webbhvd

Unionsleden

Att lära känna nya platser på cykel är toppen. Du tar in omgivningen med alla sinnen, kan stanna när du vill, får lätt kontakt med folk längs vägen och kan bada och plocka bär.

Cykelpaket i Värmland och Dalsland

Unionsleden är 35 mil varav 10 mil på grus- och skogsvägar. Den startar i Moss söder om Oslo och slutar i Karlstad. Den svenska sträckan, Töcksfors - Karlstad är 25 mil och Sveriges fjärde nationella cykelled. Som första officiella cyklister, tillika researrangör, fick Globalrunners i uppdrag av Unionsleden, Visit Värmland och Visit Dalsland att testcykla den svenska delen. Det gav verkligen mersmak och vi vill gärna låta fler cyklister njuta av den. 

Utmärkande för Unionsleden är att den delvis går på små vägar som du själv inte hade hittat. Det är ovanligt mycket grus- och skogsvägar och det händer roliga saker hela tiden, det blir aldrig tråkigt. Du får njuta av massor av fina små sjöar längs vägen - bara i Dalsland finns 2500 stycken(!). Gillar du backar ett det ett plus, för den är kuperad och det är bland annat det, i kombination med slingrande, grönskande bullerbyvägar, som gör den så vacker. En annan fördel är att den är synnerligen varierande från dag till dag.

På cykeln hör du fågelkvitter, muande kor, gnäggande hästar, bräkande får och forsande vattendrag. Sällan bilar. Du cyklar i en levande entreprenörsinriktad landsbygd. Känn dofter som skiljer sig under säsongen från hägg, syrén och liljekonvalj till nyslaget hö, pors och svamp. En semester för livsnjutare!

Trakten är full av intressant historia och kultur. Karl XII har satt sina spår på flera håll. Tiden när Sverige blev ett rikt land, under industrialismen, har vi bland annat järnverken, skogsbranschen och pappersbruken här att tacka för. 

Cykelpaket finns för dig som vill cykla leden i ett svep, men även för dig som vill stanna två nätter och göra något annat än cykla under vilodagen. Varför inte passa på och färga garn med växtfärger, testa SUP, rida i Ronjas skogar, lära dig baka surdegsbröd, trampa dressin, gå en målarkurs eller paddla kanot i stilla, smala sjösystem?

Karta Unionsleden. Våra cykelpaket går från Töcksfors till Karlstad längs hela den svenska delen av leden.
Oscar II var Unionens siste kung och Unionsupplösningen hans största nederlag. Så här såg pengarna ut under hans tid.
Oscar II var Unionens siste kung och Unionsupplösningen hans största nederlag. Så här såg pengarna ut under hans tid.

Cykelresan Unionsleden

Töcksfors - Karlstad: 7 dagar / 6 nätter
Längd: 25 mil.
Cykel: MTB eller hybrid med pakethållare.
Datum: maj-september
Pris: från 8 950 kronor.
Tillval: Terrängridning, växtfärgninskurs, surdegsbak, kanot, dressin, SUP, målarkurs, kanalbåt, enkelrumstillägg, extra nätter.
 
Unionsflaggan
Unionsflaggan

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden alla nätter. 
 • Stadig frukost varje dag.
 • Kartor och GPX filer 
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
 • Jourtelefon vid akuta ärenden.
Tillval:
 • En eller flera tilläggsnätter
 • Växtfärgningskurs
 • Terrängritt
 • Kanot 
 • Surdegskurs (brödbak)
 • Dressin 5 eller 8 timmar
 • Målarkurs
 • SUP 4 eller 8 timmar
 • Kanalbåt på Dalslands kanal
 • Enkelrumstillägg

Lämplig cykel

Vi rekommenderar en fräsch MTB eller hybrid.

Bäst är en cykel med minst 7 växlar och pakethållare som tål grusvägar. El-cykel går bra, men inte racer. Ta med din egen elelr hyr. Hos vår partner i Karlstad: 200 kr/dag för hybrid, 500 kr/dag för el-cykel. 

Hos vår partner i Moss kan du hyra en hybridcykel för 100 NOK/dag men den måste du sedan återlämna i Moss. I Karlstad kan du hyra en hybrid för 200 kr/dag eller en el-cykel för 500 kr/dag.

I Töcksfors finns endast fem el-cyklar att hyra och det kostar 2000 kronor att få dem hämtade i Karlstad när du är klar. Uthyrare på andra orter är dyrare vad gäller leverans av cyklar i Töcksfors och hämtning i Karlstad.  

Resan till starten

Unionsleden - Fakta

Till Töcksfors kan du åka buss från Karlstad, Stockholm, med flera orter. 

Cykelställ på bussar till Töcksfors
13 juni - 14 augusti 2022 kan du ta med din cykel på Värmlandstrafiks linje 700 mellan Karlstad och Töcksfors på ett flertal avgångar på bussarnas cykelställ. Du ska kunna boka plats för din cykel på nätet. Bussarna tar bara två cyklar per buss, så boka i god tid!

Nedmonterade cyklar på bussar
Två bussbolag tillåter cykel som specialbagage om du tar av ena eller båda hjulen och lägger cykeln i en cykelväska. Cykeln får inte smutsa ner annat bagage. När du har bokat cykelpaketet får du utförlig info om vad som gäller för cykel på buss till starten.

Tar du egen bil, får du parkera den gratis i Töcksfors medan du cyklar. När du har kommit till Karlstad tar du bussen till Töcksfors 12,5 mil och hämtar bilen. Kör den till Karlstad och hämta upp din cykel eller packa den i väska på bussen enligt ovan.

Fler cykelresor

Cykelresor i Europa.

Vi har cykelresor runt Vänern, till Italien och Tjeckien. I Italien kan du åka på träningsläger för landsvägscyklister i Apenninerna och vid Adriatiska havet eller kombinera med Nove Colli - Italiens svar på Vätternrundan.

Från Prag till Wien har vi  ledarledda cykelresor sex avgångar per år.

Vid Vänern har vi två olika cykelpaket; ett hela varvet runt sjön, ett med kortare etapper längs östra sidan.

Unionsleden gpx

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av boenden längs Unionsleden. Nedan kan du se kortfattade beskrivningar av platserna du kommer att bo på. De är inte i kronologisk ordning. Du som bokar ett av våra cykelpaket får självklart alla namn och kontaktuppgifter till respektive boende. 

 1. En natt somnar du precis intill Klarälven i närheten av en känd kaffeproducent, vilket kan kännas i luften. Hotellet stod färdigt 1871 och delar av huset är kulturminnesmärkt. Det sägs vara ett av Sveriges finaste hotell och vi kan bara hålla med.
 2. Låna en roddbåt på ett av dina boenden och ro en kvart genom bävervatten till en Whiteguide restaurant som bjuder på den allra godaste maten på hela resan. 
 3. På ett litet, familjedrivet hotell äter du frukost i en stor kvarn på en ön i en älv. Sover gör du gott i ett hus från mitten av 1800-talet med stora, charmiga dubbelrum eller i ett enkelrum i en trälänga med egen ingång och trädgårdsmöbler på gräset utanför.  
 4. ​En gammal lanthandel blev hotell och pensionat för hundra år sedan på en värmländsk bruksort. Här äter du gott i restauranten på bottenvåningen som specialiserar sig på närproducerat vilt och fisk eller om du föredrar veganskt på serveringen intill kanalen i byn.
 5. På en grönskande udde i Laxsjön får du njuta herrgårdsliv när det är som bäst. Platsens 200-åriga historia har anor från de dalsländska järnbruken och den engelska parkkulturen sätter sin prägel än i dag. "Gästvän, halvön som skön mot dig ler, bjuder dig sorgerna glömma" står det på latin på en berghäll vid infartsvägen. Du får sova i ett av de unika rummen i herrgårdsbyggnaden.
 6. Ett mysigt litet värdshus med vacker sjöutsikt och en mycket trevlig värd välkomnar dig till en gammal kyrkby, som var ett pilgrimscentrum under medeltiden. 
   
Om ett boende blir fullbokat, stänger eller läggs ner, bokar vi ett prima alternativ.

Program

Än så länge erbjuder vi bara cykelpaket Töcksfors - Karlstad, eftersom vi inte har rekognoserat den norska delen än. Sommaren 2022 kan du ta med din cykel på tåg till Karlstad och sedan på buss 700 från Karlstad till Töcksfors. Dock inte alla avgångar och endast två cyklar per buss. När du har bokat resan får du information om hur du får med dig cykeln på tåget och bussen. Tar du cyklarna på bilen kan du parkera gratis i Töcksfors medan du cyklar och sedan ta bussen tillbaka från Karlstad och hämta bilen.


Dag 1 Ankomst Töcksfors

I värmländska Töcksfors vid norska gränsen ligger Dalslands kanals nordligaste och högst belägna slussar. Första natten bor du uppe på en grön kulle med utsikt över kanalen och sjön Töck. Här kan du låna en roddbåt och ro en kvart till en Whitguidekrog med engelsk kock - en bra start på äventyret!

Med roddbåt till Whiteguide krogen med Unionsledens godaste mat.
Med roddbåt till Whiteguide krogen med Unionsledens godaste mat.

Dag 2 Töcksfors - Lennartsfors 41,2 km

Köp med lunchpaket eller handla picknick i Töcksfors. Landskapet är kuperat och går genom små byar och skogspartier. Efter 6 km breder sjön Foxen ut sig med Västra Fågelviks vackra kyrka på en udde. Här hittar du också en fin badplats och ett vindskydd. Vid Sundsbyn cyklar du över en hög bro med fantastisk utsikt över Foxen till höger och fiskeodlingar till vänster. Du cyklar vidare på en slingrande grusväg och passerar Nordmarkens Destilleri. Här framställs egenproducerad maltwhisky och vodkabaserade drycker och det finns även ett café. I Holmedal rekommenderar vi en avstickare till vår jazzälskande vän som ofta ger konserter och bor granne med Karl XII hus. Du kan gå in i den lilla tvåvåningsstugan med grästak och se hur den omtalade kungen sov innan han begav sig västerut och stupade. 

Leden fortsätter på en skumpedumpestig med en spång mitt i skogen. Därefter bär det av söderut på en kurvig, kuperad väg. Naturen skiftar långsamt från öppna landskap till skog med vildmarkskaraktär på gränsen mellan Värmland och Dalsland.

Bruksorten Lennartsfors ligger idylliskt med sina kanalslussar som förbinder Foxen med Lelång. Strosa längs kanalen, insup hamnlivet och besök keramiker och lapptäckshantverkare i byn. Från nattens boende har du en härlig sjöutsikt. Vill du hyra kanot går det fint. 

Legendaren och längdskidåkaren Thomas Wassberg har satt Lennartsfors på kartan. Du kan fortfarande följa spåren till fots som anlades för hans och hans skidåkande kompisars skull. Föräldrarna bor kvar i byn och kanske vill de berätta även för dig om hur det var när området kryllade av hundratals barn och ungdomar som älskade att åka längdskidor. 

Dag 3 Lennartsfors - Baldersnäs herrgård 61 km

Genom trolska skogar längs djupa spricksjöar kommer du in i Ronja Rövardotters hemtrakter bland vildvittror och grådvärgar. Du har många möjligheter till fina bad åt höger och vänster, sjöarna avlöser varandra och du kommer inte att behöva trängas. Väl framme i Bengtsfors rekommenderar vi att du tar dig upp på Majberget och besöker den nya utställningen i Halmens Hus. Här får du veta allt om halmkonstens historia i Sverige och hur den kom hit från Sydamerika. Fortsätt på en ljuvlig, flack, nyrenoverad cykelled längs en banvall och sjön Bengtsbrohöljen till Dals Långed. Du passerar bruket i Billingsfors från 1700-talet som gått från att ha tillverkat smide till att idag vara ett högteknologiskt pappersbruk och en viktig arbetsgivare i trakten. 

Stenebyskolan med utbildningar i konst och konsthantverk vid Göteborgs universitet präglar Dals Långed. Här bor och verkar ett stort antal konstnärer. Du har bara några vackra kilometer kvar till nattens anrika hotell bland lindar och stenlador på en udde i Laxsjön. Du får bo i Herrgårdsbyggnaden där inget rum är det andra likt och de flesta har öppen spis eller kakelugn - flott!

Är du trött i benen i Bengtsfors kan du i mån av plats ta med dig cykeln ombord på båten från Bengtsfors till Dals Långed.

Unionsleden Dalsland

Dag 4 Baldersnäs - Edsleskog 26,4 km 

Från Baldersnäs fortsätter leden längs Laxsjön mot byn Södra Fjäll. Namnet anger topografin - här blir det backiga grusvägar med i stort sett noll bilar. 

I Fröskog hittar du en av Dalslands charmigaste kyrkor. Den stavklädda, rödmålade kyrkan från tidigt 1700-tal är fylld av bondebarock. Gå in och lyssna om historien i en audioguide. Från församlingshemmet går den 3,8 km långa vandringstigen Bläsenrundan, som passerar flera ”grottor” som egentligen är gruvschakt och en härlig, turkosfärgad lagun. Idag cyklar du en kort sträcka så du har gott om tid att njuta av naturen.

Strax efter kyrkan ligger Fengersfors, som domineras av ett gammalt pappersbruk. Det är idag hem för konstnärskooperativet Not Quite med ateljéer, utställningshallar, butik, café och Bistro. Stenugnsbageriet Brukets Godaste sprider härliga dofter över hela området. Det gamla bruket är även ett industrimuseum och har tilldelats utmärkelsen Årets industriminne. Ta en lång paus här, går runt i lokalerna och ät lunch. Det finns även en lanthandel och en fin badplats mitt i byn. 

På den slingrande vägen norr ut passerar du sjöar, gårdar och betande kor. Det är en ganska ansträngande grusväg för det nya gruset har inte hunnit plattas till. Strax före dagens mål i Edsleskog passerar du naturreservatet Bräcke Ängar, ett minnesmärke över det äldre kulturlandskapet. Hundratals år av slåtter och betande djur har gett området en unik flora och fauna.

Edsleskog är mest känt för de utgrävningar som gjorts av Edsleskogs gamla kyrka. Fynden visade en stor katedral i tegel, långt före sin tid. Byn var en metropol för pilgrimsvandrare på vägen mot Trondheim. Här somnar du gott i fina rum precis intill sjön Edslan. 

Unionsleden Etapper

Dag 5 Edsleskog - Borgvik 60 km

Idag bär det uppåt mot Dalslands högsta berg Baljåsen 302 meter över havet. Snart är du tillbaka till Värmland. Gå in i den autentiska, gamla järnvägsstationen i Svanskog - bara skrivmaskinerna är värt ett besök. Här finns även café i en av de gamla tågvagnarna. Har du inget till övers för järnvägsnostalgi kanske The House of Battles lockar alla Star Wars och Sagan om Ringen fans, ja alla som gillar fantasy och lego. 

Du fortsätter på en smal, krokig grusväg över Kilafjället med många backar. Därefter blir det plattare mot Västra Smedbyn. von Echstedtska gården bjuder på rustik elegans, symmetri och enkelhet i ett, där bibliska scener och högtidlig stramhet möter blommande måleri. Huset är en strikt karolinsk herrgård från 1700-talet och inne flödar sirlig rokoko. Ett vackert utedass med fantastiska takmålningar och ett café som serverar matiga mackor, soppa och klassisk fika med väl genomtänkt kaffemeny är pricken över i. Ta med fikat ut på tunet och njut av rofylldheten. På gården finns också en trädgård med magiska örter och aplar med värmländska äppelsorter. Äppelmusten smakar ljuvligt!

I Nysäter ligger Värmlands Vikingacenter med en riktigt fin utställning. Huset är jättefult på utsidan, men låt inte det avskräcka dig utan gå in och imponeras. Här kan du se hur folk bodde på till 1000-talet och höra hur de pratade på fornnordiska (som du inte lär förstå ett ord av, om du inte kan isländska eller färöiska). Förkovra dig i vikingarnas liv, gudar, runor och mycket mer. Det är lättillgängligt och inspirerande. Vid älven intill ligger två vikingaskepp och en badplats. 

På Gillberga hembygdsmuseum finns ett polismuseum och på Hantverkskaféet kan du njuta av fika med hembakat bröd. I samma område ligger Kungshögen, en av tre gravhögar längs Byälven som utpekats som grav åt sagokungen Olof Trätälja. Intill finns marknadsbodar där det varit marknadsplats sedan år 1700-talets mitt och som fortfarande används.

Värmlands vagga
Fortsätt på lättcyklad asfalt längs den glittrande Byälven, förbi fält, små gårdar och genom skog till Värmlands bäst bevarade bruksmiljö i Borgvik. Här cyklar du genom underbart vackra kulturmiljöer med bräkande får och råmande kor ända fram till Kungskvarnen. Många av husen är byggda av oputsad slaggsten så kallad sintersten. Sammanlagt finns ett femtiotal bevarade. Ägarna till det familjedrivna hotellet berättar gärna om hyttruinen och järnbruket som fanns här tidigare. De flesta skruvarna i Eiffeltornet är gjorda här.

Borgvik ligger vid Borgvikssjön, 15 km väster om Grums, med 350 invånare. Här föddes Värmland! De som bosatte sig vid Borgviksälven, som förr i tiden hette Värma, kallades för "värmar". Landskapsnamnet Värmland betyder egentligen "värmarnas land".

Oscar Magnussons konsthall Sliperiet i Borgvik.
Oscar Magnussons konsthall Sliperiet i Borgvik.

Dag 6 Borgvik - Karlstad 43,1 km eller 53,1 km

Besök Oscar Magnussons konsthall Sliperiet innan du lämnar Borgvik. Oscar är Sven-Erik Magnussons son och sångare i Sven-Ingvars. Varje sommar ordnar han intressanta konstutställningar med internationella fotografer och konstnärer. I hans Sliperi finns också en gourmet restaurang där en av Värmlands stjärnkockar trollar med lokala råvaror efter säsong. 

På vägen mot Karlstad passerar du Kullens Bigård som säljer honung och honungsprodukter.
I Hasseldalen finns badplats med hopptorn och kiosk. Den sista biten väljer vi att lotsa dig utanför Unionsleden, eftersom den under två sträckor går längs E18 med massiv, snabb trafik och även över en torv/lerväg som är besvärlig om det är blött. Du får istället välja ett av våra alternativ som undviker E18 helt.  Antingen en nordligare sträckning på Sverigeleden som är kortare eller en sydligare som är en mil längre, där du kommer till fina Bomstadbaden med sandstrand och härliga bad i Vänern. Oavsett alternativ blir det en lättcyklad dag på platta vägar.

Målet för din resa
Staden där solen alltid skiner vid Sveriges största sjö. Där värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz spred glädje och värdskap redan på 1700-talet och därför blev kallad ”Sola”. En lagom stor stad där folk är trevliga och hjälpsamma och gäster mår gott och känner sig hemma. Varmt välkommen till Karlstad!

Innan du checkar in tycker vi att du ska trampa till Stora Torget och statyn "Fredsmonumentet" som restes till minnet av unionsupplösningen. Du är i mål! 

Dag 7 Värmlands museum och Sandgrund - hemresa
Planera in litet tid på förmiddagen i Karlstad innan du beger dig hemåt. I före detta danspalatset Sandgrund återfinns konsthallen med Lars Lerins verk. Ett stenkast bort ligger Värmlands Museum där internationella utställningar samsas med värmländsk kulturhistoria. Det muséet rekommenderar vi verkligen!

Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper och starkare ben - och då har vi ändå glömt att nämna alla goda bär du kommer att ha plockat längs vägen, inte minst vildhallon men även blåbär och smultron (och björnbär senare på sommaren). De starkaste intrycken är säkert möten med människor längs vägen.

Höjdkurvor

Höjdkurva Töcksfors - Lennartsfors
Höjdkurva Lennartsfors - Baldersnäs
Höjdkurva Baldersnäs - Edsleskog
Höjdkurva Edsleskog - Borgvik
Borgvik - Karlstad södra via Bomstadbaden utan E18
Cykelled Karlstad - Moss

Ta en vilodag, stanna två nätter och testa något nytt

Lär dig baka bröd på surdeg.
Prova på att göra en surdeg och grädda ditt eget bröd i en vedeldad bakugn. Få tips om bröd och hur du lyckas hemma.
4 timmar - 850 kronor. 
Låt kreativitet flyta fritt! Du behöver inte kunna måla eftersom strukturen och de flytande färgerna gör vackra bilder möjliga.

Konstkurs Kreativ Målning
Lasera med temperafärger på förberedd duk som spatlats med marmormjöl för att ge struktur. 
Tre timmar, 400 kr per person inklusive material och fika med hembakad baguette. Ditt verk skickas sedan till din hemadress. 

Paddla i ett kanotparadis
Heldag från 200 kr/tvåmanskanot
Heldag 270 kronor enmanskajak
Med sina 2500 (!) smala sjöar lämpar sig Dalsland ypperligt för paddling. Vi har tips på de bästa!

Dressin 350 kr/5 timmar
Två personer får lätt plats på dagens fordon som följer en gammal tågräls. En trampar och en sitter bredvid när ni passerar idylliska sjöar, trolska skogar och en nästan 300 m lång tunnel.

Växtfärgning 
Klockan 11-17. 480 kr inklusive . Min 2, max 4 personer. Garn tillkommer om du inte har med eget. Skickas sedan till din hemadress.

SUP Stand-up Paddle 
Vila rumpan från cydelsadeln och testa SUP. Prima core- och balansträning. Flytväst, paddel och fångrem ingår. 
4 timmar 280 kronor/person
Heldag 480 kronor/person

Uteritt i Dalsland
2 timmar, 650 kronor. Underbar hästupplevelse med kunnig ridguide. En varierande tur på välmående hästa som lever i stor flock och på lösdrift. 

Kanalbåt genom 16 slussar
Dalslands kanal med romantiska brukssamhällen, vacker natur och ett rikt djurliv mellan akvedukten i Håverud och Bengtsfors. Nivåskillnad 41 meter. Ena vägen med rälsbuss. 485 kronor per person.

Unionen mellan Sverige och Norge

Varför inte fira att du har cyklat Unionsleden med en Oscar II tårta? Han var Unionens sista kung och fick även Filé Oscar uppkallad efter sig (den serverades vid Kungens 25-årsjubileum på Grand Hotel i Stockholm).

Unionen uppstod ur Kielfreden mellan Sverige och Danmark 1814. Den följdes av konventionen i Moss. Unionen var en kompromiss mellan de norska självständighetssträvandena och Sveriges anspråk på Norge som ersättning för det förlorade Finland och det till Danmark avträdda Svenska Pommern och Rügen.

Sveriges senaste krig
Grönland, Island och Färöarna som tillhört Norge blev danska. Norge valde den danske arvprinsen Kristian Fredrik (sedemera Kristian VIII av Danmark) till norsk kung. Efter en kort militär intervention ingicks vapenstillestånd. Kristian Fredrik abdikerade mot att Norge fick behålla sin författning i union med Sverige. En reviderad norsk författning antogs och Karl XIII (i Norge Karl II) valdes till norsk kung.

Nya flaggor och unionsvapen
Norge skulle vara förenat med Sverige som ett eget rike med egna lagar och förordningar, men med gemensamt kungahus och gemensam utrikespolitik ledd från UD i Stockholm. Unionsvillkoren blev omstridda. I Sverige försökte man stärka unionen för att på sikt skapa ett enda rike, medan norrmännen slog vakt om sitt självstyre. 1835 fick de norska statsråden igenom att de skulle få vara med och bestämma över den gemensamma utrikespolitiken. Nya flaggor och ett nytt unionsvapen togs fram efter norska krav på jämlikhet. 

Norska regeringschefen blir statsminister
Relationerna blev alltmer ansträngda. Ståthållarstriden slutade med att titeln avskaffades och den norska regeringschefen fick titeln statsminister. Genom Statsrådssaken och Vetostriden fick norska statsråd rätt att delta i Stortingets förhandlingar. Kungens (Oscar II) vetorätt mot grundlagsändringar avskaffades och Norge fick ha en egen flagga utan unionsmärke. Sveriges finansminister Johan August Gripenstedt rasade: "Norskarna få ej krusas utan böra styras med starka tyglar och piska".

Avskedsansökan
Konsulatfrågan blev den formella formella orsaken till unionens fall. Norge ville ha egna konsulat, men det handlade lika mycket om fullkomlig jämställdhet. Oscar II vägrade. Norge svarade med att lämna in sin avskedsansökan. Stortinget förklarade att kungen inte hade fullföljt sina plikter och därför var unionen upplöst. I en folkomröstning i Norge röstade 368 208 för en upplösning och 184 emot.

Cykla i mål vid statyn för Unionsupplösningen
Unionens grund hade blivit föråldrad. En ny tid var här. Starka politiska och infrastrukturella band knöts i nära samarbeten. Efter förhandlingar i Karlstad blev det till slut en fredlig upplösning. På Stora torget finns en staty över upplösningen, där du lämpligen cyklar i mål!

Bra att tänka på

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med 6-7 timmars cykling/dag. Var beredd på att det är kuperat och träna gärna i backar före avresan. 

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Cykel, hjälm och cykelväskor. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor på pakethållaren och vi lär dig packa smart.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt, dyrt och inte särskilt hållbart.

Hur bokar jag min resa till starten och hem från Karlstad? När du har betalat anmälningsavgiften mejlar vi en pdf med tips på hur du kan boka resan till starten och få med din cykel på tåg och bussar och hur du kan få billigare pris på tågresor.

Cykel då?
Ta med din egen eller hyr hos vår partner i Karlstad eller Töcksfors. Hyrcykel kostar 200 kronor per dag och el-cykel 500 kronor per dag i Karlstad. När du har betalat anmälningsavgiften får du information om hur du bokar hyrcykel om du vill göra det. I Töcksfors finns endast ett fåtal el-cyklar som kostar 450 kr/dag för MTB och 300 kr/dag för hybrid. Ska el-cyklarna hämtas i Karlstad när resan är slut kostar det 2000 kronor. 

13 juni-14 augusti kan du ta med cykel på bussens cykelställ utan att demontera den från Karlstad till Töcksfors, linje 700, på flera avgångar, vardagar såväl som helger. Boka på nätet i förväg, bussarna tar bara två cyklar per buss. Till Karlstad kan du ta med cykeln på tåg.

Vill du cykla under en annan period än ovan kan du ta med cykeln på bussar med cykeln i en väska eller med egen bil och parkera den gratis i Töcksfors medan du cyklar. När du är klar i Karlstad får du i så fall ta bussen till Töcksfors 12,5 mil och hämta din bil. 

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk. Antingen kan du utöka din hemförsäkring med utökat resskydd (kolla att avbokningsskydd ingår) eller köpa separat avbokningsskydd via vår partner ERV eller av något annat bolag. 

Vad har Unionsleden för fördelar jämfört med andra cykelleder?

 • Mindre biltrafik.
 • Mer varierande.
 • Levande landsbygd - det händer något nästan hela tiden och blir aldrig långtråkigt.
 • Mer kuperat och slingrigt.
 • Mer grus- och skogsvägar.
 • Mer bär.
 • Väldigt trevlig människor som tar sig mer tid att prata.
 • Fantastiskt bra restauranter och duktiga kockar.
 • Gott om lättillgänglig kultur.
 • Fler alternativ på vad du kan göra under en vilodag. 

Datum 2022

1 maj - 30 september

Töcksfors - Karlstad 7 dagar/6 nätter

Pris per person

8 950 kronor Töcksfors - Karlstad

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Informationsutskick

Informationsutskick 1
får du när du har bokat resan och betalat bokingsavgiften. Det innehåller litteraturtips, träning inför cykelresan, kontaktuppgifter till cykeluthyrare samt information om hur du får med dig cykeln till Töcksfors/Moss och hem från Karlstad. 

Informationsutskick 2
får du när du har betalat slutfakturan. Det innebåller en detaljerad, personligt utformad resebeskrivning, kontaktuppgifter till samtliga boenden, utrustningslista, tips för din cykel, mm.

Informationsutskick 3
I utskick 3 en månad före start får du kartor i pappersformat och digitalt - GPX filer som kan användas i en GPS eller i en app i mobilen.

Bokning

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer. 


Har du rest med oss tidigare? Mejla bara info@globalrunners.se och berätta vilket datum du vill starta och vem du eventuellt vill dela rum med. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga här.
 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.
 • För varje aktivitet ni lägger till, adderar vi dessutom en extra natt á 850 kronor på orten där aktiviteten genomförs under 'vilodagen' från cyklingen.
  .