webbhvd

Följ med och fira Marcialonga

Foto: Globalrunners.
Foto: Globalrunners.

2023 går 50:e upplagan av det klassiska skidloppet Marcialonga i italienska Dolomiterna. Följ med oss dit och fira det!

Loppet gick för första gången 1971, men eftersom det blev inställt 1975, 1989 och 1990 blir det 50:e gången som evenemanget arrangeras i vinter.

Marcialongabanan
Starten går i Moena och banan stiger stadigt uppför genom Val di Fassa. De tuffaste stigningarna ligger under de första kilometrarna med flera branta passager. Sedan planar terrängen ut lite och stigningen blir relativt flack. Efter 18 km vänder banan i Canazei och du får njuta av stakning lätt nerför dalen som du på andra sidan floden precis har kämpat dig uppför. De lätta avsnitten avbryts av en stigning när du närmar dig Moena. ”Wall of Soraga” är en backe på några hundra meter som är ganska brant och alltid brukar sträcka ut fältet. 

Partiet därefter är slingrande och fortsatt nerför. Sedan följer den snabba och något tekniskt krävande nedfarten till Moenas centrum. Du fortsätter rakt genom byn, en meter från ett av våra hotell. Efter Moena är det fortsatt svagt nedför en mil till Predazzo. Spåret går oftast på huvudgatan genom centrum. Här ligger mållinjen för 45 kilometers loppet.

Efter Predazzo ändrar banan karaktär och du kommer ut på öppna fält med kor och hästar. Solen skiner ofta vilket gör att du känner av en förändring i före och temperatur, som förstärks ju närmare målet du kommer. De som har haft bra skidor i början kan få problem här och tvärtom. 

Du kör genom VM-stadion i Val di Fiemme, på Lago di Tesero. Därefter blir banan blir mer slingrande igen med flera korta backar ner till banans lägsta punkt, bron i Molina. Här vänder banan 180 grader tillbaka mot Cascatabacken, som ALLA klarar, den är defnitivt mycket mildare än sitt rykte.

Cascatabacken
Den avslutande backen är 2,1 kilometer och går i serpentiner upp mot målet i Cavalese. Nedanför backen tar de flesta motionärer hjälp av vallare som kör igenom dina skidor i hinkar med fästvalla (ser ut som melass). Det går på ett kick och blir aldrig kö.

Cascata är själva signaturen för Marcialonga och en härlig avslutning, när du hör högtalarna från målet och publikens jubel. Du har klarat det!

Höjdkurvor och energidepåer på Marcialonga.
Höjdkurvor och energidepåer på Marcialonga.

Fakta

Datum: 26-30 januari.
Pris per person på hotell: från 9595 kronor.
Pris per person i lägenhet: från 635 Euro (6 635 kronor enligt dagens kurs)
Lopp: 70 eller 45 kilometer, klassisk stil.
Reslängd: 5 dagar, 4 nätter. Med tåg till och från Italien 7 dagar.
Speciellt med Globalrunners: Tåg till Italien med bästa förbindelser*, träningsprogram ingår liksom vallalektion i teori och praktik, fina spa på alla våra hotell, firarmiddag på en unik restaurang. *Vill du inte åka tåg, kan du välja att boka din egen transport till Italien med hjälp av våra tips.
Extra bonus: Fantastisk skidåkning på längden och/eller utför i jättefina områden dagarna före loppet.