webbhvd

Löparresa till Ungern

Dag 1 onsdag

Samling i centrala Budapest, där vi badar på ett av de klassiska badhusen. Därefter tåg till Siofok vid Balatonsjön och inkvartering på hotell där frukost ingår. Här sover vi onsdag, torsdag och fredagnatt.

Siofok är en charmig liten stad med 25 000 invånare. Det är också födelsestaden för den ungerske operettkompositören Emmerich Kálmán.

Vill ni åka tåg till Ungern, får ni tips av oss på bästa förbindelser och var ni enkelt bokar biljetter.
 

Dag 2 torsdag

För fyradagarslöpare
De som deltar i Supermaraton, individuellt eller i lag, springer idag sin första sträcka med start klockan 11.00.

Den totala sträckan runt den vackra sjön är 195,4 km. Den ska genomföras under fyra dagsetapper, men du behöver inte springa alla kilometrarna själv! Vill du kan du välja att bara springa en dag. Efter varje dagsetapp erbjuds alla massage direkt efter målgång.

För er som deltar i fyradagarsloppet kommer vi att se till att ni också får besöka en vingård

För alla som inte springer fyra dagar
För dig som springer en eller två dagar eller inte alls kommer vi under vistelsen runt Balatonsjön att erbjuda en båtutflykt på sjön till Tihany med sin berömda vulkansjö, besök på en vingård i Badacsony, en heldag på cykel i det vackra landskapet till olika byar samt besök på ett Galerius Termal Spa med nio pooler och erkänd positiv effekt på hud och ben. 

Balaton
Ungern är ett mycket trivsamt land med en intressant historia och gästfria människor. Landet saknar visserlingen hav, men i gengäld har ungrarna sin älskade Balaton som är den största insjön i Centraleuropa. Vattnet är kristallklart och ändrar färg efter solens, vindarnas och molnens gång. Den är lång och smal och ligger vid foten av en vulkanisk bergskedja, som skyddar mot kalla nordanvindar. Balaton har två "lillasystrar" också: Naturreservatet Kisbalaton, som ligger i direkt anslutning till den stora sjön och är ett paradis för fågelskådare, och Hévíz, den berömda vulkaniska termalsjön, som är ett Mekka för reumatiker och är den största i sitt slag i hela Europa.
 
Området är Ungerns äldsta vindistrikt - redan romarna odlade vin här för 2 000 år sedan. I bergen ligger vackra byar med krukmakerier, fiskrestauranger och urgamla vinkällare. Längre bort från sjön finns medeltida borgar med riddarspel, fridfulla naturskyddsområden och små slott och herrgårdar med fina kulturskatter. Jorden kan här och var innehålla så mycket järn att den är röd, de slocknade vulkanerna ser ut som enorma kistor och man inser vilka krafter det är som har skapat de unika, 210 meter höga basaltpelarna - "Orgelpiporna" - vid Badacsony.

Dag 3 fredag

Dag två i Supermaraton och start för Halvmaraton. 

Dag 4 lördag

Tredje dagen på Supermarathon, första dagen i halva Supermaraton och start i Maraton.

Vi förflyttar oss till en ny liten stad och byter hotell. Två nätter i kulturmättade Keszthely. Keszthely är den tredje största staden runt sjön. Den ligger på västra sidan av sjön och har ett berömt slott i barrockstil som heter Festetics Palace.

Dag 5 söndag

Sista dagen på Supermaraton respektive Halva Supermaraton.

På kvällen äter vi middag tillsammans för att fira alla fina prestationer. I sjön finns 40 olika sorters fiskar varav gösen (fogas) och malen (harcsa) hör till de godaste.

Dag 6 måndag

Tidig avresa till Budapest med tåg. Stadsrundtur i Buda och Pest inklusive besök i den berömda saluhallen där du bland annat kan köpa fantastisk salami och gåslever om du vill ta med dig det hem.

Hemresa.


"Balatonsjön är som den första kärleken - man kan lämna den men aldrig glömma den".

Känt ungerskt ordspråk.