webbhvd

Resplan till Istanbul 8-12 november 2018


Torsdag

17.20 Avresa från Arlanda. Direktflyg till Istandbul. Restid 3 timmar och 35 minuter. Ankomst 21.50.
18:00 Avresa från Landvetter. Ankomst 22.15.
17:40 Avresa från Kastrup. Ankomst 22.05.

Transfer till centrum och invkvartering på centralt beläget, trevligt hotell vid hamnen.

Hotellet ligger i hjärtat av Istanbul på gångavstånd till Stora Basaren, Basilikacisternen och Topkapipalatset. Prima restauranter finns i överflöd. I närheten ligger järnvägsstationen Sirkeci som tidigare var slutstation för Orientexpressen. Våra tidigare resenärer har tyckt mycket om hotellet. Frukost ingår alla dagar.

Utsikten från hotellets takterass.
Utsikten från hotellets takterass.


Fredag

Stadsrundtur. Vi besöker Hagia Sofia, Basilikacisternen och Stora Basaren. Ev entréavgifter ingår inte i resans pris, men det kostar ingenting att besöka moskéerna eller basaren. 


Lördag

Besök på mässområdet där vi hämtar våra nummerlappar och goodybags.

På eftermiddagen båt till det asiatiska Istanbul. Bebyggelsen sträcker sig mil efter mil längs Marmarasjön. Skillnaden mellan de europeiska och asiatiska delarna av stan är påfallande och intressanta. I Asien går vardagen sin gilla gång. 

Båttrafiken på Bosporen är livlig.
Båttrafiken på Bosporen är livlig.


Söndag

09.00 går startskottet till Istanbul Marathon, 15 km och 10 km. Ungefär 10 000 människor från olika länder beräknas springa från Asien till Europa på en av broarna som korsar Bosporen. 

På eftermiddagen när alla har kommit i mål besöker vi ett hamam där ömma muskler får omvårdnad. I Istanbul finns några av världens äldsta ångbad. Här kan du också njuta av en skrubbning där en badmästare tvålar in dig och sedan skrubbar kroppen. Vi går inte till de hamam som turister hänvisas till utan till ett genuint bad dit istanbulborna går regelbundet. 

På kvällen äter vi galamiddag på en väl utvald fiskere

Några av våra tidigare resenärer njuter i hamamet.
Några av våra tidigare resenärer njuter i hamamet.


Måndag

Egen tid. Den som vill åker till Belgradskogen för ett återhämtningspass. Andra kanske vill ta en båt ut till Prinsöarna, varifrån man ser stan utan att höra den. Här tar du dig fram till fots eller med häst och vagn.

Transfer till flygplatsen och flyg hem till Sverige.

14:50 Avgång mot Arlanda. Ankomst 16.30.
15:35 Avgång mot Kastrup. Ankomst Köpenhamn 17.05.
17.55 Avgång mot Göteborg. Ankomst Landvetter 22.20. (en mellanlandning).

Istanbul Maraton är det enda loppet i världen som går mellan två världsdelar. Istanbul Maraton är det enda loppet i världen som går mellan två världsdelar.


Två semesterdagar och så många upplevelser. Vi kan inte drömma om att du skulle ångra dig!

Mänskliga rättigheter

Turkiet vill bli medlem i EU, men kränker mänskliga rättigheter. Här kan du läsa mer om läget vad gäller det i just Turkiet:

Pressfrihet - verkligen inte I stort sett alla medier är under regeringens kontroll.

UD:s rapporter om mänskliga rättigheter i Turkiet


Att resa till länder som bryter mot mänskliga rättigheter

Vi tror inte på bojkotter mot länder som bryter mot mänskliga rättigheter eller styrs som diktaturer. I de allra flesta fall blir det inte bättre av att de inte får besök utifrån och isoleras. Däremot tycker vi att det är extremt angeläget att de som besöker ett sådant land är medvetna om situationen och att de reser på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt.

Till informationsmötet inför Istanbulresan bjuder vi därför in en expert, som ni får träffa i slutet av dagen. Ni får en bild av situationen i landet med fokus på mänskliga rättigheter.