LOGO GLOBALRUNNERS

Reykjavik Marathon 10, 21 eller 42 km

loading...

Löparresa till Island 20-23 augusti 2020

Följ med till sagornas och äventyrens ö! Vi garanterar annorlunda upplevelser i storslagen, dramatisk natur. Golfströmmen ger perfekta löpartemperaturer i augusti, 12-16 grader. Loppet går samma dag som Menningarnótt, stans årliga kulturfestival, där folk från hela ön deltar.

Golden Circle ingår förstås liksom en guidad stadsrundtur. Du får se gejsrar spruta rakt upp ur marken och fascineras av Tingvalla - inspelningsplats för Game of Thrones och Bröderna Lejonhjärta där världens första demokratiska parlament hade sitt första möte och där Amerika och Europa glider isär några centimeter varje år. Här ligger också Islands största sjö, Tingvattn. Vi fortsätter till det vackra och mäktiga Gullfoss där landets främsta miljökämpe, en kvinna, lyckades rädda vattenfallet från exploatering.

Islänningarna går och badar ungefär på samma vis som irländarna går till puben. Det är hälsosamt och socialt. Vi gör som lokalbefolkningen och slinker ner i de varma källorna, utomhus, på stans trevligaste termalbad där det även finns simbassäng och olika bastuvarianter.

De som vill rider islandshäst. De är snälla, starka och uthålliga och du får testa deras egen gångart tölt över lavafälten. Inga ridkunskaper krävs.

Ett annat alternativ är Valsafari. Alla våra gäster som valde detta tillägg under de senaste åren ficke flera valar och en del även lunnefåglar.

Höjdkurva maran. 3-4 uppförsbackar men max 30 m.
Höjdkurva för halvmaran. En uppförsbacke, ca 30 m, efter 15 km.
Höjdkurva 10 km. I praktiken väldigt platt.

Ungefär 10 000 löpare brukar springa i 42, 21 eller 10 km loppen, lika många kvinnor som män i världens mest jämställda land. Islands president deltar ibland i halvmaran, senast sprang han in på 1,43. Banan är vacker och går till stora delar längs havet. Den är tämligen platt och relativt snabb. Start och mål sker på Laekjargata i hjärtat av Reykjavik.

Det är femte året vi ordnar löparresor till Island som den enda certifierade arrangören i Sverige Inspire Iceland Specialist och den enda officiella svenska partnern till Reykjavik Maraton. 

Träningstips

Maratonbanan 2019

Resplan 2020

Torsdag Resa till Island och stadsrundtur

En resa till Island är ett äventyr som garanterar annorlunda upplevelser i storslagen, dramatisk natur. Det är nära, enkelt och exotiskt. Stora delar av Island bildas ännu mitt framför ögonen på dig - landskapet föds i vulkanutbrott och skärs ut av glaciärer. Andra delar har nästan inte ändrat sig alls sedan de första vikingarna kom dit. Reykjavík är en liten storstad med ett stort utbud av kulturupplevelser, restauranger och ett ytterst levande nattliv. 

Flyg från Arlanda, Göteborg eller Kastrup. Det är två timmars tidsskillnad. 

Guidad stadstrundtur. Globalrunners är en av fyra svenska arrangörer som är certifierade som Inspire by Iceland Specialist. Du får höra om stadens historia och mer kuriosa delar av 101 som Centrum kallas i folkmun. Hallgrimskirkja tronar med sina basaltpelare högst över stan och Perlan med sin roterande restaurant ligger på en kulle intill. Vi passerar den lilla domkyrkan, Alltinget och går in i Rådhuset som har en stor, fin, topografisk karta i relief över Island. Vi fortsätter in i det läckra operahuset Harpa som är islands symfoniorkesters och den isländska operans hemarena. Laugavegur och Skolavördustigur är huvudgator med gott om kaféer, restauranter och butiker med både friluftskläder och senaste mode och design. Är det klart väder kan vi se glaciären Snaefellsjökull vid horisonten i nordväst under vår promenad.

Vi går in på Vulkanhuset. Nationalmuséet berättar Islands historia och Valmuséet är Europas största av sitt slag med Islands 23 valar i naturlig storlek. För den konstintresserade rekommenderar vi Nationalgalleriet och flera fina gallerier.

 

Center Hotel Laugavegur****

Vi bor på ett fyrstjärnigt hotell i centrala Reykjavik på gångavstånd till start och mål.


Reykjavik är världens nordligaste och Europas västligaste huvudstad. Under sommaren är det dagsljus nästan dygnet runt. Vi bor i delade dubbelrum på ett fyrstjärnigt hotel, beläget vid Reykjaviks huvudgata Laugavegur där vi har nära till allt. Det är gångavstånd till start och mål för loppet också. Frukostbuffé ingår varje dag.

Fredag Thingvellir, Geysir och Gullfoss

I Thingvellir spelades Game of Thrones in och här hade världens första demokratiskt valda parlament sina möte från år 930.

Islänningarna är stolta över att fortfarande tala de gamla vikingarnas språk. Deras högt älskade gamla arv lever vidare i harmoni med nyskapelser från konstens och kulturens värld av idag. Den uppfriskande blandningen av lokal, traditionell, modern och kosmopolitisk kultur ger Island en spännande framtoning. Det gamla omfamnar det nya.

Vi åker buss med inhemsk guide till Nationalparken Thingvellir (Tingvalla) där allting började och fortfarande pågår. Här etablerades världens första demokratiskt valda parlament 930 e Kr. Platsen valdes med omsorg för att lyckas dra till sig folk från hela ön. Sprickan som växer 2-3 cm varje år mellan de nordamerikanska och euroasiatiska kontinentalplattorna är tydlig och du kan gå i den och känna världens pågående utveckling.

Vi fortsätter till Geysir där de heta källorna sprutar högt rakt upp i luften med varierande mellanrum och höjd. Stokkur är den mest pålitliga som har utbrott var sjunde minut ungefär. Vill du bli blöt ska du stå i medvind, annars på andra sidan. Svavellukten är påtaglig.

Efter stoppet vid Geysir är det nära till ett av Islands vackraste vattenfall Gullfoss där du får lära dig mer om en av öns främsta miljökämpar - en kvinna som lyckades förhindra utländska exploatörers framfart när de med skumma metoder försökte få tillstånd att bygga ut älven. 

På eftermiddagen före klockan 19 besöker vi Expot för Reykjavik Marathon i Laugardalhall. Uthämtning av startkits och uppladdning inför loppet. Vill du inte följa med till Expot hämtar reseledaren ditt startkit.

Lördag Reykjavik Marathon, halvmaraton eller 10 km

Klart för start! Tidig frukost och ytterst kort promenad till starten. Du kan se startfältet från hotellet.

08.40 start för Maraton och Halvmaraton
09.35 start för 10 km.

Karta över loppen (banan kan ändras något år från år)

Bagageinlämning finns i anslutning till starten = målet, men det är tämligen onödigt att lämna in något när vi bor så nära. Vätska (Powerade sportdryck och vatten) serveras var femte km och km-markeringar finns utefter banan.

Spring med presidenten längs en mycket fin bana
Reykjavik är en av Europas minsta huvudstäder och ligger på en halvö och känns som en modern internationell stad som försöker passa in i en äldre fiskeby. Stämningen är avslappnad och välkomnande och du kommer att springa på vägar kantade av publik så väl som genom obebodda områden där du istället får chans att njuta av Islands natur och det spektakulära landskapet. Maratonet passerar genom centrala Reykjavik, ett vanligt bostadsområde, längs med en laxflod och Atlanten. Ibland deltar landets president, som har gått i mål på halvmaran efter 1,43.

Kulturnatten Menningarnótt
Kulturnatten är ett årligt evenemang som har hållits i Reykjavik sedan 1996. Hela staden transformeras till en enda stor gågata, trafiken stängs av och lokaltrafiken är gratis. Alla muséer, teatrar, konstnärer, musiker, restauranter, barer, caféer, gallerier och andra kulturella aktörer är på tå och öppnar sina dörrar. Kvällen avslutas med en storslagen final i form av en fyrverkerishow vid hamnen. 

Valsafari

Den som vill åker på valsafari och har även chans att se lunnefåglar på turen.
Den som vill åker på valsafari och har även chans att se lunnefåglar på turen.

Vill du åka på valsafari går det bra att göra på eftermiddagen. Den utgår från gamla hamnen som ligger mycket centralt i stan och är tre timmar. Vill du hellre göra det på måndagen går det lika bra. Turen är tre timmar till havs och utgår från gamla hamnen, tio minuters promenad från vårt hotell.

Gå och bada

Islänningarna kan verkligen det här med badkultur och många går och badar till vardags av såväl hälsoskäl som sociala. I Reykjavik finns 17 geotermalbad, de flesta utomhus och öppna året runt. Efter utflykten runt Golden Circle sjunker vi ner i ett av de varma baden. 

Söndag Morgonjogg, ridning och hemresa

Morgonjogg för de som vill och en ledig dag i Reykjavik.

Island från hästryggen
De som vill kan prova på hur det är att rida islandshäst i djurens rätta miljö. Du rider ut med ledare i ett vulkanisk landskap och inga krav ställs på ridkunskaper. God fysik och bra balans är dock ett plus. Hästarna är snälla, starka och välmående och du får prova på deras speciella gångart tölt. Ridhjälm, stövlar och ev regnkläder får du låna gratis. All ridutrustning som tas in i landet måste decinficeras, så låna istället.

Hemresa till Sverige på eftermiddagen. 

Vill du stanna kvar på egen hand?

Vill du stanna kvar på Island på egen hand går det fint. Ange i anmälan hur många dagar du vill stanna. Individuell hemresa kostar 600 kronor. Vill du bo kvar på samma hotell bokar vi på det antal nätter du önskar.