LOGO GLOBALRUNNERS

Resplan Nepal

Dag 1 Pashupathinath och Bodnath

Ankomst Kathmandu. Inkvartering på vårt hotel i Kathmandudalen. Ni som beställare väljer själva. Under första dagen besöker vi hinduernas heligaste plats, ett pilgrimsmål och tempelområde vid Bagmatifloden som heter Pashupathinath, helgat åt guden Shiva. Relativt nära ligger ett buddhisistisk centrum med en viktig stupa, Bodnath. Det är en mycket levande plats där du bland annat kan besöka thankamålare. 

Dag 2 Yoga, Durbar Square och matlagningskurs

Yogapass på förmiddagen. En klass som vi deltar i tillsammans med andra nepaleser.

Efter Yogapasset besöker vi bland annat Durbar Square (det kungliga torget) och den levande gudinnan Kumari i Kathmandus historiska centrum.

Matlagningskurs på kvällen inklusive middag - det som ni har tillagat. Du får lära dig att laga några nepalesiska och några newariska rätter. Efteråt får du recepten med dig hem, om du inte skulle komma ihåg allt. Majoriteten av befolkningen i Kathmnadudalen är newarer.

Dag 3 Bussresa västerut till vandringsstarten

Bussresa 28,5 mil västerut. Vi startar efter frukost , tar lunchpaus på vägen och är framme på eftermiddagen. Inkvartering på ett hotell i den lilla staden vid en av Nepals viktigaste floder.

Dag 4-8 Vandringen

Vi vandrar i ett hissnande vackert landskap. Fem dagar som du aldrig kommer att glömma. Första dagen blir lätt, bara fyra timmar, men brant uppför till första byn där vi bor i värdfamiljer. Du kommer att få väldigt starka intryck av den genuina kontakten med människorna som bor i byn. Här gäller det att anpassa sig till de förutsättningar som ges och ta så många initiativ själv som möjligt. För att du ska kunna kommunicera har vi engelsktalande personer med som kan tolka plus att det i några familjer bor engelsktalande personer, till exempel engelskläraren i byn.

Andra dagen vandrar vi hela dagen till en litet större by där vi bor i byhuset. Här finns en skola och en pappers'fabrik' som drivs av ett kvinnokooperativ, se länk här till höger. Det finns också en pub för byns invånare där vi äter middag och frukost och där vi kan lära oss sjunga och dansa till den evigt populära slagdängan Resham Firiri (länk till höger av en litet svajig film just härifrån). 

Tredje dagen är den tuffaste på hela vandringen då vi tar oss upp 800 höjdmeter till ett örnnäste på 3300 meters höjd. Framför denna topp som vi bor på svävar gamar majestätiskt i förgrunden och bakom dem ser vi en krans av 15 bergstoppar på över 6, 7 och 8000 meter, förutsatt att det är klart väder. De är förstås snöklädda och vyn är svårslagen. Här finns ingen mobiltäckning men wifi, hur otroligt det än kan låta. Nepaleserna har i flera fall inte bara hoppat över fast telefon och dator, de har gått direkt på wifi.

Fjärde dagen vandrar vi mest nerför (fast inte så farligt brant). På kvällen kommer vi fram och bor i familjer igen. I den här byn finns det också en skola som vi är välkomna att besöka.

Femte och sista dagen går det mest nerför eller ganska rakt. Vi kommer på eftermiddagen ner till floden som vi började vandringen vid, fast i en annan by. Här finns varma källor som de som vill kan bada i, vilket är ljuvligt och känns behövligt renande efter fem dagars vandring. Här bor vi på ett litet hotell.

Under vandringen ingår helpension och så mycket kokt vatten du vill ha/obegränsat (=fylla på din vattenflaska med). Helpension innebär boende enligt ovan, frukost, middag och antingen 'packed lunch' eller så äter hela gruppen i ett kommunhus.

Vi vill inte att andra arrangörer ska använda samma vandringsområde. Därför berättar vi inte byarnas namn här, utan det får alla som är anmälda i den detaljerade skriftliga informationen före avresan.

Dag 9-11 Chitwan National Park

Buss till Chitwan National Park i södra Nepal, en av världens finaste, stor som Öland. Avresa efter frukost, ankomst på eftermiddagen. De som vill kan hoppa av och forsränna på vägen ner. Hotellet som vi kommer att bo på här har finast möjliga läge vid flodkanten med underbara solnedgångar och nära alla aktiviteter. De som vill följer med på en cykeltur till några tharubyar i närheten. Tharus är den lokala ursprungsbefolkningen som har sin speciella kultur och språk, som du får uppleva och lära dig mer om när vi kommer hit.

Entréavgift till Chitwan National Park ingår i resans pris. Aktiviteter du kan välja ingår inte och här är några prisexempel: Elefanttur 120 kronor, vandring halvdag 64 kronor, vandring heldag 95 kronor, kanot 1-3 timmar 120-240 kronor, jeep heldag för fem personer 270 kr/person. Den allra bästa naturupplevelsen får du om du vandrar och det får du pga farliga djur inte göra utan guide. I ovanstående prisexempel ingår därför guide=det är guide du betalar för när du väljer vandringsalternativ.

Två dagar i Chitwan. Sista dagen buss tillbaka till Kathmandu. 

Dag 12 Kathmandu, Mount Everest och hemresa

En sista dag i Nepal. Vill du se Mount Everest kan du ta en lokalbuss till Dhulikel eller Nagarkot där det brukar gå bra att se Mount Everest. Vill du besöka en skola eller ett sjukhus eller en annan arbetsplats ordnar vi det. Vill du shoppa finns det gott om fynd, inte minst friluftsprodukter och fina hantverk. Vill du besöka sevärdheter hjälper vi dig med det. Vi tror att gruppen delar upp sig den här dagen och gör litet olika saker beroende på tycke, smak och ambitionsnivå. Krukmakarnas stad Bhaktapur, 16 km öster om Kathmandu, är skyddat av UNESCO och väl värt ett besök. 

----------------------------------------------------------------------

* Flyg ingår inte. Resan börjar i Kathmandu. 

Vi anlitar hotell och andra tjänster ägda av lokalbefolkningen för att gynna dem ekonomiskt. Du som gäst förväntas anpassa dig till lokala seder och bruk för att vårt besök ska ha så positivt avtryck som möjligt. Du får bra kontakt om de du möter gillar dig. Win-win för dig och de du besöker. 

Alla deltagare får information om hur du anpassar dig på bästa sätt - både skriftligen och på informationsmötet före resan. Kvinnoprojektet som vi besöker under vandringen sponsras av Globalrunners och även av de deltagare som köper någon av projektets produkter.

Mänskliga rättigheter

Att resa till länder som bryter mot mänskliga rättigheter

Vi tror inte på bojkotter mot länder som bryter mot mänskliga rättigheter eller styrs som diktaturer. I de allra flesta fall blir det inte bättre av att de inte får besök utifrån och isoleras. Däremot tycker vi att det är extremt angeläget att vi som besöker ett sådant land är medvetna om situationen och att vi reser på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt.

Nepal är ett helt fantastiskt land för oss besökare. Dess invånare däremot möter dagligen tuffa utmaningar. Elransoneringen, trots enorma förutsättningar att producera el i fallande floder, på minst nio timmar per dag, är bara ett exempel. Inbördeskriget 1996-2006 och det poltiska dödläge som följde har bromsat utvecklingen i Nepal. Situationen för mänskliga rättigheter är fortfarande bristfällig. Nepal är ett av världens fattigaste länder men arbetet med att minska fattigdomen går åt rätt håll. Medellivslängden är enligt FN 69 år.

Läs gärna UD:s senaste rapport om läget i landet på nedanstående länk.

Mänskliga rättigheter i Nepal