webbhvd

Engadin Skimarathon

loading...

6 - 10 mars 2025

42 eller 21 km skate eller klassiskt

Upplev ett legendariskt skidlopp när dagarna är ljusare och vädret ofta bjuder på sol och värme. De flesta kör skejt, men det finns även spår för dig som föredrar klassisk stil. Välj 42 km eller 21 km. På bägge sidor av dalen är du omgiven av 3000 meter höga berg, en magnifik inramning. 

Engadin Skimarathon ingår i Worldloppet. Start i Maloja, vidare mot exklusiva St Moritz, upp till Pontresina och mål för 21 km loppet. De som kör 42 km fortsätter till S-chanf. 13 000 deltagare gör loppet till ett av de största skidloppen i Europa.

Dagarna före och efter loppet har du fina möjligheter till skidåkning på längden och utför. Du som vill köra slalom eller bara åka upp på en alptopp kan köpa liftkort på hotellet.

Nattlopp 17 km

Toppa med nattloppet torsdag kväll om du vill. Läckert med pannlampa och mål i byn där du bor.

Ett riktigt vinterparadis

Det var här i Sankt Moritz i Engadindalen som vintersporten föddes 1864. Hit vallfärdar människor från hela världen för att åka längd, slalom eller snowboard, spela curling eller ishockey, åka skridskor, isklättra eller vandra med snöskor. Landskapet är enastående vackert och lokalbefolkningen är stolta över sin hembygd. De tröttnar aldrig på snö, berg och de många soltimmarna.
 

Den mest hållbara skidresan

Åt alla deltagare som vill, bokar vi tåg till Schweiz. Resan genom Europa är en upplevelse i sig och du blir en del av en positiv och nödvändig omställning till ett klimatvänligare resande. Vill du hellre ordna transporten till destinationen själv går det fint. 

Globalrunners var 2016 först i Sverige med att erbjuda tåg på alla resor. 2021 beslöt vi att inte erbjuda flyg alls på någon resa.

Fakta om loppet

Marathon : Start i Maloja, mål i S-chanf
Halvmarathon: Start i Maloja, mål i Pontresina
Nattloppet: Start på sjön Sils, mål i Pontresina.
Datum: Söndagen den 9 mars 2025. Normalt andra helgen i mars, vanligen helgen efter Vasaloppet.
Maxhöjd över havet på marathon: 1837 möh.
Antal deltagare: 13 000
Nationaliteter: 80
Distanser: 42,1 km, 21 km, 17 km (nattlopp)
Premiär: 1969
Serie: Worldloppet
Vallaservice: Gratis längs banan.
Antal gäster på resan: Min 8, max 18.

Allt detta ingår

Del i tvåbäddsrum med frukostbuffé på trestjärnigt hotell
Spårkort torsdag-söndag
Startavgift i maraton eller halvmaraton, skate eller klassisk stil
Träningsprogram
Medalj och diplom
Massage i S-chanf
Maratonfest efter målgång
Transferbuss till start och från mål på söndagen
Gratis trafikkort med lokala bussar och tåg under hela vistelsen
Globalrunners reseledare Ellika Nyqvist
Resegaranti enligt Resegarantilagen

Tillval

  • Tåg till Pontresina tur och retur 
  • Nattloppet
  • Enkelrum

Bansträckning

Klicka på bilden för en förstoring. Bilden syns bäst på en dator.

Karta över loppet

Klimatavtryck

På Engadin Skimaraton är koldioxidutsläppet 88 kg* för den som tar tåget från Göteborg till Pontresina. Kör du en bensinbil till Sälen från Götet blir utsläppet tur och retur 155 kg. I Pontresina bor du på ett lokalägt hotell med goda arbetsvillkor och närproducerad mat.

Transporten till resmålet står för lejonparten av resans klimatavtryck. Klimatkompenserade flygresor innebär inte lägre utsläpp.

*Källa: Chalmers klimatsmartsemester.se

Program 6-10 mars 2025

Väljer du tåg blir resan 7 dagar.

Dag 0 för tågresenärer: Tåg från din hemort till Köpenhamn (bokas av resenären själv). Vidare med tåg från Köpenhamn klockan 15.26  till Pontresina med byte i Hamburg, Zürich och Landquart. På NightJet mellan Hamburg och Zürich ingår frukost i liggvagn med lakan, kudde och filt. Från Zürich åker du på en världsarvsklassad järnvägssträcka - mycket vacker! Ankomst Pontresina 13.57 dag 1.

Med reservation för tågbolagens tidtabellsförändringar. 

Vill du hellre ordna resan till Pontresina själv, markerar du det i bokningsformuläret. Swiss har direktflyg till Zürich och du kan ta tåget från flygplatsen till Pontresina. Den världsarvsklassade tågresan tar cirka 4 timmar från flygplatsen till Pontresina.

Dag 1: Ankomst till Pontresina mitt på dagen och incheckning på Hotel Bernina***. Vårt trevliga hotell ägs och drivs sedan tre generationer tillbaka av Jacqueline Baumberger & Mathias Schmid. Det ligger på 900 meters gångavstånd till tågstationen. På hotellet ingår frukostbuffé varje morgon. Wifi är gratis och här finns skidrum med vallabord samt en liten spaanläggning med bastu. På varje rum finns hårtork, morgonrock, värdeskåp, TV med satellitkanaler, mm.

Vill du delta i Engadins nattlopp går det på torsdagkvällen. Loppet startar klockan 19. Du måste ha en bra pannlampa med dig med ett pålitligt batteri som räcker under de 17 km som du ska åka. Loppet startar på sjön Sils och går i mål i Pontresina. Därifrån går du hem till hotellet. 

Dag 2: Före loppet har du två hela dagar på dig att njuta av kanonfin skidåkning med över 220 km längdspår. Vi berättar var du hittar det vackraste området vi kan tänka oss för längdskidåkning, som inga andra arrangörer åker till. Dit rekommenderar vi att du åker fredag eller lördag. Vi har tips på flera turer off the beaten track och den som vill testa tävlingsspåret gör det. Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på. Här finns 34 fjällrestauranter om du ger dig upp med liftarna. 

Passa på och strosa runt i byarna eller ta en tur till fashionabla St. Moritz. Det blir härliga dagar och en fin uppladdning inför loppet. Den världsberömda Berninabanan ingår i din fria resor i Engadindalen. I och med att du har gratis resor med bussar och tåg, har du stor frihet att testa olika områden och upptäcka nya byar. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis. Skulle någon vilja testa isklättring finns möjligheter till det i bland annat Pontresina och på Diavolezza glaciären. Sankt Moritz har världens enda Bob Sleigh bana av naturis.

Dag 3: Även idag går det fint att köra litet längd. Ladda inför morgondagens lopp, hämta ut ditt startkit med nummerlapp på mässan och känn hur spänningen tilltar! Du kan valla dina skidor efter vallaföretagens rekommendationer eller lämna in dem för vallning i Pontresina.

Dag 4: Tidig frukost från klockan 05.00 och transport till starten i Maloja. Här finns uppvärmda tält och arrangören rekommenderar att du är på plats en timme före start. Du lämnar in dina överdragskläder på lastbilar som du sedan får när du har gått i mål. Åker du 21 km och går i mål i Pontresina finns gratis bussar till marathonmålet i S-chanf där du kan få massage. I S-chanf pågår Marathonpartyt fram till klockan 18 på kvällen.

Loppet har sju energidepåer (inklusive den i mål) och vallahjälp längs banan. Banan är så vacker att du kommer att glömma att du är trött. Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. De flesta kör skate men det finns även spår för den som vill åka klassiskt. Starten är densamma för de som väljer skate och klassiskt och resultatlistan likaså. Det finns även en enskild resultatlista för enbart dem som åker klassiskt, men endast i alfabetisk ordning.

Höjdskillnaden i loppet för Marathon är 385 meter - upp 128 meter och ner 272 meter. Halvmaran och nattloppet är ännu plattare. Loppet är inte bara ett roligt träningsmål och en härlig skidtävling, det är även ett stort (Schweiz största skidevenemang) och kul evenemang där många klär ut sig. En veritabel folkfest.

På kvällen äter vi Firarmiddag på en utvald, annorlunda och mycket trevlig restaurant i Pontresina. Schweizisk raclette i en f d kabinbanevagn. 

Dag 5: Njut av sista dagen i Schweiz. Hemresa.

För tågresenärer: Avresa från Pontresina på eftermiddagen med tågbyte i Landquart, Zürich och Hamburg på vägen till Köpenhamn. Om du vill kan du åka tidigare till Zürich. Det finns en bra markerad promenad med gratiskarta på stationen i Zürich. Promenaden tar en dryg timme att gå där du ser stadens viktigaste sevärdheter. På nattåget Zurich - Hamburg sover du i liggvagn med gratis frukost på tåget. Lakan, kudde och filt ingår.

Dag 6 för tågresenärer: Ankomst till Köpenhamn 13.34 och vidare färd till din hemort. 

Med reservation för tågbolagens tidtabellsförändringar.

Vill du stanna kvar på egen hand behöver vi gärna veta det i förväg. Individuell hemresa kostar 60 CHF (schweizerfranc) per person. Du står då själv för boende dina extra nätter. Vill du bo kvar på samma hotell bokar vi extra nätter åt dig och priset för dem tillkommer i så fall utöver resans pris. 

Från hotellet har du en fin utsikt över bergen. I Pontresinna bor 2000 invånare. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter' som undervisas på i skolan. Över hälften av befolkningen har dock tyska som första språk idag.
Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår vilket gör att du bland annat kan ta en av världens vackraste järnvägar Berninabanan upp till Alp Grühm.
Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår vilket gör att du bland annat kan ta en av världens vackraste järnvägar Berninabanan upp till Alp Grühm.

Nattloppet går torsdagkväll.

I mål är det maratonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I mål är det maratonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I Pontresina finns många restauranter att välja på och på vårt hotell finns restauranterna Locanda och Stüvetta där köksmästare Nerio Genetti med personal trollar fram överraskningar på lokala råvaror varje dag.
På Hotel Bernina sover du gott.
Du får bästa starten på dagen med den rikliga och varierade buffén som serveras på Hotel Bernina. Skäm bort dig själv med delikata fruktjuicer, ett rikligt urval av bröd, müsli, goda lokala ostar och underbart doftande kaffe. Mums!
Du får bästa starten på dagen med den rikliga och varierade buffén som serveras på Hotel Bernina. Skäm bort dig själv med delikata fruktjuicer, ett rikligt urval av bröd, müsli, goda lokala ostar och underbart doftande kaffe. Mums!
@swissimage Andy Mettler.
Foto Ethreon, Flickr.

Datum 2025

Ankomst torsdagen den 6 mars.
Avresa måndagen den 10 mars. 

För tågresenärer är resan sju dagar med avresa 5 mars och hemkomst 11 mars.

Det här är det vackraste område vi vet för längdskidåkare. Foto: Globalrunners.

Boka resan till Engadin Skimaraton

Sista anmälningsdag är den 2 januari om inte resan blir fullbokad tidigare.

Har du rest med oss tidigare? Mejla info@globalrunners.se och berätta vilken sträcka du vill åka.

*Obs! Kolla först med din hemförsäkring vad ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd kostar. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. 

Resans pris

1195 CHF per person. 
Enkelrumstillägg: 95 CHF totalt.

Lokal turistskatt á 3,10 CHF per person och natt ingår ej, den betalas direkt till hotellet.
CHF=Schweizisk franc det vill säga Schweiz valuta. Anmälningsavgift, slutbetalning och eventuella tillägg betalas i svenska kronor enligt gällande valutakurs vid fakturering.

 

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 CHF. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa som är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

  • Har du inte bestämt vilket lopp du vill köra räcker det om du meddelar oss det före jul året före loppet.
  • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter sig.
  • yyyymmdd-xxxx
  • +46xxxxxxxxxx
  • Ange lopp och resultat från föregående år om du vill bli seedad. Engadin Skimarathon ingår i Worldloppet där även Marcialonga och Vasaloppet ingår. För mer info, se www.worldloppet.com