LOGO GLOBALRUNNERS

Löparresa till Tjeckien 13-17 augusti 2021

Olomouc halvmaraton - 10, 11 eller 21 km

I den trivsamma, lilla studentstaden Olomouc, två timmars tågresa öster om Prag, går ett supertrevligt lopp. Olomouc beskrivs ofta som ett Prag i miniatyr, fast utan turisthorder. Här kan du njuta av kullerstensgränder, vacker arkitektur, historiska byggnader, bokhandlar och antikvariat, bra restauranter och pubar, spännande människor och kreativ graffiti. Av stadens 100 000 invånare är 1/4 är studenter. 

Välj 21 km (halvmara) eller 10/11 km i lag om två personer. Föredrar du att springa en mil och det inte finns någon i gruppen som kan ingå i ditt lag, ställer reseledaren upp och springer den andra sträckan. Starten går klockan 19. Det är ljust och ljummet i skymningen och vid målgång börjar solen gå ner/har solen gått ner, beroende på hur fort du vill springa. Bansträckningen är flack och du kommer att passera många fina hus i barock- och renässansstil. På avstängda gator, ute på landsbygden, längs floden Morava, förbi kloster och genom parker står i stort sett varenda invånare i stan och hejar fram dig. Peppande musikartister avlöser varandra och bjuder på alla möjliga stilar.

Har du aldrig badat ölspa får du göra det på den här resan. En annorlunda upplevelse. Vi avslutar resan med två dagar i Prag. En lokal cykelguide tillika vän till Globalrunners visar dig platser utanför turiststråken. Sista morgonen kör vi en tidig morgonjogg längs floden Moldau på delar av Prag Maraton banan ledd av den välkända löparklubben RunCzech som efteråt bjuder på tilltugg i sina lokaler, den så kallade Running Mall. Prag är med all rätt ett populärt resmål. Tack vare våra tjeckiska kontakter kan vi erbjuda dig pragbornas smultronställen både per cykel och i löparskor. Det tror vi blir mycket mer intressant än de konventionella sevärdheterna.

Globalrunners testade halvmaran i Olomouc 2019 och nu vill vi ge dig chansen att få njuta av samma härliga upplevelser. Som vanligt ingår mycket mer än bara själva loppet i resan, så ickelöpare är lika välkomna som tävlande.

Hotel Trinity

Hotel Trinity**** ligger perfekt i Olomouc på gångavstånd till stadens historiska centrum och start och mål för loppet. Rummen är fina och rymliga och personalen mycket hjälpsam och tillmötesgående. Byggnaden är ett renoverat gammalt borgarhus med anor från 1200-talet. Wifi och frukostbuffé ingår. Alla rum har värdeskåp, luftkonditionering och platt-TV. Hela hotellet är rökfritt och har ett bibliotek och en liten arkeologisk utställning i lobbyn.

I Prag bor vi på ett trestjärnigt litet hotell i stadsdelen Prag 6. Vila Josefina*** ligger i ett lugnt bostadsområde, 2 km från Pragborgen. Det har fått 9,0 av 10 från 418 tidigare gästrecensioner. Tunnelbanestationen Bořislavka ligger 500 meter bort. Alla rum har en sittgrupp, satellit-TV och badrum med hårtork. Som gäster här har vi tillgång till ett gemensamt kök och en trädgård. 

Resfakta

Antal dagar: 5
Reslängd: fredag-tisdag
Datum: 13-17 augusti 2021
Avreseort med tåg: Köpenhamn
Avreseorter med flyg: Stockholm, Kastrup, Göteborg och Oslo.
Reseledare: Ellika Nyqvist Livchitz
Publiken hejar fram alla löpare, med som utan gåshatt.

I priset ingår

 • Internationellt flyg till Prag från Arlanda, Landvetter, Kastrup eller Oslo till Verona t/r ELLER tåg från Köpenhamn där du betalar mellanskillnaden mellan flyg och tåg. 
 • Transfer från och till flygplatsen.
 • Tåg Prag-Olomouc tur och retur.
 • Del i dubbelrum alla nätter, först i Olomouc****, sen i Prag***. Enkelrum mot tillägg.
 • Frukost varje dag.
 • Startavgift i loppet 
 • Medalj och Maraton Musik Festival
 • Farthållare under loppet.
 • Ölspa i Olomouc.
 • Guidad cykeltur i Prag med lokal cykelguide inklusive cykelhyra, styrväska och hjälm. El-cykel mot 10 Euro tillägg. 
 • Morgonjogg i Prag med löpare från RunCzech med tilltugg i deras lokaler efteråt.
 • Reseledare och service av Globalrunners
 • Lagstadgad resegaranti av Kammarkollegiet

Loppet

Sträckor: Halvmaraton eller 10/11 km i lag
Start: 19.00.
Vätska: Var 2,5-3 km
Antal löpare: 6000
Antal år: 10, 2020 blir det elfte
Farthållare: Ja
Maxtid: 3 timmar.
Medeltemperatur: 23 grader.
Loppets hemsida

Var ligger Olomouc?

Har du frågor om resan?

Kontakta oss på 0733-61 22 55 eller info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Avslutning i Prag

Resan avslutas i Österns Paris, där vi bor bortanför turiststråken. Under morgonjoggen ledd av löparklubben RunCzech springer du delar av Prag Maraton banan längs floden Moldau med avslutande mingel och tilltugg i  deras lokaler. En lokal cykelguide visar oss pragbornas egna pärlor. Fri tid finns också för kända sevärdheter som Pragborgen, Karlsbron och torget i Gamla Stan.

Bada Ölspa

loading...

Tjeckerna är stolta över sitt öl. På resan får du testa att bada i ett ölspa. En illgrön humlegröt blandas ner i en tunna med varmt vatten, som doftar öl. Intill tunnan finns en kran som den som vill kan hälla upp öl i glas från och dricka. Avslappning efter tunnan på halmbäddar ingår ockå i proceduren.
 

Cafékulturen är utbredd i studentstaden Olomouc.

Program

Dag 1: Direktflyg till Prag och tåg till Olomouc. Incheckning på Hotell Trinity. På kvällen går vi ut och äter middag på en noga utvald och mycket trevlig restaurant.

Vill du hellre åka tåg från Sverige bokar vi gärna det åt dig. Du får då betala mellanskillnaden mellan flyg och tåg. Vill du resa med tåg är det avresa en dag tidigare. Anslutningen från din hemort bokar du till exempel på www.sj.se Som medlem i COOP eller STF har du 10 procent rabatt om du bokar resan minst tio dagar före avresa. Från Köpenhamn går resan via Hamburg och Berlin till Prag och därefter vidare till Olomouc. (Det går att åka via Trelleborg-Rostock med färja också, men eftersom färjetrafiken ur miljösynpunkt inte är så mycket bättre än flyg, rekommenderar vi tåg från Köpenhamn).

Dag 2: Stadsrundtur i de historiska delarna av Olomouc. Det bästa man kan göra i Olomouc är att flanera bland kullerstensgator, vackra byggnader, mysiga kaféer och antikvariat. Hjärtat i staden är stora torget med rådhuset i renässansstil och Den Heliga Treenighetens Kolonn, en pelare i barock stil som heligförklarades år 1754. Pelaren är 35 meter hög och dominerar hela torget. Klockan 12 är vi på plats vid den atstrologiska klockans show. Den som vill kan gå upp i rådhusets torn och får en vidsträckt utsikt över staden och dess omgivningar.

På eftermiddagen går vi till mässan, hämtar ut startkits och laddar inför kvällens utmaningar. 

19.00 Start i Olomouc Halvmaraton eller 10/11 km lagloppet. Vi hoppas att du njuter under den ljumma sommarkvällen av den fina bansträckningen, all publik och musik, medlöpare från olika länder, ett professionellt arrangemang och trafikfria vägar. I mål får du en rejäl (tung) och fin medalj.

Dag 3: Frukost, utcheckning och promenad till ölspat. Vi badar ölspa och äter lunch, innan vi tar tåget till Prag. Tågresan tar drygt 2 timmar. Incheckning på vårt hotell*** i stadsdelen Prag 6. En trevlig del av staden med bra kommunikationer till Centrum, tågstation och flygplats och till Pragborgen är det 2 kilometers promenad.

Dag 4: En halvdags cykeltur med lokal cykelguide från vår samarbetspartners som kan Prag från sadeln på sina fem fingrar och gör de bästa vägvalen för cyklister. Du får se Nationalteatern och de judiska kvarteren, men fokus ligger på gömda pärlor som Helige Mikaels träkyrka, John Lennon´s mur, den romantiska Petřín Hill, Franz Kafka's staty, de före detta kommunistiska polishögkvarteren och mycket, mycket mer. Längs vägen stannar vi och släcker törsten i en traditionell, tjeckisk pub eller i en ölträdgård. De som inte gillar eller vill ha öl dricker något annat, lemonaden i Tjeckien är till exempel toppen. Cykel, hjälm och styrväska ingår.   

Eftermiddagen är fri för egna upptåg. Har du inte besökt Pragborgen, Karlsbron och torget i Gamla stan ligger dessa i närheten av cykelturens avslutning. Tortyrmuseet nära torget i Gamla Stan är fullt av läskiga tortyrverktyg med pedagogiska teckningar i medeltida stil som berättar hur de skulle användas. Ett annat spännande museum är Alkemistmuseet, ett underjordiskt laboratorium som upptäcktes 2002 som ger en inblick i Prags ockulta historia. På 1600-talet låg här ett örtapotek där alkemister sålde sina elixir.

På kvällen går vi ut och äter middag, kanske den klassiska tjeckiska måltiden Anka med knödel och två sorters kål. Är det någon som vill se en föreställning svart teater hjälper vi till att boka biljetter. Det är annorlunda - och mörkt!

Dag 5: Morgonjogg längs delar av Prag Maraton banan tillsammans med den välrenommerade löparklubben RunCzech som efteråt bjuder på tilltugg i sina lokaler (Runing Mall). Frukost på hotellet. Transfer till flygplatsen och direktflyg hem. Du som reser med tåg kommer hem en dag senare och åker via Berlin och Hamburg till Köpenhamn. 

Start klockan 19 och mål är på torget och slutspurten går runt stadens stolthet och UNESCO-klassade Treenighetskolonn.
Klockan 12 bjuder Olomoucs astrologiska klocka på show! Det finns en liknande i Prag, men den står sig slätt i jämförelse med de proletärer som kommer ut och dansar i Olomouc.
Under vår guidade cykeltur i Prag besöker vi platser dit andra turister inte hittar, men det finns också tid för traditionella sevärdheter. Pragborgen (bilden) är ett av världens största slott och egentligen ett hopbyggt område med kyrkor, palats, kloster och andra byggnader.

Olomouc

Olomouc vid floden Morava grundades på 1000-talet och var fram till 30-åriga kriget huvudstad i Moravien. Idag är Olomouc Tjeckiens sjätte största stad med det nästäldsta universitet i landet, Palacky Universitetet. Studenterna präglar staden och kanske tack vare dem finns här en uttalad kafékultur. Olomouc är också sätet för landets ärkebiskop. 75 % av staden omges av grönska och här finns även en botanisk trädgård.

Astronomiska klockor finns här och där i världen, men i Olomouc hittar du den coolaste av dem alla. Stilen är socialrealistisk och istället för helgon är det proletärer - jordbrukare, mjölkpigor och andra lantarbetare - som står för skådespelet klockan 12. 

Trefaldighetskolonnen mitt på torget i Olomouc är en viktig symbol för staden. UNESCO-monumentet är 35 meter högt och en av de största fristående barockskulpturerna i Centraleuropa. Det skapades på 1700-talet för att hylla Gud, den romerskkatolska kyrkan och den religiösa tron. Detta landmärke drar blickarna till sig och används ofta som mötesplats för både lokalbor och turister. Inuti kolonnen finns ett litet kapell. 

Tiden går långsamt i Olomouc. Ingen stressar fram på gatorna och dess historiska stadskärna är kompakt nog för att kunna promenera runt. De fina gatorna påminner om Prags, men med en intimare atmosfär utan turistflockar. Kulturlivet frodas och de gröna, fridfulla parkerna är som lungor bland kullerstenar och stenhus. 

Bra att tänka på

När måste jag anmäla mig?
Så snart som möjligt. När resor blir fullbokade kan vi aldrig veta, så säkra din plats idag. Sista anmälningsdag är den 1 april.

Kan jag åka ensam?
Ja, det är ett roligt sätt att lära känna nya människor som delar dina intressen.

Vad behöver jag ha med mig?
Insprungna löparskor om du vill delta i något av loppen. Vi mejlar ut en utrustningslista före avresan.

Kan jag springa 10 eller 11 km i lagklassen om jag åker själv?
Ja, finns det ingen annan i gruppen som vill göra detsamma ställer din reseledare upp i ditt lag.

Kan jag stanna på vägen hem om jag åker tåg? Ja, i Tjeckien, Tyskland, Danmark och/eller Sverige. 

Kan jag flyga dit och åka tåg hem eller tvärtom? Ja, skriv i rutan Ev meddelande i bokningsformuläret vad du önskar. 

När blev Tjeckien ett land? Tjeckien har genomgått stora förändringar under 1900-talet. 1993 blev dåvarande Tjeckoslovakien i en fredlig uppgörelse Tjeckien och Slovakien. Fyra år tidigare, 1989, föll Berlinmuren och i Tjeckoslovakien försvann kommunistregimen under Sammetsrevolutionen. 1968 marscherade Sovjetunionen in i Tjeckoslovakien och satte effektivt stopp för demokratiseringen som spirade i landet.

Varför dricker tjecker så mycket öl? Tjeckerna dricker i snitt 160 liter öl per år och person. Pilsnern uppfanns i Böhmen och det tjeckiska ölet anses av många vara det bästa i världen. Tjeckiskt öl är kultur. Det ska tappas med känsla och helst drickas på plats. 

Datum 2021 - fem dagar

Avresa fredagen den 13 augusti.
Hemresa tisdagen den 17 augusti.

Resans pris

10 975 kronor per person.
Enkelrumstillägg: 1850 kronor per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

I Prag bor vi på ett litet hotell i en lugn del av den välbesökta staden. Vila Josefina är som en oas som du säkert kommer vilja återvända till. De får alltid högsta betyg av sina gäster.

På bilden ser du koldioxidustläppen på resan till Tjeckien med avresa från Stockholm. Alla som reser med Globalrunners får välja om de vill åka tåg eller flyg på resan.

Vi är noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid boenden som har goda arbetsvillkor och som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är också roligare och intressantare för våra gäster. 

Boka resan till Olomouc

Sista anmälningsdag är den 1 juli.

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Avbokningsavgifter och andra bokningsregler hittar du i våra Resevillkor.
Information om hur vi behandlar personuppgifter

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med, vilken sträcka du vill springa och vilket ressätt du väljer.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • yyyymmdd-xxxx
 • Om du väljer tåg får du boka anslutningsresan från din hemort till Köpenhamn själv.
 • Skriv vilket datum du vill åka hem så kontaktar vi dig.