webbhvd

Hoppas att du är nöjd med 2023 och ser fram emot ett härligt 2024. Vi har summerat några händelser som gjorde avtryck hos oss, både globalt och internt. Trevlig läsning!
 

Fler träd kvar i Amazonas

Träden och floderna i Amazonas ger mat, mediciner och rent vatten. De hjälper samtidigt till att reglera jordens klimat.
Träden och floderna i Amazonas ger mat, mediciner och rent vatten. De hjälper samtidigt till att reglera jordens klimat.

Skogsavverkningen i Brasilien minskade med en tredjedel under 2023 jämfört med 2022, sedan Lula da Silva återigen blev president i Brasilien. Ett av Lulas vallöften var att bekämpa avskogningen, som sköt i höjden under Jair Bolsonaro. Lulas mål är att avverkningen ska ner på noll till år 2030.

Mer om Amazonas skogar
 

Demokratin segrade

Polens nya president Donald Tusk. Foto: Arno Mikkor (EU2017EE), Flickr.com
Polens nya president Donald Tusk. Foto: Arno Mikkor (EU2017EE), Flickr.com

I parlamentsvalet i Polen i oktober fick det högerpopulistiska partiet Lag och rättvisa se sig besegrerat. Bland de segrande partiernas vallöften står att återställa domstolarnas och de statliga mediernas oberoende, riva upp det nästan totala abortförbud som infördes av den förra regeringen samt stärka hbtq-personers rättigheter. Lycka till Donald Tusk!

Det polska valet påverkar hela Europa
 

Renare luft

Kinas luft blir allt renare. Under tio år har föroreningarna minskat med 42 procent, visar Air Quality Life Index från University of Chicago. Tack vare utvecklingen i Kina har luftkvaliteten generellt i världen också blivit något bättre och kinesernas förväntade livslängd har ökat med 2,2 år. Utvecklingen går åt rätt håll tack vare begränsningar för biltrafik, smutsiga industrier och kolkraftverk.

Kinas utsläppskurva när det gäller växthusgaser kommer dessutom att vända neråt redan 2024, något som Kina tidigare sagt skulle ske 2030. Det finns länder som talar högt om allt de ska göra och sedan inte agerar. Kina gör tvärtom, säger lite men gör desto mer, tack och lov.

Air Quality Life Index rapport 
 

Globalrunnersloppet

Glada deltagare i Globalrunnersloppet i Toblach i början av februari, inspirerade efter att ha sett eliten forsa fram i världscupen i samma spår dagarna innan.

På Globalrunners har nya och gamla gäster följt med på resor för längdskidåkare, turskidåkare, cyklister, vandrare och löpare. I början av året hade vi en fullbokad grupp som körde de vackra loppen mellan Toblach och Cortina i Dolomiterna. Sista dagen hade många avresa på eftermiddagen med tåg hem till Sverige, varpå en gäst hittade på att de som var kvar skulle köra Globalrunnersloppet. Poängen var att göra något kul tillsammans i de fina spåren och gick inte ut på att utse snabbaste åkaren, snarare den som kunde åka varv 2 på samma tid som varv 1 eller något liknande. Mycket uppskattat.

Globalrunnersskolan

Anledningarna till att våra gäster bokar resor är olika, men ett ganska vanligt motiv är att nn vill ha sällskap och i vissa fall trygghet. Det gäller till exempel turskidresan till Abisko. 

Vi hoppas att de som följer med ska bli varma i kläderna och fatta tycke för att gå på tur i vår vackra, vita vildmark. Det var exakt vad som hände i år. Alla hjälptes åt för att nå målet Kebnekajse fjällstation. De lärde känna varandra bättre än på övriga resor eftersom de inte fick eget rum och måste hjälpas åt med allt - bära in vatten, hugga ved, slänga slaskvatten, laga mat, osv. 

I linje med vad vi hoppats på åker i vinter delar av den gruppen upp själva och går på en egen tur. De är trygga i vilken utrustning som är bäst, hur stighudar fungerar, vilka skidor som passar och vilken mat som fungerar. De har vänner som delar deras intresse och de vet att de klarar av det. Bingo. 

Ett liknande exempel är alla våra gäster som ber oss boka tåg åt dem. Att boka tågbiljetter i Europa är verkligen inte svårt, men bekvämt att slippa göra det själv såklart och det finns många fördomar om att det skulle vara hopplöst knepigt. När gästerna väl testat tåget på en eller flera av våra resor och insett att det går alldeles utmärkt att ta tåget och dessutom är mycket roligare, är det flera som börjar boka egna tågresor.

Vi har inte bara fått fler att testa tåget, vi har fått dem att boka sina egna biljetter till orter som vi inte har resor till också. Ändå krångligt? Köp boken Ta Tåget av Per J Andersson. Kommer du fortfarande inte i mål? Gå med i Facebookgruppen Tågsemester, fråga vad som helst och du får svar av värsta nördarna.

Sunday Times-effekten

Ollie, en av våra gäster från Storbritannien, som i slutet av september cyklade Vänern Runt i Globalrunners regi.

Årets största överraskning fick vi i somras, mitt i semestern. Plötsligt ökade besöksantalet på vår hemsida med över 600 %. Besökarna befann sig framför allt i Storbritannien men även i andra länder utanför Skandinavien. 

Svaret fick vi när första bokningen från dessa nya marsmänniskor i cyberrymden damp ner. How did you get to know about Globalrunners and this tour? Svar: Sunday Times. 

En engelsk journalist hade cyklat runt Vänern, skrivit och publicerat ett reportage och även lagt upp en film i tidningens YouTube kanal. En fin beskrivning av hur det är att cykla runt Sveriges största sjö. Tidningen ville hänvisa sina läsare till någon som paketerar cykelresor runt hela Vänern och det råkar vara endast ett enda företag i världen som gör det - gissa vilket? De publicerade därför en direktlänk till vår webbplats. 

Vips har vi utökat antalet utländska förfrågningar och bokningar som i ett trollslag och fått kunder från länder som vi inte haft gäster från tidigare, till exempel Nederländerna, Slovakien, Tjeckien och Polen. 

Vi lutar åt att erbjuda allt fler resor till andra än bara svenskar, det vill säga publicera dem på engelska. På de resor som vi har haft med både svenska och utländska gäster har svenska gäster alltid kommenterat att de har tyckt att det har varit särskilt kul att det funnits medresenärer från andra länder som gett andra perspektiv.
 

Modernt och fräscht

ÖBB:s nya minikabin i en liggvagn. Foto: ÖBB Harald Eisenberger.
ÖBB:s nya minikabin i en liggvagn. Foto: ÖBB Harald Eisenberger.

En annan överraskning i år var när vi nådde över 680 000 människor med ett inlägg på vår Facebook sida. Det var under veckan när nyheten om Årets julvärd lanserades och inlägget började med en allegori på Askungens Vad är väl en bal på slottet. Det handlade om att österrikiska SJ, ÖBB, har köpt in nya vagnar till sina nattåg i Europa. Vagnarna togs i bruk den 10 december i år på bland annat sträckan Hamburg - Innsbruck som många av våra gäster på resorna till Italien åker med.

Att tåg är bättre än flyg för miljön vet alla. Att det dessutom kan vara alldeles förträffligt snyggt, modernt, bekvämt och fräscht ombord, nästan som i ett hotellrum men mer underhållande, med fiffiga tekniska hjälpmedel som trådlös laddning, låsbara skåp, dragvägg runt sängen så man slipper störa eller höra grannen snarka eller se hens mobil lysa, utfällbart bord, display där man kan kontakta konduktören, med mera - det intresserade väldigt många.

Dyra lyxtåg finns på många håll, men detta handlar om liggvagnar för vanligt folk. Hur ska alla dessa 680 000 inspirerade själar få plats på tågen... Vi har aldrig betalat för annonsering och när vi kunde nå så många helt gratis, lär vår reklambudget ligga fast.

Namnbyte?

Eftersom vi inte erbjuder flyg längre har vi inga resor utanför Europa och känner att vi inte är så Global längre. Dessutom har löpare, som vi startade resor för för tolv år sedan, blivit vår minsta målgrupp. Vi har betydligt fler skidåkare, cyklister och vandrare. Inte så mycket Runners heller med andra ord. 

Borde vi byta namn och i så fall till vad? Förslag och synpunkter välkomnas varmt! Vår relativt nya logga vill vi dock behålla.

Vänner på vift

Dra till Italien med dina bästa vänner, vandra, ha kul, må gott och avsluta med Rom! Flera kompisgäng á tio personer ska vandra i Sabinerbergen 2024. Tidigare har det rört sig om två, tre eller fyra personer åt gången. Ju fler gäster, desto längre framförhållning behövs. Även om vandrare inte stöter på andra turister på lederna, är det poppis att bo på våra mysiga agriturismos och en del av dessa har bara fem-sex rum. 
 

Varenda människa och företag på jorden har utmaningar, även Globalrunners såklart, men vi väljer att fokusera på det positiva. Det blir förhoppningsvis roligare för dig att läsa också.

 

Gott Nytt År!

Läs hela inlägget »