webbhvd

Föreläsningar och workshops

Heldagsutbildning i Örnsköldsvik.
Heldagsutbildning i Örnsköldsvik.

Hållbart resande och mänskliga rättigheter

Turistindustrin står för 10 % av världens BNP. Den skapar arbetstillfällen och möjligheter till utveckling på ett personligt, lokalt, nationellt och internationellt plan. Beroende på hur du väljer att resa, kan resor bidra till en ökad förståelse för andra kulturer, andra sätt att organisera, prioritera och drömma. Turismen har stor potential att bidra till positiva förändringar i samhället, men det sker inte per automatik. Vilka aktörer är det som har ansvar för en sund utveckling av turismen och vilka tar det ansvaret?

Nätverket Schyst Resande avslutades den 1 juli 2022 på grund av att ingen organisation ville ta på sig huvudmannaskapet för projektet och finansieringen från Sida upphörde. Jag är en av de tiotalet instruktörer som har föreläst mest för Schyst Resande sedan de började med utbildningar 2015 och jag fortsätter i samma anda i egen regi.

Fakta varvas med gruppövningar och filmer om social, ekonomisk och miljömässig utveckling. Alltid med konkreta verktyg och praktiska exempel, som jag själv testat och upplevt som researrangör. Visst vill du vara en del av lösningen istället för att bidra till problemen! Är kunden inte värderingsstyrd kanske hen är teknikintresserad. Hur får vi folk att vilja välja rätt, när alla vet att vi behöver ändra livsstil och varför?

Syftet är att deltagarna ska få inspiration och kunskaper om vad hållbarare resande innebär, varför det är viktigt och hur du går till väga rent praktiskt. Hur kan vi fortsätta resa och upptäcka världen så att alla vinner på det, även de som inte reser eller besöks? Idag förväntas alla ta ansvar, privat och i tjänsten, som arbetsgivare och arbetstagare, utomlands och hemma. Få har som första mål att en resa ska bli hållbar. Hur ordnar vi bästa möjliga drömresor, som även råkar vara hållbara? 

Med 25 års erfarenhet som projektledare, marknadschef och VD har jag producerat hållbara resor, marknadsfört Sverige som ett hållbart resmål, varit med och startat, drivit och utvecklat Sveriges ekoturismmärkning Naturens Bästa samt föreläst flera gånger i månaden om hållbar utveckling och mänskliga rättigheter med fokus resande för LÄS och RES, Visit Sweden och sedan 2015 på uppdrag av skolor, Sida, regioner, kommuner, med flera. Deltagare har ofta varit studenter, allmänheten, personer som arbetar inom resebranschen, lärare, politiker och journalister. Andra efterfrågade temaföreläsningar är Att cykelsemestra och Hur man bokar tågresor i Europa.

Det här borde alla få höra, ja alla som kommer hit och föreläser - till exempel de som berättar om alla flygresor, hur man flyger hit och dit, säljer flyg osv, och alla lärare också. Destinationsutvecklare som bara berättar om flyg som ressätt till olika platser. Ellika kan ju det här, hon vet vad som händer om medeltemperaturen stiger mer än 1,5 grader och vad vi måste göra åt det och hon vet hur man bokar tåg, hon gör det hela tiden, det här måste alla höra. 

Marianne Kankfelt Holmberg, TRAC i Uppsala

Alma Folkhögskola var suuuuupernöjda:

Vill bara tacka för ett fint framförande av en fantastisk inspiratör. Ellika fick hela bunten (200 personer, reds anm) trollbundna under sin föreläsning/workshop.

Högsta betyg från Alma Folkhögskola. 

Jenny Reimer

Tack så hemskt mycket för en bra kurs. Jag försöker att få mitt företag i London att ta detta på mer allvar då frågorna inte är så utbredda här som i Sverige alls.

Kursen gav mig absolut mera kunskaper och ett nytt sätt att tänka så glad att jag fick vara med. 

Caroline Malmros efter en utbildning för resebranshen

Förra veckan hade vi en superintressant heldag om hållbarhetsutvecklingen inom turismen. Ellika Nyqvist föreläste och gjorde interaktiva övningar med gruppen. Många fick säkert en tankeställare och ett uppvaknade i dessa mycket viktiga frågor. Hur kan vi resa på ett bra sätt för alla inblandade? Måste vi ha flygskam? Ska vi ge pengar till barn som tigger? Frågorna är många. Vi ska absolut inte sluta resa, men vi ska resa hållbart!

Drottning Blankas Gymnasium i Skövde, november 2021

Tack för en toppenkurs! Tror vi alla var jättenöjda.

Erika Brenner, journalist i Helsingfors efter en kurs för journalister

Utmärkt och viktigt att någon 'från golvet' kunde förklara och "inte bara de som läst böcker" om hur hållbarare resor skulle kunna anordnas". Att boka resor för sig själv och sin egen familj är en sak, att producera resor för kunder/grupper och få kunder att köpa dem, en helt annan som är är full av kompromisser och avvägningar.

Karlstad Universitet

Du var så grym och verkligen en tillgång för våra elever och deras utveckling. Med din erfarenhet och dina kunskaper förklarar du vad som gäller med en suverän retorik. Tack och på återhörande!
 

Louise Ohlson, Realgymnasiet i Liljeholmen, maj 2022.

Stort tack för dessa sex föreläsningar, jag tror verkligen det gav deltagarna många tankar kring hållbar utveckling och nya idéer kring resande. 

De moment vi avslutade före påsk var en fördjupning kring USA och Kinas inställning kring Parisavtalet och hur länder måste samarbeta för att nå uppsatta mål. Det blev en väldigt snygg övergång att sedan med din hjälp fokusera på individens egna möjligheter för en bra värld, då mycket ibland hamnar på en statlig eller överstatlig nivå. 

Astrid Sundqist, Thoréns

Den 17 oktober besöktes turismprogrammet av Ellika Nyqvist Livchitz från Globalrunners. Hon höll en inspirerande heldagsutbildning om hållbart resande där studenterna hade möjligheter att reflektera över flera olika etiska aspekter kopplade till turism.


Fredrik Hoppstadius, Biträdande universitetslektor på Karlstad Universitet

Tema på föreläsningar

För första gången påverkar människan klimatet.
För första gången påverkar människan klimatet.

Brutala sanningar och underbara möjligheter

Din guide till resor privat och i tjänsten med omtanke för både människa och miljö
Hur påverkas barn av turism? Hur kan du som reser påverka arbetsvillkoren i en av världens största industrier - turismen? Hur kan reseföretag tjäna på att ställa om till en hållbar verksamhet? Hur kan den som reser gynna landet ekonomiskt?

Våra val spelar stor roll
Hur mycket koldioxid släpper en flygresa till Bryssel ut jämfört med om du tar tåget eller kör bil? En tågbiljett för 910 kronor Stockholm-Paris inklusive liggvagn kan du enkelt boka, njuta av ombord och vara framme på mindre än ett dygn.

Är inte svenskarna bäst i världen när det gäller att leva hållbart? Medelsvensken släpper ut 10 ton koldioxid per person och år inklusive privat och offentlig konsumtion, medelindiern 1,7 ton, när alla på jorden borde komma ner i max 2 ton. Hur lyckas vi med det? 2/3 av våra utsläpp orsakas av vår egen livsstil. Vi svenskar må vara miljömedvetna, men få agerar därefter.

Vad är vitsen med att åka off the beaten track istället för till Cinque Terra, Barcelona, Jämtlandstriangeln och andra platser som lider av överturism? Turismutvecklingen spelar en avgörande roll på många plan - för den som reser, för platserna som besöks, för samhällsutvecklingen och påverkar faktiskt livet för människor på hela jorden.

Utvärderingar från en utbildning i Leksand Att vi ska resa på ett sätt som gynnar alla är ett kall och jag vill förklara vinsterna med att ställa om.
Utvärderingar från en utbildning i Leksand Att vi ska resa på ett sätt som gynnar alla är ett kall och jag vill förklara vinsterna med att ställa om.

Föreläsningar

1. Hållbart resande

Målgrupper: Studenter, allmänheten, medlemmar, kunder, partners, anställda, yrkesverksamma inom besöksnäringen, journalister, med flera.
Längd: 1-5 timmar.
Antal deltagare: Minst 10, inget max.
Ur innehållet: 
  • Hållbar utveckling, hållbart resande och en hållbar vardag. 
  • Det livsviktiga vattnet. 
  • Schyssta arbetsvillkor och internationella konventioner. 
  • Ekonomisk hållbarhet som gynnar det lokala näringslivet. 
  • Packa ner civilkuraget i resväskan.
  • Hur du anpassar dig till andra kullturer.
  • 7 sätt som turismen påverkar barn på. 
  • Klimatförändringar och transporter - hur rena är tågen, hur fungerar det att resa med tåg och hur bokar man. 
  • Påverkan och nudging.
Antingen kör jag enligt ovan eller så skräddarsyr jag utbildningen efter era önskemål, om ni vill att jag ska lägga fokus på något särskilt, till exempel enbart Europa eller Norden, marknadsföring och entreprenörskap, transporter och teknikutveckling, eller något annat. Pris enligt överenskommelse. 
Utbildning för resebranschen via Zoom under Corona.

2. Att cykelsemestra

Längd: 1-2 timmar.
Antal deltagare: Inga begränsningar.
Ur innehållet

  • När, var, hur och varför?
  • Lämplig cykel - hyrd eller egen.
  • Lagom dagsetapper.
  • Lär dig packa smart.
  • Sveriges sex nationella cykelleder och andra möjligheter. Skillnader och karaktär.
  • Kartor och bästa cykel-apparna.
  • Boende och mat - här bor du graits utan tält på många håll i Sverige.
  • Logistik – hur du får med cykeln på tåg och bussar i nästan hela landet.

Pris enligt överenskommelse.

En återvunnen vindkraftvinge som cykelställ. I Danmark förstås.

3. Boka tåg utomlands

Längd: 2 timmar.
Antal deltagare: Min 12, inget max.
Ur innehållet:

  • Reguljära biljetter eller interrail.
  • Var ska jag köpa interrail kort och var ska jag inte köpa det?
  • Vilka tåg i Italien och Frankrike måste jag boka platsbiljett på?
  • När behöver jag jag boka nattåg?
  • Hur får jag enkelt med mig cykeln i Sverige och utomlands?
  • Vilka avbokningsregler gäller för olika alternativ?
  • Var finns bästa restuarangvagngarna?
  • Hur mycket tid bör jag beräkna vid byten?
  • Var bokar jag enklast platsbiljetter?
  • Hur bokar jag sammanhängande biljetter?
  • Var går de vackraste tågsträckorna?

Pris enligt överenskommelse.

Tågresa melllan Zürich och Milano.

Med tåg blir resan en upplevelse i sig

På tågföreläsningen slår jag hål på fördomar om att det skulle vara dyrt, bökigt och tidsödande att resa med tåg i Europa. Du får lära dig hur du bokar prisvärda, smidiga tågresor och hur du kan få in flera olika sorters semestrar eller tjänsteresor i en och samma resa.

Om föreläsaren

25 år som reseproducent och föreläsare
Med lång erfarenhet av reseproduktion av hållbarare resor och ett stort engagemang, har jag många positiva självupplevda exempel att bjuda på. Sedan 2012 driver jag reseföretaget Globalrunners, som numer enbart erbjuder tåg till destinationerna. Efter att ha föreläst flera hundra gånger om hållbar utveckling och mänskliga rättigheter med fokus på resande, får jag ändå får nya frågeställningar.

Cykel och tåg
Jag har åkt mycket tåg i Europa och Sverige de senaste åren. För kunder har jag paketerat cykelresor Vänern Runt, Östra Vänern, Unionsleden, Vallonien runt, Estland-Lettland-Litauen, i Val de Loire, träningsläger för landsvägscyklister vid Adriatiska havet och i Apennninerna, MTB-resor i Aostadalen respektive Dolomiterna, gruppresor från Prag till Wien, mm. På uppdrag av regionala turistråd har jag testcyklat cykelleder och trampat Sveriges sex nationella cykelleder. Tidigare har jag cyklat i de flesta länder i södra och östra Asien samt i Sydamerika, i tjänsten. 

Utbildning
Universitetsexamen i hållbar utveckling, retorik, journalistik, öknar och vulkanologi, Stockholm Resilience Center kurs Planetens gränser, årliga fortbildningar om hållbar turism och mänskliga rättigheter 2015-2022, finansierade av Sida, samt kurser i presentationsteknik. 

Kuriosa
Samlat in pengar till 19 jordbävnigssäkra hus i traditionell stil i Kathmandudalen, förmedlat fadderbarn i Nepal, bokar många härliga tågresor i Europa åt kunder varje år, har cyklat till Prag, paddlat till Väderöarna, genomfört klassikerloppen, fiskat och jagat med ursprungsbefolkningar i Amazonas, väckts av en tiger i Bangladesh, seglat på Nilen, som reseledare fått ständiga motorhaverier på fullbokade bussar i Anderna utan mobiltäckning, jagats av en noshörning, sprungit i Havanna med Will Smith och vandrat, skidat och ridit i avlägsna trakter.

Efter 11 år på LÄS och RES som ansågs vara Sveriges mest hållbara reseföretag där jag bland mycket annat föreläste flera gånger i månaden, undertecknat av ägaren och grundaren Christian Jutvik.
Fin föreläsningssal på Karlstad Universitet i "Ägget".
Fin föreläsningssal på Karlstad Universitet i "Ägget".

Tack för ännu en toppendag med dig hos oss i Falkenberg. Jag hör av mig nästa läsår igen och hör när du kan komma tillbaka. Vi vill ha just dig och ingen annan, du förmedlar dina kunskaper och din rika praktiska erfarenhet så himla bra.

Ulrika Ottergren-Ståhl

Tips när du bokar en föreläsning

Har föreläsaren erfarenhet av att producera hållbarare resor, att få andra att välja och köpa schysst, att själv resa på ett hållbart sätt, med aktuella kunskaper i ämnet? Vet hon/han hur man får till drömresan, i praktiken, som dessutom råkar vara hållbar? Har experten koll på nya bränslen, var tågen fungerar bäst och är renast? Eller är det bara en glad tjej eller kille som gillar att resa som pekar ut problem? 

Klimatavtryck

Du lär dig hur du på en minut tar reda på ditt klimatavtryck beroende på vilket transportmedel du väljer, vart du än reser.

Globala målen

Vad krävs för att vi ska uppnå de Globala Målen? Vad händer om vi struntar i dem? Vilka är viktigast, fundamenten för alla övriga?
Vad krävs för att vi ska uppnå de Globala Målen? Vad händer om vi struntar i dem? Vilka är viktigast, fundamenten för alla övriga?

Boka en föreläsning

  • Observera att mejladressen inte får sluta med ett mellanslag/blanksteg.
  • Vilken typ av föreläsning är du intresserad av, var och när gäller det? Har du några speciella önskemål?

Kontakt

Telefon: 0733-61 22 55.
E-post: info@globalrunners.se

Föreläsning i Linköping om att cykelsemestra i Sverige på uppdrag av Östergötlands 13 kommuner. Fysiskt och streamat evenemang.
Föreläsning i Linköping om att cykelsemestra i Sverige på uppdrag av Östergötlands 13 kommuner. Fysiskt och streamat evenemang.