webbhvd

Träningsläger i Österrike

Seefeld - Leutasch området i Österrike är ett paradis för dem som gillar att åka längdskidor. Här erbjuds 245 kilometer mycket välskötta spår för klassisk åkning och manchester bäddar för dig som vill köra skejt. Den som vill tar en eller flera lektioner för våra erfarna instruktörer och för att vässa tekniken, åka mer ekonomiskt eller greppa skejtens olika växlar. Är du nyfiken på skidskytte kan du ta lektioner i det också. Har du ingen utrustning finns ett utmärkt utbud av uthyrningsskidor och pjäxor. 

Vill du utmana dig väljer du de svarta, tuffa spåren. Föredrar du lätt åkning finns gott om platta, gröna spår. För den som vill ha ett mellanting finns röda och blå spår, i kuperad skogsterring, längs floden och på ängar mellan höga berg som inramar dalen.

Till Seefeld går det smidigt att åka tåg via Hamburg. Den som inte vill ta tåget får 3000 kronor rabatt + info om hur du ordnar din egen resa.

Vi bor på nyrenoverade Hotel Weisses Rossl i centrala, lugna Leutasch, 5 km från livliga Seefeld. Hotellet ägs och drivs av Katarina och Robert, vars mål är att ge dig en suverän skidvecka i Leutasch. Läget är perfekt, precis intill spåren och den som vill kan ta bussen till Garmisch-Partenkirchen en dag (40 minuters resa för 80 kronor). Hotellet serverar österrikiska rätter och medelhavsmat och vi har även tillgång till ett gemensamt, fullt utrustat kök där vi kan laga egna luncher och middagar. Leutasch och Seefeld bjuder på ytterligare restaurant alternativ.
24,5 mil längdspår väntar på dig!

I priset ingår

  • Del i dubbelrum på vårt hotell i Leutasch alla nätter. Vill ni hellre ha ett trebäddsrum går det bra. Enkelrum mot tillägg.
  • Frukostbuffé varje dag.
  • Tåg Köpenhamn - Leutasch tur och retur inklusive nattåg i 4-bäddskupé. 
  • Skidbuss i Seefeld - Leutasch området varje dag.
  • Spårkort (20 Euro per dag)
  • Globalrunners reseledare.
  • Resegaranti enligt resegarantilagen.

Resfakta

Antal dagar: 7
Datum: 19-26 januari 2022
Längdskidspår grönt-svart: 24 mil.
Pris: 11 950 kronor per person. 8 950 kronor om du ordnar resan själv.
Marcialonga kombo: Boka veckan i Österrike och Marcialonga. Marcialongaresan startar samma dag som vistelsen i Leutasch slutar.

Program

Veckans program består av skidåkning för i stort sett hela slanten. Vi har 24,5 mil spår att välja på, från kuperat och tekniskt avancerat till platt och lätt med höga berg i blickfånget vart du än vänder dig. De som vill tar lektioner i skejt, klassisk åkning och/eller skidskytte. Här finns även slalombackar för den som vill köra utför. Utrustning av prima kvalitet kan hyras hos vår samarbetspartner.

Innsbruck är huvudstad i Tyrolen och ligger en halvtimme bort med pendeltåg från Seefeld. Berget Nordkette nås med kabinbana där du kan åka slalom eller bara äta lunch och njuta av vidsträckta vyer över Alperna. Med sina 130 000 invånare vid floden Inn och en kullerstensbelagd 'Gamla Stan' är Innsbruck väl värt ett besök. 25 000 studenter ser till att även nattlivet hålls igång.

Alpinistmuséet och Bell Muséet där tillverkningen av klockor/bjällror sträcker sig 400 år tillbaka i tiden och där verksamheten har letts av samma familj i 14 generationer kanske lockar. I stan kan du också testa förvånansvärt god pannkakssoppa och såklart mer traditionell schnizel och apfel strudle.

En dag kan de som vill besöka Garmisch-Partenkirchen som du säkert sett backhoppning från på nyårsafton. För slalomåkare binds systemet här ihop på de tre bergen Hausberg, Kreuzeck and Alpspitze. 

Gemytliga Innsbruck ligger bara en halvtimme bort med pendeltåg.
Gemytliga Innsbruck ligger bara en halvtimme bort med pendeltåg.

Skejtkurs

Nere på kontinenten är det skejt som är mest populärt bland längdskidåkare, det är vi i skandinavien som håller fast vid den klassiska tekniken. Är du sugen på att testa skejt kan vi rekommendera familjen Schwartz väletablerade skidskola i Leutasch. 

Privatlektion: 58 Euro per timme med engelskspråkig instruktör.
Grupplektion med fyra deltagare: 26 Euro per person och timme.
Skejtutrustning prisexempel: 55 Euro för fyra dagar.

Skidskyttekurs

Gör som Stina Nilsson, sadla om till en ny idrott. I alla fall för en eftermiddag kanske? Gevär och ammunition ingår i skidskyttelektionerna.

Skidskyttelektion torsdag eftermiddag: 50 Euro/person för två timmar.

Privatlektion i skidskytte valfri dag: 140 Euro för två timmar. Varje ytterligare person betalar 20 Euro.

Tågtider

15.17 Avg Köpenhamn. Nattåg från Hamburg.
09.56 Ankomst Seefeld nästa dag.
Sedan buss 5 km till Leutasch.

20.04 Avgång Seefeld. Nattåg till Hamburg.
13.36 Ankomst Köpenhamn nästa dag.

Vanliga frågor

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Ingen, du åker helt i ditt eget tempo så många timmar så många dagar du önskar. 

Vad behöver jag ha med mig?
Längdskidutrustning om du har, annars kan du hyra det på plats. Vi mejlar ut tips på lämplig utrustning en månad före avresa. Inga konstigheter, kläder förstås men lämna långklänning och frack hemma.

Hur är det med måltiderna?
Frukostbuffé ingår varje dag. Middag kan du äta på hotellet eller på någon annan restaurant i Leutasch eller Seefeld. Vill du inte gå ut på restaurang finns ett kök där du kan laga luncher och middagar. Kanske lagar och bjuder du dina medresenärer på middag en kväll och blir bjuden av dem andra kvällar?

Varför ordnar ni inte träningsläger i Seiser Alm istället?
Seiser Alm är tokdyrt om man inte bor i dalen under och då är det ett kostsamt och tidsödande företag att ta skidbuss + kabinbana upp till spåren och sen ner varje dag. I Seiser Alm finns 80 km spår, i Leutasch-Seefeld 245 km. Genuina Leutasch går smidigare att nå med tåg hemifrån och: Kul med nytt land!

Jag vill inte vara borta så länge, kan jag boka kortare resa?
Ja, men priset blir detsamma. Ange i meddelanderutan när du bokar resan de datum du önskar om du vill stanna kortare tid.

Hotel Vita Hästen

Vårt hotell ligger i centrala Leutasch och är döpt efter en österrikisk operett i tre akter där kyparen Leopold är hemligt förälskad i värdshusvärdinnan Josepha. Spåren ligger precis utanför dörren och till skidskolan är det cirka 1 km. Värdparet Katarina och Roberto som driver Vita Hästen bjuder på en god frukostbuffé varje morgon och kaffe/te på eftermiddagarna. I köket kan vi laga luncher och middagar, vilket blir billigare än att gå ut på restaurant hela veckan.

Som gäster på hotellet har vi rabatt på simhallar med bastu i Leutasch. Hotellet har ett skidrum med vallabord, pjäxtork/värmare och vi har även en tvättmaskin till vårt förfogande under veckan för svettiga kläder.

Vart är du på väg?

Antal invånare i Österrike: 9 miljoner.
Självständigt: 1945 från Tyskland.
Yta: 83 879 km2 (större än Tjeckien, mindre än Portugal)
Högsta berg: Grossglockner, 3 798 m ö.h.
Största sjö: Bodensjön.
Längsta flod: Donau.

Fakta om Leutasch

Antal invånare: 2400.
Meter över havet: 1 136.
Avstånd till Innsbruck: 3 mil.
Antal byar i (lilla) Leutasch: 26 stycken (!)
Borgmästare: Georgios Chrysochoidis.
Ortsnamnet: kommer från floden Liutaske.
Kuriosa: Ett av kejsar Maximillians favorit fiskeställen.

Kombinera med Marcialonga

Veckan i Leutasch/Seefeld ligger precis före Marcialongaresan. Den som vill förlänger med det populära loppet i Dolomiterna och fortsätter med tåg+buss till Moena (kostar cirka 45 Euro och tar fem timmar).

 

Läs om Marcialongaresan här.

Klimatavtryck

Klicka på bilden för förstoring. Klicka på bilden för förstoring.


På bilden ser du koldioxidutsläpp per person på resan till Österrike med avresa från Umeå. Här kan du räkna ut ditt avtryck från andra orter. 

Vi bor på ett lokalägt hotell som drivs av en familj, vilket ger ett positivt ekonomiskt avtryck. 

Transporten till resmålet står för lejonparten av klimatavtrycket. "Klimatkompenserade" boenden och flygresor innebär inte lägre utsläpp.