webbhvd

Löparresa till Kroatien

Kroatien är lätt att förälska sig i. Landet har det mesta du kan önska dig för en innehållsrik och avkopplande semester. Det är oftast vacker väder och du får bada i kristallklart vatten, besöka intressanta sevärdheter och äta god mat. Den dramatiska naturen är fantastiskt vacker. Här finns hisnande höga berg, turkosblått vatten, gröna pinjeskogar och en skärgård med över tusen öar. Dessutom är Kroatien mycket prisvärt och billigare än många andra länder i Europa. 

Vi har sprungit Velebit Trail och har svårt att tänka oss ett bättre traillopp.

Obs! Löparresan till Kroatien och Velebit Trail ingick tidigare i vårt ordinarie utbud. Numer ordnar vi den enbart för enskilda grupper om minst tio personer. Ni kan vara en löparklubb, ett kompisgäng, ett företag, en organisation, en grupp. Så länge ni är minst tio personer skräddarsyr vi den gärna åt er. Loppet är fantastiskt, unikt faktiskt enligt oss som har 400 lopp i bagaget, och Kroatien ett fint och prisvärt land.

Där berg möter hav går loppet genom nationalparkerna Velebit och Paklenica. Ni bor vid havet i den lilla byn Starigrad.

På resan besöker ni i tre av Kroatiens åtta nationalparker: Paklenica, Velebit och Plitvice. Här finns höga berg med toppar på över 1 700 meter. Ni springer i mäktiga raviner som löper genom kalkstensklipporna. I Plitvice som är med på Unescos världsarvslista vandrar ni vid vattenfall som flödar genom sjösystemet. Ni bor vid kusten och njuter av goda middagar vid och från havet, kanske efter ett svalkande dopp. Missa inte vår riktigt prisvärda trailresa till ett av Europas vackraste länder!

Torsdag - Ankomst Starigrad

Vårt hotell i Starigrad drivs av en familj och var det första privatägda hotellet i byn.
Vårt hotell i Starigrad drivs av en familj och var det första privatägda hotellet i byn.

Incheckning på vårt familjeägda hotell vid havet i den lilla byn Starigrad vid Adriatiska Havet. Personalen gör allt för att du ska trivas! Boende i delat, rymligt dubbelrum med havsutsikt, balkong, wifi och frukost ingår. På hotellet finns en restaurang som serverar kroatiska och internationella rätter. I Starigrad ligger start och mål är för lördagens lopp samt expot för tävlingen. Starigrad ligger i Zadars län, sex meter över havet och har drygt 1 100 invånare. Byn ligger direkt vid Adriatiska Havet och är porten in till Velebit Nationalpark. Många äventyrsturister förlägger sin bas här - klättrare, löpare, vandrare, multisportare, med flera. Starigrad är byggd på grunden av den antika staden Argiyruntuma.

Fredag - Uppladdning inför loppen

Besök tävlingscentrum, träffa andra löpare, hämta ut startkitet och bada i Adriatiska havet. Dagen blir lugn för att ladda inför morgondagen. 

Zadar - en av Europas äldsta städer

De som vill tar bussen in till Zadar och utforskar stadens historiska centrum. Bussresan tar en halvtimme. Zadar är en är en av Kroatiens, och Europas äldsta städer. För nästan 3 000 år sedan, på 800-talet före Kristus, var halvön som fortfarande är stadens centrum bebodd av illyrier. Sedan har den behärskats av Romarriket, Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien. 

Epokerna lever kvar i byggnader i olika stilar, som torget Forum, stadsmuren och kyrkan Sv Donat, där liggande romerska pelare vid grunden skvallrar om vad som offrades när den byggdes.

Det spelar och blinkar, men är inget tivoli utan helt drivet av naturens krafter. Barn och vuxna rör sig över vågor av ljus i marken. Havsorgeln och Solhälsningen, båda verk av arkitekten Nikola Basic från ön Murter en bit söderut, drivs av havet och solen. Det låter som valsång, men är pipor under kajen som låter vattnet spela i olika toner. Strax intill fångar 300 glasplattor på kajen solens energi och lyser i slumpmässiga mönster när solen gått ner.

Lördag - Velebit Trail med olika distanser

Välj mellan 7, 17, 25 eller 42 km eller följ med utan att tävla.

En unik upplevelse och ett spektakulärt lopp i Europas sista vildmark där bergen reser sig ur havet, väntar dig som deltar i Velebit Trail. Hav, berg, raviner, grottor, toppar, åsar,  blomsterängar, vildhästar, barr- och regnskogar. Allt helt fritt från avgaser och buller: bara du och de mytomspunna bergen! Kan det bli bättre?

Velebit och Paklenica Nationalparker
Loppen startar vid havet i Starigrad och följer ravinen Velika (stora) Paklenica med sina kalkstensklippor dit klättrare från hela världen söker sig. Banan fortsätter vidare uppåt mot ravinens äldsta spår av bostäder, genom skir bokskog och upp längs en bergskam. De som springer någon av de kortare sträckorna beger sig sedan ner genom dalen och över öppna fält och njuter av de vackra vyerna in över land och ut mot havet och öarna Pag och Rab. 

Övriga fortsätter till en högplatå som tidigare användes som sommarbete av traktens bönder. Här ligger ett kapell och de otroligt vackra vyerna fortsätter med utsikt över kusten västerut och Velebit-massivet österut. Underlaget är bitvis stenigt och man behöver stabila skor. Banan går litet upp och ner, över vallmofält med vildhästar, på öppna ängar och i skogar med bok, pinjeträd och blandskog.

Springer du 25 km eller längre måste du ha första hjälpen utrustning, mobiltelefon, vätska och energi med dig. Alla ska ha kompass. Vätskestationer finns med jämna mellanrum längs banan.

I mål får alla löpare pasta av arrangören.

Söndag - Plitvice Nationalpark

Idag väntar Kroatiens stolthet och främsta sevärdhet: Nationalparken Plitvice. Hit är det knappt två timmars bussresa från Starigrad. Nationalparken är känd för sjösystemet där nivåskillnader har skapat naturliga vattenfall, grottor och raviner. Ni vandrar på träbroar och stigar för att utforska området. Här finns gott om serveringar för alla med förhöjd ämnesomsättning sedan gårdagens lopp! Den som vill kan också åka eldriven båt över en av sjöarna.

Måndag - Forsränning och hemresa

Har du aldrig testat forsränning får du göra det idag. Det är litet adrenalinkittlande, men inte läskigt utan bara härligt och kul!
Har du aldrig testat forsränning får du göra det idag. Det är litet adrenalinkittlande, men inte läskigt utan bara härligt och kul!

Efter frukost avresa mot Omis där ni ska forsränna. Resan tar cirka två timmar. Självklart ingår hjälm, flytväst och paddel.  Själv behöver du ha med dig badkläder, solskyddskräm, handduk och ombyte.

Efteråt lunch och på kvällen avresa mot Sverige, om ni inte väljer att stanna kvar i Kroatien på egen hand.

Fakta om loppet

Start: 07.00 för maraton 
07:30 för 25 km
08.00 för 17 km
09.00 för 7 km.
Deltagare: Cirka 1000 löpare, 20 nationaliter.
Första gången: 2003
Temperatur: Cirka 20-24 grader
Underlag​​​​: Terräng
Datum 2022: 19 juni. Loppet går normalt under andra halvan av juni varje år.

Fakta om Kroatien

Folkmängd: 4,3 miljoner invånare.
Yta: 56 542 km² (Sverige 
Språk: Kroatiska.
Huvudstad: Zagreb
Statsskick: Republik
Självständighet: 1991 (erkänd 1992)
Valuta: Kuna (1 Kuna = 1,30 SEK cirka)
Medlem i EU: Sedan 2013
Visum: Behövs inte. Bara pass.
El: 220 V som i Sverige.