tåg kommer fram på eftermiddagen och är oftast så inspirerade och utvilade att de direkt ger sig ut i skidspåret.

Alla branscher måste ställa om för att minska klimatförändringarna. Globalrunners försöker dra sitt strå till stacken. Allt fler av våra gäster väljer tåg. Tågresenärer sparar 75-80 % koldioxid jämfört med om de hade flugit. Det finns många sätt att bidra till en hållbar utveckling. Att ta tåget är ett alternativ, men framför allt tycker vi att det är ett väldigt roligt och trivsamt sätt att resa på.

Läs hela inlägget »

Onsdagen den 2 juni firar vi den svenska upplagan av Global Running Day. Hoppas att du också vill uppmärksamma alla världens löpares egen nationaldag!

Global Running Day är en världsomspännande hyllning till löpning. Den ska uppmuntra alla att röra på sig. Det spelar ingen roll hur fort eller långt du springer. Hur du gör det är upp till dig. Spring, jogga, lufsa. Det viktiga är att du har kul medan du är aktiv och inspirerar andra.

Förra året sprang löpare i 170 länder på Global Running Day. Hoppas att så många som möjligt i Sverige vill delta den 2 juni i år. Anmäl ditt intresse på vår facebook sida och berätta gärna i kommentarsfältet där hur du vill fira Global Running Day 2021. 

Här hittar du facebook evenemanget

Självklart ska alla få ett diplom för sin prestation och inspiration. Ladda ner, skriv ut, fyll i namn och antal kilometer och sätt upp på väl synlig plats.

Ladda ner ditt diplom här

Njut av världslöpardagen!

Läs hela inlägget »

2020 minskade de globala växthusgasutsläppen med cirka 7% jämfört med 2019. Det beror framför allt på minskad flygtrafik och minskad produktion kopplat till restriktioner under pandemin. Utmaningen 2021 blir att undvika en rekyl av utsläppsökningar och istället fortsätta att minska våra utsläpp i linje med 1.5 graders målet (att jordens medeltemperatur inte ska stiga mer än 1,5 grad).

Exponential Roadmap (se bild nedan) visar att vi kan klara 1.5 graders målet om vi lyckas halvera jordens klimatutsläpp varje årtionde. Den första halveringen kan vi uppnå 2030 enbart genom att skala upp  befintliga lösningar.

Du kan påverka framtiden på många olika sätt om du vill

För att klara av denna omställning krävs att alla drar sitt strå till stacken.

  • Lagstiftare, politiker och myndigheter måste sätta spelregler som stimulerar klimatsmarta lösningar och straffar miljöförstöring.
  • ​Producenter, företag och offentlig sektor behöver minska utsläppen som deras produkter och tjänster orsakar och ställa om till fossilfria lösningar. De behöver också påverka sina leverantörer, kunder och partner.
  • Konsumenter - bland annat du – behöver banta sina klimatavtryck genom livsstilsändringar, efterfråga klimatsmarta lösningar och påverka lagstiftare att agera.


Börja med att beräkna dina utsläpp idag och se vad du kan ändra

​En bra början för privatpersoner är att beräkna och reflektera över sin egen klimatpåverkan. Det finns olika klimatkalkylatorer. En av dem heter ClimateHero. På fem minuter kan du beräkna ditt klimatavtryck. Du får sedan återkoppling på vad du redan idag gör bra och konkreta förslag på hur du kan banta dina utsläpp. Det gäller hela din vardag - vad du äter, hur du bor, hur du tar dig till jobbet/skolan, hur du påverkar din familja och dina vänner, vilka kläder du köper, hur du reser, hur du placerar pension och sparkapital, mm. De åtgärder du kan tänka dig att vidta för att minska dina utsläpp kan sparas som nyårslöften till klimatet och framtiden för 2021. 

Läs hela inlägget »

I årets sista nyhetsbrev kan du läsa om alla lopp som faktiskt blir av, förslag på vad du kan hitta på på hemmaplan under pandemin, några av våra nya resor, den enda researrangören i Sverige som anger klimatavtryck vid varje resa, vad Globalrunners gör under Corona och mycket mer.

Vill du få nyhetsbrevet första av alla? Skicka ett mejl till info@globalrunners.se så fixar vi det.

Trevlig läsning och Gott Nytt År!

Läs hela inlägget »

Vad är grejen med fluorvallor egentligen? Ska alla barn skölja munnen hos fluortanten kan det väl inte vara farligt? Förbjuds fluorvallor i Sverige kommer vi väl vinna färre medaljer i mästerskap?

Internationella skidförbundet beslutade att förbjuda fluorvallor från och med säsongen 2020/2021 men rev upp beslutet eftersom de ansåg att de inte var klara med hur kontrollen av fluorvallor ska genomföras på ett säkert och rättvist sätt. 

Fluor i tandkräm är bra. I skidvalla, smink, möbler, förpackningar, stekpannor och friluftskläder är det som litet slarvigt kallas fluor inte samma sak som ämnet som gynnar tandhälsan. Miljögiftet som ingår i många vallor kallas PFAS och det skadar natur, djur och människor. 

PFAS är en grupp högfluorerade ämnen som är extremt svåra för naturen att bryta ned. I djurförsök har PFAS visat på leverskador, försämrat immunsystem, cancer och försämrad reproduktion. Professionella vallare som andats in stora mängder ånga under vallningen har drabbats av fluorfeber som liknar allvarlig influensa. Hur vi påverkas på lång sikt av att andas in PFAS är inte tillräckligt utrett, men professionella vallare löper högre risk att få skador på levern.

De stora problemen med PFAS är dock främst utsläppen i naturen. PFAS från valla släpps ut både under produktionen av vallan, vid slipning och vallning och under själva skidåkningen.

Hotet mot vår biologiska mångfald är mer akut än klimatförändringarna

Eftersom media belyser klimatkrisen i betydligt högre utsträckning än varför hotet mot vår biologiska mångfald är mer akut och varför det är viktigt att behålla ekosystem och ekosystemtjänster, tas inte miljögifter på lika stort allvar. För vissa arter är det redan kört, de är utdöda och går inte att återkalla. Anledningarna till artutdöendet är framför allt färre öppna betesmarker, invasiva arter, monokulturer och miljögifter. Du gör framtida generationer en väldigt hygglig tjänst i att skippa PFAS-vallor.

Anledningen till att både glid- och fästvalla ofta innehåller PFAS är att ämnena ger bra glid och stöter bort smuts. Som tur är finns miljövänliga alternativ.

Vår tids DDT och PCB
Borde inte vi människor ha lärt oss av historien? Inte minst efter skandalerna med PCB och DDT, ämnen som visade sig vara både svårnedbrytbara och skadliga för djurs och människors hälsa - sälar och havsörnar var nära att dö ut. Idag är vi lika obetänksamma när det gäller PFAS. PFAS-ämnen är dessutom ännu mer svårnedbrytbara än PCB och DDT – mycket tyder på att många PFAS inte bryts ned alls.

Fråga efter PFAS-fri valla nästa gång! Välj bort vallor där det står fluor, högfluor, lågfluor eller liknande och vallaservice som erbjuder giftiga vallor. Använd istället så kallad fluorfri valla, till exempel hydrokarbon. Du kan också slipa skidorna med en stålsickel och slippa valla helt. 

Är det fluor i vallan?
En fluorfri valla är fri från PFAS. Alla PFAS är framtagna av människan och består av flera fluor- och kolatomer bundna till varandra. Kol-fluor bindningen är väldigt stark och det är därför alla PFAS är så extremt svårnedbrytbara.

Kör PFAS-fritt och njut av schysst och njutbar skidåkning i spåren!

Läs hela inlägget »

Många är intresserade av våra turskidresor i mars-april. De flesta har åkt längdskidor och även utför, men för flera är det första gången på turskidor. Det är inte svårt alls att åka turskidor, det är bara annorlunda. Du kan jämföra med att vandra med ryggsäck, men på turskidor har du njutningen och hjälpen av glidet på snö som bonus. 

Har du ingen utrustning rekommenderar vi att du hyr det. Det kan du göra i Abisko, men även och betydligt billigare via andra aktörer i Sverige. Information om var du kan hyra utmärkta skidor, stavar, pjäxor och skidfodral om du vill (fodralet kostar inget extra) till ett lågt pris får du när du har bokat resan.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller turskidor?

Turskidor är anpassade för åkning i ospårad terräng och på fjäll. Med en bredd på 50-60 millimeter får du en god stabilitet tillsammans med dina 'core' muskler. Skidorna ska ha midja och vara smalare på mitten, så att du kan styra och svänga lättare. Stålkanter ger trygghet på hårdare snö, underlättar svängar och gör skidan starkare.

En turskida ska precis som en längdskida ha ett spann som passar just dig. När du står med jämn vikt på båda skidorna ska det vara en luftspalt under mittendelen av skidorna. När du har vikten på en fot trycks skidan ner helt mot underlaget och luftspalten försvinner. Det är på den delen i mitten som skidorna vallas för fäste eller har en fästzon som ger fäste utan valla. När du står på båda skidorna glider du fram på den främre och bakre delen av skidorna. När du trycker ner den ena skidan får du fäste och kan skjuta ifrån.

Spannet ska vara anpassat till din vikt och skidförmåga. Är spannet för hårt orkar du inte trycka ner skidan och får inget fäste. Är det för mjukt får du sämre glid och vallan slits av mycket snabbare. Tänk på att du att du kommer att ha en ryggsäck på dig på turen som väger 10-12 kilo när du provar ut spannet – du väger alltså mer som turskidåkare.

Turskidorna bör definitivt ha stålkant så att du får fäste på hårt packad snö på sluttande fjällsidor. Breda långa skogsskidor utan stålkant fungerar i djup snö på platt mark, men sämre på hårdblåsta fjällsluttningar som du med stor sannolikhet lär passera på resan.

Välkommen med på ett äventyr som kommer att göra dig mycket lycklig, både fysiskt och psykiskt!

Stavar är också praktiskt att ha med

Utan stavar är det svårt att komma någon vart. Åker du van vid längdskidor, skiljer sig turstavar litet åt. Framför allt bör de ha en stor truga, gärna en ring, för att inte sjunka långt ner i snön. Har de en fast längd, bör de nå till dina armbågar (längdstavar går ofta till armhålan) när du har armarna hängandes rakt ner. Ett lyxigare alternativ är flexibla stavar som du kan göra kortare i uppförsbackar och förlänga när det är platt eller när du åker utför. Flexstavar är dock inte alls nödvändigt.

Läs hela inlägget »

Senaste blogginläggen