webbhvd

Löparresan till Tjeckien är en resa som vi tidigare hade medi vårt ordinarie utbud. Numer erbjuder vi den endast åt enskilda grupper på minst 10 personer med detta eller önskat upplägg. 

Löparresa till Tjeckien 10-14 juni 2022

Olomouc halvmaraton - 10, 11 eller 21 km

I den trivsamma, lilla studentstaden Olomouc, två timmars tågresa öster om Prag, går ett supertrevligt lopp. Olomouc beskrivs ofta som ett Prag i miniatyr, fast utan turisthorder. Här kan du njuta av kullerstensgränder, vacker arkitektur, historiska byggnader, bokhandlar och antikvariat, bra restauranter och pubar, spännande människor och kreativ graffiti. Av stadens 100 000 invånare är 1/4 är studenter. 

Välj 21 km (halvmara) eller 10/11 km i lag om två personer. Starten går klockan 19. Det är ljust och ljummet i skymningen och vid målgång börjar solen gå ner/har solen gått ner, beroende på hur fort du vill springa. Bansträckningen är flack och du kommer att passera många fina hus i barock- och renässansstil. På avstängda gator, ute på landsbygden, längs floden Morava, förbi kloster och genom parker står i stort sett varenda invånare i stan och hejar fram dig. Peppande musikartister avlöser varandra och bjuder på alla möjliga stilar.

Har du aldrig badat ölspa får du göra det på den här resan. En annorlunda upplevelse. Resan avslutas med två dagar i Prag. En lokal cykelguide och vän till Globalrunners visar dig platser utanför turiststråken. Sista morgonen får du njuta av en tidig morgonjogg längs floden Moldau på delar av Prag Maraton banan ledd av den välkända löparklubben RunCzech som efteråt bjuder på tilltugg i sina lokaler, den så kallade Running Mall. Prag är med all rätt ett populärt resmål. Tack vare våra tjeckiska kontakter kan vi erbjuda dig pragbornas smultronställen både per cykel och i löparskor. Det tror vi blir mycket mer intressant än de konventionella sevärdheterna.

Globalrunners har sprungit loppet och vill gärna ge dig chansen att få njuta av samma härliga upplevelser. Som vanligt ingår mycket mer än bara själva loppet i resan, så ickelöpare är lika välkomna som tävlande.

Hotel Trinity

Hotel Trinity**** ligger perfekt i Olomouc på gångavstånd till stadens historiska centrum och start och mål för loppet. Rummen är fina och rymliga och personalen mycket hjälpsam och tillmötesgående. Byggnaden är ett renoverat gammalt borgarhus med anor från 1200-talet. Wifi och frukostbuffé ingår. Alla rum har värdeskåp, luftkonditionering och platt-TV. Hela hotellet är rökfritt och har ett bibliotek och en liten arkeologisk utställning i lobbyn.

I Prag bor du på ett fyrstjärnigt hotell som tidigare var en teater. Det ligger på 5-10 minuters gångavstånd till tågstationen. Stor frukostbuffé ingår även här.  

Resfakta

Antal dagar: 5
Reslängd: fredag-tisdag
Datum: 10-14 juni 2022
Publiken hejar fram alla löpare, med som utan gåshatt.

I priset ingår

 • Tåg Köpenhamn - Olmouc tur och retur via Prag.

  Vill du ordna resan till Prag själv, drar vi av 1300  kronor från resans pris.
 • Del i dubbelrum alla nätter, först i Olomouc****, sen i Prag****. Enkelrum mot tillägg.
 • Frukost varje dag.
 • Startavgift i loppet.
 • Medalj och Maraton Musik Festival.
 • Farthållare under loppet.
 • Ölspa i Olomouc.
 • Guidad cykeltur i Prag med lokal cykelguide inklusive cykelhyra, styrväska och hjälm. El-cykel mot 10 Euro tillägg. 
 • Morgonjogg i Prag med RunCzech och tilltugg i deras lokaler efteråt.
 • Lagstadgad resegaranti.

Loppet

Sträckor: Halvmaraton individuellt eller 10/11 km i lag
Start: 19.00.
Vätska: Var 2,5-3 km
Antal löpare: 6000
Antal år: 11, 2022 blir det tolfte
Farthållare: Ja
Maxtid: 3 timmar.
Medeltemperatur: 23 grader.
Loppets hemsida

Var ligger Olomouc?

Avslutning i Prag

Resan avslutas i Österns Paris - Prag. Under morgonjoggen ledd av löparklubben RunCzech springer du delar av Prag Maraton banan längs floden Moldau med avslutande mingel och tilltugg i  deras lokaler. En lokal cykelguide visar dig pragbornas egna pärlor. Fri tid finns också för kända sevärdheter som Pragborgen, Karlsbron och torget i Gamla Stan.

Bada Ölspa

loading...

Tjeckerna är stolta över sitt öl. På resan får du testa att bada i ett ölspa. En illgrön humlegröt blandas ner i en tunna med varmt vatten, som doftar öl. Intill tunnan finns en kran som den som vill kan hälla upp öl i glas från och dricka. Avslappning efter tunnan på halmbäddar ingår ockå i proceduren.
 

Cafékulturen är utbredd i studentstaden Olomouc.

Program

Dag 1: Tåg till Olomouc. Incheckning på Hotell Trinity. Vi rekommenderar en noga utvald och mycket trevlig restaurant för middag.

Tåget från Köpenhamn går klockan 07.26 via Hamburg och Berlin till Prag och därefter vidare till Olomouc. 

Dag 2: Det bästa man kan göra i Olomouc är att flanera bland kullerstensgator, vackra byggnader, mysiga kaféer och antikvariat. Hjärtat i staden är stora torget med rådhuset i renässansstil och Den Heliga Treenighetens Kolonn, en pelare i barock stil som heligförklarades år 1754. Pelaren är 35 meter hög och dominerar hela torget. Klockan 12 startar den atstrologiska klockans show. Gå upp i rådhusets torn och imponeras av den vidsträckta utsikten över staden och dess omgivningar.

På eftermiddagen är det dags att hämta startkit och ladda inför kvällens utmaningar. 

Klockan 19.00 går startskottet i Olomouc Halvmaraton och 10/11 km lagloppet i den ljumma sommarkvällen längs en fin bansträckning med mycket publik och musik, medlöpare från olika länder, professionella arrangörer och trafikfria vägar. I mål får du en tung, fin medalj.

Halvmaran springer du alltså individuellt, 10 eller 11 km i lag.

Dag 3: Frukost, utcheckning och promenad till ölspat. Lunch och tågresa till Prag. Tågresan tar drygt 2 timmar. Incheckning på vårt hotell**** på gångavstånd från tågstationen.

Dag 4: En halvdags cykeltur med lokal cykelguide från vår samarbetspartners som kan Prag från sadeln på sina fem fingrar och gör de bästa vägvalen för cyklister. Du får se Nationalteatern och de judiska kvarteren, men fokus ligger på gömda pärlor som Helige Mikaels träkyrka, John Lennon´s mur, den romantiska Petřín Hill, Franz Kafka's staty, de före detta kommunistiska polishögkvarteren och mycket, mycket mer. Drickapaus längs vägen i en traditionell, tjeckisk pub eller i en ölträdgård. De som inte gillar eller vill ha öl dricker något annat, lemonaden i Tjeckien är till exempel toppen. Cykel, hjälm och styrväska ingår.   

Eftermiddagen är fri för egna upptåg. Har du inte besökt Pragborgen, Karlsbron och torget i Gamla stan ligger dessa i närheten av cykelturens avslutning. Tortyrmuseet nära torget i Gamla Stan är fullt av läskiga tortyrverktyg med pedagogiska teckningar i medeltida stil som berättar hur de skulle användas. Ett annat spännande museum är Alkemistmuseet, ett underjordiskt laboratorium som upptäcktes 2002 som ger en inblick i Prags ockulta historia. På 1600-talet låg här ett örtapotek där alkemister sålde sina elixir.

Kanske testar du den klassiska tjeckiska måltiden Anka med knödel och två sorters kål till middag. Är det någon som vill se en föreställning svart teater finns det här. Det är annorlunda - och mörkt!

Dag 5: Morgonjogg längs delar av Prag Maraton banan tillsammans med den välrenommerade löparklubben RunCzech som efteråt bjuder på tilltugg i sina lokaler (Runing Mall). Frukost på hotellet. Tåg hem via Berlin och Hamburg till Köpenhamn och vidare till din hemort.

Start klockan 19 och mål är på torget och slutspurten går runt stadens stolthet och UNESCO-klassade Treenighetskolonn.
Klockan 12 bjuder Olomoucs astrologiska klocka på show! Det finns en liknande i Prag, men den står sig slätt i jämförelse med de proletärer som kommer ut och dansar i Olomouc.
Under den guidade cykelturen i Prag besöker du platser dit andra turister inte hittar, men det finns också tid för traditionella sevärdheter. Pragborgen (bilden) är ett av världens största slott och egentligen ett hopbyggt område med kyrkor, palats, kloster och andra byggnader.

Olomouc

Olomouc vid floden Morava grundades på 1000-talet och var fram till 30-åriga kriget huvudstad i Moravien. Idag är Olomouc Tjeckiens sjätte största stad med det nästäldsta universitet i landet, Palacky Universitetet. Studenterna präglar staden och kanske tack vare dem finns här en uttalad kafékultur. Olomouc är också sätet för landets ärkebiskop. 75 % av staden omges av grönska och här finns även en botanisk trädgård.

Astronomiska klockor finns här och där i världen, men i Olomouc hittar du den coolaste av dem alla. Stilen är socialrealistisk och istället för helgon är det proletärer - jordbrukare, mjölkpigor och andra lantarbetare - som står för skådespelet klockan 12. 

Trefaldighetskolonnen mitt på torget i Olomouc är en viktig symbol för staden. UNESCO-monumentet är 35 meter högt och en av de största fristående barockskulpturerna i Centraleuropa. Det skapades på 1700-talet för att hylla Gud, den romerskkatolska kyrkan och den religiösa tron. Detta landmärke drar blickarna till sig och används ofta som mötesplats för både lokalbor och turister. Inuti kolonnen finns ett litet kapell. 

Tiden går långsamt i Olomouc. Ingen stressar fram på gatorna och dess historiska stadskärna är kompakt nog för att kunna promenera runt. De fina gatorna påminner om Prags, men med en intimare atmosfär utan turistflockar. Kulturlivet frodas och de gröna, fridfulla parkerna är som lungor bland kullerstenar och stenhus. 

Bra att tänka på

När måste jag anmäla mig?
Så snart som möjligt. När resor blir fullbokade kan vi aldrig veta, så säkra din plats idag. Sista anmälningsdag är den 1 april.

Kan jag åka ensam?
Ja, det är ett roligt sätt att lära känna nya människor som delar dina intressen.

Springer man i lag på halvmaran också?
Nej, halvmaran springs individuellt. Det är om ni vill springa 10 eller 11 km som ni springer som lag på två personer.

Vad behöver jag ha med mig?
Insprungna löparskor om du vill delta i något av loppen. Vi mejlar ut en utrustningslista före avresan.

Kan jag stanna på vägen dit eller hem? Ja, i Tjeckien, Tyskland eller Danmark. Ange i meddelanderutan var och hur länge du vill stanna i så fall.

När blev Tjeckien ett land? Tjeckien har genomgått stora förändringar under 1900-talet. 1993 blev dåvarande Tjeckoslovakien i en fredlig uppgörelse Tjeckien och Slovakien. Fyra år tidigare, 1989, föll Berlinmuren och i Tjeckoslovakien försvann kommunistregimen under Sammetsrevolutionen. 1968 marscherade Sovjetunionen in i Tjeckoslovakien och satte effektivt stopp för demokratiseringen som spirade i landet.

Varför dricker tjecker så mycket öl? Tjeckerna dricker i snitt 160 liter öl per år och person. Pilsnern uppfanns i Böhmen och det tjeckiska ölet anses av många vara det bästa i världen. Tjeckiskt öl är kultur. Det ska tappas med känsla och helst drickas på plats. 

Datum 2022 - fem dagar

Avresa 10 juni.
Hemresa 14 juni.

Resans pris

10 975 kronor per person.

Enkelrumstillägg: 1850 kronor per person.
Avdrag: 1300 kronor om du ordnar resan till Prag själv.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

På bilden ser du koldioxidustläppen på resan till Tjeckien med avresa från Stockholm. I resan ingår tåg.

Boka resan till Olomouc

Sista anmälningsdag är den 1 april om inte resan blir fullbokad tidigare.

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Resevillkor
Information om hur vi behandlar personuppgifter
Avbeställningsskydd

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med, vilken sträcka du vill springa och vilket ressätt du väljer.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • yyyymmdd-xxxx