webbhvd

Hur är det att resa i Europa just nu?

Det bästa på löparresan till Verona? Cykeldagen i Valpolicella! Vi startade med att cykla genom Verona och sedan ut på landsbygden bland vingårdar och byar.
Det bästa på löparresan till Verona? Cykeldagen i Valpolicella! Vi startade med att cykla genom Verona och sedan ut på landsbygden bland vingårdar och byar.

Deltagarna på Globalrunners löparresa till Verona i norra Italien har precis kommit hem, fyllda av härliga upplevelser i skön temperatur med litet längre dagar än hemma i mörka Sverige. Alla supernöjda med allt - hurra!

Medierna rapporterar om ökad smittspridning i Europa, utan någon vidare diversifiering. Du kanske får intrycket av att allt i alla länder är stängt, sjukhus svämmas över och alldeles för många dör av covid igen? Så är det inte i verkligheten.

I Italien är läget bättre än i många andra länder. De har en hög vaccinationsgrad och kräver att alla har covidbevis, som de kallar green pass, på jobbet, restaurangen, hotellet, evenemanget, tåget, flyget, överallt, till och med vid sevärdheter utomhus. Munskydd har blivit en vana och alla tar på det per automatik när de går inomhus. Det känns tryggt och alla respekterar detta.   

Covidbevis och PLF dokument krävs för inresa
För inresa krävs covidbevis och de som är färdigvaccinerade ska ha tagit sin andra spruta för minst två veckor sedan. I lopp och vid evenemang, även utomhus, är det ofta munskyddskrav i starten, på Verona Maraton var det det även de första 500 metrarna, därefter direkt efter målgång, annars bestraffades löpare med diskvalificering. Alla tog på sig munskydd som funktionärer tillhandahöll i målområdet varvat med goodie bag, bananer och medaljer! All vätska i depåerna var buteljerad.

Man måste också fylla i ett PLF dokument (spårnings ID) inför inresan i landet, men det var mest flygbolagen som efterfrågade det från de som valde att flyga.

Alla i gruppen kände sig mycket trygga med resan till, i och från Italien. Tryggare än hemma, tack vare ordentliga restriktioner som alla följer. 

Tryggare än hemma
Det är inga problem att resa till och i Italien även om Covid inte är över än. När går det någonsin över egentligen? Kanske får någon intrycket i media att det är livsfarligt att resa och att vi bara ska stanna hemma och inne, men det var det verkligen ingen i Verona gruppen som upplevde. Dessutom är covid ett globalt problem, så att enbart skydda sitt eget land lär inte vara någon långsiktig lösning. Hotell och transporter som bussar, tåg och flyg är extremt försiktiga och har vidtagit alla upptänkliga åtgärder för att eliminera minsta risk för smittspridning, mycket mycket mer än vad de har i till exempel Sverige.

Kanske kan våra låga smittotal i Sverige bero på att vi inte testar lika mycket som tidigare och som andra länder gör mycket, mycket mer för närvarande. Hursomhelst är det varken i Sverige eller till exempel i Italien, alls lika många som tidigare som blir allvarligt sjuka om de visar sig ha blivit smittade. Många upplever covid mest som en vanlig bondförkylning i höst.

Tåg genom nedstängda länder 
På hemresan från Verona reste de som hade valt tåg via Innsbruck samma dag som Österrike hade infört en tillfällig så kallad lockdown. Med covidbevis fungerade det precis som vanligt, tågen går, alla har munskydd och covidbevis kontrolleras. Globalrunners reseledare var en av de som valde att ta tåget från Sverige och det var absolut inte tillstymmelse till problem eller otrygghet varken i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike eller Italien. 

Olika sorters munskydd
För de som flög och mellanlandade i München och ville äta ställdes höga krav på munskyddstyp. I Bayern har de infört extra skärpta regler vad gäller munskydd. Den som inte hade ett munskydd på sig av typen ffp2 fick inte handla mat på restaurangerna i München. Ville de handla fick de köpa ett ffp2 skydd för 1 Euro och sedan gick det bra att köpa mat.

Detsamma gäller i Österrike för närvarande. Såväl tågen som landet kräver att vi har munskydd av typen ffp2. I verkligheten var de inte så noga med det, men för att inte riskera att fastna eller inte komma igenom landet ska alla som tar tåget genom Österrike, till exempel på vägen till och från Marcialonga och Toblach-Cortina resorna, ha med sig ffp2 skydd för genomresan i Österrike och på ÖBB:s tåg. De som flyger till München åker transferbuss genom Österrike till Moena/Toblach och ska också ha munskydd av typen ffp2.

Vill du se bilder och filmer från Veronaresan? Kolla våra sociala medier Facebook, Instagram och Linkedin och gilla oss gärna där!