webbhvd

Cykla i Val de Loire

På småvägar genom Loiredalen

Att åka på cykelsemester är ett perfekt sätt att lära känna ett nytt land. Loiredalen är rik på vinodlingar, charmerande byar, imponerande trädgårdar och här finns 300 slott. Längs floder slingrar sig välmarkerade cykelvägar som är populära bland såväl turister som bofasta. Den som blir hungrig behöver inte leta länge, här hittar du caféer, restauranter och barer varenda mil. Fransmännen älskar sina Guinguettes vid flodkanten, dit familjer och vänner i alla åldrar gärna gör en utflykt eller äter middag till levande musik på kvällen.

I Saumur får du din hyrcykel. Du bor på mysiga B&B, små hotell, ett tomatslott, i en grotta och i en ek. Besök Franska ridskolan, paddla genom Katarina av Medicis hem och prova vin om du vill. Cyklingen är lätt och du hinner göra flera roliga stopp varje dag. Vill du göra en avstickare eller vila benen får du ta med din cykel gratis på regionaltågen. 

Ingenstans i Frankrike har vi känt oss så välkomna som här. Lokalbefolkningen är proffsiga på värdskap, pratar bra engelska och är nyfikna på sina gäster. Du möter ett område rikt på historia, vacker natur, lokal gastronomi och bra cykelverkstäder.

Vill du besöka Paris på vägen, rekommenderar vi ett personligt och prisvärt B&B. Stockholm-Paris med tåg tar mindre ett dygn och kostar under tusenlappen inklusive liggvagn om du bokar tidigt. Från Paris tar är det två timmars tågresa till Saumur där cykelresan startar.  

Inga jobbiga backar synes här. Du trampar i ett väl utvecklat cykelområde som lokalbefolkningen också gärna använder på sin lediga tid.

Cykelpaket

Antal dagar: 7 dagar / 6 nätter
Längd: 17 mil + ev avstickare.
Dagsetapper: Ungefär 3 mil/dag.
Datum: maj-september varje år
Pris: 1295 Euro.
 

Höjdpunkter

 • Möten med mycket öppna och trevliga fransmän som också cyklar. Go Local.
 • Bo högt uppe i en ek i tvåvåningskoja med dusch och toalett.
 • Paddla genom ett slott.
 • Prova viner i världsklass.
 • Besök Franska ridskolan.
 • Bli tomatslottsherre för en natt.
 • Bada i en grotta.
 • Ta tåget genom Europa.
 • Njut på vårt mysiga B&B i Paris.
 • Förläng resan på skaldjursleden längs Atlantkusten.
 • Pimpa din resa med kul evenemang med hjälp av vår eventkalender.
Utsikt från en av cykellederna längs en av Loireflodens bifloder.
Vems experimentella kök var detta? Leonardo da Vincis. Vandra runt i hans hem och fascineras över alla hans insikter, sekler innan alla andra.

Lämplig cykel

Bäst är en cykel med minst 7 växlar som tål grusvägar och har pakethållare. El-cykel går också bra. Ta med egen eller hyr, från 100 Euro för hela tiden. Ta med egna cykelväskor och hjälm eller hyr mot låg kostnad. Hyr du cykel får du den i Saumur och lämnar den i Blois.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden med karaktär och bra läge. 
 • Stadig frukost varje dag.
 • GPX filer till kartor i GPS/app.
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning med gott om tips utanför allfarvägarna.
 • Evenemangskalender.
 • Kontaktuppgifter till vingårdar om du vill prova viner i världsklass.
Separata tilläggstjänster:
 • Tåg från Köprenhamn tur och retur.
 • Hyrcykel, från 100 Euro/vecka.
 • Extranätter i Paris.
 • Två dagar vid Atlantkusten med salta bad, snigelfarm, saltmuseum, Skaldjursleden och hotell vid havet.

Fler cykelresor

Bilden är från våra träningsläger i Italien.

Vi har även cykelpaket i Sverige runt Vänern, träningsveckor för landsvägscyklister i Apenninerna vid Adriatiska havet, ledarledda cykelresor Prag-Wien sex avgångar per år och en tävlingsresa till Nove Colli - Italiens Vätternrunda. 

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av lokalt ägda boenden med personlig prägel, bra läge, gott värdskap och välsmakande frukost. Hösten 2022 rekognoserade vi såväl rutt och aktiviteter som hyrcyklar och boenden. De flesta boenden är trestjärniga. En natt bor du uppe i en ek i en tvåvångskoja med pentry, dusch och toalett där frukosten hissas upp i en korg. En annan natt bor du på ett Tomatslott med 700 olika tomatsorter, det nationella tomatkonservatoriet. En tredje natt bor du i en grotta med egen jacuzi på rummet. Om ett boende blir slutsålt, bokar vi likvärdigt alternativ.

Program

Dag 1. Ankomst Saumur och incheckning på ett charmigt, lantligt Chambre d'hôtes (B&B) i utkanten av stan. Frukostpension ingår.

Passa på att besöka den franska, nationella ridskolan, en av de mest prestigefulla i världen. Förbokning av föreställningar på hästinstitutet är nödvändig. Det får en unik inblick i arbetet bakom att få hästen att hoppa med långa tyglar, i luften högt över marken och även se hur klassisk ridning utövas på huvudarenan.

Dag 2. Uthämtning av din hyrcykel om du inte har med dig din egen. Cykling till Chinon, 30 km. Incheckning på nattens B&B som är en riktig pärla i den medeltida, delvis bilfria zonen, 500 meter från slottet Château de Chinon. Ett fantastisk boende med en otroligt service och underbara rum, men framförallt ett frukostbord framdukat till en kung. Betyg 9,8 av 10 från tusen gäster. 

Chinon ligger vid floden Vienne som är en biflod till Loire. Här bor bara 8000 invånare och den gamla stadskärnan från 900-talet är riktigt läcker. Chinon är också en appellation för röda viner tillverkade av druvsorten Cabernet Franc och odlade runt staden. 

Dag 3. Idag går färden till en trädkoja uppe i en ek. Du kan välja att antingen cykla längs Loirefloden - 30 mycket platta kilometrar - eller ännu hellre genom vindistrikten söder om floden, vilket är vackrare, litet mer kuperat och något längre.

Vi rekommenderar att du äter middag på en lokal fiskares restaurant nära ditt boende. Kanske tar han med dig på en tur på sin båt om han har möjlighet. Annars får du se hans traditionella flodbåtar som ligger förtöjda nedanför restauranten, när de inte används.

Dag 4. Cykla vidare till tomatslottet, 36 kilometer. Första biten går längs Loirefloden, därefter på småvägar och cykelbanor. Besök Loiredalens finaste trädgård i Villandry på vägen. Gör gärna en avstickare till regionens huvudstad Tours där du förslagsvis äter lunch vid en Ginguette (flodrestaurant). I Tours finns ett nytt museum för mycket modern konst för den kulturintresserade. I natt bor du flott ute på landet där allt går i tomatens tecken. 

Dag 5. Vidare mot den charmiga staden Amboise, men först får du hoppa av cykeln och paddla genom ett slott, Chateau Chenonceau. Du ser till och med in i det inredda, gamla slottsköket från kanoten. 34 cykelkilometrar idag och två timmars paddling. Kanske är detta den vackraste sträckan på hela turen längs en av Loires bifloder. Efter paddling, slottsbesök och vinprovning om du vill bär det av norrut på småvägar. I natt bor du inuti en grotta med egen pool på rummet.

Dag 6. Sista dagen cyklar du 40 kilometer till staden Blois. Innan du lämnar Amboise tycker vi absolut att du ska vika några timmar i Leonardo da Vincis hus i stan där han dog 1519. Utomhus i en stor park såväl som inomhus inser du att uppfinnaren och konstnären prövade på de mesta av vår utveckling, från astronomi och flygplan till boktryckarkonst och köksmaskiner. 

Idag går leden längs med Loire, men också upp till jordbruksmarker och i kulturlandskap. När du kommer fram får du återlämna din hyrcykel. Incheckning på ett elegant B&B. Njut av ljud- och ljusshowen vid slottet på kvällen i mörkret som berättar stadens historia. Riktigt fint! 

Dag 7. Frukost och hemresa. Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper och vältränade ben. Starkast intryck är nog alla möten med människor längs vägen.

Tycker du om tomater får du ditt lystmäte på Tomatslottet.
Tycker du om tomater får du ditt lystmäte på Tomatslottet.
Har du någonsin paddlat g e n o m ett slott? Det är en upplevelse!
Varje slott har en trädgård. Den mest imoponerande hittar du i Villandry. Inget fotografi kan göra den rättvisa, måste upplevas på plats.
Besök Franska Ridskolan i Saumur, en minnesvärd föreställning.

Val de Loire

Ett torg i Tours.

Loire är en 100 mil lång flod och den längsta floden som enbart flyter inom Frankrikes gränser. Den rinner upp i Centralmassivet, har kanalförbindelse med Saône och Seine och mynnar ut i Biscayabukten. Ungefär 800 km av den är segelbar. Flera berömda slott ligger längs med floden, liksom de druvfält som ger upphov till de berömda Loirevinerna. Det är även den flod som kan stoltsera med flest antal vingårdar (appellationer) utmed sina förtrollande och vackra stränder. Centrala Loiredalen sattes upp på Unescos världsarvslista den 2 december 2000.

Namnet Loire kommer från det latinska ordet Liger, som i sin tur är en transkription av flodens galliska namn. Det galliska namnet kommer av det galliska ordet liga, som betyder sediment, vilket har bildat det franska ordet lie. Liga kommer från urindoeuropeiska och betyder "att ligga" eller "att lägga sig".

Till skillnad från många andra floder i västra Europa finns det få dammar längs med floden. Ett exempel är Villerestdammen som byggdes 1985 några kilometer söder om Roanne, för att förhindra översvämningar. Tack vare detta är floden populär för båtresor på franska landsbygden.

Loiredalens klimat har varmare vintrar och uppnår färre extrema temperaturer än övriga norra Frankrike.

I Loiredalen är lokalbefolkningen mycket stolta över sin vinkultur.

Loireviner

Flodmynningen blev inkörsporten för vinet och som vanligt var romarna först på plats. Med kristendomen blev vinodlingen en begränsad affär för kloster och slott och först under medeltiden började vinets blomstringsperiod. På 1500-talet införde holländarna druvan folle blanche, som tack vare sina goda skördar kallades gros plant. Idag finns en stor variation av vin, alltifrån torrt till sött på den vita sidan, mjukt och stramt rött, rosévin samt mousserande gjort på traditionellt vis.

Vindistriktet Loire delas in i fyra zoner: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire. 

Anjou-Saumur
Bland ett femtontal appellationer finns några av Frankrikes mest intressanta viner på chenin blanc. I Savennières på Loires norra strand görs särpräglade torra viner, ofta biodynamiskt odlade. På södra sidan kommer söta och långlivade (en del av druvor som angripits av ädelröta) viner. Saumur stoltserar med mousserande viner av chenin blanc. 

Touraine
Touraine gör bra sauvignon blanc, men de mest framgångsrika vinerna kommer från Vouvray, som bjuder på chenin blanc i en skala från torrt till sött och även mousserande, samt cabernet franc från Bourgueil, St Nicolas-de-Bourgeuil och Chinon.

Blå druvor: Cabernet franc, gamay, pinot noir
Gröna druvor: Sauvignon blanc, melon de bourgogne, chenin blanc

I den detaljerade resebeskrivningen får du en lista på vingårdar som vi rekommenderar att du besöker om du vill prova lokala viner.

Bra att tänka på

I september hittar du gott om färska valnötter längs vägen, bland mycket annat gott.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Det här är en fysiskt och tekniskt lätt resa som de allra flesta klarar av. Dagsetapperna är korta och det är ofta tämligen platt. Rutten är gjord för att du ska kunna göra många, långa stopp på vägen varje dag.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Då kan den som vill välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Hjälm om du inte vill hyra och vattentäta cykelväskor till pakethållaren. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor på pakethållaren och vi lär dig att packa smart.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt, dyrt och inte hållbart.

Hur bokar jag min resa till och från Fraknkrike? När du har betalat anmälningsavgiften till resan, får du information om hur du smidigt kan boka tåg till Paris och vidare till Saumur, hitta billiga tågbiljetter och smidiga förbindelser.

Kan jag rida?
Jajamen, du får kontaktuppgifterna i resplanen.

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk. Antingen kan du utöka din hemförsäkring eller köpa separat avbokningsskydd via ERV 

Bokar du vår cykelresa i Val de Loire får du en lista på bra ställen där du kan prova regionens stolheter när det gäller vin.
Traditionell fiskebåt på Loire. Ät middag hos en av fiskarna och följ med ut på en tur.
Loireborna älskar sina guingettes - flodrestauranter - och kommer att rekommendera att du ätar på en sådan så ofta du kan.

Skaldjursleden

Förläng resan med några dagar vid Atlantkusten. Bo precis vid havet, gå på saltmuséet, besök en snigelfarm och smaka på dem, kitesurfa, ta en segellektion och promenera runt bland korsvirkeshus från 1500-talet. Här finns Frankrikes främsta centrum för hjärtmusslor, en av världens vackraste vikar med en 9 km lång strand, en marknad inuti i en borg och du kan även gå in i en ubåt. 

Pris: 300 Euro per person för två nätter med detaljerat program.

Städernas stad

Stanna en natt eller fler vårt utvalda B&B i Paris på vägen till och/eller från cykelresan. Värdparet är en cyklande familj som är proffs på värdskap. Du bor i ett hus med en innergård i ett lugnt område med gott om restauranter och affärer i grannskapet. Tajmar du in fikonsäsongen kan du säkert får smaka på mogna frukter i trädgården. 

Pris: 150 Euro per person och natt. 

Kul evenemang

Pimpa din cykelresa med lokala evenemang. Fransmännen är bra på att fira och festa, inte bara på Bastilledagen den 14 juli. Du får en diger kalender med roliga events som du kan delta i under sommarhalvåret i Loiredalen. Vi tipsar om allt från musikfestivaler och middagsfester med dans till gastronomiska marknader, vinvandringar när vinodlarna öppnar sina hemman och veteranbilsrallyn. Klurigt att hitta ett frostskyddstorn själv annars.

Pris: Gratis, det ingår i cykelresan. 

Bokning

Resans pris per person: 1295 Euro per person.

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Beloppet betalas i svenska kronor enligt gällande valutakurs på faktureringsdagen. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall hela resans pris betalas omgående. 

Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer. 


Har du rest med oss tidigare? Mejla bara info@globalrunners.se och berätta var och när du vill starta och om du ska cykla ensam eller vem vill dela rum med. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • Det räcker att en av er fyller i ett bokningsformulär. Den som fyller i formuläret får faktura för alla medresenärer och sig själv.
 • Säsong 1 maj - 30 september.
 • yyyymmdd-xxxx
 • E-postadressen måste sluta på en bokstav. Inga blanksteg efter sista bokstaven i mejladressen.
 • Vill du hyra cykel, ange här din längd och om du vill ha 7 växlad hybrid eller el-cykel.
 • Vill du förlänga resan vid Atlantkusten och/eller bo i Paris?
 • Om du vill att vi ska boka din tågresa återkommer vi med ett prisförslag innan du förbinder dig att köpa tågbiljetterna via oss.

Klimatavtryck

Klicka på bilden för större bild.

Ovan ser du klimatavtrycket per person på en resa Stockholm - Saumur tur och retur med olika transportmedel. Tågresenäreren släpper ut 13 % jämfört med flygpassageraren. Du kan räkna ut klimatavtryck för andra resor på www.klimatsmartsemester.se

Att ta tåget till Frankrike är en upplevelse i sig. Varför inte passa på att göra ett stopp på vägen och därmed baka in flera resor i en om du har tid. Vi bjuder gärna på tips!

Själva cyklingen i Frankrike ger ett koldioxidutsläpp på 0 gram per person. Jämför med cykelresor som inkluderar bagagetransport, som när det gäller klimatavtryck blir detsamma som en roadtrip med bil på destinationen.