webbhvd

Bland män och får

Är du nyfiken på Island? Kanske ska du följa med oss dit i midsommar? Då vill vi tipsa om en film som går nu på olika biografer runt om i Sverige. 

I en avlägsen isländsk jordbruksdal lever två bröder som grannar – och bittra fiender. Bägge är fårbönder och varje år tävlar de mot varandra om att vinna det ärofulla första priset för bästa bagge. I över 40 år har de vägrat att tala med varandra. Men så händer det som inte får hända; ett får misstänks ha drabbats av en fruktad fårsjukdom.

Efter åratal av krig dem emellan, tvingas bröderna nu att börja samarbeta för att rädda sina hem och djur. De är helt överens om vad som måste göras, även om det innebär att bryta mot lagen.

Det är en stilig film, som har legat högst upp på Dagens Nyheters biolista i flera veckor. Man kan känna lukten av ull och mark, islandströjans sticksiga värme mot huden och fårens hårda, knöliga huvuden under handflatorna. Skildringen av bygdegemenskapen är långtifrån den vanliga varmkorv- och lotterivärlden. Alla äter vid dukade bord, lyssnar på poetisk högläsning om förhållandet mellan får och människa med ett slags from lycka i ögonen och avslutar prisfesten med att sjunga ”Ridom ridom”.

Filmen belönades med förstapris i kategorin Un certain regard vid filmfestivalen i Cannes 2015.
Regi: Grímur Hákonarson
I rollerna: Sigurur Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving

Etiketter: island kultur film