LOGO GLOBALRUNNERS

Turskidåkning en vårvintervecka på Kungsleden

Snö och blåst eller sol och blå himmel med några minusgrader, på Kungsleden skiftar vädret snabbt.
Snö och blåst eller sol och blå himmel med några minusgrader, på Kungsleden skiftar vädret snabbt.

Sveriges vackraste natur

I mer än 100 år har folk från hela världen skidat och vandrat i vår magiska vildmark.
Kungsleden går genom Sveriges vackraste fjällandskap med Kebnekaise som ett delmål och är ett över 400 kilometer långt äventyr för såväl nybörjare som rutinerade fjällrävar. 

På den här resan lär du känna den första sträckan av leden. Vi startar i Abisko, som enkelt nås med tåg. Dagsetapperna är hanterliga för alla, med sträckor på 12-25 kilometer mellan stugorna som välkomnar gäster även vintertid.

Att skida Kungsleden innebär fullständig tystnad, vidsträckta vyer som sprider balsam i skärmtrötta ögon och ingen mobiltäckning. Huvudet får vila från uppdateringar i sociala medier. Bara vita vidder, ibland med renar som passerar och fjällripor som spritter upp ur snön. Sju dagars aktiv vila i den vackra av fjällnaturen, dessutom utan mygg.

Du får trygghet och sällskap när du skidar tillsammans i en grupp. Vill du gasa på, följer du ledens kryssmarkeringar till dagens överenskomna lunchrastställe eller fjällstuga och inväntar gruppen där. Andra vill dela sina upplevelser och håller ihop. Du väljer själv.

Livet blir enkelt. Skidåkning, matlagning, umgås med likasinnade och sova, varje dag i en vecka. Ingen mobil, inget Netflix. Bara vara. Aktiv meditation helt enkelt och ett underbart minne för livet.
 

Stilla dag över fjället, inga människor, inga snöskotrar, en rofylld dag framför oss.

Resfakta

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter
Datum 2022:  26 mars - 2 april
Start och mål: Abisko och Nikkaluokta
Antal deltagare: Min 8, max 14.
Pris: 9 950 kronor.

I priset ingår

 • 7 nätters logi i fjällstugor/fjällstation
 • Middag i Abisko och Kebnekaise
 • Frukost i Aisko och Kebnekaise
 • Busstransport Nikkaluokta - Kiruna
 • Fjällkarta på papper
 • Detaljerat PM sex veckor före turstart med bland annat tränings- och matförslag.
 • Sju dagars guidad skidtur Abisko-Kebnekajse
 • Ett års medlemsskap i Svenska Turisföreningen
 • Globalrunners turledare.

Nyhet: Låna skidutrustning GRATIS!

Har du inga turskidor? Inga problem. Låna låna sprillans nya turskidor av bästa märket Åsnes g r a t i s av oss! I detta fömånliga paket ingår skidor med bindning, stavar (anpassningsbara i längd - teleskop), stighudar och skidfodral. Vi har åtta par skidor för åkare i olika storlekar och först till kvarn gäller. Du slipper därmed bekymra dig om vilka skidor du bör införskaffa eller hyra om du inte redan har egna. Hade du hyrt vid starten hade det kostat dig knappt 3000 kronor inklusive transport tillbaka till starten av skidorna.

Lämplig skidutrustning

Skidor, pjäxor, strumpor, packning, mat - oj så mycket eller så lite ?

Du behöver rätt utrustning för att din skidvecka ska bli så bra som möjligt. Skidor med anpassat spann, stavar med rejäl truga, ingångna skor och en ryggsäck som känns bra med 10-12 kilos packning. Du behöver ta med dig mat även om du kan köpa en del i stugorna. Glöm inte livets goda - choklad, nötter och något gott efter kaffet/teet.

Kolla in tipsen om skidutrustning

Naturens under

Kanske sent på säsongen, men visst kan norrskenet spela upp sin show för oss.

Vår tur tar oss norr om Polcirkeln och Abisko är en av världens bästa platser för att skåda Norrsken. Egentligen tar den officiella säsongen slut precis när vi startar, men... vi satsar för klara himlar och förbereder oss för skådespelet.

Har du frågor om resan eller något annat, ring 070-545 50 28 eller mejla anders@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Fler skidresor

En av de 13 byar som Marcialonga går igenom.

Kanske väckte denna sida sug efter mer skidåkning, även utan packning. Varje vinter har vi resor till långlopp i Schweiz, Italien och Tjeckien. Många svenskar börjar sitt utlandsäventyr med klassiska Marcialonga i Dolomiterna, där vi är officiell arrangör. 

Vi är gäster i Sápmi

Välkommen till Sápmi – samernas land.
I Kirunaregionen möts flera kulturer. Det samiska språk som dominerar här är nordsamiska. Många samer arbetar hårt för att låta kulturen synas och ta plats i samhället. Vi passerar bland annat samebyarna Gabna, Laevas och Girjas områden på vår tur.

Varma, goa stugor väntar dig med bastu, energi och vila

STF:s underbara stugor mellan Abisko och Nikkaluokta väntar på dig.
STF:s underbara stugor mellan Abisko och Nikkaluokta väntar på dig.

Program

Varje dag startar vi klockan 09:00 förutsatt att väderleken tillåter. Känner du dig stark och trygg kan du starta tidigare. Reseledaren/turledaren går alltid sist. Normal hastighet är mellan 3-4 kilometer i timmen beroende på terräng och klättring. Vi rastar för lunch ungefär vid halva etappen, antingen i raststuga om sådan finns, eller i skydd av vinden bakom någon driva eller stuga.

Dag 1: Samling och middag i Abisko
Gruppen anländer till fjällstationen och vi samlar oss för information om veckan och lär känna varandra över två-rättersmiddagen.
 
Etapp 1 (söndag) Abisko - Abiskojaure - 14 kilometer
En tämligen lätt och platt sträcka som start på veckan med 4 timmars skidåkning över 14 kilometer. Leden är lätt kuperad i björkskogen innan vi tar oss ut på sjön. Men oj, så lång sjön är när benen är ovana och trötta och ryggsäcken tynger. Bastu väntar i Abiskojaurestugorna.

Etapp 2 (måndag): Abiskojaure - Alesjaure, 21 kilometer
Idag väntar en något tuffare och längre åkning med 5-6 timmars skidåkning, där mestadelen går på de frusna sjöarna. Till en början platt cirka 2,5 kilometer, där vi brant klättrar uppför berget Kieras, och därefter igen lätt och platt åkning över sjöarna Miesa-, Radu- och Alesjauri.

Höjdmeter: 360 meter upp och 70 meter ned.

Etapp 3 (tisdag): Alesjaure - Tjäktja, 13 kilometer

En kort dagssträcka, cirka 4 timmars skidåkning kompenseras med rejäl klättring i högfjällsområdet. Vi skidar 13 kilometer i högfjällnatur. Leden startar med en brantare stigning som fortsätter ca 6 kilometer. Vid klart väder får vi en härlig vy ner mot Alesjaure. Lätt vilsam nerförskörning ett par kilometer innan de avslutande 3 kilometrarna tar oss upp till Tjäktastugan.

Höjdmeter: 320 meter meter uppför och 90 meter utför.

Etapp 4 (onsdag): Tjäktja - Sälka, 13 kilometer
4 timmars skidåkning och 13 kilometers i högfjällsområdet. Vi fortsätter vår klättring knappt 4 kilometer upp till Kungsledens högsta punkt, Tjäktjapasset, där vi pausar i raststugan och om klart väder njuter av den milsvida utskikten över U-formade Tjäktjavaggedalen. Knappa 1.000 meter brant nerförsåkning väntar innan vi får dagens avslutande vilsamma 8 kilometer till bastu och stuga i Sälka.

Höjdmeter: 120 meter upp resp 270 meter nerför.

Etapp 5 (torsdag): Sälka - Singi, 11 kilometer
Kanske den vackraste dagen och du har veckans kortaste pass att njuta av. 
Denna etapp tar cirka 3 timmar med 11 kilometers lätt skidåkning i Tjäktjavagges dalgång med magiska vyer mot Kebnekaise och glaciarerna runt om.

Höjdmeter: 30 meter upp respektive 180 meter ner.

Etapp 6 (fredag): Singi - Kebnekaise , 11 km
Idag  ska vi upp och sedan ner i bergen under cirka 4 timmar med 14 kilometer som startar uppför Singiberget och följs av den härliga, bitvis tekniska nerförsåkningen genom Ladtjovagges dalgång till välförtjänt bastu och två-rättersmiddag.

Höjdmeter:180 meter uppför resp 230 meter utför.

Etapp 7 (lördag): Kebnekaise - Nikkaluokta, 19 kilometer
Dags att åka hemåt. Leden går lätt utför genom frusna myrar och björkskog. Vi anländer till Nikkaluokta efter ca 4 timmar, checkar in för en gemensam lunch (ingår ej), innan bussen tar oss tillbaka till civilisationen, och kanske efterlängtad Wifi.

Planering för väder och vind
Väder är alltid ett aktuellt samtalsämne i fjällvärlden. Blåser det idag, får vi snöväder och dålig sikt? Allt kan komma plötsligt och risk finns att vi stannar inne i stugan en dag. Till frukosten får du en uppdatering om dagens väder och reseledaren beslutar om dagens etapp tas som planerat eller behöver ändras. Om vi fastnar i en stuga, kan etapperna 4, 5 eller 6 slås ihop till en längre sträcka, beroende på väder och vind. Dessa är relativt korta och lättåkta.

Distans- och höjdkurvor

Etapp 2: Abiskojaure - Alesjaure, 21 km
Etapp 3: Alesjaure - Tjäktja, 13 km
Etapp 4: Tjäktja - Sälka, 13 km
Etapp 5 och 6: Sälka - Singi - Kebnekaise, 25 km
Etapp 7: Kebnekaise - Nikkaluokta, 19 km
Etapp 7: Kebnekaise - Nikkaluokta, 19 km

Varma stugor med bastu, mat och vila

I stugan gäller självhushåll, med Coronaanpassad tillgänglighet.

På den här turen lyxar vi till det med stugboende. Varma sköna stugor med självhushåll är det som gäller med förbokade platser.

Regler vintern 2021
Globalrunners har förbokat ditt boende. Stugvärdarna vet att vi kommer och kan planera rumsfördelningen. Fjällvärlden kan innebära tufft väder och planer kan behöva ändras under turen. Blir vi hindrade av vädret kan vi, i dialog med stugvärden, ändra vår bokning till en annan fjällstuga så länge datumen för vår tur stämmer överens.

Stugvärdarna kommer att sprida ut gäster så gott det går och så långt det är möjligt är det bara gäster från samma sällskap som får dela rum.
Täcke och kudde finns på plats i fjällstugan. Det är obligatoriskt att ha med sig eget underlakan och örngott i tillägg till sovsäck, reselakan eller påslakan till befintliga täcken. Du måste kunna täcka alla sängtextilier under pandemin.

 • STF planerar att öppna bastur i anslutning till fjällstugorna under vintersäsongen 2021. Beslut utgår från de rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger och kan komma att ändras. Bastubad kommer att vara reglerade.
 • Varje kök kommer ha ett maxantal på hur många personer som får vistas där samtidigt. Köken kommer bara att användas till matlagning.
 • Det kommer att finnas förbättrade handtvättmöjligheter vid dass, i kök och vid ingången till stugan.
 • Alla rekommenderas att använda eget kärl för hantering av dricksvatten och vatten för personlig hygien.
Även draghundar blir trötta efter en dag på fjället, .

Skidveckan startar på lördag i Abisko. Du kanske vill testa din skidutrustning innan kvällens två-rätters middag väntar i den vackra restaurangen. Vi ger oss av gemensamt på söndag förmiddag genom Kungsledsportalen och in i Abiskos nationalpark. Vi turar mellan stugorna i 7 dagar och avslutar i Nikkaluokta. Kanske hinner vi med en gemensam lunch (ingår ej i resans pris) eller lite shopping i den välfyllda butiken hos familjen Sarri innan bussen tar oss tillbaka till Kiruna.

Bra att tänka på

Ingen trängsel i vintertid på Kungsleden

Vad är turskidåkning?
Turskidåkning är som vandring, fast på snö. Med turskidor på fötterna kan du utforska helt obanad fjällterräng. Det skiljer sig från längdskidor, som kräver preparerade spår och ofta sker nära anläggningar. Medan längdskidåkning är en träningsform, används turskidor snarare på upptäcktsfärder.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med långa härliga dagar, ca 5-8 timmars skidåkande per dag. Sträckan omfattar flacka partier och vissa delar är rejält uppför. Du behöver träna skidåkning, gärna med fylld ryggsäck, och inte minst åka in dina fötter i skidskorna för att undvika/minska skav. Kanske tränar du på Friskis, joggar eller håller igång med lagsporter - du bör ha en god allmänkondition för denna tur.

Kan vem som helst följa med?
Ja, om hen är i form. Träna gärna skidåkning med fylld ryggsäck hemma innan du åker upp till Abisko. Har du inte åkt på tur tidigare så är detta ett utmärkt sätt att lära sig turåkning i fjällen.

Blir det tekniskt svår skidåkning?
Med rätt spann och bra fäste på dina skidor tar du dig uppför tre backarna som leder omfattar. Ner från Tjäktjapasset zick-zackar de flesta i stora bågar ner till dalen eller plogar ner, beroende på snödjup och skare. Vårvintern kan ge oss skarsnö, som kan greppa tag i dina skidor och vader när solen värmer i de brantare nerförspartierna och frysa till på natten.

Hur hittar jag fram till nästa stuga?
Kungsleden är markerad med röda "kryss" som visar var leden går. Vi tar även ut kompasskurs om sikten skulle minska. Vid dåligt väder åker vi tillsammans i gruppen. I alltför dåligt väder stannar vi kvar i stugan tills sikten förbättrats.

Kan jag åka ensam på en gruppresa?
Absolut, du lär känna nya människor som delar dina intressen. 

Vad behöver jag ha med mig?
Vårt förslag på utrustningslista, ser du nedan. I ditt PM som du får efter att du bokat resan, ger vi förslag på mat och andra förberedelser.

Måste jag köpa dyr utrustning?
Nej, hyr. Mer info kommer i PM efter att du anmält dig.

Vad blir det för väder?
Medeltemperaturen i skiftet mars-april ligger runt nollan på dagarna, med -10 grader på natten som lägst och +5 grader på dagen och förstås ännu goare om solen skiner. Vinden är oftast sydvästlig, men i fjällen kan vädret snabbt ändras.

Du bär all din packning själv.
Packningen väger ofta 10-12 kilo. Vi lär dig packa rätt och smart. 

Är resan Coronaanpassad?
Ja, verkligen. STF har tydliga rutiner för vistelser i stugorna med kraftiga begränsningar och förtidsbokning av boende. SJ-tågen är även de platsbegränsade för att minimera risker. Globalrunners följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och resan genomförs om inte Folkhälsomyndigheten sätter in nya restriktioner.

Hur bokar jag min resa till och från Abisko/Nikkaluokta?
När du har betalat anmälningsavgiften till resan mejlar vi dig en pdf med tips på hur du kan boka tåg till rabatterat pris och ombokningsbara biljetter.

Vad händer om Globalrunners måste ställa in resan?
Skulle Folkhälsomyndigheten rekommendera hårdare restriktioner för resa till och från Abisko/Kiruna eller om fjällstugorna stängs, ställer Globalrunners in resan och din anmälningsavgift skjuts fram till en ny resa vintern därpå.

Resevillkor
Se Globalrunners allmäna resevillkor

Förslag på packlista

Nedan ser du vårt förslag på packlista som vi själva haft med oss på olika färder i fjällen vintertid. 

Datum 2022

26 mars - 2 april

Pris per person

9 950 kronor.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Betalning

När du har fyllt i och skickat in ifyllt bokningsformulär, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. 

Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Bokning

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska. 

 • Är ni flera personer i samma sällskap som anmäler er till resan räcker det med att ni fyller i ett bokningsformulär.
 • yyyymmdd-xxxx
 • Du som är medlem, får avdrag med 300 kr från resan pris.
 • När du har bokat resan får du ett PM med tips på hur du enkelt bokar din tågresa till Abisko och hem från Kiruna till rabatterat pris.

No pain - no gain
Pain får man av skidor utan fäste eller med för mycket fäste. Skavsår kommer med pjäxor som fötterna inte vant sig vid och ryggen klagar om stavlängden är fel. Vad bör du tänka på vad gäller din skidutrustning?

Skidorna ska ha rätt spann. De ska ha en fästzon som går ner i snön när du har tyngden på skidan och som ligger ovanför snön när du glider fram. I rejäla uppförslut kan du förstärka fästzonen med stighudar som griper tag i underlaget och tar dig upp med raka skidor, att saxa långa uppförssträckor tar på orken. Fästzonen kan vara vallningsfri, ofta har den i så fall fiskfjäll eller skins. Är den inte vallningsfri ska valla användas anpassad till dagens temperatur.

Vi har åtta par turskidor i olika storlekar med bindningar, stighudar, teleskopstavar och skidfodral från Åsnes att låna ut - gratis! Först till kvarn gäller. 

Dina pjäxor ska vara ingångna. Kanske har du dem som vardagsskor några veckor före skidturen? Skavsårstejp ska du sätta på så fort du känner minsta tillstymmelse till skavsår. Med fördel har du teleskopstavar som du förlänger i kraftiga uppförsbackar som vid stigningen efter Alesjaure eller upp mot Tjäktjapasset. 

Har du inte turåkningsutrustning, rekommenderar vi att du hyr dessa. När du har bokat resan tipsar vi om bra ställen att hyra på och vad du bör tänka på när/om du hyr skidor, pjäxor och stavar.