webbhvd

Ny avslutning på Marcialonga

Marcialongas nya avslutning går längs den ljusblå linjen. Den streckade linjen är tidigare års målgångssträcka.
Marcialongas nya avslutning går längs den ljusblå linjen. Den streckade linjen är tidigare års målgångssträcka.

Till Marcialongas 50-årsjubileum 2023 blir klättringen de sista kilometrarna på den 70 kilometer 'långa marchen' kortare och brantare. Den avslutande sträckan har tidigare varit 2260 meter med en höjdskillnad på 146 meter och en lutning på på 6,5 procent i snitt. Cascatabacken i Cavelse i vinter blir 1678 meter, med två ytterligare meter i höjdskillnad och 8,8 procents genomsnittlig lutning.

I en skarp kurva där floden Rio Gambis rinner ner, byter åkarna riktning och fortsätter rakt fram för att övervinna Häxans Mur. Mur de la Stria, som den heter på italienska, är 583 meter med 58 meters höjdskillnad och en genomsnittlig lutning på 9,9 procent. Bitvis blir det rejält brant med en lutning på 20 procent.

Därefter kommer alla åkare fram till Viale Mendini, där mållinjen tidigare låg en gång. Härifrån är det 140 meter kvar och du är i mål! Målgången sker med andra ord i motsatt riktning jämfört med de senaste åren i riktning mot centrum i Cavalese.

Loppet lär snart vara fulltecknat. Visst hänger du med och utmanar dig själv även uppför Häxans Mur? Säkra din plats idag om du inte redan har gjort det!

Fredrik i Cavalese 2022, en av våra trevliga gäster på Marcialongaresan har nått sitt mål.
Fredrik i Cavalese 2022, en av våra trevliga gäster på Marcialongaresan har nått sitt mål.

Hur brant blir det då? Du kan jämföra några svenska backar på nedanstående länk. Har du cyklat upp på Taberg är det i snitt 9,1 % lutning och den nya avslutningen på Marcialonga har en lutning, i snitt, på 9,9 % så ganska jämförbart. Som mest har den nya dragningen en lutning på 20% och Aborrbackens på Lidingö har i början en lutning på 22 % (12 grader).

Precis som tidigare kommer alla att klara denna sista backe. Vi har haft resor hit i snart tio år och det har inte hänt att någon inte har klarat sista backen. Har du skidat 68 km klarar du även de sista 2 km uppför till målet med bra fästvalla som du får blixtsnabbt nedanför gratis om du vill.

Lutning på några backar i Sverige

Ny logga för nya avslutningen på Marcialonga, uppför Häxans Mur:.
Ny logga för nya avslutningen på Marcialonga, uppför Häxans Mur:.