webbhvd

Engadin Skimarathon 9-13 mars 2023

loading...

42 eller 21 km - skejt eller klassiskt
Vill du delta i ett legendariskt skidlopp när dagarna är ljusare och vädret ofta bjuder på sol och värme och ändå håller en hög snösäkerhet? I så fall är Engadin Ski Marathon det perfekta loppet för dig! De flesta kör skejt, men det finns även spår för de cirka 1000 deltagare som föredrar klassisk stil. Välj 42 km eller 21 km och delta i nattloppet torsdag kväll om du vill. På bägge sidor av dalen är du omgiven av 3000 meter höga berg, vilket skapar en magnifik inramning. 

Engadin Skimarathon ingår i Worldloppet. Starten går i Maloja och vidare mot exklusiva St Moritz upp till Pontresina och målgången för 21 km loppet. De som åker 42 km fortsätter till S-chanf. Med 13 000 deltagare är Engadin Skimarathon ett av de största skidloppen i Europa.

Dagarna före och efter loppet har du fina möjligheter till skidåkning på längden och utför. 

Ett riktigt vinterparadis

Det var här i Sankt Moritz i Engadindalen som vintersporten föddes 1864. Hit vallfärdar människor från hela världen för att åka längd, slalom eller snowboard, spela curling eller ishockey, åka skridskor eller isklättra. Landskapet är enastående vackert och lokalbefolkningen är stolta över sin hembygd. De tröttnar aldrig på snö, berg och många soltimmara.

Den mest hållbara skidresan till Alperna

Alla deltagare på Engadin Skimaraton resan får åka tåg genom Europa. Resan blir en upplevelse i sig och du en del i en positiv och nödvändig omställning till klimatvänligare resande. Globalrunners var först i Sverige med att sedan 2016 erbjuda tåg på alla resor för de som ville istället för flyg. 2021 går vi ett steg längre och erbjuder endast tåg som alternativ.

Fakta om loppet

Marathon : Start i Maloja, mål i S-chanf
Halvmarathon: Start i Maloja, mål i Pontresina
Nattloppet: Start på sjön Sils, mål i Pontresina.
Datum: 12 mars 2023. Normalt andra helgen i mars, vanligen helgen efter Vasaloppet.
Maxhöjd över havet på marathon: 1837 möh.
Antal deltagare: 13 000
Nationaliteter: 80
Distanser: 42,1 km, 21 km, 17 km (nattloppet)
Premiär: 1969
Serie: Worldloppet
Vallaservice: Gratis längs banan.

Allt detta ingår

Del i tvåbäddsrum med frukostbuffé på trestjärnigt hotell
Spårkort torsdag-söndag
Startavgift i maraton eller halvmaraton, skate eller klassisk stil
Medalj och diplom
Massage i S-chanf
Marathonfest efter målgång
Transferbuss till start och mål på söndagen
Gratis trafikkort med lokala bussar och tåg 
Resegaranti enligt Resegarantilagen

Tillval

  • Tåg till Pontresina tur och retur 
  • Enkelrum
  • Nattloppet

Bansträckning

Klicka på bilden för en förstoring. Bilden syns bäst på en dator.

Karta över loppet

Klimatavtryck

På Engadin Skimaraton är koldioxidutsläppet 131 kg för den som tar tåget från Malmö. På plats bor du på ett lokalägt hotell med goda arbetsvillkor och närproducerad mat.

Transporten till resmålet står för lejonparten av resans klimatavtryck. Äter och bor gör du oavsett. Klimatkompenserade boenden, flygresor eller andra varor och tjänster innebär inte lägre utsläpp.

Program

Dag 1 för tågresenärer: Tåg från Köpenhamn klockan 15.26 till Pontresina med byte i Hamburg, Zürich och Landquart. På NightJet från Hamburg till Basel ingår frukost i liggvagn med lakan, kudde och filt. 

Din resa från din hemort till Köpenhamn kan du boka på till exempel www.sj.se Medlemmar i COOP och STF har 10 % rabatt på SJ. Boka resan med tidsmarginal så att du inte missar tåget från Köpenhamns Centralstation. 

SJ:s nya linje till Hamburg, Euronight, som lanserades den 1 september 2022, har så stora problem i starten att vi väljer att inte erbjuda detta vintern 2022/2023.

Vill du ordna resan till Pontresina själv, markerar du det i bokningsformuläret. 

Dag 2: Ankomst till Pontresina mitt på dagen och incheckning på Hotel Bernina***. Vårt trevliga, familjeägda hotell ligger på gångavstånd till tågstationen. På hotellet ingår frukostbuffé varje morgon. Wifi är gratis och här finns skidrum med vallabord samt bastu.

Vill du delta i Engadins nattlopp går det på torsdagkvällen. Loppet startar klockan 19. Du måste ha en bra pannlampa med dig med ett pålitligt batteri som räcker under de 17 km som du ska åka. Loppet startar på sjön Sils och går i mål i Pontresina. Därifrån går du hem till hotellet. 

Dag 3: Före loppet har du två hela dagar på dig att njuta av kanonfin skidåkning med över 220 km längdspår. Vi berättar var du hittar det vackraste området vi kan tänka oss för längdskidåkning, som inga andra arrangörer åker till. Dit rekommenderar vi att du åker fredag eller lördag. Vi har tips på flera turer off the beaten track och den som vill testa tävlingsspåret gör det. Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på. Här finns 34 fjällrestauranter om du ger dig upp med liftarna. 

Passa på och strosa runt i byarna eller ta en tur till fashionabla St. Moritz. Det blir härliga dagar och en fin uppladdning inför loppet. Den världsberömda Berninabanan ingår i din fria resor i Engadindalen. I och med att du har gratis resor med bussar och tåg, har du stor frihet att testa olika områden och upptäcka nya byar. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis. Skulle någon vilja testa isklättring finns möjligheter till det i bland annat Pontresina och på Diavolezza glaciären. Sankt Moritz har världens enda Bob Sleigh bana av naturis.

Dag 4: Även idag går det fint att köra litet längd. Ladda inför morgondagens lopp, hämta ut ditt startkit med nummerlapp på mässan och känn hur spänningen tilltar! Du kan valla dina skidor efter vallaföretagens rekommendationer eller lämna in dem för vallning i Pontresina.

Dag 5: Tidig frukost och transport till starten i Maloja. Här finns uppvärmda tält och arrangören rekommenderar att du är på plats en timme före start. Du lämnar in dina överdragskläder på lastbilar som du sedan får när du har gått i mål. Åker du 21 km och går i mål i Pontresina finns gratis bussar till marathonmålet i S-chanf där du kan få massage. I S-chanf pågår Marathonpartyt fram till klockan 18 på kvällen.

Loppet har sju energidepåer (inklusive den i mål) och vallahjälp längs banan. Banan är så vacker att du kommer att glömma att du är trött.  Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. De flesta kör skate men det finns även spår för den som vill åka klassiskt. Starten är densamma för de som väljer skate och klassiskt och resultatlistan likaså. Det finns även en enskild resultatlista för enbart dem som åker klassiskt, men endast i alfabetisk ordning.

Höjdskillnaden för Marathon är 385 meter - upp 128 meter och ner 272 meter. Halvmaran och nattloppet är ännu plattare. Loppet är inte bara ett roligt träningsmål och en härlig skidtävling, det är även ett stort (Schweiz största skidevenemang) och kul evenemang där många klär ut sig.

Dag 6: Njut av sista dagen i Schweiz. Avresa från Pontresina på eftermiddagen med tågbyte i Landquart, Zürich och Hamburg på vägen till Köpenhamn. Om du vill kan du åka tidigare till Zürich. Det finns en bra markerad promenad med gratiskarta på stationen i Zürich. Promenaden tar en dryg timme att gå där du ser stadens viktigaste sevärdheter. På nattåget Zurich - Hamburg sover du i liggvagn från 20.00 till 07.51 med gratis frukost på tåget. Lakan, kudde och filt ingår.

Dag 7 för tågresenärer: Ankomst till Köpenhamn 13.33 och vidare färd till din hemort. 

Vill du stanna kvar på egen hand behöver vi veta det tre månader i förväg. Individuell hemresa kostar 600 kronor per person. Du står då själv för boende dina extra nätter. Vill du bo kvar på samma hotell bokar vi extra nätter åt dig och priset för dem tillkommer i så fall utöver resans pris. 

Från hotellet har du en fin utsikt över bergen. I Pontresinna bor 2000 invånare. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter' som undervisas på i skolan. Över hälften av befolkningen har dock tyska som första språk idag.
Från hotellet har du en fin utsikt över bergen. I Pontresinna bor 2000 invånare. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter' som undervisas på i skolan. Över hälften av befolkningen har dock tyska som första språk idag.
Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår vilket gör att du bland annat kan ta en av världens vackraste järnvägar Berninabanan upp till Alp Grühm.
Ett trafikkort med gratis tåg- och bussresor i övre Engadindalen ingår vilket gör att du bland annat kan ta en av världens vackraste järnvägar Berninabanan upp till Alp Grühm.

Nattloppet går torsdagkväll.

I mål är det Marathonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I mål är det Marathonparty med mat, dryck, prisutdelning och levande musik.
I mars är vädret ofta soligt och inte så kallt. Snösäkerheten är ändå hög och dagarna längre. Inramningen med de höga bergen är ännu vackrare i verkligheten.
I mars är vädret ofta soligt och inte så kallt. Snösäkerheten är ändå hög och dagarna längre. Inramningen med de höga bergen är ännu vackrare i verkligheten.
På Hotel Bernina sover du gott.
På Hotel Bernina sover du gott.

Datum 2023

Ankomst torsdagen den 9 mars.
Avresa måndagen den 13 mars. 

För tågresenärer är det avresa 8 mars och hemkomst 14 mars.

Resans pris

1065 CHF per person i svenska kronor enligt växelkursen vid slutfakturering (det var 9975 kronor i november 2021).

  • Enkelrumstillägg: 259 CHF (2390 kronor i november 2021)
  • Tåg från Köpenhamn tur&retur med Nightjet mellan Hamburg och Zürich: 375 CHF (det var 3500 svenska kronor i november 2021)
Observera att särskilda regler för tågbokningar. Bokning av tågbiljetter är en tilläggstjänst, utöver bokningen av en resa, som ej är omboknings- eller återbetalningsbar. 


När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Slutbetalning och eventuella tillägg för enkelrum och tågbiljetter betalas i svenska kronor enligt gällande valutakurs vid slutfakturering. 

Det här är det vackraste område vi vet för längdskidåkare. Foto: Globalrunners.

Boka resan till Engadin Skimaraton

Sista anmälningsdag är den 2 januari om inte resan blir fullbokad tidigare.

Har du rest med oss tidigare? Skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med på resan och vilken sträcka du vill åka.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

  • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter sig.
  • yyyymmdd-xxxx
  • +46xxxxxxxxxx
  • Ange lopp och resultat från föregående år om du vill bli seedad. Engadin Skimarathon ingår i Worldloppet där även Marcialonga och Vasaloppet ingår. För mer info, se www.worldloppet.com