LOGO GLOBALRUNNERS

Jizerská - längdskidresa till Tjeckien 6-10 februari 2020

Välkommen med till Tjeckien och längdskidloppet Jizerska Padesatka! Loppet är landets största längdskidarrangemang och går för 53:e gången andra helgen i februari. Premiären var redan 1968 och Jizerska ingår numer både i Worldloppet och Visma Ski Classics. Flera svenska elitåkare har vunnit loppet och Stanislav Řezáč, känd Vasaloppsåkare, har tagit hem förstaplatsen på sin egen bakgård vid flera tillfällen. Han har själv två hus ett stenkast från start- och målområdet.

Huvudloppet går på söndagen och är 50 km i klassisk stil. Dessutom finns skate 30 km på fredagen och 10 respektive 25 km klassiskt på lördagen. Sedan 1972 hedrar Jizerská minnet av 15 tjeckoslovakiska klättrare som dog i Peru 1970 i ett jordskred orsakat av en jordbävning. Grundarna av loppet var några av klättrarna.

En timme med buss norr om Prag, i bergen som gränsar till Polen, ligger detta dolda smultronställe för längdskidåkare. Jizerska bjuder på långa sluttande upp- och nedförsbackar i mestadels skogsterräng. Sedan loppet flyttades till februari har Jizerska haft perfekta vinterförhållanden. Stämingen är hög och familjär och tjeckerna är med rätta stolta över sin professionella organisation.

De dagar du inte tävlar går det fint att träna längd i samma område. Vill du någon dag köra utför gör du förslagsvis det i Jested ovanför Liberec där vi bor, det är bara att ta spårvagnen och hyra utrustning på plats. 

I Liberec finns ett interaktivt vetenskapsmuseum, Iqlandia, och ett Skoda museum i huset där Ferdinand Porsche växte upp. I grannstaden Jablonec, nästan hopvuxen med Liberec, tillverkades det världsberömda bömiska glaset från Jizerabergen. Här finns Tjeckiens största och finaste glas- och smyckemuseum där du kan se hur de tillverkar glaset - imponerande utställningar som rekommenderas. Regionens glansdagar präglades även av textilindustrin som en Tjeckiens knallebygd, innan produktionen flyttade till Asien. I Liberec finns också en fin bad- och spaanläggning - Babylon - och flera ölbryggerier som är öppna för allmänheten. 

Har du aldrig varit i Prag, ett av Europas populäraste resmål, får du se litet av detta "österns Paris" på måndagen före hemresan, när vi gör en stadsrundur förbi slottet, Karlsbron och gamla stan. Vill du inte följa med på den kan du gå på ölspa (ja, man badar i öl).

På alla våra resor kan du välja om du vill åka tåg eller flyg till resmålet. På Jizerskáresan är det samma pris oberoende vilket ressätt du väljer och för tågresenärer ingår dessutom övernattning i Hamburg på dit- och hemvägen.

Jizerská

Distanser: 10, 25 och 50 km klassisk stil, 30 km skate.
Start lördag: 10 km klockan 09.15, 25 km klockan 09.00
Start söndag: 50 km klockan 09.00
Antal deltagare: 7475 (max 4800 i 50 km)
Antal startgrupper: 8 i 50 km loppet
Antal år: 52.
Medicinsk och teknisk hjälp: Finns längs spåret.

Liberec

Njut på Liberecs bad- och spaanläggning Babylon. Njut på Liberecs bad- och spaanläggning Babylon.
På glas och smyckefabriken utanför Liberec visar de hur de tillverkar det världsberömda böhmiska glaset.

Tjeckien

Invånare: 10,5 miljoner
Yta: 78 866 km² (ungefär som Österrike)
Sammetsrevolutionen: 1993
Tjeckoslovakiens delning: 1 januari 1993
Medlem i EU: 1 maj 2004
Valuta: Tjeckisk kronoa CZK
Ström: 230 V samma kontakter som Sverige
Kända författare: Milan Kundera, Franz Kafka
Världsrekord: Tjeckerna dricker mest öl per capita i världen. Mycket, men det är gott.

10/25/50 km klassiskt
30 km skate

Prima längdskidåkning i klassisk stil och/eller skate väntar dig som följer med till Jizerská. Huvudloppet 50 km i klassisk stil går på söndagen, 10 och 25 km klassiskt på lördagen och 30 km skate på fredagen.

De dagar du inte tävlar åker du förmodligen en hel del längd, men den som vill kör (även) utför, går på Skodamuseet, det böhmiska glasets fabrik eller Liberecs bästa spa.

Tågtider

Avgång onsdag från Köpenhamn 15.10. Ankomst Hamburg 20.16. Övernattning. Efter frukost, direkttåg till Prag torsdag klockan 08.51. Ankomst Prag 15.26

Avgång från Prag måndag klockan 14.32 med tåg mot Hamburg. Övernattning. Tåg till Köpenhamn tisdag efter frukost 08.43, ankomst Köpenhamn 14.08.

Till och från Köpenhamn får du boka din egen resa. Övernattning i Hamburg ingår.

Obs! Anpassar SJ sina tåg efter internationella anslutningar som planerat, kommer tågresan till Tjeckien gå snabbare och inte kräva övernattning i Hamburg.

Flygtider

Avresa Arlanda 08:00. Ankomst Prag 13:10. 
Avresa Prag 14:50. Ankomst Arlanda 19.35. 
Avresa Landvetter 09.40. Ankomst Prag 14.00.
Avresa Prag 16.40 - ankomst Landvetter 22.30.
Avresa Kastrup 09.40 - ankomst Prag 14.05.
Avresa Prag 14.50 - ankomst Kastrup 18.35.

Allt detta ingår

Flyg från Arlanda, Landvetter, Kastrup eller Oslo till Prag tur och retur
eller
Tåg från Köpenhamn tur och retur med övernattning i Hamburg dit och hem
Samma pris för tåg som flyg
Transfer till Liberec från Prag tur och retur
Skidfrakt om du flyger
Stadsrundtur i Prag
Del i dubbelrum fyra nätter på centralt och fint hotell**** i Liberec med gratis wifi.
Frukostpension.
Startavgift till ett av loppen
Vallaservice - fluorfri
Transfer buss till start och från mål.
Medalj och nedladdlingsbart diplom.
Lunch efter loppet.
Reseledning och service av Globalrunners.
Resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Resegarantilagen.

Program

Torsdag
Flyg från Kastrup, Landvetter, Oslo eller Stockholm till Prag.
För dig som väljer tåg är det avresa på onsdagen, se ovan tågtider.

Transfer till Liberec, 10 mil. Incheckning på Hotel Radnice**** i Liberec.

Fredag
Frukost och skidåkning - längd eller utför, du väljer. Buss en halvtimme till Bedrichov för längdskidåkning, spårvagn en kvart för utförsåkning i Jested. Den som vill ställa upp i skateloppet kör det idag. Startkit inför den tävlingen kan hämtas i worldloppets tält i Bedrichov där starten är. På eftermiddagen/kvällen uthämtning av övriga startkits i Nisa Shopping Center 4 km från hotellet utanför Liberec (öppet 9-20 torsdag - lördag) dit vi åker gratis med buss från centrum. Vill du inte hämta ditt, gör vi det åt dig.

Lördag
Frukost innan du åker till skidstadion i Bedrichov för att testa spåren eller spårvagn om du vill köra utför i Jested. Du kan också delta i något av de kortare loppen på 25 km eller 10 km klassisk stil som hålls på lördagen. Eftermiddagen är fri för skidåkning, shopping eller avkoppling. Skodamuseet, böhmiska glasfabriken eller bad- och spa i Liberec rekommenderas.

Söndag
Frukost och transfer till starten. Det är 20 minuters bussresa till skidstadion i Bedrichov. Transferbussarna avgår från och kommer tillbaka till Idrottens Hus nära vårt hotell.

Bansträckningen för 50 km loppet är lagd som en åtta i de skogsklädda bergen på gränsen till Polen. I mål får du medalj och lunch med tre olika rätter att välja på, varav en är vegetarisk. Laktosfri måltid är inga problem. Glutenfritt finns dock inte.

För att fira alla fina presationer äter vi middag tillsammans på kvällen på en noga utvald restaurant i Liberec - mycket tjeckisk och trevlig!

Måndag
Frukost. Transfer till Prag och stadsvandring förbi Hradcany slottet, över Karlsbron och in i gamla stan.

Tågresenärer: Tåg till Hamburg på eftermiddagen och övernattning, för vidare tågresa nästa dag till Köpenhamn.

Flygresenärer: Flyg från Prag måndag eftermiddag till Kastrup, Landvetter, Oslo eller Stockholm Arlanda.

Från spåren under loppet ser du ända till Polen. Bansträckningen för 50 km klassiskt går i en åtta i bergen som utgör gränsen mellan Tjeckien och Polen, med vidsträckta vyer och i djupa skogar. Den som skräpar ner utanför skräpzonerna får 30 (!) minuters tillägg på sin tid, så det är mycket rent och fint.

Lär dig litet tjeckiska!

Ahoj - hej
Dekuji - tack
Ano/Ne Ja/nej
Jak se mate? Hur mår du.
Dobre a vy? Bra, och du?
Jak se jmenujete? Vad heter du?
Jmenuji se Janne. Jag heter Janne.
Kolik to stoji? Vad kostar det?
Ursäkta - Prominte
Nerozumim - Jag förstår inte.
Na zdravi! - Skål! 

Hotel Radnice****

Fyrstjärniga Hotell Radnice ligger i Liberecs historiska centrum, bara några steg från rådhuset, stora torget och teatern FXŠaldy. I kvarteren finns mysiga små kullertensgator och gott om restauranter. Det tar max fem minuter att gå till Jizerskas huvudkontor i Idrottens Hus i Liberec och det är där du tar matarbussen till tävlingen i Bedrichov den dag du ska tävla. Tillbaka kommer du till samma plats och har nära till hotellet. Alla rum är utrustade med badkar, hårtork, satellit-TV, minibar, kassaskåp, telefon och WIFI. Frukostbuffé ingår. Bussar och spårvagnar ligger bara tre minuters promenad från hotellet. 

Hotellets hemsida

Frågor om loppet och resan

När är sista anmälningsdag?
När resan är fullbokad och det vet vi aldrig. Boka plats när du vet att du vill följa med så har du ett roligt träningsmål att se fram emot!

Blir loppet fullt?
10 km och 25 km har blivit fulla i oktober de senaste åren. Max i huvudloppet 50 km är 4800 åkare. 

Måste man lämna tillbaka chipet?
Nej, det sitter på nummerlappen och du behöver inte lämna tillbaka det.

Starten
Du rekommenderas att vara på plats i Bedrichov minst en timme före start och två timmar före starten av huvudloppet på söndagen samt i rätt startfålla senast 5 minuter före start. Det finns värmetält precis intill. 

Hur många startgrupper är det?
I huvudloppet på söndagen 8, i övriga 1-3.

Får jag Jizerskámärken att sätta på skidorna?
Ja!

Vad får man i energidepåerna?
Te, sportdryck, frukt, kakor eller torkad frukt.

Nedskräpning
Den som skräpar ner utanför sopzonerna får 30 minuters påslag på sitt resultat. Håll Tjeckien rent. 

Vad fick jag för tid?
Det får du i form av ett SMS efter målgång. Du kan även se det på en display vid målet, uppsatt i värmetälten och på nätet senare.

Händer det något mer?
Visst, mässa i Bedrichov, invigning och rockkonsert på lördagkvällen på torget i centrala Liberec.

Vad kostar spårkort övriga dagar?
Ingenting. Kostnadsläget är överlag billigt vad gäller mat, dryck, mm.

Hur bokar jag gratis vallaservice och Finsiher T-shirt i förväg? 
Genom att skapa ett eget användarkonto när vi har anmält dig till loppet. Vallaservice går att boka från maj/juni och finisher t-shirt från oktober.
 

Den som vill köper en Finisher T-shirt. Här är förra årets tröja inklusive sluttid. Gör du det i förväg på nätet kostar den cirka 200 kronor.
Vi anmäler dig till det/de lopp du vill köra. Själv fyller du bara i bokningsformuläret till resan, tränar på så ordnar vi resten.
Är det kilometermarkeringar längs banan? Jajamen, väldigt tydliga, orange och stora.