webbhvd

Jizerská - längdskidresa till Tjeckien 8-12 februari 2024

Välkommen med till Tjeckien och längdskidloppet Jizerska Padesatka! Loppet är landets största längdskidarrangemang och går för 57:e gången andra helgen i februari. Premiären var redan 1968 och Jizerska ingår numer både i Worldloppet och Visma Ski Classics. Flera svenska elitåkare har vunnit loppet och Stanislav Řezáč, känd Vasaloppsåkare, har tagit hem förstaplatsen på sin egen bakgård vid flera tillfällen. Han har själv hus ett stenkast från start- och målområdet.

Huvudloppet går på söndagen och är 50 km i klassisk stil. Dessutom finns 10 respektive 25 km klassiskt på lördagen. Sedan 1972 hedrar Jizerská minnet av 15 tjeckoslovakiska klättrare som dog i Peru 1970 i ett jordskred orsakat av en jordbävning. Grundarna av loppet var några av klättrarna.

En timme med buss norr om Prag, i bergen som gränsar till Polen, ligger detta dolda smultronställe för längdskidåkare. Jizerska bjuder på långa sluttande upp- och nedförsbackar i mestadels skogsterräng. Sedan loppet flyttades till februari har Jizerska haft fina vinterförhållanden. Stämingen är hög och familjär och tjeckerna är med rätta stolta över sin professionella organisation.

De flesta brukar åka längd dagen före loppet och testa spåren, men den som har lust kan även åka utför i Jested ovanför Liberec där vi bor. Det är bara att ta spårvagnen och hyra utrustning på plats på Pragbornas favoritanläggning för slalom.

I Liberec finns ett interaktivt vetenskapsmuseum, Iqlandia, och ett Skoda museum i huset där Ferdinand Porsche växte upp. I grannstaden Jablonec, nästan hopvuxen med Liberec, tillverkades det världsberömda bömiska glaset från Jizerabergen. Här finns Tjeckiens största och finaste glas- och smyckemuseum - imponerande utställningar. Regionens glansdagar präglades av textilindustrin som en Tjeckiens knallebygd, innan produktionen flyttade till Asien. I Liberec finns även en fin bad- och spaanläggning - Babylon - och flera små ölbryggerier som är öppna för allmänheten. 

Första natten bor vi i Prag och går en stadsrundur förbi slottet, Karlsbron och gamla stan på fredagen. I Prag kan alla som vill gå på ölspa också, en annorlunda upplevelse i en tunna fylld av humle, malt och varmt vatten intill ölkran.

Jizerská

Distanser: 10, 25 och 50 km klassisk stil.
Start lördag: 10 km klockan 09.15, 25 km klockan 09.00
Start söndag: 50 km klockan 09.00
Antal deltagare: 8500 (max 4800 i 50 km)
Antal startgrupper: 8 i 50 km loppet
Antal år: 56.
Antal energidepåer: 5
Vallastationer och enklare reparationer längs banan: Ja, flera, se bild.
Medicinsk och teknisk hjälp: Längs spåret.

Tjeckien

Invånare: 10,5 miljoner.
Yta: 78 866 km² (ungefär som Österrike).
Sammetsrevolutionen: 1993.
Tjeckoslovakiens delning: 1 januari 1993.
Medlem i EU: 1 maj 2004.
Valuta: Tjeckisk kronoa CZK.
Ström: 230 V samma kontakter som Sverige.
Kända författare: Milan Kundera, Franz Kafka.
Världsrekord: Tjeckerna dricker mest öl per capita i världen. 

10/25/50 km klassiskt

Prima längdskidåkning i klassisk stil väntar dig som följer med till Jizerská. Huvudloppet 50 km går på söndagen, 10 och 25 km på lördagen. Vill du åka någon av de kortare sträckorna brukar de sälja slut först. 

De som ställer upp i Jizerska kan åka skidor, även i nedförsbackar. Bra stämning i spåren!

Allt detta ingår

Startavgift i ett av loppen.
Del i dubbelrum på centralt hotell**** som har ölspa i Prag en natt.
Del i dubbelrum på hotell**** i Liberec tre nätter.
Buss Prag-Liberec tur och retur.
Guidad, uppskattad stadsrundtur i Prag.
Frukostbuffé varje dag.
Transfer buss till start och från mål.
Medalj, nedladdlingsbart diplom och analys av ditt lopp.
Lunch efter loppet.
Reseledning och service av Globalrunners.
Resegaranti enligt Resegarantilagen.
 

Tillval

  • Enkelrumstillägg fyra nätter.
  • Tåg till Prag tur och retur.
  • Anmälan till ytterligare ett av loppen under Jizerska.

Program

Torsdag
Ankomst till Prag och incheckning på fyrstjärnigt, centralt hotell. 

Fredag
Guidad stadsrundtur i Prag på förmiddagen. Buss till Liberec på eftermiddagen. Bussresan tar en timme. Incheckning på vårt hotell Gyllene Lejonet i Liberec, som är staden närmast tävlingarna.

Lördag
Frukost. De som vill kör 10 eller 25 km loppet, start vid 9-tiden. De som inte kör något lopp idag brukar åka längd i Bedrichov, en halvtimmes bussresa upp i bergen. Vill något köra utför i Jested idag genom att ta spårvagn och hyra utrustning på plats går det fint.

Uthämtning av startkit på mässan i Nisa Shopping Center, 4 km utanför stan (gratis bussar dit) senast klockan 20. Vill du inte hämta ditt startkit inför huvudloppet imorgon gör vi det åt dig. 

Fest på Rådhustorget inför huvudloppet klockan 18.00 med fler högtalare än bajamajor. Det brukar vara kul för såväl skidåkare som lokalbefolkning med stadens stolthet, Rådhuset, upplyst bakom scenen.

Söndag
Frukost och buss till starten. Det är 30 minuters bussresa till skidstadion i Bedrichov och gratis matarbussar avgår mellan 05.30 och 09.30 fem minuters promenad från vårt hotell vid Idrottens Hus i Liberec.
 
Bansträckningen för 50 km loppet är lagd som en åtta i de skogsklädda bergen på gränsen till Polen. I mål får du en tung medalj i böhmisk kristall, olika varje år, och lunch med tre olika rätter att välja på, varav en är vegetarisk. Laktosfritt är inga problem. Glutenfritt finns dock inte.

För att fira alla fina presationer äter vi middag tillsammans på kvällen på en noga utvald restaurant i Liberec - tjeckisk och trevlig förstås!

Måndag
Frukost. Buss till Prag och hemresa. 

Från spåren under loppet ser du ända till Polen. Bansträckningen för 50 km klassiskt går i en åtta i bergen som utgör gränsen mellan Tjeckien och Polen, med vidsträckta vyer och i djupa skogar. Den som skräpar ner utanför skräpzonerna får 30 (!) minuters tillägg på sin tid, så det är mycket rent och fint.

Lär dig litet tjeckiska!

Ahoj - hej
Dekuji - tack
Ano/Ne Ja/nej
Jak se mate? Hur mår du.
Dobre a vy? Bra, och du?
Jak se jmenujete? Vad heter du?
Jmenuji se Janne. Jag heter Janne.
Kolik to stoji? Vad kostar det?
Ursäkta - Prominte
Nerozumim - Jag förstår inte.
Na zdravi! - Skål! 

Hotell Gyllene Lejonet**** i Liberec

Fyrstjärniga Hotel Gyllene Lejonet (Zlatý Lev Grand Hotel) ligger centralt lugnt invid Gutenbergsparken i Liberecs historiska centrum, nära rådhuset, stora torget, ett sjukhus och busstationen. Här har många kända profiler bott - från Nexö och Strauss till polarforskaren Amundsen, löparen Emil Zatopek och Britta Johansson Norgren. I kvarteren finns mysiga små kullerstensgator och gott om bra och prisvärda restauranter. Jizerskas kontor i Idrottens Hus i Liberec där du tar matarbussen till tävlingarna i Bedrichov ligger ett par hundra meter bort. Tillbaka kommer du till samma plats och har nära till hotellet. Alla rum är utrustade med badkar eller dusch, hårtork, värdeskåp, WIFI, satellit-TV, vattenkokare, telefon och WIFI. Stor, fin frukostbuffé ingår. Här finns spa med bastu och pool samt skidrum med vallabord med profiler. Bussar och spårvagnar ligger bara fem minuters promenad från hotellet. 

Hotellets hemsida

SMS från åtta göteborgare som följde med på Jizerskaresan.
SMS från åtta göteborgare som följde med på Jizerskaresan.

Frågor om loppet och resan

När är sista anmälningsdag?
När resan är fullbokad och det vet vi aldrig, men normalt på sommaren året före loppet och vi brukar ha en diger väntelista. Boka plats när du vet att du vill följa med så har du ett roligt träningsmål att se fram emot!

Blir loppet fullt?
10 km och 25 km har blivit fulla i oktober de senaste åren. Max i huvudloppet 50 km är 4800 åkare. 

Måste man lämna tillbaka chipet?
Nej, det sitter på nummerlappen och du behöver inte lämna tillbaka det.

Starten
Du rekommenderas att vara på plats i Bedrichov i god tid före start samt i rätt startfålla senast 10 minuter före start. Det finns värmetält precis intill. 

Kan jag stanna längre eller kortare?
Javisst. Åk dit tidigare och/eller hem senare, njut av mer skidåkning eller några extra nätter i Prag eller en annan plats på dit och/eller hemvägen. Boka eget boende eller be oss göra det. Vill du bara vara borta 3 nätter istället för 4, fredag-måndag, går det också bra, men grundpriset blir detsamma.

Får jag skrytmärken med Jizerska att sätta på skidorna och diplom?
Ja.

Vad får man i energidepåerna?
Te, sportdryck, buljong, banan, apelsin, torkade aprikoser, katrinplommon, bulliga kakor, choklad, energigel. Riktigt bra.

Nedskräpning
Den som skräpar ner utanför sopzonerna får 30 minuters påslag på sitt resultat. Håll Tjeckien rent. 

Vad fick jag för tid?
Det ser du på en display vid målet och på Jizerskas webbplats.

Händer det något mer?
Invigning och rockkonsert på lördagkvällen på torget i centrala Liberec, högmässa lördagkväll i Bedrichov.

Vad kostar spårkort övriga dagar?
Ingenting. Det är överlag billigt i Tjeckien - mat, dryck, mm.

Hur bokar jag vallaservice i förväg? 
Genom att skapa ett eget användarkonto själv när du har fått mejl från Jizerska att du är anmäld. 

Medaljen är stor och tung i bömisk kristall.
Vi anmäler dig till det/de lopp du vill köra. Själv fyller du bara i bokningsformuläret till resan, tränar på så ordnar vi resten.

Resan till Tjeckien

Vi bokar tåg med bästa förbindelser åt dem som vill och de som inte vill det, får boka sina egna biljetter. Den åtgärd som gör störst skillnad när det gäller vad vårt företag kan göra för att minska vårt klimatavtryck är att skippa flyg. Därför pausar vi det i väntan på renare alternativ. 
 

Tåg till Tjeckien

Vi har tagit tåget till Prag flera gånger och kan garantera att det går prima och är kul! Dessutom blir du en del av en positiv förändring och en nödvändig omställning. SJ kör nattåg, Euronight, Stockholm - Hamburg med ankomst Hamburg halv sju nästa morgon. Sedan är det sex timmar med tåg till Prag. Du kan också kliva ombord på Euronight i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta, Hässleholm eller Malmö.

Vill du stanna i Köpenhamn, Hamburg eller Berlin går det fint. Vi tipsar om roliga saker att göra i Hamburg, Berlin och Köpenhamn om du väljer att göra ett stopp där och har förslag på prisvärda hotell nära Hauptbahnhof och Hovedbanegården. Det är trevliga restauranter på tågen mellan Berlin och Prag; bordsservering, påplatslagad mat, serverad på vita dukar, riktigt porslin och i glas - ingen plast. Billigt, flott och gott!

Restaurangvagn på linjen Hamburg - Berlin - Prag. Maten lagas ombord och serveras på riktigt porslin.
Restaurangvagn på linjen Hamburg - Berlin - Prag. Maten lagas ombord och serveras på riktigt porslin.

Tåg till Jizerska

Snabbast: Köpenhamn - Prag 07.26-19.35
Liberec - Köpenhamn 08.28-21.34

Smidigt från Stockholm eller söder därom:
Stockholm - Prag 17.34 - 15.35
(liggvagn Stockholm - Hamburg)  

Liberec - Stockholm 10.28 - 09.53
(liggvagn Hamburg - Stockholm) 

Upplev Hamburg och Berlin:
Stockholm - Hamburg 08.21 - 20.02
Hamburg - Prag 10.52-17.35 eller senare.

Liberec - Berlin 10.28-14.43
Berlin - Stockholm 10.38-23.41

Med reservation för tågbolagens tidtabellsändringar.

Eller boka resan själv

Du som inte vill att vi bokar tåg till Tjeckien åt dig, kan boka din egen resa till Prag och möta upp gruppen på plats. Väljer du att boka din egen resa, får du, när du har betalat anmälningsavgiften, information om hur du kan boka din egen resa och hur du tar dig till hotellet.

Klimatavtryck

Klicka på bilden för större bild. Klicka på bilden för större bild.

På bilden ser du koldioxidutsläpp per person på Jizerskaresan med avresa från Stockholm. Här kan du räkna ut ditt avtryck från andra avreseorter. 

Vi är noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid småskaliga boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är rolig och intressant för våra gäster också. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och att maten är närproducerad.

Transporten till resmålet står för lejonparten av klimatavtrycket. Äter och bor gör du oavsett. Klimatkompenserade boenden eller flygresor innebär inte lägre utsläpp.