LOGO GLOBALRUNNERS

La Diagonela 2022

Genom hela dalgången i Engadin, från Maloja via St Moritz och Pontrestina till Zouz, är du omgiven av höga berg på bägge sidor. Det ger en väldigt fin inramning.

19-23 januari 2022

Engadindalen i Schweiz är ett riktigt skidparadis. Det var här, i Sankt Moritz, som vintersporten startade 1864. Hit vallfärdar människor från hela världen för att åka längd, slalom eller snowboard, spela curling eller ishockey, åka skridskor eller isklättra. Landskapet är enastående vackert och lokalbefolkningen är stolta över sin trakt. 

Här går varje år Schweiz svar på Vasaloppet: La Diagonela. 2022 börjar loppet i Pontresina med mål i Zuoz, via Val Roseg, St Moritz och Samedan. Åker du La Pachifica på 27 km går även den starten i Pontresina men genare till Zuoz. La Courta 11 km startar i Zuoz i dalen. Målet i Zuoz historiska centrum fulländar den unika inramningen av alla loppen. Publiken bidrar med alla medel till den höga stämningen.  

Banan innehåller allt som en längdskidåkare kan önska sig, elit såväl som motionär. Många svenskar som har kört olika långlopp i Europa klassar La Diagonela högt, framför allt tack vare all snö men också för dess prima organisation och hårda spår i vacker mijlö.

Du kan även delta i ett nattlopp, Classic Night, 10 km. Starten är 2022 flyttad till onsdagkvällen klockan 19, samma sträcka som sista milen på La Diagonela. Pris 20 Euro inklusive pasta efteråt. Det går fint att anmäla sig på plats senast klockan 18 samma kväll.

Dagarna före loppet har du gott om tid för skidåkning på längden eller utför, kanske testa Berninabanan som ingår i dina fria resor med kollektivtrafiken eller strosa runt i några av byarna i dalen. Vi berättar var du hittar den allra finaste skidåkningen vi kan tänka oss - i världen.

Globalrunners har ordnat många mycket lyckade och uppskattade resor hit och är stolt officiell svensk researrangör till loppen i Engadindalen.

Fakta om loppet

Datum 2022: 22 januari.
Resans datum 2022: 19-23 januari. 5 dagar.
Start: Kvinnor elit 9.30, övriga 9.45.
Maxtid: Målet stänger 17:00.
Distans: 55 km klassisk stil (tidigare 65 km).
Sprint: 27 km La Pachifica, 11 km La Cuorta.
Antal år: 8.
Energidepåer: 8 (3 i La Pachifica).
Vallahjälp: Finns på åtta platser längs spåret.
Segrare första året: Rikard Tynell.

loading...
Den nya bansträckningen 2022 med senare start i Pontresina för 55 km åkare (tidigare var starten tidigare på morgonen i Zouz och loppet 65 km). Bekvämt för Globalrunners åkare som bor i Pontresina.

Ny bansträckning

För dig som väljer 55 kilometersloppet går starten i Pontresina ner mot Samedan, vidare till Sankt Moritz, upp i Rosegdalen och därefter ner dalen bort till S-chanf med mål på gamla torget i Zuoz. I mål väntar varm dusch och pastaparty, prisutdelning, mm. 

På kartan intill ser du var det finns energidepåer och reparations/valla service. Du som kör 27 km har tre energidepåer och du som väljer 11 km har en. 

55/27/11 km

55 km härlig skidåkning väntar dig som deltar i La Diagonela. Den som föredrar 27 km kör La Pachifica eller 11 km i La Courta.

2022 flyttas starten till Pontresina. Mycket bekvämt för våra gäster eftersom vi bor i just den byn, det blir 5-10 minuters promenad ner till starten. Sträckan blir 55 kilometer via Val Roseg, Sankt Moritz och Samedan med mål som tidigare på det historiska torget i byn Zuoz.

Kombinera lopp

2022 går La Diagonela, Marcialonga, Toblach-Cortina och Jizerska helgerna efter varandra. Stanna kvar i Alperna och kör flera lopp när du ändå har rest dit om du vill. Vi skräddarsyr en resa och ger tips på vad du kan göra mellan loppen.

Tågtider

Tåg från Köpenhamn tisdag klockan 15.26 via Hamburg, Zürich och Chur eller Landquart. Ankomst Pontresina onsdag vid lunchtid. Hemresa söndag eftermiddag från Pontresina via Zürich och Hamburg. Ankomst Köpenhamn 13.33.

Flygtider

Direktflyg med SWISS till Zürich. 

Köpenhamn - Kastrup
Onsdag Avgång 09.40. Ankomst 11.35.
Söndag Avgång 17:25. Ankomst 19:15.

Göteborg - Landvetter
Onsdag Avgång 14.45. Ankomst 16.45.
Söndag Avgång 12.00. Ankomst 14.05.

Stockholm - Arlanda
Onsdag Avgång 09:50. Ankomst 12:15.
Söndag Avgång 16:35. Ankomst 18:55.

Oslo
Onsdag Avgång 09:50. Ankomst 12:10.
Söndag Avgång 16:30. Ankomst 18:55.

Allt detta ingår

 • Tåg Köpenhamn - Pontresina ELLER flyg Stockholm/Göteborg/Kastrup/Oslo-Zurich inklusive skidfrakt
 • Alla skatter, avgifter och transfer från/till flygplatsen - Pontresina.
 • Del i dubbelrum på trevligt hotell*** i Pontresina fyra nätter med stor frukostbuffé
 • Gratis resor med lokaltrafiken i Engadin under hela resan
 • Startavgift till valt lopp
 • Gratis transfer från målet (/och till start om du kör 11 km, väljer du 55 eller 27 km går du till starten).
 • Entré till La Diagonela partyt på lördagen
 • Diplom och medalj.
 • Resegaranti enligt Resegarantilagen

Program 19-23 januari 2022

Dag 1: Direktflyg med SWISS till Zürich. 

Köpenhamn - Kastrup  Avgång 09.40. Ankomst 11.35.
Göteborg - Landvetter Avgång 14.45. Ankomst 16.45.
Stockholm - Arlanda Avgång 09:50. Ankomst 12:15.
Oslo Avgång 09:50. Ankomst 12:10.

Transfer till Pontresina med 2200 invånare. Incheckning på hotellet. På hotellet finns skidförråd, vallarum, spa och två restauranter. Det traditionella språket är det rätoromanska 'puter', men idag har majoriteten tyska som första språk. Halva befolkningen är katoliker och har sedan 1923 en egen kyrka.

För dig som väljer tåg till Schweiz är det avresa en dag tidigare med avgång från Köpenhamn 15.26 tisdag eftermiddag. Byte i Hamburg till nattåg och ankomst Zürich onsdag morgon med frukost på sängen (ingår). Vidare till Pontresina och ankomst efter lunch. Tio minuters promenad till hotellet från stationen.

Nattlopp onsdagkväll
Classic Night 10 km har start klockan 19, samma sträcka som sista milen på La Diagonela. Pris 20 Euro inklusive pasta efteråt. Anmäl dig på plats senast klockan 18 samma kväll. (Nattloppet gick tidigare torsdagkväll, men är 2022 flyttat till onsdagkväll).

Dag 2: Du kan börja åka skidor direkt utanför knuten och efter en härlig dag ta dig hem igen på skidorna. Eller så kan du ta tåget till en annan by och skida hem, eller ta tåget hem där du slutar. Du har stor flexibilitet att upptäcka och uppleva flera olika delar av Engadin och kan ta dig runt i hela dalen tack vare ditt gratiskort på tåg och bussar. 

Dag 3: Fortsätt njut av kanonfin skidåkning. Den som vill testar tävlingsspåret en bit. 

Slalom och is-idrott
Slalom- och snowboardåkare har 350 km pister att välja på i Corvigilia/Piz Nair, Corvatsch, Diavolezz/Lagabl och Zouz plus fem mindre områden. Här finns också 34 fjällrestauranter om du blir hungrig i liften. 

Engadin har en lång tradition inom is-idrott. Under vintern har alla byar en egen rink för curling, , bayersk curling, ishockey och konståkning. Banorna för konståkning är gratis, medan isarna för curling och ishockey kan hyras. Vill du testa isklättring finns fina möjligheter på Diavolezza glaciären. I Sankt Moritz ligger världens enda Bob Sleigh bana av naturis.

Hämta ut din nummerlapp och startkit på mässan, ladda inför loppet och valla skidor alternativt lämna in dem hos vår vallaservice. 

Dag 4: Tävlingsdags! Frukost från klockan 06.00. 5-10 minuters promenad till starten i Pontresina (tidigare gick starten i Zuoz). Första start i huvudloppet, numer 55 km, planeras för kvinnor elit 9.30, därefter övriga grupper från 9.45.

Du får åka i extremt tilltalande miljö med åtta energidepåer och sju reparationsstationer med gratis vallaservice om du behöver bättra på skidorna under loppets gång. I mål får du diplom och en originell medalj som hörs (!). Lämna dina skidor, hämta din väska, duscha och gå till pastapartyt med prisutdelning för de snabbaste. 

Du som kör La Pachifica på 27 km startar också i Pontresina och går i mål i Zuoz. La Courta 11 km startar i dalen i Zuoz, går bort mot byn S-chanf också med mål uppe på torget i Zouz.

På kvällen gemensam Firarmiddag för att fira alla fina prestationer på en mycket annorlunda restaurant med schweiziska specialiteter.

Dag 5: Du kan åka litet längd eller slalom, ta en tur till någon grannby eller bara ta det lugnt i Pontresina, om du inte ska flyga till Göteborg, för då är det tidig avresa med tåget till flygplatsen. Tågresan till Zürich flygplats tar 3 timmar och 20 minuter och tågen är punktliga i Schweiz. Transfer till Zurich och flyg hem till Skandinavien. Direktflyg med SWISS. 

Köpenhamn - Kastrup Avgång 17:25. Ankomst 19:15.
Göteborg - Landvetter Avgång 12.00. Ankomst 14.05..
Stockholm - Arlanda Avgång 16:35. Ankomst 18:55.
Oslo Avgång 16:30. Ankomst 18:55.

För dig som åker tåg är det avresa på eftermiddagen via Landquart till Zürich. NightJet avgår 20.00 från Zürich där säng i 6-bäddskupé med lakan, filt, kudde och frukost ingår. Ankomst nästa morgon till Hamburg och vidare mot Köpenhamn dit du ankommer 13.33 på måndagen. 

Stanna längre, kom tidigare eller ordna resan själv
Meddela oss om du vill stanna kvar längre eller komma tidigare. Vill du ordna resan själv får du 3000 kronors avdrag från resans pris.

Du anländer tre dagar före loppet och har gott om tid att njuta av skidåkning och vänja dig vid höjden. Över 220 km skidspår väntar inpå knuten. Foto @Globalrunners.
loading...

Hotellet ligger mitt i byn Pontresina, som har längdskidåkare i fokus. Varje morgon väntar en stor frukostbuffé. Du har fri tillgång till bastu och bubbelpool. De rymliga rummen har utsikt över bergsmassivet Bernina och dalarna Rosegtal och Engadintal.

I Pontresina finns ett stort utbud av caféer och restauranter för den som inte vill äta på samma ställe varje kväll, vilket våra gäster här har föredragit genom åren.

Solsken

I snitt tio timmar sol per dag i januari.

Temperatur

Medeltemperaturen i januari är minus åtta grader (max -2, min -18).

Tåg genom Europa

Globalrunners är den första researrangören i Sverige som erbjuder tåg istället för flyg till alla som vill. Vi är även ensamma om att erbjuda tåg till La Diagonela och bokar förstås bästa förbindelser. Tidigare resenärer håller med om att det går mycket smidigt att ta tåget hit. Det är ett byte mellan Köpenhamn och Schweiz i Hamburg. Hamburg - Zürich åker du nattåg och vaknar utsövd till frukost på sängen. Resan går vidare i ett världsarvsklassat landskap via Chur alternativt Landquart, innan du når Engadindalen.

Tåget från Köpenhamn går 15.26 och du är framme före lunch nästa dag, fylld av upplevelser från tågresan, som dessutom är betydligt mer hållbar än flyget. Flygresan är kvick, men flygresenärer får räkna med en hel resdag med transfers hemma och i Schweiz, incheckning, vänta på bagage, etc. Sova ska du ändå göra någonstans och det gör du gott på nattåget, väcks av kaffedoft där konduktören serverar frukost som ingår. Du kommer fram utvilad redo att ge dig ut i skidspåren!

På resan till La Diagonela ingår tåg eller flyg oavsett vilket ressätt du väljer.
På resan till La Diagonela ingår tåg eller flyg oavsett vilket ressätt du väljer.

Datum 2022

Avresa onsdagen den 19 januari.
Hemkomst tisdagen den 23 januari.
 

Resans pris

11 975 kronor för medföljande.
12 975 kronor för deltagare i loppet.

Enkelrumstillägg: 2390 kronor.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Klimatavtryck

Myndigheten Trafikanalys föreslår på regeringens uppdrag att resors klimatpåverkan ska redovisas vid marknadsföring och försäljning av resor. På bilden ser du koldioxidustläppen på resan La Diagonela med avresa från Malmö.

Alla som reser med oss får välja om de vill åka tåg eller flyg på resan. Vi är även noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi boenden med goda arbetsvillkor och närodlad mat som ägs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är också intressantare för våra gäster.

På La Diagonela resan är priset detsamma för tåg- respektive flygresenärer. 

Boka La Diagonela 2022

Har du rest med oss tidigare? Skicka bara ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med, vilken sträcka du vill åka och vilket ressätt du väljer.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • xxyyxx-zzzz
 • +46xxxyyyzzxx
 • Om det var på nätet, var där?