webbhvd

Rid i Mongoliet och spring i Ulan Bator

Mongoliet känns som världens ände. Så oerhört annorlunda allt annat du tidigare har upplevt. Landet är nästan fyra gånger så stort som Sverige och världens mest glesbefolkade. Den storslagna naturen bjuder på klippiga bergsmassig, klara sjöar, frodiga skogar och Gobiöknens vidsträckta stäpper och gyllene sanddynor. 

Dina dagar kommer att fyllas med härliga ridturer i en av Mongoliets vackraste nationalparker. Hästen har alltid haft en viktig roll i Mongoliet ända sedan en stor del av världen erövrades av detta hästfolk med Djhingis Khan i spetsen. Vi bor i tält och hos mongoler i deras runda jurtor och tar del av deras ytterst olika livsvillkor jämfört med våra egna. Varje barn känner sig helt hemma på hästryggen i det här avlägsna landet.

Resan startar i huvudstaden där det finns fina muséer och buddistiska kloster, bland annat landets största - Gandanklostret - som vi besöker. Vi lär oss mer om landets fascinerande historia om hur 100 000 människor kunde erövra världens största imperium och halva jordens befolkning. Sovjet kontrollerade mongolerna hårdhänt men idag får de äntligen dyrka sin hjälte igen. Djingis Khan syns överallt, han har namngett flygplatsen, ett populärt öl och syns som en 75 meter hög staty med hiss i svansen.  

loading...

Resan till Mongoliet är en av våra Specialresor för grupper 10-20 personer. Vi har genomfört den för vana ryttare som har valt att inte delta i löpartävlingen i Ulan Bator. Är ni en grupp som bara vill rida och uppleva Mongoliet och inte springa, kan vi ordna resan under hela sommarsäsongen. Liger ert fokus på löpning och Mongoliet som land, kan vi dra ner på ridningen till en dag för ej ridvana och lägga in annan intressant innehåll och mer löpning. 

Ridningen

Under fem dagar rider du på din häst genom ett spektakulärt landskap med höga berg, blomsterängar, floddalar och tallskog. Ungefär 20 kilometer under totalt sex timmar räknar vi med att sitta i sadeln per dag.

Ditt bagage transporteras vidare till nästa boende och du sover i tält och två nätter i jurtor. Helpension ingår under alla riddagarna som lagas i det fria av en medföljande kock. En nomadfamilj kommer att berätta mer om de mongoliska hästarnas egenskaper innan du sitter upp.

Ta med egen ridhjälm och sovsäck (sovsäck finns att låna men vi rekommenderar din). Före resan får du mer tips på vad som är bra att ha med sig - och köpa med hem.

Loppen i Ulan Bator

Vill du delta i ett av loppen som går på lördagen kan du välja att springa 1,5 km, 5 km, en halvmara eller ett helt maraton. Tävlingen arrangeras för sjätte året och hittills har det varit 15 nationaliteter representerade. 

Längs banan finns km-markeringar och energidepåer. Temperaturen under loppet  lär ligga under 20 grader i Ulan Bator och starten går klockan 08 när det bör vara lagom svalt för löpare. 

Minimiålder är 18 år för maran och halvmaran. 

Banprofil

Allt detta ingår

  • Transfer tågstation eller flygplats-hotell tur och retur
  • Hotell med frukost i Ulan Bator
  • Privatbuss t/r från Ulan Bator till starten för ridningen
  • Häst, boende i tält respektive jurtor och helpension under riddagarna
  • Rundtur i Ulan Bator
  • Reseledning och service av Globalrunners
  • Kock och bagagetransport under riddagarna
  • Entréavgift till Nationalparken 
  • Resegaranti via Kammarkollegium