webbhvd

Engadin Skimarathon 7-11 mars 2024

loading...

42 eller 21 km - skejt eller klassiskt
Vill du delta i ett legendariskt skidlopp när dagarna är ljusare och vädret ofta bjuder på sol och värme? I så fall är Engadin Ski Marathon det perfekta loppet för dig! De flesta kör skejt, men det finns även spår för de cirka 1000 deltagare som föredrar klassisk stil. Välj 42 km eller 21 km och delta i nattloppet torsdag kväll om du vill. På bägge sidor av dalen är du omgiven av 3000 meter höga berg, vilket skapar en magnifik inramning. 

Engadin Skimarathon ingår i Worldloppet. Starten går i Maloja, vidare mot exklusiva St Moritz, upp till Pontresina och målgången för 21 km loppet. De som åker 42 km fortsätter till S-chanf. Med 13 000 deltagare är Engadin Skimarathon ett av de största skidloppen i Europa.

Dagarna före och efter loppet har du fina möjligheter till skidåkning på längden och utför. Du som vill köra slalom eller bara åka upp på en alptopp kan köpa liftkort på hotellet.

Ett riktigt vinterparadis

Det var här i Sankt Moritz i Engadindalen som vintersporten föddes 1864. Hit vallfärdar människor från hela världen för att åka längd, slalom eller snowboard, spela curling eller ishockey, åka skridskor eller isklättra. Landskapet är enastående vackert och lokalbefolkningen är stolta över sin hembygd. De tröttnar aldrig på snö, berg och många soltimmara.

Den mest hållbara skidresan till Alperna

Alla deltagare på Engadin Skimaraton resan får åka tåg genom Europa om de vill. Resan blir en upplevelse i sig och du en del i en positiv och nödvändig omställning till klimatvänligare resande. Globalrunners var 2016 först i Sverige med att erbjuda tåg på alla resor för de som ville istället för flyg. 2021 beslöt vi att inte erbjuda flyg på någon resa. Åt dig som vill bokar vi tåg genom Europa. Vill du hellre ordna transporten till destinationen själv går det fint. 

Fakta om loppet

Marathon : Start i Maloja, mål i S-chanf
Halvmarathon: Start i Maloja, mål i Pontresina
Nattloppet: Start på sjön Sils, mål i Pontresina.
Datum: 12 mars 2023. Normalt andra helgen i mars, vanligen helgen efter Vasaloppet.
Maxhöjd över havet på marathon: 1837 möh.
Antal deltagare: 13 000
Nationaliteter: 80
Distanser: 42,1 km, 21 km, 17 km (nattloppet)
Premiär: 1969
Serie: Worldloppet
Vallaservice: Gratis längs banan.
Antal gäster på resan: Min 8, max 18.

Allt detta ingår

Del i tvåbäddsrum med frukostbuffé på trestjärnigt hotell
Spårkort torsdag-söndag
Startavgift i maraton eller halvmaraton, skate eller klassisk stil
Träningsprogram
Medalj och diplom
Massage i S-chanf
Maratonfest efter målgång
Transferbuss till start och mål på söndagen
Gratis trafikkort med lokala bussar och tåg 
Resegaranti enligt Resegarantilagen

Tillval

 • Tåg till Pontresina tur och retur 
 • Nattloppet
 • Enkelrum

Bansträckning

Klicka på bilden för en förstoring. Bilden syns bäst på en dator.

Karta över loppet

Klimatavtryck

På Engadin Skimaraton är koldioxidutsläppet 87 kg* för den som tar tåget från Göteborg. På plats bor du på ett lokalägt hotell med goda arbetsvillkor och närproducerad mat.

Transporten till resmålet står för lejonparten av resans klimatavtryck. Äter och bor gör du oavsett. Klimatkompenserade boenden, flygresor eller andra varor och tjänster innebär inte lägre utsläpp.

*Källa: Chalmers klimatsmartsemester.se

Program

Dag 0 för tågresenärer: Tåg från din hemort till Köpenhamn. Vidare med tåg från Köpenhamn klockan 12.56 till Pontresina med byte i Hamburg, Zürich och Landquart. På NightJet till Zürich ingår frukost i liggvagn med lakan, kudde och filt. 

Med reservation för tågbolagens tidtabellsförändringar. 

Du får ett interrail kort som du även får åka på från din hemort i Sverige till Köpenhamn och tillbaka till din hemort från Köpenhamn, så länge du åker hemifrån samma dag som du sedan fortsätter från Köpenhamn och åker hem från Köpenhamn samma dag som du ankommer Köpenhamn på hemvägen. 

Vill du hellre ordna resan till Pontresina själv, markerar du det i bokningsformuläret. 

Dag 1: Ankomst till Pontresina mitt på dagen och incheckning på Hotel Bernina***. Vårt trevliga hotell ägs och drivs sedan tre generationer tillbaka av Jacqueline Baumberger & Mathias Schmid. Det ligger på 900 meters gångavstånd till tågstationen. På hotellet ingår frukostbuffé varje morgon. Wifi är gratis och här finns skidrum med vallabord samt en liten spaanläggning med bastu. På varje rum finns hårtork, morgonrock, värdeskåp, TV med satellitkanaler, mm.

Vill du delta i Engadins nattlopp går det på torsdagkvällen. Loppet startar klockan 19. Du måste ha en bra pannlampa med dig med ett pålitligt batteri som räcker under de 17 km som du ska åka. Loppet startar på sjön Sils och går i mål i Pontresina. Därifrån går du hem till hotellet. 

Dag 2: Före loppet har du två hela dagar på dig att njuta av kanonfin skidåkning med över 220 km längdspår. Vi berättar var du hittar det vackraste området vi kan tänka oss för längdskidåkning, som inga andra arrangörer åker till. Dit rekommenderar vi att du åker fredag eller lördag. Vi har tips på flera turer off the beaten track och den som vill testa tävlingsspåret gör det. Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på. Här finns 34 fjällrestauranter om du ger dig upp med liftarna. 

Passa på och strosa runt i byarna eller ta en tur till fashionabla St. Moritz. Det blir härliga dagar och en fin uppladdning inför loppet. Den världsberömda Berninabanan ingår i din fria resor i Engadindalen. I och med att du har gratis resor med bussar och tåg, har du stor frihet att testa olika områden och upptäcka nya byar. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis. Skulle någon vilja testa isklättring finns möjligheter till det i bland annat Pontresina och på Diavolezza glaciären. Sankt Moritz har världens enda Bob Sleigh bana av naturis.

Dag 3: Även idag går det fint att köra litet längd. Ladda inför morgondagens lopp, hämta ut ditt startkit med nummerlapp på mässan och känn hur spänningen tilltar! Du kan valla dina skidor efter vallaföretagens rekommendationer eller lämna in dem för vallning i Pontresina.

Dag 4: Tidig frukost från klockan 05.00 och transport till starten i Maloja. Här finns uppvärmda tält och arrangören rekommenderar att du är på plats en timme före start. Du lämnar in dina överdragskläder på lastbilar som du sedan får när du har gått i mål. Åker du 21 km och går i mål i Pontresina finns gratis bussar till marathonmålet i S-chanf där du kan få massage. I S-chanf pågår Marathonpartyt fram till klockan 18 på kvällen.

Loppet har sju energidepåer (inklusive den i mål) och vallahjälp längs banan. Banan är så vacker att du kommer att glömma att du är trött.  Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. De flesta kör skate men det finns även spår för den som vill åka klassiskt. Starten är densamma för de som väljer skate och klassiskt och resultatlistan likaså. Det finns även en enskild resultatlista för enbart dem som åker klassiskt, men endast i alfabetisk ordning.

Höjdskillnaden för Marathon är 385 meter - upp 128 meter och ner 272 meter. Halvmaran och nattloppet är ännu plattare. Loppet är inte bara ett roligt träningsmål och en härlig skidtävling, det är även ett stort (Schweiz största skidevenemang) och kul evenemang där många klär ut sig.

Dag 5: Njut av sista dagen i Schweiz. Avresa från Pontresina på eftermiddagen med tågbyte i Landquart, Zürich och Hamburg på vägen till Köpenhamn. Om du vill kan du åka tidigare till Zürich. Det finns en bra markerad promenad med gratiskarta på stationen i Zürich. Promenaden tar en dryg timme att gå där du ser stadens viktigaste sevärdheter. På nattåget Zurich - Hamburg sover du i liggvagn med gratis frukost på tåget. Lakan, kudde och filt ingår.

Dag 6 för tågresenärer: Ankomst till Köpenhamn 13.33 och vidare färd till din hemort. 

Med reservation för tågbolagens tidtabellsförändringar.

Vill du stanna kvar på egen hand behöver vi veta det tre månader i förväg. Individuell hemresa kostar 60 CHF (schweizerfranc) per person. Du står då själv för boende dina extra nätter. Vill du bo kvar på samma hotell bokar vi extra nätter åt dig och priset för dem tillkommer i så fall utöver resans pris. 

Från hotellet har du en fin utsikt över bergen. I Pontresinna bor 2000 invånare. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter' som undervisas på i skolan. Över hälften av befolkningen har dock tyska som första språk idag.
Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår vilket gör att du bland annat kan ta en av världens vackraste järnvägar Berninabanan upp till Alp Grühm.
Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår vilket gör att du bland annat kan ta en av världens vackraste järnvägar Berninabanan upp till Alp Grühm.

Nattloppet går torsdagkväll.

I mål är det maratonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I mål är det maratonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I Pontresina finns många restauranter att välja på och på vårt hotell finns restauranterna Locanda och Stüvetta där köksmästare Nerio Genetti med personal trollar fram överraskningar på lokala råvaror varje dag.
På Hotel Bernina sover du gott.
Du får bästa starten på dagen med den rikliga och varierade buffén som serveras på Hotel Bernina. Skäm bort dig själv med delikata fruktjuicer, ett rikligt urval av bröd, müsli, goda lokala ostar och underbart doftande kaffe. Mums!
Du får bästa starten på dagen med den rikliga och varierade buffén som serveras på Hotel Bernina. Skäm bort dig själv med delikata fruktjuicer, ett rikligt urval av bröd, müsli, goda lokala ostar och underbart doftande kaffe. Mums!

Datum 2024

Ankomst torsdagen den 7 mars.
Avresa måndagen den 11 mars. 

För tågresenärer är det avresa 6 mars och hemkomst 12 mars.

Resans pris

1090 CHF per person. Startavgift ingår!

Enkelrumstillägg: 165 CHF totalt.
 

Lokal turistskatt á 3,10 CHF per person och natt ingår ej, den betalas direkt till hotellet. 

Tåg från din hemort i Sverige till Pontresina tur&retur inklusive nattåg Hamburg-Zürich tur och retur: 395 CHF. 

Observera att särskilda regler för tågbokningar. Bokning av tågbiljetter är en tilläggstjänst, utöver bokningen av en resa, som ej är omboknings- eller återbetalningsbar efter den 1 september. Vi reserverar oss för tågbolagens tidtabellsändringar.

Utöver 4 dagars interrailkort ingår för tågresenärer:
 • Platsbiljett från din hemort till Köpenhamn tur och retur så länge resan till och från Köpenhamn görs samma dag som resan Köpenhamn-Hamburg tur och retur.
 • Platsbiljett Köpenhamn - Hamburg tur och retur.
 • Plats i liggvagn Hamburg - Zurich tur och retur.
 • I Schweiz åker du gratis med ditt interrail kort på dit och hemresan utan platsbiljetter, vilket heller inte är obligatoriskt där.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 CHF. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Anmälningsavgift, slutbetalning och eventuella tillägg betalas i svenska kronor enligt gällande valutakurs vid fakturering. 

Det här är det vackraste område vi vet för längdskidåkare. Foto: Globalrunners.

Boka resan till Engadin Skimaraton

Sista anmälningsdag är den 2 januari om inte resan blir fullbokad tidigare.

Har du rest med oss tidigare? Skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med på resan och vilken sträcka du vill åka.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter sig.
 • yyyymmdd-xxxx
 • +46xxxxxxxxxx
 • Ange lopp och resultat från föregående år om du vill bli seedad. Engadin Skimarathon ingår i Worldloppet där även Marcialonga och Vasaloppet ingår. För mer info, se www.worldloppet.com