webbhvd

 La Diagonela 2023

Genom hela dalgången i Engadin, från Maloja via St Moritz och Pontrestina till Zouz, är du omgiven av höga berg på bägge sidor. Det ger en väldigt fin inramning.
Genom hela dalgången i Engadin, från Maloja via St Moritz och Pontrestina till Zouz, är du omgiven av höga berg på bägge sidor. Det ger en väldigt fin inramning.

Engadindalen i Schweiz är ett riktigt skidparadis. Det var här, i Sankt Moritz, som vintersporten startade 1864. Hit vallfärdar människor från hela världen för att åka längd, slalom eller snowboard, spela curling eller ishockey, åka skridskor eller isklättra. Landskapet är enastående vackert och lokalbefolkningen är stolta över sin trakt. 

Här går varje år Schweiz svar på Vasaloppet: La Diagonela. Sedan 2022 börjar loppet i Pontresina med mål i Zuoz, via Val Roseg, St Moritz och Samedan. Åker du La Pachifica på 27 km går även den starten i Pontresina men genare till Zuoz. La Courta 11 km startar i Zuoz i dalen. Målet i Zuoz historiska centrum fulländar den unika inramningen av alla loppen. Publiken bidrar med alla medel till den höga stämningen.  

Banan innehåller allt som en längdskidåkare kan önska sig, elit såväl som motionär. Många svenskar som har kört olika långlopp i Europa betygssätter La Diagonela högt, framför allt tack vare all snö men också för bra organisation och hårda spår i mycket vacker mijlö.

Du kan även delta i ett nattlopp, Classic Night, 10 km. Det går på onsdagkvällen, samma sträcka som sista milen på La Diagonela. Pris 20 Euro inklusive pasta efteråt. Det går fint att anmäla sig på plats samma kväll. 

Dagarna före loppet har du gott om tid för skidåkning på längden eller utför, kanske testa Berninabanan som ingår i dina fria resor med kollektivtrafiken eller strosa runt i några av byarna i dalen. Vi berättar var du hittar den allra finaste skidåkningen vi kan tänka oss - i världen.

Globalrunners har ordnat många mycket lyckade och uppskattade resor hit och är stolt officiell svensk researrangör till loppen i Engadindalen.

Fakta om loppet

Datum 2023: 21 januari.
Resans datum 2023: 18-22 januari.
Resans datum 2023 inklusive tågresa: 17-23 januari.
Start: 9.03, 9.06, 9.09.
Maxtid: Målet stänger 17:00.
Distanser: 55 km klassisk stil (tidigare 65 km).
27 km La Pachifica, 11 km La Cuorta.
Första året: 2014.
Svenska segrarinnor: Britta Johansson Norgren (2016, 2018), Jenny Larsson (2021), Ida Dahl (2022)
Svenska segrare: Rikard Tynell (2014), Oskar Kardin (2021)

loading...
Bansträckningen sedan 2022 har start i Pontresina för 55 km och 27 km åkare. Bekvämt för Globalrunners åkare som bor i Pontresina.

Bansträckning La Diagonela

För dig som väljer 55 kilometersloppet går starten i Pontresina ner mot Samedan, vidare till Sankt Moritz, upp i Rosegdalen och därefter ner dalen bort till S-chanf med mål på gamla torget i Zuoz. I mål väntar varm dusch och pastaparty, prisutdelning, mm. 

På kartan intill ser du var det finns energidepåer och reparations/valla service. 

55/27/11 km

55 km härlig skidåkning väntar dig som deltar i La Diagonela. Den som föredrar 27 km kör La Pachifica eller 11 km i La Courta.

La Diagonela börjar i byn Pontresina, där du bor. Det är 5-10 minuters promenad ner till starten. Sträckan är 55 kilometer via Val Roseg, Sankt Moritz och Samedan med mål på det historiska torget i byn Zuoz.

Kombinera lopp

2023 går La Diagonela, Marcialonga, Toblach-Cortina och Jizerska helgerna efter varandra. Stanna kvar i Alperna och kör flera lopp när du ändå har rest dit. Vi skräddarsyr en resa och ger tips på vad du kan göra mellan loppen.

Exempel: La Diagonela + Marcialonga
18 - 30 januari 2023.
 

För pris och alternativ, ring 0733-612255 eller mejla info@globalrunners.se

Tågtider

15.26 -11.24 Köpenhamn- Pontresina.

15.02-13.33 Pontresina - Köpenhamn.


Liggvagn på NightJet från Hamburg tur och retur ingår. 

 

Eller ordna resan själv

Vill du ordna resan själv får du tips av oss hur du enkelt gör det. 

Allt detta ingår

 • Del i dubbelrum på trevligt hotell i Pontresina fyra nätter med stor frukostbuffé och spa.
 • Gratis resor med lokaltrafiken i Engadin under hela resan.
 • Anmälan tlll + startavgift i valt lopp. 
 • Gratis transfer från målet.
 • Gratis transfer till start för 11 km åkare. Övriga går till starten.
 • Resegaranti enligt Resegarantilagen
Tillval:
 • Tåg till Pontresina tur och retur.
 • Enkelrumstillägg.
 • Extra nätter.

Program 18-22 januari 2023

Dag 1: Ankomst Pontresina med 2200 invånare. Incheckning på Hotel Bernina***. På hotellet finns skidförråd, vallarum, spa och två restauranter. Här bjuds du på en stor och stärkande frukostbuffé varje morgon. Dina värdar Jacqueline och Mathias kommer att göra allt för att du ska trivas här under hela vistelsen. 

Det traditionella språket i Pontresina är det rätoromanska 'puter', men idag har majoriteten tyska som första språk. Halva befolkningen är katoliker och har sedan 1923 en egen kyrka.

Avresa på tisdagen för dig som väljer tåg till Schweiz.

Tåg

Tåg från Köpenhamn 15.26. Byte i Hamburg till nattåg och ankomst Zürich onsdag morgon med frukost på sängen (ingår). Vidare till Pontresina och ankomst vid lunchtid. Tio minuters promenad till hotellet från stationen.


Nattlopp
Classic Night för dig som vill delta i ett nattlopp med pannlampa. 10 km samma sträcka som sista milen på La Diagonela. Pris 20 Euro inklusive pasta efteråt. Anmälan på plats i Zuoz senast klockan 18, starten går klockan 19. Du åker gratis från och tillbaka till Pontresina där du bor till starten i Zuoz med kollektivtrafiken. 


Dag 2: Du kan börja åka skidor direkt utanför knuten och efter en härlig dag ta dig hem igen på skidorna. Eller så kan du ta tåget till en annan by och skida hem, eller ta tåget hem där du slutar. Du har stor flexibilitet att upptäcka och uppleva flera olika delar av Engadin och kan ta dig runt i hela dalen tack vare ditt gratiskort på tåg och bussar. 

Dag 3: Fortsätt njut av kanonfin skidåkning. Den som vill testar tävlingsspåret en bit. 

Slalom och is-idrott
Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på i Corvigilia/Piz Nair, Corvatsch, Diavolezz/Lagabl och Zouz plus fem mindre områden. Här finns också 34 fjällrestauranter om du blir hungrig i liften. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, , bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis, medan isarna för curling och ishockey kan hyras. Vill du testa isklättring finns fina möjligheter på Diavolezza glaciären. I Sankt Moritz ligger världens enda Bob Sleigh bana av naturis.

Hämta ut din nummerlapp och startkit på mässan, ladda inför loppet och valla skidor alternativt lämna in dem hos vår vallaservice. 

Dag 4: Tävlingsdags! Frukost från klockan 06.00. 5-10 minuters promenad till starten i Pontresina (tidigare gick starten i Zuoz). Första start i huvudloppet, numer 55 km, planeras för kvinnor elit 9.30, därefter övriga grupper från 9.45.

Du får åka i extremt tilltalande miljö med åtta energidepåer och sju reparationsstationer med gratis vallaservice om du behöver bättra på skidorna under loppets gång. I mål får du diplom och en originell medalj som hörs (!). Lämna dina skidor, hämta din väska, duscha och gå till pastapartyt med prisutdelning för de snabbaste. 

Du som kör La Pachifica på 27 km startar också i Pontresina och går i mål i Zuoz. La Courta 11 km startar i dalen i Zuoz, går bort mot byn S-chanf också med mål uppe på torget i Zouz.

På kvällen gemensam Firarmiddag för att fira alla fina prestationer på en mycket annorlunda restaurant med schweiziska specialiteter.

Dag 5: Du kan åka litet längd eller slalom, ta en tur till någon grannby, på Berninabanan eller bara ta det lugnt i Pontresina. Utcheckning och hemresa.

För dig som åker tåg är det avresa på eftermiddagen till Zürich, nattåg till Hamburg och ankomst till Köpenhamn på måndagen klockan 13.33.

Stanna längre, kom tidigare eller ordna resan själv
Meddela oss om du vill stanna kvar längre eller komma tidigare. 

Du anländer tre dagar före loppet och har gott om tid att njuta av skidåkning och vänja dig vid höjden. Över 220 km skidspår väntar inpå knuten. Foto @Globalrunners.
loading...

Hotell Bernina ligger mitt i byn Pontresina, som har längdskidåkare i fokus. Varje morgon bjuder dina värdar Jacqueline och Mattias på en stor frukostbuffé. Du har fri tillgång till hotellets spa med bastu och bergsutsikten är toppen.

I Pontresina finns ett stort utbud av caféer och restauranter för den som inte vill äta på samma ställe varje kväll, vilket våra gäster här har föredragit genom åren. Kanske äter du på hotellets egen restaurang en av kvällarna, den är riktigt bra!

Solsken

I snitt tio timmar sol per dag i januari.

Temperatur

Medeltemperaturen i januari är minus åtta grader (max -2, min -18).

Tåg genom Europa

Globalrunners var 2021 den första researrangören i Sverige som beslöt att sluta erbjuda flyg på alla våra resor. Anledningen är att det är den åtgärd som gör störst skillnad för vårt företags påverkan på klimatet.

Globalrunners är också den enda arrangören i Skandinavien som erbjuder tåg till La Diagonela. Många passar på att göra ett stopp på vägen på dit- och/eller hemresan. Det går mycket smidigt med tåg till Engadindalen, vi själva och många tidigare resenärer har åkt tåg hit sedan 2016. Det är ett byte mellan Köpenhamn och Schweiz i Hamburg. På NightJet får du frukost på sängen. Resan går i ett världsarvsklassat landskap i Schweiz, innan du når Engadindalen. Du kommer fram utvilad redo att ge dig ut i skidspåren!

2016 var Globalrunners först med att erbjuda alla som ville tåg istället för flyg på våra resor. Några år senare la vi ner resmål som inte kunde nås med hållbara färdmedel (Nepal, Mongoliet, Kuba, Island, med flera). 

Vill du inte åka tåg, kan du ordna din egen resa till Schweiz. Vi ger tips på hur du kan boka den själv och hur du enkelt tar dig till hotellet i Pontresina och ansluter till gruppen där.

Som tillval på La Diagonela kan du välja tåg till Schweiz. Vi bokar smidiga förbindelser och tågresan genom Europa blir en upplevelse i sig. Det är kul, avkopplande, vackert, intressant och inspirerande!
Som tillval på La Diagonela kan du välja tåg till Schweiz. Vi bokar smidiga förbindelser och tågresan genom Europa blir en upplevelse i sig. Det är kul, avkopplande, vackert, intressant och inspirerande!

Boka La Diagonela

Datum 2023

Ankomst onsdagen den 18 januari.
Hemresa söndagen den 22 januari.

För tågresenärer:
Avresa tisdagen den 17 januari.
Hemkomst måndagen den 23 januari.

Resans pris

960 CHF för medföljande. (8950 kronor i november 2021)
1065 CHF för deltagare i loppet. (9950 kronor i november 2021)

Tillval

 • Enkelrumstillägg: 259 CHF (2390 kronor i november 2021)
 • Tåg från Köpenhamn tur&retur inklusive liggvagn på Nightjet mellan Hamburg och Zürich: 375 CHF.
Observera att särskilda regler för tågbokningar. Bokning av tågbiljetter är en tilläggstjänst, utöver bokningen av en resa, som ej är omboknings- eller återbetalningsbar. 


När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift. Slutbetalning och eventuella tillägg för enkelrum och tåg biljetter betalas i svenska kronor enligt gällande kurs vid slutfakturering. 

Har du rest med oss tidigare? Skicka bara ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med, vilken sträcka du vill åka och vilket ressätt du väljer.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Den e-postadress måste sluta på en bokstav. Inget blanksteg efter sista bokstaven.
 • YYMMDDXXXX
 • Ange i meddelanderutan namn på din/dina rumskompisar.

Väljer du att resa med Globalrunners

 • visar vi dig världens vackraste längdskidområde som våra konkurrenter inte hittar till
 • får du en underbar resa med gott samvete
 • bor du i byn där loppet startar
 • kan du åka på Berninabanan gratis (en av världens finaste tågsträckor)
 • får du fira loppet med dina medresenärer med att äta raclette på kvällen i en gammal kabinbanevagn
 • reser du klimatsmart med tåg till Schweiz om du inte ordnar resan själv
 • blir du en del av en positiv utveckling och en nödvändig omställning 
 • blir tågresan genom Europa en upplevelse i sig och inte bara avverkade transportdagar

Klimatavtryck