webbhvd

Tåg till Toblach

För dig som vill resa med tåg till Toblach börjar resan på centralstationen i Köpenhamn. 

Inför resan till Toblach-Cortina bokar vi din tågresa från Centralstationen i Köpenhamn. Boka din egen biljett till och från Köpenhamn på t ex www.sj.se Är du medlem i STF eller COOP och bokar tågresor senast 10 dagar före avgång får du 10% rabatt på SJ. Att gå med i COOP kostar 100 kronor, men dessa får du tillbaka den dagen/om du går ur föreningen. För att få rabatten måste du gå via STF:s respektive COOP:s webplatser i inloggat läge som medlem.

Ditresa onsdag
Avresa Köpenhamn 15:26.
Ankomst Toblach 12.35 nästa dag. 
Nattåg Hamburg - Innsbruck i liggvagn med frukost. 
På resan byter du tåg i Hamburg, Innsbruck och Fortezza före ankomst till Toblach.

Hemresa måndag - ankomst Köpenhamn nästa dag 
Avresa Toblach 15.55.
Ankomst Köpenhamn 13.33 nästa dag.
Nattåg Innsbruck - Hamburg i liggvagn med frukost. 
På vägen byter vi tåg i Fortezza, Innsbruck och Hamburg.

Vi behöver tänka nytt

Att välja tåg istället för flyg är för många inget enkelt val. Vi har testat att ta tåget på våra skidresor och rekommenderar det å det varmaste. 

Du får tid
Att välja flyget innebär ändå att du lägger i stort sett en hel dag på resan till slutdestinationen. Även om flygresan är snabb, om det inte är några förseningar, tar det tid att ta sig till flygplatsen, checka in, gå igenom passkontroll och säkerhetskontroll och vara på plats i gaten. För att inte missa flyget behöver du ta dig tid med marginal så att inte resan med bil, tåg eller buss till flygplatsen gör att du missar flygets avgång. Vid ankomsten tar det tid att få ut bagaget och transferbussen eller tåget från flygplatsen tar vanligen minst tre timmar beroende på vart du ska. 

På tåget får du tid att läsa det du inte hunnit med, lyssna på eller titta på program och filmer, prata med människor från olika länder, återhämta dig, äta gott i restaurantvagnar och se Europa flyta förbi. Det tar inte tid, du får tid!

Sova ska du ändå göra någonstans
Sova ska du göra någonstans, hemma eller varför inte på ett nattåg. Där sover du gott och behöver inte gå upp i ottan för att komma i tid till flygplatsen. Dessutom ingår frukost på nattåget, mycket trevligt med kaffe i kupén medan du ser landskapet genom tågfönstret på morgonen. 

Du kommer fram utvilad och inspirerad
Vi upplever att tågresenärer kommer fram betydligt mer utvilade än de som flyger. Som tågresenär slipper du flygplatser och deras dyra caféer och restauranter.  Du slipper även tålamodskrävande köer och transfers. Ibland har det gått snabbare för oss att ta oss hem från Italien med tåg än för de resenärer som har valt att flyga. Dessutom är du som tågresenär full av nya, spännande intryck efter att ha tuffat fram genom Europa. Från flyget ser du inte särskilt mycket av de områden du passerar. Vid tågbyten har du chans att se en del av staden du är i, du är mitt i centrum. Flygplatser är sig tämligen lika var än du är i världen.

Schysst mot klimatet också
Koldioxidutsläppen ökar medeltemperaturen på jorden, med torka, översvämningar, naturkatastrofer och hungersnöd som följd. Alla måste dra sitt strå till stacken och det kan vi göra på många olika sätt. Att ta tåget istället för flyget är ett av många exempel.

Ditt klimatavtryck

Tar du tåget blir koldioxidutsläppet markant lägre än om du flyger. Ovan ser du ett exempel från Göteborg. 

Klimatkompensation är inte klilmatsmart

Att klimatkompensera en flygresa är inte klimatsmart eller hållbart. Det innebär förstås inte att flygplanet släpper ut mindre koldioxid för att du som har råd att flyga skänker pengar. De som kan minska koldioxidutsläppen från flyg är de som flyger. Den minoritet av jordens befolkning som har råd att flyga, är inte de som blir värst drabbade när medeltemperaturen på jorden stiger till följd av växthusgasutsläpp. De som drabbas värst är de som inte har haft eller har råd att flyga och som släpper ut minst växthusgaser.

Högst 2 % av de tusentals FN-sanktionerade projekt som pengar för klimatkompensation sägs gynna har kunnat påvisa en positiv effekt. I många fall har de gjort mer skada än nytta. De företag som säger sig vara certifierade klimatkompensationsföretag återfinns oftast i skatteparadis som Jersey och Malta med noll transparens. 

Att ge pengar som gynnar en hållbar utveckling går såklart bra att göra utan att flyga.

Ett luftslott
Dagens Nyheter har publicerat drygt tio längre reportage där de har granskat företeelsen Klimatkompensation ur olika synvinklar. Efter att dessa grävande journalister slagit håll på myten om att klimatkompensation skulle innebära att det gick att forsätta flyga som business as ususal, har många myndigheter slutat att klimatkompensera.