webbhvd

Turskidåkning en vårvintervecka i Abisko

Snö och blåst eller sol och blå himmel med några minusgrader, vädret skiftar snabbt.
Snö och blåst eller sol och blå himmel med några minusgrader, vädret skiftar snabbt.

Sveriges vackraste natur

I mer än 100 år har folk från hela världen skidat och vandrat i vår magiska vildmark.
Vi färdas genom Sveriges vackraste fjällandskap med Kebnekaise som ett delmål, ett äventyr för såväl nybörjare som rutinerade fjällrävar. 

På den här resan lär du känna den första sträckan av leden. Vi startar i Abisko, som enkelt nås med tåg. Dagsetapperna är hanterliga för alla, med sträckor på 11-25 kilometer mellan stugorna som välkomnar gäster även vintertid.

Att gå på tur innebär vidsträckta vyer som sprider balsam i skärmtrötta ögon och ingen mobiltäckning. Huvudet får vila från uppdateringar i sociala medier. Bara vita vidder, ibland med renar som passerar och fjällripor som spritter upp ur snön. Sju dagars aktiv vila i den vackra av fjällnaturen, dessutom utan mygg.

Du får trygghet och sällskap när du skidar tillsammans i en grupp. Vill du gasa på, följer du ledens kryssmarkeringar till dagens överenskomna lunchrastställe eller fjällstuga och inväntar gruppen där. Andra vill dela sina upplevelser och håller ihop.

Livet blir enkelt. Skidåkning, matlagning, umgås med likasinnade och sova, varje dag i en vecka. Ingen mobil, inget Netflix. Bara vara. Aktiv meditation helt enkelt och ett underbart minne för livet.
 

Stilla dag över fjället, inga människor, inga snöskotrar, en rofylld dag framför oss.

Resfakta

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter
Datum 2024: 23-30 mars
Start och mål: Abisko och Nikkaluokta
Antal deltagare: Min 8, max 12.
Pris: 9 995 kronor.

I priset ingår

  • 7 nätters logi i fjällstugor/fjällstationer
  • Middag i Abisko och Kebnekaise
  • Frukost i Abisko och Kebnekaise
  • Detaljerat PM sex veckor före turstart inklusive tränings- och matförslag.
  • Sex dagars guidad skidtur Abisko-Kebnekajse
  • Skotersläde Kebnekajse - Nikkaloukta
  • Globalrunners turledare.

Låna skidutrustning GRATIS!

Har du inga turskidor? Låna turskidor av bästa märket Åsnes g r a t i s av oss! I detta fömånliga paket ingår skidor med bindning, turstavar, stighudar och skidfodral. Vi har åtta par för åkare i olika storlekar. Först till kvarn gäller. Du slipper därmed bekymra dig om skidor om du inte redan har egna. Hade du hyrt vid starten hade det kostat dig 3000 kronor med transport tillbaka till starten. Utrustningen hämtas och återlämnas i intakt skick hos Globalrunners. Eventuella skador eller förlust ersätts av resenären.

Lämplig skidutrustning

Du behöver rätt utrustning för att din skidvecka ska bli så bra som möjligt. Skidor med anpassat spann, stavar med rejäl truga, ingångna skor, vindsäck och spade samt en ryggsäck för runt 12 kilos packning. Mat ska med, även om du kan köpa en del i stugorna. Glöm inte livets goda - choklad, nötter och något gott efter kaffet/teet.
 

Globalrunners förslag på utrustningslista

Naturens under

Kanske sent på säsongen, men visst kan norrskenet spela upp sin show för oss.

Vår tur tar oss norr om Polcirkeln och Abisko är en av världens bästa platser för att skåda Norrsken. Egentligen tar den officiella säsongen slut precis när vi startar, men...varje år har vi haft turen att se norrskenet.

Har du frågor om resan eller något annat, ring 070-545 50 28 eller mejla anders@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Fler skidresor

En av de 13 byar som Marcialonga går igenom.

Kanske väckte denna sida sug efter mer skidåkning, även utan packning. Varje vinter har vi resor till långlopp i Schweiz, Italien och Tjeckien. Många svenskar börjar sitt utlandsäventyr med klassiska Marcialonga i Dolomiterna, där vi är officiell arrangör. 

Vi är gäster i Sápmi

Välkommen till Sápmi – samernas land.
I Kirunaregionen möts flera kulturer. Det samiska språk som dominerar här är nordsamiska. Många samer arbetar hårt för att låta kulturen synas och ta plats i samhället. Vi passerar bland annat samebyarna Gabna, Laevas och Girjas områden på vår tur.

Varma, goa stugor väntar dig med bastu, energi och vila

STF:s underbara stugor mellan Abisko och Nikkaluokta väntar på dig.
STF:s underbara stugor mellan Abisko och Nikkaluokta väntar på dig.

Program

Varje dag startar vi cirka 08:30 förutsatt att väderleken tillåter. Reseledaren/turledaren går alltid sist. Normal hastighet är mellan 3-4 kilometer i timmen beroende på terräng och klättring. Vi rastar för lunch ungefär vid halva etappen, antingen i raststuga om sådan finns, eller i skydd av vinden bakom någon driva eller stuga. 

Dag 1: Samling och middag i Abisko
Gruppen anländer till fjällstationen och vi samlar oss för information om veckan och lär känna varandra över två-rättersmiddagen.
 
Etapp 1 (söndag) Abisko - Abiskojaure - 14 kilometer
En tämligen lätt och platt sträcka som start på veckan med 4 timmars skidåkning över 14 kilometer. Leden är lätt kuperad i björkskogen innan vi tar oss ut på sjön. Men oj, så lång sjön är när benen är ovana och trötta och ryggsäcken tynger. Bastu väntar i Abiskojaurestugorna.

Etapp 2 (måndag): Abiskojaure - Alesjaure, 21 kilometer
Idag väntar en något tuffare och längre åkning med 6 timmars skidåkning, där mestadelen går på de frusna sjöarna. Till en början platt cirka 2,5 kilometer, där vi brant klättrar uppför berget Kieras, och därefter igen lätt och platt åkning över sjöarna Miesa-, Radu- och Alesjauri.

Höjdmeter: 360 meter upp och 70 meter ned.

Etapp 3 (tisdag): Alesjaure - Tjäktja, 13 kilometer

En kort dagssträcka, cirka 4 timmars skidåkning kompenseras med rejäl klättring i högfjällsområdet. Vi skidar 13 kilometer i högfjällnatur. Leden startar med en brantare stigning som fortsätter ca 6 kilometer. Vid klart väder får vi en härlig vy ner mot Alesjaure. Lätt vilsam nerförskörning ett par kilometer innan de avslutande 3 kilometrarna tar oss upp till Tjäktastugan.

Höjdmeter: 320 meter meter uppför och 90 meter utför.

Etapp 4 (onsdag): Tjäktja - Sälka, 13 kilometer
4 timmars skidåkning och 13 kilometer i högfjällsområdet. Vi fortsätter vår klättring knappt 4 kilometer upp till ledens högsta punkt, Tjäktjapasset, där vi pausar i raststugan och om klart väder njuter av den milsvida utskikten över U-formade Tjäktjavaggedalen. Knapp kilometer brant nerförsåkning väntar innan vi får dagens avslutande vilsamma 8 kilometer till bastu och stuga i Sälka.

Höjdmeter: 120 meter upp resp 270 meter nerför.

Etapp 5 (torsdag): Sälka - Singi, 11 kilometer
Kanske den vackraste dagen och du har veckans kortaste pass att njuta av. 
Denna etapp tar cirka 3 timmar med 11 kilometers lätt skidåkning i Tjäktjavagges dalgång med magiska vyer mot Kebnekaise och glaciarerna runt om.

Höjdmeter: 30 meter upp respektive 180 meter ner.

Etapp 6 (fredag): Singi - Kebnekaise , 13 km
Idag  ska vi upp och sedan ner i bergen under cirka 4 timmar med 13 kilometer som startar uppför Singiberget och följs av den härliga, bitvis tekniska nerförsåkningen genom Ladtjovagges dalgång till välförtjänt bastu och två-rättersmiddag.

Höjdmeter:180 meter uppför resp 230 meter utför.

Etapp 7 (lördag): Kebnekaise - Nikkaluokta
Dags att åka hemåt. Den som vill kan skida en sista dag på leden som går lätt utför genom frusna myrar och björkskog. Den som vill får åka skotersläde från Kebnekajse till Nikkaloukta. Härifrån kan du ta bussen till Kirunas tågstation. 

Planering för väder och vind
Väder är alltid ett aktuellt samtalsämne i fjällvärlden. Blåser det idag, får vi snöväder och dålig sikt? Allt kan komma plötsligt och risk finns att vi stannar inne i stugan en dag. Till frukosten får du en uppdatering om dagens väder och turledaren beslutar om dagens etapp tas som planerat eller behöver ändras. Om vi fastnar i en stuga, kan etapperna 4, 5 eller 6 slås ihop till en längre sträcka, beroende på väder och vind. Dessa är relativt korta och lättåkta.

Distans- och höjdkurvor

Etapp 2: Abiskojaure - Alesjaure, 21 km
Etapp 3: Alesjaure - Tjäktja, 13 km
Etapp 4: Tjäktja - Sälka, 13 km
Etapp 5 och 6: Sälka - Singi - Kebnekaise, 25 km
Etapp 7: Kebnekaise - Nikkaluokta, 19 km
Etapp 7: Kebnekaise - Nikkaluokta, 19 km

Varma stugor med bastu, mat och vila

I stugan gäller självhushåll där alla hjälper till med vattenhämtning och ved som ska huggas. Mot kvällningen delar vi dagens upplevelser med varandra över ofta supergoda middagar.

På den här turen lyxar vi till det med stugboende. Varma sköna stugor med självhushåll är det som gäller med förbokade platser.

Globalrunners har förbokat ditt boende. Stugvärdarna vet att vi kommer och kan planera rumsfördelningen. Fjällvärlden kan innebära tufft väder och planer kan behöva ändras under turen. Blir vi hindrade av vädret kan vi, i dialog med stugvärden, ändra vår bokning till en annan fjällstuga så länge datumen för vår tur stämmer överens.

Stugvärdarna kommer att sprida ut gäster så gott det går och så långt det är möjligt är det gäster från samma sällskap som får dela rum.
Täcke och kudde finns på plats i fjällstugan. Vi rekommenderar att ha med sig reselakan och örngott istället för sovsäck.

Ryggsäcken packad, skidorna står redo vid Sälkastugorna, snart på väg mot Singi.

I stugorna gäller att alla gäster hjälper till med de allmäna uppgifter som är kutym.  Du förväntas varje dag att:
- hämta en dunk vatten
- såga/klyva/hämta in en famn ved
- diska efter dig
- slänga slask
Skön bastu finns vid de flesta stugor, och förstås hämtar du som badar en dunk vatten även hit.

Varje dag startar med fjällväderrapport från stugvärden, och därefter går vi igenom dagens etapp och vad som gäller för raster och ev avvikelser från normen om att gruppen håller ihop under dagens tur.

Besöken i "njutstugan" (dasset) som ofta ligger 50-100 meter från stugan blir oftast kortvarig då de inte är uppvärmda.

Att turskida i grupp

De flesta deltagare är nya i vinterfjällen, varför vi fäster stor vikt vid fjällsäkerhet. Vi följer Kungsledens vinterled, som är markerad med ledkryss, och är dragen utanför lavinriskbranter.

Normalt går gruppen samlad de första dagarna med 2-5 meters lucka, där turledaren går sist och har en utsedd "förste-spårare" som leder gruppen i rätt tempo. Turledaren kan därefter bedöma om det är riskfritt att släppa fram snabbåkande deltagare till en i förväg bestämd uppsamlingsplats för lunchrast. Om vädret tillåter är normalt etappen dag 5 utmärkt att "prova-att-skida-själv".

Ledaren bestämmer och anpassar tempot och när gruppen ska göra pauser, så att alla håller värmen och humöret på topp. 

Bra att tänka på

Ingen trängsel vintertid.

Vad är turskidåkning?
Turskidåkning är som vandring, fast på snö. Med turskidor på fötterna kan du utforska helt obanad fjällterräng. Det skiljer sig från längdskidor, som kräver preparerade spår och ofta sker nära anläggningar. Medan längdskidåkning är en träningsform, används turskidor snarare på upptäcktsfärder.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med långa härliga dagar, ca 6-8 timmars skidåkande per dag. Sträckan omfattar flacka partier och vissa delar är rejält uppför. Du behöver träna skidåkning med 12 kg ryggsäck under flera timmar och vänja dina fötter vid pjäxorna för att undvika skav. Troligen tränar du även på Friskis, joggar eller håller igång med lagsporter - du ska ha en god allmänkondition och hyfsad balans för denna tur.

Vem kan följa med?
Du som deltar ska ha god fysisk och psykisk kondition och klara av att bära en 12 kg ryggsäck under 8 timmar i rörelse. Träna gärna skidåkning med fylld ryggsäck hemma innan du åker upp till Abisko. Har du inte gått på tur tidigare, är detta ett utmärkt sätt att lära dig turskidåkning i fjällen. 

Blir det tekniskt svår skidåkning?
Med rätt spann och bra fäste på dina skidor tar du dig uppför de tre backarna som leder omfattar. Ner från Tjäktjapasset zick-zackar de flesta i stora bågar, plogar eller går ner. Vårvintern kan ge skarsnö, som greppar tag i dina skidor och vader när solen värmer i de brantare nerförspartierna och frysa till på natten.

Hur hittar jag fram till nästa stuga?
Leden är markerad med röda kryss. Vi tar även ut kompasskurs om sikten skulle minska. I alltför dåligt väder stannar vi kvar i stugan tills sikten förbättrats.

Kan jag åka ensam på en gruppresa?
Absolut, du lär känna nya människor som delar dina intressen. 

Vad behöver jag ha med mig?
Vårt förslag på utrustningslista, ser du nedan. I ditt PM som du får efter att du bokat resan, ger vi förslag på mat och andra förberedelser.

Måste jag köpa dyr skidutrustning?
Nej, du kan låna turskidor med stighudar och stavar gratis av oss eller hyra. Bokar du resan är bokningen bindande oavsett om vi har hyrskidor kvar i din storlek att låna ut eller inte.

Vad blir det för väder?
Medeltemperaturen i skiftet mars-april ligger runt nollan på dagarna, med -10-15 grader på natten som lägst och +5 grader på dagen och förstås ännu goare om solen skiner. Vinden är oftast sydvästlig, men i fjällen kan vädret snabbt ändras.

Du bär all din packning själv.
Packningen väger ofta 12-15 kilo. Vi lär dig packa rätt, lätt och smart. 

Hur bokar jag min resa till och från Abisko/Nikkaluokta?
De flesta väljer sov- eller liggvagnståget upp till Abisko. När du har betalat anmälningsavgiften får du tips på hur du kan boka tåg till rabatterat pris. Vi rekommenderar alltid ombokningsbara biljetter.

Globalrunners förslag till packlista

Skidprylar:
- Turskidor (ev vallor/kloss)
- Stighud, ev.
- Pjäxor/skidskor
- Stavar med stor truga
- Damasker/gaiters, ev.
- Skid- solglasögon
- Snöspade och vindsäck
- Vattenflaska, minst 1 liter

Hygien
- Schampo/tvål/deodorant
- Liten handduk/tvättlapp
- Toapapper
- Solskyddskräm

Mat och förtäring
- 5 frukostar
- 6  luncher
- 5 middagar

Kläder
- Skalplagg (jacka, byxor)
- Underställ, 2 par
- Mössa, 2 par
- Buff
- Skidhandskar
- Vantar, tjocka
- Skidstrumpor, 2 par
- Mellanlager, ulltröja
- Tjock lätt jacka (täckjacka)
- Stugkläder
- Tofflor/inneskor

Välj kläder av ull.



- Snabb energi: choklad, nötter, bars
- Nypon-/blåbärssoppa (puver)
- Ev. drycker

Övrigt
- Pannlampa / ficklampa
- Kniv
- Termos, kåsa, spork
- Skavsårsplåster (Leukoplast / Compeed)
- Plastpåsar (för skräp)
- Reseapotek, inkl elastisk linda
- Örngott (är skönt)
- Reselakan (alt sovsäck)
- Kompass och fjällkarta, ex Calazo Keb-Abisko
- Kamera/mobil, powerbank
- Lagningskit: silvertejp, remmar, nål, sytråd.





Utförliga mattips kommer i separat PM cirka 
4 veckor före turstart. Läs gärna: 
Torka mat / Fjällmat av Erik Törnblad

Datum 2024

23-30 mars.

Pris per person

9 995 kronor.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Betalning

När du har fyllt i och skickat in ifyllt bokningsformulär, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. 

Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

*Obs! Kolla först med din hemförsäkring vad ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd kostar. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. Hos exempelvis Folksam kostar Resplus inklusive avbeställningsskydd som tillägg till hemförsäkringen 415 kronor för ett helt år för hela familjen och då ingår dessutom ersättningsresa.

Denna resa har alltid blivit fullbokad tidigt. 

Bokningsformulär

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska. 

  • Är ni flera personer i samma sällskap som anmäler er till resan räcker det med att ni fyller i ett bokningsformulär.
  • yyyymmdd-xxxx
  • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.
  • Vi har åtta skidpaket i olika storlekar att låna ut per resa. Först till kvarn gäller. Finns det inga kvar i din storlek rekommenderar vi att du hyr via sporthyra.se, hygglo.se eller någon annanstans.

  • När du har bokat resan får du ett PM med tips på hur du enkelt bokar din tågresa till Abisko och hem från Kiruna till rabatterat pris.
  • Är du inte medlem, ansök om medlemskap på svenskaturistforeningen.se och mejla ditt medlemsnummer till oss senast en vecka före resan startar. Du får rabatt på VY tågen som medlem i STF.

No pain - no gain
Pain får man av skidor utan fäste eller med för mycket fäste. Skavsår kommer med pjäxor som fötterna inte vant sig vid och ryggen klagar om stavlängden är fel. Vad bör du tänka på vad gäller din skidutrustning?

Skidorna ska ha rätt spann. De ska ha en fästzon som går ner i snön när du har tyngden på skidan och som ligger ovanför snön när du glider fram. I rejäla uppförslut kan du förstärka fästzonen med stighudar som griper tag i underlaget och tar dig upp med raka skidor, att saxa långa uppförssträckor tar på orken. Fästzonen kan vara vallningsfri, ofta har den i så fall fiskfjäll eller skins. Är den inte vallningsfri ska valla användas anpassad till dagens temperatur.

Vi har åtta par turskidor i olika storlekar med bindningar, stighudar, teleskopstavar och skidfodral från Åsnes att låna ut - gratis! Först till kvarn gäller. 

Dina pjäxor ska vara ingångna. Kanske har du dem som vardagsskor några veckor före skidturen? Skavsårstejp ska du sätta på så fort du känner minsta tillstymmelse till skavsår. Med fördel har du teleskopstavar som du förlänger i kraftiga uppförsbackar som vid stigningen efter Alesjaure eller upp mot Tjäktjapasset. 

Har du inte turåkningsutrustning, rekommenderar vi att du hyr det om du inte kan låna av Globalrunners. När du har bokat resan tipsar vi om bra ställen att hyra på och vad du bör tänka på när/om du hyr skidor, pjäxor och stavar. 
 

Reseberättelse från Abiskoresan