webbhvd

MTB-resor till Aostadalen

Ett gäng glada cyklister på Globalrunners MTB-resa till Aostadalen. Ta chansen du också! Med en mountainbike kommer du till platser som andra besökare missar. Vyerna över Mont Blanc, Matterhorn och Monte Rosa är svårslagna.

MTB-resan till Aostadalen är en resa som vi tidigare genomförde och erbjöd i vårt ordinarie utbud. Numer skräddarsyr vi MTB-resan till Aostadalen endast åt enskilda grupper om minst tio personer. Kanske är ni en cykelklubb, ett kompisgäng, ett företag, en organisation, en grupp. Är ni minst tio personer ordnar vi gärna en speicalresa åt er med nedanstående upplägg i Aostadalen en vecka som passar er i maj eller september. Ju längre i förväg vi får veta era önskemål om tidpunkt, desto större chans är det att vi kan ordna resan exakt de datum ni önskar.

Pont Saint Martin - Aosta på stigar och pilgrimsleder

På den här resan cyklar vi mellan slott och vingårdar i underbara bergslandskap längs tekniskt enkla stigar, pilgimsleder och vägar. Ditt bagage fraktas med bil till nästa boende medan du cyklar och bara har en lätt dagsrygga med dig. Turerna är anpassade för dig som har god kondition att cykla sex timmar per dag i kuperad terräng. Rutten erbjuder möjligheter till olika varianter längs vägen, om gruppen önskar mer eller mindre ansträngande cykling.

Du möter ett område som är rikt på historia, natur, lokal gastronomi och goda viner. Fokus ligger på upplevelser! Alla som gillar MTB-cykling vet vilket förträffligt sätt det är att lära känna nya platser och i Aostadalen kommer ingen att bli besviken. 

Via Francigena är den gamla pilgrimsleden som sedan medeltiden förbinder Cantebury genom Storbritannien, Frankrike och Schweiz till Rom och vidare till Apuliens hamnar. Aostadalen är ett av Italiens absoluta bästa områden för cyklister. Med ett väl utbyggt nätverk av icke asfalterade vägar, skidliftar med cykelställ som är i gång på sommarhalvåret, gott om vingårdar, god mat från Aostaköket och fullt av intressant historia från Romartiden, är Aosta ett mecka för MTB-älskaren.

På din mountainbike kommer du att få oförglömliga upplevelser med dig hem. Du får cykla på mjuka vägar och stigar med hisnande vyer över Europas mest kända berg. Regionen är Italiens minsta både till ytan och befolkningsmängden. Den gränsar till Frankrike, Schweiz och den italienska regionen Piemonte. Resan är perfekt för dig som gillar att köra utför men inte vill ha det alltför brant och extremt. Du bör ha testat MTB tidigare, men behöver inte ha avancerade tekniska kunskaper. Tekniskt sett är det relativt lättcyklat här eftersom stigarna är hyfsat jämna.

Två licensierade bergscykelguider fårn Aosta är med under hela resan och berättar om sin hemtrakt. Säkerheten är A och O och förutom MTB älskar de kaffepauser, god mat, fotostopp och glada skratt! De är väldigt trevliga. 

I september är klimatet i regel torrt och soligt, i maj är det ibland något svalare och fuktigare i marken. Du får trampa både uppför och rulla nedför på stigar, pilgrimsvägar och gamla bruksleder som ringlar runt i bergen. Uppförssträckorna är oftast på grus- eller asfaltsvägar. Medan du cyklar fraktar en bil ditt bagage till nästa boende.

Följ med och njut av riktigt bra MTB-stigar med hisnande vackra vyer över Mont Blanc,
Matterhorn och Monterosa samtidigt som du lär dig mer om Aostadalens kultur och historia och äter och dricker väldigt gott!

Ett av hotellen du bor på under MTB-resan i Aostadalen. Småskaligt, närproducerat, familjeägt med schyssta arbetsvillkor och hållbarhetsprofil.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum alla nätter. 
 • Genomgångar av morgondagens cykeldag varje kväll.
 • Fyra dagars cykling på noggrannt utvalda rutter. Dessa går inte att hitta på egen hand.
 • Middagar dag 2, 3 och 4.
 • Frukost varje dag.
 • Vinprovning på vingård och busstransfer från vingården.
 • Biltransport av ditt bagage varje dag till nästa boende- själv har du bara en liten dagryggsäck när du cyklar.
 • Transport av dig och din cykel från Chatillon till Antey.
 • Lift för dig och din cykel en dag.
 • Två reseledare som är instruktörer i MTB.
 • Lagstadgad resegaranti av Kammarkollegiet

Fantastiska dagar, fin cykling, bra planerad rutt, bra hotell, bra mat, bra guide och trevligt sällskap. Ni fixar jättefina resor. Kanondagar i suverän natur. 

Johan, Vallentuna

Hyrcykel eller egen

Du kan hyra fulldämpade cyklar på plats eller så tar du med din egen.

Här ligger Aostadalen

Fler cykelresor

Vi har många andra cykelresor i Sverige, Italien, Tjeckien, Österrike och Belgien för landsvägscyklister och cykelsemestrare. Här hittar du dem.

Program (Copyright Globalrunners)

Dag 1: Ankomst och incheckning. En natt på hotell i Pont Saint Martin där frukost ingår.

Pilgrimsleden Via Francigena

Dag 2:
Cykling Pont-Saint-Martin - Challand Saint Victor på Via Francigena, förbi Verres slott och upp till början av Ayas dalen. En natt i Challand. Vi bor på ett trevligt hotell där värdarna bjuder på sig själva, middag och frukost.

Romerska akvedukter och vinprovning

Dag 3:
Cykling i Ayas dalen, från Challand till Saint Victor. Vi fortsätter upp till Brusson och därefter ner på stigar jämte romarnas gamla akvedukter (vattenkanaler) till Emarèse-berget. En natt i Emarèse. Här bor vi på Meite Celestin där de har ypperligt traditionell och god Aostadalsmat. Frukost, middag och generös vinprovning ingår samt buss från vingården tillbaka till hotellet.

Linbana till den enda byn i Alperna utan bilar

Dag 4:
Cykling från Emarèse på MTB-leden "rue de la plaine" till Chatillon. Transfer till Antey där vi tar linbanan upp till Chamois på 1800 meters höjd i Cervinodalen ovanför Marmorfloden. Chamois är den enda byn i Alperna utan bilar. Det går bara att komma hit med linbana, till fots eller per cykel (och förr per åsna). Chamois har bevarat de karakteristiska husen av trä och sten och sina smala, vindlande gator som hör alpbinbyarna till. Invånarna är stolta och uppskattar lugnet. De är nöjda med att leva i relativ isolering. Det är en mycket fridfull och speciell plats.

Resenär september 2019: "Idag åt vi lunch på en vacker utsiktsplats 1720 möh. Sedan njöt vi av svindlande vyer och vindlande vägar nerför berget. I över en timme körde vi enbart utför, en ovan känsla! Åter en härlig cykeldag"


Matterhon balkongen
Från Chamois cyklar vi på "Matterhorn balkongen", en underbar led på sidan av det kända berget som bland annat finns avbildat på Toblerone. Vi fortsätter från balkongen ner till Saint Vincent och övernattar här på Hotel Les Saisons***. Hotellet ligger några steg från Saint Vincents Spa, om någon skulle vilja sjunka ner i det.

Dag 5: Cykling från Saint Vincent på Via Francigena till Quart slottet och Aosta. Quartslottet är en märklig
samling byggnader, som ett fort, där arkitekterna anpassat sig till naturen på ett otillgängligt, svårintaget, klippigt berg. Det började byggas 1185. Denna dag bjuder på storslagna vyer och du cyklar genom pittoreska byar och vinodlingar där du även får se en gammal vinpress. Du får cykla både uppför och utför samt på roliga och utmanande single tracks. Den som vill tar ett svalkande dopp i bäcken från ett fint vattenfall. 

Sista natten med gänget firas i regionens huvudstad Aosta med boende på ett trevligt hotell där frukost ingår.

Alpernas Rom 
Aostadalen är full av historiska sevärdheter. Romarna erövrade Aosta 25 f.Kr varför staden är rik på romerk
arkitektur. Idag är det en livlig stad med stora vackra torg och arkitekturiska skatter, som gett staden smeknamnet Alpernas Rom. Katedralen från 1100-talet, flera romerska ruiner med bland annat en amfiteater och sist men inte minst Sant´Orso - stadens arkitekturiska glansnummer bestående av en samling medeltida kyrkobyggnader, är värda ett besök.

Dag 6: Frukost, utcheckning och hemresa.

Höjdkurva för första dagens cykling. Klicka på bilden för förstoring.
Höjdkurva andra dagens cykling.
Höjdkurva tredje dagens cykling. Ett abrupt kliv uppåt men det är med hjälp av skidlift som även tar med din cykel.
Höjdkurva fjärde dagens cykling.

Citat om resan

"Helt suveränt hela resan, vädret, cyklingen och allt."

"Episkt".

"Än vackrare i verkligheten när man susar fram. Helt obeskrivligt."

"Har alltid velat cykla i bergen – äntligen!"

"Helt underbara vyer. Som att cykla i ett vykort. Riktigt roligt gäng människor. Många skratt och härlig humor."

"Vi stannade på en liten familjevinodling och bjöds på visning samt vinprovning samt mängder av goda lokala delikatesser. Vilka viner, Mama Mia! Mina smaklökar sjöng arior. I natt sover vi gott i en by.

Mat och dryck

Aostas kök är ett typiskt bergskök. Det präglas av tunga och varma rätter där smör och grädde används mer än olivolja. På vissa ställen äter man kräftor från floderna och sötvattenfisk. När det gäller kött är rådjur, hare och vilda bergsgetter populärt liksom kalvkött. Jambon de Bosses är en härlig skinka som lufttorkas och framställs på Alpernas höjder. Toma de Gressoney är Aostas mest kända och vällagrade ost. Den framställs av mjölk från kor som går på grönbete uppe på de grönklädda bergsslätterna. Bergshonung används ofta i desserter tillsammans
med vilda bär som växer här.

Vin
Några av Europas högst belägna vinmarker ligger i Aosta. Här finns många mindre kända druvor samt några av de stora franska druvorna som också breder ut ut sig i regionen. I Aostadalen har man ända sedan det erövrades av romarna sysslat med vinproduktion. Pittoreska vingårdar hittar du högt uppe i alperna. Vinodlingarna ligger uthuggna i terasser och vinrankorna växer oftast uppbundna över pergolas.

Nebbiolo, lokalt även kallad Picoutener, Dolcetto och Moscato, och de franska Chardonnay, Pinot Nero (Pinot Noir), Pinot Grigio (Pinot Gris, Malvoisie) och Gamay odlas i regionen. Kanske är de inhemska druvorna Petit Rouge (Enfer d'Arvier och Torrette), Blanc de Valdigne (Morgex et la Salle), Petite Arvine (egentligen en schweizisk druvsort från Valais) och Vien de Nus de mest spännande att prova.

Aostadalen

Aostadalen är en bergig region i nordvästra Italien. Italien har 20 regioner, Toscana, Piemonte, Sicilien, osv. Aostadalen är alltså inte bara en dal utan en hel region. Den gränsar mot Frankrike, Schweiz i nord och den italienska regionen Piemonte. Det var här vid den schweiziska gränsen vid Sankt Benhardts-passet som katolska munkar på 2472 höjd födde upp de berömda räddningshundarna, kallade Sankt Bernhardshundar. 

125 000 personer bor i Aostadeln och deras regionshuvudstad är Aosta, där 1/3 av befolkningen bor. Italienska och franska är officiella språk, även om många också pratar valdôtain (en dialekt av frankoprovensalska). Hälften av befolkningen kan alla tre språken. Aostadalen är en av fem regioner i Italien som har särskild självständighetsstatus.

På sommarhalvåret är möjligheterna till mountainbike i regionens alla berg och dalar nästan obegränsade. Bergsbyarna är charmiga med härliga backar och iskallt bergsvatten från gaciärerna, praktfulla gröna ängar, ensamt belägna borgar och trevliga trästugor. Monte Bianco (Mont Blanc) ligger också här och är Italiens högsta berg med sina 4810 meter över havet.

MTB-resan till Aostadalen passar dig som älskar att cykla och vill utforska den vackra alpmiljön. Följ med på en cykelupplevelse utöver det vanliga i en omgivning där storslagna vyer i vacker natur är
vardagsmat. Mont Blancs ständiga närvaro ger ett mäktigt intryck under resan. 

"Mysiga och bra hotell,och personal som var väldigt gästvänliga. Våra två guider var vi supernöjda med, härligt när de kan så mycket om omgivningen.Kul att de var så glada och positiva om allt de berättade om. Vi har fått uppleva fantastisk miljö och fin Italiensk kultur. Roligt upplägg när man cyklar till en ny plats och nytt hotell varje dag. Det kändes lagom med en grupp på 10 personer,då man hann och lära känna varandra bra. Vi hade väldigt trevligt."
 

Camilla

En av våra bästa reseledare

Reseledare är Marco Della Valle. Marco är född och uppvuxen i Aostadalen och ytterst välberest. Han är både lärare och instruktör i bergscykling och vd för ett turistföretag. Marco är tveklöst en av Aostas allra bästa guider och även en av Globalrunners absolut bästa reseledare. Med på resan har han sin kollega som också är licensierad MTB-guide. De hittar de bästa lederna och kan varenda dal och bergstopp som ni passerar. På kvällarna blir det trevliga middagar tillsammans och genomgång av morgondagens tur. Marco är för övrigt även en hängiven skärmflygare, se bilden.

Bra att tänka på

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Du ska ha testat Moutainbike tidigare och kunna cykla 3 mil om dagen i kuperad terräng på ojämnt underlag. Räkna med långa härliga dagar, ca 6 timmar per dag. I Aostadalen hittar du några av världens vackraste berg och du får stor variation i cyklingen. Är du osäker på din kondition kan du hyra en el-MTB och ta hjälp av el-motorn när du vill.

Kan jag åka ensam?
Nej, just den här resan ordnar vi bara för enskilda grupper om minst tio personer.

Hur går det om vi är på olika nivåer tekniskt och fysiskt? 
Vi har möjlighet att dela upp gruppen och anpassa tempot. Känner du dig inte så vältränad kan du hyra en El-MTB. Tekniskt sett är den lätt.

Vad behöver jag ha med mig?
Cykel om du inte hyr en på plats. Hjälm, cykelskor och egna pedaler är billigare att ta med. Annars duger vanliga joggingskor. En månad före avresan får du en utrustningslista.

Transporteras mitt bagage med bil?
Ja, varje dag körs ditt bagage från det ena boendet till nästa. Själv har du bara en dagryggsäck när du cyklar.

Hur är det med vatten? Du kan fylla på din vattenflaska med kallt, gott källvatten under hela resan. Kranvattnet är lika bra i Italien som hemma.

Hur bokar vi resan till Italien? När ni har betalat anmälningsavgiften till resan mejlar vi en pdf med tips på hur ni kan boka resan till destinationen. Tar ni tåget från Sverige går det att åka ända fram till Pont Saint Martin och hem från Aosta. 

Under tredje cykeldagen kommer du till Brusson där ni cyklar längs en sagolikt vacker smaragdgrön sjö. Efter sjön väntar lite utmanande och rolig single track i vacker skog och kul cykling längs med en forsande flod.

Pris och bokning

Kontakta oss på info@globalrunners.se eller telefon 0733-61 22 55 för mer information om bokning och pris för er grupp. Vi behöver kontrollera att vi kan erbjuda resan den tid ni önskar. Observera att ni måste vara en grupp om minst tio personer för att kunna boka denna resan.