webbhvd

Ljubljana Maraton 10, 21 eller 42 km - löparresa i Slovenien

Följ med på höstlovet och utforska en överraskande trivsam storstad med småstadskänsla, en bilfri idyll som är som gjord för löpare, cyklister och fotgängare.

Löparresan till Slovenien är en resa som vi tidigare genomförde och erbjöd i vårt ordinarie utbud. Numer erbjuder vi den endast åt enskilda grupper på minst 10 personer med detta eller önskat upplägg. 

Slovenien är ett Europa i miniatyr. Ett vänligt litet land som har allt - höga berg, spännande grottor, vackra sjöar, medelhavskust och en huvudstad full av överraskningar. Här finns till exempel en studsmattepark med 100 olika studsmattor. Enligt National Geographic är Slovenien det bästa landet för hållbar turism och en förebild för skydd av natur- och kulturarv. Hit går Globalrunners nya löparresa i höst och du är välkommen med!

Gamla stan är full av kaféer, restauranter, butiker, vinbarer och fin arkitektur. I det bohemiska kvarteret Metelkova har gamla militärbaracker förvandlats till konsertlokaler, konsthallar och verkstäder med graffiti, gatukonst och skulpturer. Promenadvänliga Ljubljana präglas av Joze Plecniks byggnader, romerska lämningar, gotiska kyrkor, broar med sociala ytor och barockpalats. Över floden Ljubljanica står den ena intressanta bron efter den andra.

Ljubljana Marathon 10, 21 eller 42 km har arrangerats i 23 år och går på avstängda vägar i och utanför huvudstaden längs världens nionde snabbaste, flacka bana. Ett perfekt träningsmål i höst!

Vi bor på ett trestjärnigt hotell, tre minuter till fots från det centrala Prešeren torget och 150 meter till start för loppen. Hotellet är ett av Ljubljana Marathons rekommenderade hotell med 9,1 i betyg av 10. Såväl hotellet som staden har gratis lånecyklar och borgmästaren bjuder alla på gratis taxi i bilfria Gamla Stan - bara att ringa! På hotellets terass finns ett kafé med fantastisk utsikt över Ljubljanas slott. Här har du nära till allt.

På fredagen tar vi tåget till världens längsta grotta - 24 km! - som är öppen för allmänheten. Resan tar en timme till Postojna som ligger i södra delarna av landet. I 90 minuter under jord får du se stalagtiter och stalagmiter i "sal efter sal". Det är som om alla Europas mäktigaste katedraler ställts på rad där du får uppleva allihop efter varandra.  Peterskyrkan, Notre-Dame, Westminister Abbey, domen i Valetta, domen i Milano... i Postojna finns alla! Du har kanske liksom vi på Globalrunners sett många grottor i världen, men vi vågar lova att du kommer att tappa hakan här. Vi kan inte låta dig missa detta!

För att du ska få ett så bra grepp om Slovenien och Ljubljana ingår en superbra guidad tur på två timmar i stan. I Tivoliparken kör vi en lugn morgonjogg och dagen före loppet besöker vi Marathon mässan med pastaparty för alla löpare.

Fem dagar i slutet av oktober

Mer än hälften av Sloveniens yta består av gröna skogar, floder och vackra alplandskap.

När borgmästaren förbjöd all biltrafik i Gamla Stan blev folket så arga att han erbjöd, för sju år sedan, att de skulle få ta gratis el-taxi istället. Det kan alla fortfarande göra - bara att ringa!

Ljubljana har många ölbryggerier och för den som är intresserad visar vi var du kan följa hur drycken produceras. Är det någon som gillar mustacher finns det en Moustache Tour i stan också. Ljubljana sprudlar som sagt av kreativa idéer.

Fakta om loppet

Maratonbanan med vätskestationer, tidtagningsplatser och var du blir peppad av musik!

Banan är tämligen flack och maran klassas som den nionde snabbaste i världen. Starten går på huvudgatan Slovenska cesta och målet är på Kongresni trg (Kongress torget). Du springer längs gator i stadskärnan och på vägar i utkanten av stan.

Antal deltagare (alla loppen): 21 000 från 60 nationaliteter.

Banrekord: Sisay Lemma Kasaye (ETH) 2:04:58, Visiline Jepkesho (KEN) 2:22:58 kvinnor. 

Farthållare
Farthållare 10 km - 0:50, 0:55, 1:00, 1:05 och 1:10.
Farthållare maran - 3:00, 3:15, 3:30, 3:45, 4:00 och 4:15

Byte av sträcka
Det går att byta sträcka fram till 30 september.

Service: Dusch (swimmingpool) för alla löpare i Tivoli parken ingår i startavgiften liksom funktonströja, sportbag, medalj, nedladdningsbart diplom och pastaparty dagen före loppet. Förvaring av ombyte och överdragskläder ingår också och upphämtas efter målgång, men vi har bara 150 meter till start från hotellet.

Vätskestationer var femte kilometer med vatten (flaskor och muggar), sockerbitar, salt, frukt (mandariner och bananer), energidryck (Enervit, Isostar) och choklad. Det kommer utöver det att finnas sex vattenstationer. Den första efter 12,5 km, därefter var femte km. Totalt 8 vätskestationer på maran, 4 på halvmaran och 1 på milloppet.

I mål finns buteljerat vatten, te, soppa, energidryck, sockerbitar, salt, frukt, choklad och kakor för de som har deltagit i något av loppen.

I priset ingår

Del i delat dubbelrum ingår på City Hotel*** i Ljubljana med frukostbuffé, wifi och gratis lånecyklar.
Del i delat dubbelrum ingår på City Hotel*** i Ljubljana med frukostbuffé, wifi och gratis lånecyklar.
  • Del i dubbelrum på trestjärnigt, fint hotell i hjärtat av Ljubljana alla nätter. Enkelrum mot tillägg.
  • Generös frukostbuffé varje dag och gratis lånecyklar. 
  • Startavgift till Ljubljana Marathon 10, 21 eller 42 km.
  • Diplom och medalj.
  • Funktionströja och sportbag från Ljubljana Marathon och pastaparty för de som deltar i ett av loppen. 
  • Tågresa tur och retur till Postojna i södra Slovenien och entré till världens största grotta med guidad tur på engelska 90 minuter.
  • Guidad stadsrundtur två timmar i Ljubljana. 
  • Lagstadgad Resegaranti enligt Paketreselagen.

Pris och bokning

Resans pris per person är 9 590 kronor.
I priset ingår ej transporten från Sverige till Slovenien. Ni får utförlig information av oss om hur ni enkelt bokar resan från Sverige.
Är ni en grupp på minst tio personer, mejla info@globalrunners.se eller ring 0733-61 22 55 för att boka resan.

loading...

Program

Torsdag 
Ankomst Ljubljana och incheckning på City Hotel*** i hjärtat av Ljubljana. 

Fredag
Heldagsutflykt till Postojna i södra Slovenien och världens längsta grotta som är öppen för allmänheten. Tågresan från Ljubljana tar en timme. Vi blir guidade på engelska i 90 minuter under jord bland otroliga stalagtiter och stalagmiter som du aldrig har sett maken till.

Lördag Morgonjogg i Ljubljanas största park, Tivoliparken, med hästkastanjer, blomsterrabatter, statyer och näckrosdammar. Frukost. Guidad tvåtimmars tur till fots i Ljubljana. Därefter stans bästa Cmoki (slovenska dumplings - klart annorlunda från kinesiska) för den som vill.  På eftermiddagen hämtar vi ut våra startkits på Marathon expot och laddar inför morgondagens lopp. Pastaparty mellan klockan 13 och 20. Öppningsceremon börjar 18.00.

Söndag Ljubljana Marathon 10 km, start 08.30.
Halvmara- och maratonlöpare startar 10.30. 

Det blir sovmorgon eftersom vintertid börjar idag (natten till söndag).

Vi går 150 meter från hotellet till starten.

På kvällen firar vi alla fina prestationer under dagen på en annorlunda, mycket slovensk och noga utvald restaurant i Gamla Stan. 

Måndag
Sista dagen i Slovenien. I Ljubljana är invånarna stolta över sin närodlade, ekologiska mat. Botanisera i saluhallen och på marknadstorget. Kanske vill du ta en fika vid floden.

Hemresa.

Ellika på Globalrunners på språng i Tivoliparken i Ljubljana.
Ellika på Globalrunners på språng i Tivoliparken i Ljubljana.

Sloveniens lilla huvudstad är en liten pärla som sprudlar av kreativitet och framåtanda. Det märks i allt från gatukonst och gastronomi till skulpturer och arkitektur. Staden är modern och personlig på samma gång. 

Globalrunners

Ingen bild kan förmedla Postojnagrottan på ett rättvist sätt. Du får följa med själv ner i underjorden, 120 meter under jord, och fascineras under 90 minuter i världens längsta grotta som är öppen för allmänheten.
Stämningen tilltar på Maratonmässan där arrangören bjuder på pasta dagen före loppet.
Loppets glada farthållare.

Slovenien

Uppskattad musik längs banan.

Invånare: 2 mijloner 
Yta: 20 273 km2 (Ångermanland är 19 800)
Högsta berg: Triglav 2 864 möh
Längsta flod: Sava 221 km
Valuta: Euro
Nationaldag: 25 juni
Självständighet: 25 juni 1991 (erkänd 1992)
Landsnummer: 386
Toppdomän: .si
Visum: Svenska medborgare behöver inget visum men pass.

Ljubljana

Ljubljana slott ligger på ett högt berg och dominerar stadsbilden.
Ljubljana slott ligger på ett högt berg och dominerar stadsbilden.

Invånare: 280 000 (landets största stad)
Antal studenter: 60 000
Grundad: 1144
Vänort i Sverige: Karlstad
Cykelstad: Via självservicesystemet Bicikelj kan alla hyra cyklar på 31 stationer, som sedan kan lämnas på någon av 600 parkeringsplatser. 
Pris: 2016 utsåg EU Ljubljana till Europas grönaste huvudstad. 
Vad händer i Slovenien: Läs The Slovenia Times'
Kan du stava till huvudstaden? Det kan du när du kommer hem.