LOGO GLOBALRUNNERS

Jizerská - längdskidresa till Tjeckien 11-14 februari 2022

Välkommen med till Tjeckien och längdskidloppet Jizerska Padesatka! Loppet är landets största längdskidarrangemang och går för 54:e gången andra helgen i februari. Premiären var redan 1968 och Jizerska ingår numer både i Worldloppet och Visma Ski Classics. Flera svenska elitåkare har vunnit loppet och Stanislav Řezáč, känd Vasaloppsåkare, har tagit hem förstaplatsen på sin egen bakgård vid flera tillfällen. Han har själv två hus ett stenkast från start- och målområdet.

Huvudloppet går på söndagen och är 50 km i klassisk stil. Dessutom finns 10 respektive 25 km klassiskt på lördagen. Sedan 1972 hedrar Jizerská minnet av 15 tjeckoslovakiska klättrare som dog i Peru 1970 i ett jordskred orsakat av en jordbävning. Grundarna av loppet var några av klättrarna.

En timme med buss norr om Prag, i bergen som gränsar till Polen, ligger detta dolda smultronställe för längdskidåkare. Jizerska bjuder på långa sluttande upp- och nedförsbackar i mestadels skogsterräng. Sedan loppet flyttades till februari har Jizerska haft fina vinterförhållanden. Stämingen är hög och familjär och tjeckerna är med rätta stolta över sin professionella organisation.

Vill du någon dag köra utför dagen före loppet, gör du förslagsvis det i Jested ovanför Liberec där vi bor. Det är bara att ta spårvagnen och hyra utrustning på plats. 

I Liberec finns ett interaktivt vetenskapsmuseum, Iqlandia, och ett Skoda museum i huset där Ferdinand Porsche växte upp. I grannstaden Jablonec, nästan hopvuxen med Liberec, tillverkades det världsberömda bömiska glaset från Jizerabergen. Här finns Tjeckiens största och finaste glas- och smyckemuseum där du kan se hur de tillverkar glaset - imponerande utställningar som rekommenderas. Regionens glansdagar präglades även av textilindustrin som en Tjeckiens knallebygd, innan produktionen flyttade till Asien. I Liberec finns också en fin bad- och spaanläggning - Babylon - och flera små ölbryggerier som är öppna för allmänheten. 

Har du aldrig varit i Prag, ett av Europas populäraste resmål, kan du följa med på en stadsrundur förbi slottet, Karlsbron och gamla stan på fredagen. Ytterligare ett alternativ i Prag är att gå på ölspa, en annorlunda upplevelse.

Jizerská

Distanser: 10, 25 och 50 km klassisk stil.
Start lördag: 10 km klockan 09.15, 25 km klockan 09.00
Start söndag: 50 km klockan 09.00
Antal deltagare: 7475 (max 4800 i 50 km)
Antal startgrupper: 8 i 50 km loppet
Antal år: 54.
Medicinsk och teknisk hjälp: Finns längs spåret.

Liberec

Njut på Liberecs bad- och spaanläggning Babylon. Njut på Liberecs bad- och spaanläggning Babylon.
På glas och smyckefabriken utanför Liberec visar de hur de tillverkar det världsberömda böhmiska glaset.

Tjeckien

Invånare: 10,5 miljoner
Yta: 78 866 km² (ungefär som Österrike)
Sammetsrevolutionen: 1993
Tjeckoslovakiens delning: 1 januari 1993
Medlem i EU: 1 maj 2004
Valuta: Tjeckisk kronoa CZK
Ström: 230 V samma kontakter som Sverige
Kända författare: Milan Kundera, Franz Kafka
Världsrekord: Tjeckerna dricker mest öl per capita i världen. Mycket, men det är gott.

10/25/50 km klassiskt

Prima längdskidåkning i klassisk stil väntar dig som följer med till Jizerská. Huvudloppet 50 km i klassisk stil går på söndagen, 10 och 25 km klassiskt på lördagen. Vill du åka någon av de kortare sträckorna brukar de sälja slut först. Maxantal åkare i huvudloppet 50 km är 4800 personer. 

 

De som ställer upp i Jizerska kan åka skidor. Ett stort plus, inte minst i nedförsbackar, enligt vår erfarenhet. Bra stämning i spåren!

Tågtider

Avgång Köpenhamn 07.26. Byte i Hamburg.
Ankomst Prag 19.36.
Avgång från Prag 08.27. Byte i Hamburg. Ankomst Köpenhamn 21.33.
 

Flygtider

Avresa Arlanda 09.05, ankomst Prag 14.00.
Hemresa Prag 14.00, ankomst Arlanda 17.45
Avresa Landvetter 10.25. Ankomst Prag 14.00.
Avresa Prag 14:00 - ankomst Landvetter 17.30.
Avresa Kastrup 10.10 - ankomst Prag 14.00.
Avresa Prag 14.00 - ankomst Kastrup 17:30
Avresa Oslo 09.50, ankomst Prag 14.00
Hemresa Prag 14.00, ankomst Oslo 17.55.


Alternativ 2 från Arlanda, Oslo och Kastrup
Avresa Arlanda 11.30. Ankomst Prag 13:25. 
Avresa Prag 11.20. Ankomst Arlanda 13.15. 
Avresa Oslo 11.15. Ankomst Prag 13:15. 
Avresa Prag 12.10. Ankomst Oslo 14.10. 
Avresa Kastrup 09.15, ankomst Prag 10.35.
Avresa Prag 17.45, ankomst Kastrup 19.05.

I Alternativ 2 tillkommer 800 kr i skidfrakt från Stockholm och Oslo och 1400 kr från Kastrup. 

Allt detta ingår

Flyg från Arlanda, Landvetter, Kastrup eller Oslo till Prag tur och retur
eller
Tåg från Köpenhamn tur och retur
Samma pris för tåg som flyg
Transfer till Liberec från Prag tur och retur
Skidfrakt* 
Stadsrundtur i Prag
Del i dubbelrum på Grand Hotel**** i Liberec.
Frukostbuffé.
Startavgift till ett av loppen
Vallaservice - fluorfri.
Transfer buss till start och från mål.
Medalj och nedladdlingsbart diplom.
Lunch efter loppet.
Reseledning och service av Globalrunners.
Resegaranti hos Kammarkollegiet enligt Resegarantilagen.

Program

Fredag
Flyg från Kastrup, Landvetter, Oslo eller Arlanda till Prag eller tåg från Köpenhamn. Den som tar tåget bokar anslutning till Köpenhamn från sin hemort. Med COOP-kort eller STF-medlemskap med 10% rabatt på SJ.

Stadsrundtur i Prag för flygresenärer. Ölspa för de som vill istället för stadsrundtur på egen bekostnad. Tågresenärer kommer tyvärr för sent fram för stadsrundtur/ölspa, men får fina upplevelser på tåget genom Europa. Transfer till Liberec, 10 mil. Incheckning på Grand Hotel**** i Liberec.

Lördag
Frukost. Uthämtning av startkit på mässan i Nisa Shopping Center, 4 km utanför stan (gratis bussar dit). Vi har aldrig besökt ett shopping centrum med så många sportaffärer. Den som vill kör utför i Jested idag genom att ta spårvagn och hyra utrustning på plats. Andra kanske vill testa spåren i Bedrichov inför morgondagens lopp, några kanske vill köra 10 eller 25 km loppet, andra besöka Skoda museet eller något annat. Vi hjälper dig oavsett vad du väljer så att du får göra det du vill idag. Vill du inte hämta ditt startkit inför huvudloppet imorgon gör vi det åt dig. 

Söndag
Frukost och transfer till starten. Det är 30 minuters bussresa till skidstadion i Bedrichov och gratis matarbussar går ett stenkast från vårt hotell vid Idrottens Hus.
 
Bansträckningen för 50 km loppet är lagd som en åtta i de skogsklädda bergen på gränsen till Polen. I mål får du medalj och lunch med tre olika rätter att välja på, varav en är vegetarisk. Laktosfri måltid är inga problem. Glutenfritt finns dock inte.

För att fira alla fina presationer äter vi middag tillsammans på kvällen på en noga utvald restaurant i Liberec - mycket tjeckisk och trevlig!

Måndag
Frukost. Transfer till Prag och hemresa. Tidig avresa för tågresenärer, litet senare för dig som valt flyg.

Från spåren under loppet ser du ända till Polen. Bansträckningen för 50 km klassiskt går i en åtta i bergen som utgör gränsen mellan Tjeckien och Polen, med vidsträckta vyer och i djupa skogar. Den som skräpar ner utanför skräpzonerna får 30 (!) minuters tillägg på sin tid, så det är mycket rent och fint.

Lär dig litet tjeckiska!

Ahoj - hej
Dekuji - tack
Ano/Ne Ja/nej
Jak se mate? Hur mår du.
Dobre a vy? Bra, och du?
Jak se jmenujete? Vad heter du?
Jmenuji se Janne. Jag heter Janne.
Kolik to stoji? Vad kostar det?
Ursäkta - Prominte
Nerozumim - Jag förstår inte.
Na zdravi! - Skål! 

Grand Hotel Gyllene Lejonet**** i Liberec

Fyrstjärniga Grand Hotel Gyllene Lejonet ligger centralt vid en park i Liberecs historiska centrum, nära rådhuset, stora torget och teatern FXŠaldy. I kvarteren finns mysiga små kullerstensgator och gott om restauranter. Det tar max fem minuter att gå till Jizerskas huvudkontor i Idrottens Hus i Liberec och det är där du tar matarbussen till tävlingen i Bedrichov den dag du ska tävla. Tillbaka kommer du till samma plats och har nära till hotellet. Alla rum är utrustade med badkar, hårtork, satellit-TV, minibar, kassaskåp, telefon och WIFI. Frukostbuffé ingår. Bussar och spårvagnar ligger bara fem minuters promenad från hotellet. Hotellet har en intressant historia med många prominenta gäster som valt att bo här, till exempel Jizerska-vinnaren 2019 Britta Johansson-Norgren, den danske arbetarförfattaren Nexö, den fransk-tjeckiska konstnären František Kupka, den österrikiska tonsättare Johann Strauss, norske polarforskaren Roald Amundsen och OS-guldmedaljören på 10 000 meter Emil Zátopek.  

Hotellets hemsida

Frågor om loppet och resan

När är sista anmälningsdag?
När resan är fullbokad och det vet vi aldrig. Boka plats när du vet att du vill följa med så har du ett roligt träningsmål att se fram emot!

Blir loppet fullt?
10 km och 25 km har blivit fulla i oktober de senaste åren. Max i huvudloppet 50 km är 4800 åkare. 

Måste man lämna tillbaka chipet?
Nej, det sitter på nummerlappen och du behöver inte lämna tillbaka det.

Starten
Du rekommenderas att vara på plats i Bedrichov minst en timme före start samt i rätt startfålla senast 10 minuter före start. Det finns värmetält precis intill. 

Kan jag stanna längre?
Absolut. Åk dit tidigare eller hem senare, njut av mer skidåkning eller några extra nätter i Prag. Individuell resa kostar 600 kronor extra. Boka eget beende eller be oss göra det. 

Får jag Jizerskámärken att sätta på skidorna?
Ja!

Vad får man i energidepåerna?
Te, sportdryck, frukt, kakor, apelsiner, bananer, torkad frukt, choklad och gel (2020 var det gel på två stationer i mitten av huvudloppet).

Nedskräpning
Den som skräpar ner utanför sopzonerna får 30 minuters påslag på sitt resultat. Håll Tjeckien rent. 

Vad fick jag för tid?
Det får du i form av ett SMS efter målgång. Du kan även se det på en display vid målet, uppsatt i värmetälten och på nätet senare.

Händer det något mer?
Invigning och rockkonsert på lördagkvällen på torget i centrala Liberec, högmässa lördagkväll i Bedrichov.

Vad kostar spårkort övriga dagar?
Ingenting. Kostnadsläget är överlag billigt vad gäller mat, dryck, mm.

Hur bokar jag gratis vallaservice och Finsiher T-shirt i förväg? 
Genom att skapa ett eget användarkonto när vi har anmält dig till loppet. Vallaservice går att boka från maj/juni och finisher t-shirt (ej gratis) från oktober.
 

Medaljen är stor och tung i bömisk kristall.
Vi anmäler dig till det/de lopp du vill köra. Själv fyller du bara i bokningsformuläret till resan, tränar på så ordnar vi resten.

Klimatavtryck

Klicka på bilden för större bild. Klicka på bilden för större bild.

På bilden ser du koldioxidutsläpp per person på Jizerskaresan med avresa från Stockholm. Här kan du räkna ut ditt avtryck från andra avreseorter. Alla som reser med oss får välja tåg eller flyg. 2021 har hälften av våra gäster valt tåg till Tjeckien.

Vi är noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid småskaliga boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är rolig och intressant för våra gäster också. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och att maten är närproducerad.

Transporten till resmålet står för lejonparten av klimatavtrycket. Äter och bor gör du oavsett. Klimatkompenserade boenden eller flygresor innebär inte lägre utsläpp.