webbhvd

Cykelsemester Vallonien Runt

På småvägar genom Ardennerna

Att åka på cykelsemester är ett perfekt sätt att lära känna ett nytt land. Belgien är uppdelat i platta, tättbefolkade Flandern och kuperade, vackra Vallonien. Den här resan går mellan byar och mindre städer längs floden Maas och på slingrande småvägar och trafikfria cykelleder i Ardernnerna i Vallonien. Du kanske har besökt Bryssel, Brügge, grottor i Ardennerna eller bilat till andra platser i Belgien? Cyklar du får du en mycket djupare och mer nyanserad bild av landet.

Vi är alla beroende av vad som beslutas i EU. Därför startar resan i Bryssel där du får besöka maktens boning. Huvudstaden är en positiv, trevlig överraskning och som besökare i Europa parlamentet blir du mycket väl emottagen, välkomnad och informerad. 

Efter en kort tågresa till Liège sover du en natt i Liège, innan du hämtar ut din hyrcykel. Du får bo på mysiga B&B och små hotell, besöka Saxofonens hemstad, orten Spa där hälsofenomenet uppstod och ett äkta jordgubbsmuseum med självplock av otaliga arter jordgubbar och andra bär. Mest tid tillbringar du på landsbygden där det är lätt att få kontakt med folk. 

Cyklingen är relativt lätt med omkring 5 mil per dag eller kortare. Den som vill hyr el-cykel. Om natten får du låsa in din cykel i säker förvaring. 

Du möter ett område rikt på historia, vacker natur, goda björnbär och lokal gastronomi där lokalbefolkningen anser att du har kommit till landet som gör bäst öl i hela världen.

Cykelpaket

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter
Längd: 26 mil.
Dagsetapper: 3-6 mil per dag.
Datum: maj-september varje år
Pris: 9 950 kronor.
 

Lämplig cykel

Bäst är en cykel med minst 7 växlar som tål grusvägar och har pakethållare. El-cykel går också bra. Ta med egen eller hyr hos vår partner i Liège för 100 Euro för hela tiden, el-cykel är något dyrare.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden med karaktär och bra läge. 
 • Besök på Europaparlamentet.
 • Besök på Saxofonmusset.
 • Tåg Bryssel - Liege, andra klass.
 • Stadig frukost varje dag.
 • Kartor och GPX filer till GPS/app.
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
Tillval:
 • Enkelrum
 • Hyrcykel: 7 växlad hybrid eller el-cykel

Fler cykelresor

Bilden är från våra träningsläger i Italien.

Vi har även cykelresor i Sverige runt Vänern och längs Unionsleden, träningsveckor för landsvägscyklister i Apenninerna och vid Adriatiska havet, ledarledda cykelresor Prag-Wien sex avgångar per år och en tävlingsresa till Nove Colli - Italiens svar på Vätternrundan. 

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av lokalt ägda boenden med personlig prägel, bra läge, gott värdskap och välsmakande frukost. Sommaren 2021 rekognoserade vi såväl rutt och aktiviteter som hyrcyklar och hotell, B&B och ett utmärkt vandrarhem i Liége. De flesta boenden är trestjärniga.

Program

Dag 1. Ankomst Bryssel och incheckning på centralt hotell med frukostpension.

Dag 2. Stadsrundtur på egen hand. Besök på EU. Tåg till Liége på eftermiddagen. Tågresan tar en timme. Incheckning på ett riktigt bra, utvalt och provbott vandrarhem i Liége i eget rum. 

Dag 3. Uthämtning av hyrcyklar. Idag går färden till orten Spa där hälsofenomenet uppfanns och där du har många spa att välja på om du vill koppla av och bada. Efter att du har lämnat Liège som du kommer ut ur ganska snabbt, cyklar du på helt bilfria cykelleder innan du viker av söderut på småvägar. Du passerar området som drabbades av kraftiga översvämningar sommaren 2021 och ser hur halva hus flöt iväg. En ganska läskig syn. I Spa kan du äta prisvärd, folklig middag på en mysig restaurant vid en sjö. 40 km cykling idag.

Dag 4. Cykla vidare till Manhay. Precis som igår till en början på bilfria cykelleder, idag genom lummig skog, och därefter på lantliga småvägar genom byar i ett utpräglad, lätt kuperat jordbrukslandskap. 33 km cykling.

Dag 5. Manhay - Durbuy. Mycket lätt cykling på småvägar. Durbuy ser ut som en riktig sagoby med slott, förtrollande gränder och vacker natur. Hyr gärna en kajak och upplev området från vattenytan. Med största sannolikhet kommer du att besöka en park med fler formklippta träd och buskar än någon annanstans i världen - 250 stycken. Från stora elefanter till badande kvinnor . 30 km cykling.

Dag 6. Durbuy - Dinant på småvägar förbi ett slott till med ovanligt fin trädgård, många bondgårdar och kohagar och vidare på bilfri cykelled via ett kloster som producerar öl sedan urminnes tider och du rullar sedan vidare in i saxofonens hemstad. Här föddes Adolphe Sax som uppfann instrumentet och du ser saxofoner överallt, inklusive på saxofonmuseet. 56 km cykling, först uppför, sedan platt.

Dag 7. Dinant - Huy via Namur längs floden Maas. Gör ett rejält stopp vid jordgubbsmuséet där du får lära dig allt du inte visste om dessa röda bär. Till muséet hör en trädgård med bärodlingar och här kan du plocka och smaka mängder av olika jordguppssorter och även andra bär. 59 km platt cykling.

Dag 8. Sista dagen återkommer du till Liège. Du börjar med en rejäl stigning upp på en platå. Sista biten cyklar du längs den gamla kanalen med behemiska husbåtar, riktigt mysigt! Inkvartering på i det välrenommerade vandrarhemmet igen och du är i mål! 42 km cykling.

Dag 9. Frukost och hemresa.

Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper och vältränade ben. De starkaste intrycken är säkert alla möten med människor längs vägen.

Höjdkurva för hela turen

Jordgubbsmuséet med tillhörande trädgård är en liten pärla där du gör ett längre stopp.
Jordgubbsmuséet med tillhörande trädgård är en liten pärla där du gör ett längre stopp.
Besök maktens boning - EU Parlamentet i Bryssel. Mycket intressant och informativt.
Här startar och slutar cyklingen, vid järnvägsstationen i Liège. Riktigt läcker arkitektur på tågstationen.

Vallonien

Ett spa i byn Spa.

I Ardennerna får du uppleva vackra slott, charmiga byar och en levande landsbygd. När Belgien blev självständigt på 1800-talet tilläts alla tala vilket språk de ville. I början blev det mest franska, men under åren ändrades det bland annat på grund av den flamländska rörelsen, en politisk rörelse som skyddade det nederländska språket. Slutligen skapades två regioner: Flandern och Vallonien.

Invånarna i belgiska Vallonien kallas valloner och den övervägande delen av befolkningen är franskspråkig. Färre talar vallonska eller tyska. Regionen är ungefär lika stor som Västerbotten och här bor 3,6 miljoner invånare. Huvudstaden heter Namur, som du passerar under cyklingen.

Valloner kom till Sverige under 1600-talet för att arbeta vid järnbruken. Smidesteknikerna förbättrades runt staden Liège, som hade utvecklats till den europeiska järnhanteringens huvudort. Vallonernas rykte blev vida spritt. Uppmuntrade av Gustav II Adolf började många valloner utvandra till Sverige, till en början främst till Finspång och Norrköping, där den nederländske bergsmannen Louis De Geer kunde arrendera land.

Efter 100 års vistelse i Sverige antog vallonerna den svenska befolkningens språk och religion. De vidhöll dock länge sedvanan att gifta sig inom gruppen. Många av dagens svenska ättlingar till vallonerna bär fortfarande anfädernas namn. Släktbanden syns i efternamn som Allard, Anjou, Blanche, Bonnevier, Bouveng, Bremer, Bure, De Brun, Dubois, Du Rietz, Fischer, Flygare, Gauffin, Granath, Höijer, Leffler, Martin, Nisser, Pousette, Printz, Pripp, Sporrong, Toll och De Geer. 

Läs mer om varför du troligen inte är vallon här

Dominerande religion bland dagens valloner är katolicismen. 

Över staden Liège, även kallad silverstaden, svävar Georges Simenon och hans kommissarie Maigret. Liége var huvudstad i nära 700 år och är hemort för fotbollslaget Standard de Liège. Både Pippin den Lille och Karl den store hade Liège som residensstad. Fram till mitten av 1300-talet var Liège huvudsakligen en kyrklig centralpunkt, men även en blomstrande handelsstad och ett viktigt smidescentrum. Université de Liège har idag 17 000 studenter. Här bryggs bland annat ölet Jupiler.

Bra att tänka på

Dinant, Saxofonens hemstad. Här bor du en natt och får ditt årsbehov av saxofoner tillgodosett.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med 6-7 timmars cykling/dag med luft för pauser och olika sevärdheter.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Hjälm om du inte vill hyra och vattentäta cykelväskor till pakethållaren. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor på pakethållaren och vi lär dig att packa smart.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt, dyrt och inte hållbart.

Hur bokar jag min resa till och från Beligen? När du har betalat anmälningsavgiften till resan, får du information om hur du smidigt kan boka tåg till Bryssel, hitta billiga tågbiljetter och smidiga förbindelser.

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk. Antingen kan du utöka din hemförsäkring eller köpa separat avbokningsskydd via ERV 

Unna dig en belgisk våffla under resan. Ännu delikatare är den belgiska chokladen som finns närproducerad i varje stad.
Unna dig en belgisk våffla under resan. Ännu delikatare är den belgiska chokladen som finns närproducerad i varje stad.

Datum varje år

8 dagar/7 nätter
Säsong: 1 maj - 30 september

Pris per person

9 950 kronor per person.
Enkelrumstillägg: 2450 kronor.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Klimatavtryck

Klicka på bilden för större bild.

Ovan ser du klimatavtrycket per person för en resa Stockholm - Bryssel tur och retur beroende på vilket transportmedel du väljer. En tågresa släpper ut 14 % jämfört med en flygresa. Vill du räkna ut ditt klimatavtryck från en annan ort, gå in på www.klimatsmartsemester.se framtagen av Chalmers.

Att ta tåget till Belgien är inte bara hållbarare, det är mycket roligare och en upplevelse i sig under ditt kommande äventyr. Varför inte passa på att göra ett stopp på vägen och därmed baka in flera resor i en om du har tid. Vi bjuder gärna på tips!

Själva cyklingen i Belgien ger ett koldioxidutsläpp på 0 gram per person.

Bokning

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer. 


Har du rest med oss tidigare? Mejla bara info@globalrunners.se och berätta var och när du vill starta och om du ska cykla ensam eller vem vill dela rum med. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Det räcker i så fall att en av er fyller i ett bokningsformulär.
 • yyyymmdd-xxxx
 • E-postadressen måste sluta på en bokstav. Inga blanksteg efter sista bokstaven i mejladressen.